|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
tabletki anty
Witam, mam dość dziwny problem. Postanowiłam brać dwa opakowania tabletek antykoncepcyjnych pod rząd. Jednak w połowie drugiego opakowania dostałam plamień i od połowy drugiego opakowania zaczęłam brać po dwie tabletki dziennie z drugiego blistra(czyli skonczyłam do wcześniej niż po 21 dniach). Teraz zaczęłam 7-dniową przerwę. Potem jednak przyszło mi na myśl, że takie drastyczne obniżenie dawki hormonów może zaburzyć ich skuteczność. Czy powinnam stosować dodatkowe zabezpiecznie? Czy stosunki w ostatnich dniach były zabezpieczone? Bardzo proszę o odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: tabletki anty
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Może w sumie przed 4 dni brałam po dwie tabletki jednego dnia. Moje pytanie brzmiało co ze skutecznością tabletek. Podobno nie zmiejsza się ale proszę Was o potwierdzenie czy to prawda.
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- prosze o pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: tabletki anty
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jezeli skonczylas brac na 17 dniu (skoro bralas podwójnie przez 4 dni) to byłaś i jesteś zabezpieczona, jeżeli ta przerwa potrwa 7 dni i wezmiesz tabletke 8 dnia.
Co do brania tabletek 2 razy dziennie to powiedz skąd wzięłaś ten durny pomysł, przecież wszytsko jest napisane w ulotce.... a potem się mówi o "wpadkach" na tabletkach... chyba na mózgu ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja mam tylko wątpliwości, zupełnie niczym nie poparte i się nie znam.
Gdy jest zmiana tabletak z mocniejszych na słabsze to nie należy brać po przerwie tylko bez albo w 1 dzień krwawienia. A autorka przez kilka dni przyjmowała 2 razy więcej hormonów i zrobiła 7dniową przerwę. Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 Czas edycji: 2013-09-24 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
może przerwę też mnożysz przez dwa ? i teraz zrobisz 14 dni *.*
słuchaj , idź lepiej do ginekologa ale takiego CO CIĘ NIE ZNA bo trochę wstydu sobie narobisz , powiedz co zrobiłaś , poproś o radę i więcej nie wracaj . To jedyny pomysł jaki przyszedł mi do głowy , bo ciężko laikowi cokolwiek doradzić . Faktycznie , po takiej końskiej dawce hormonów , twój organizm może przestać reagować na tylko jedną tabletkę . Chociaż sama nie wiem ... naprawdę , ginekolog Ci pomoże |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o zmiane z tabletek mocniejszych na słabsze to lekarze sugerują aby zrobić 7 dniową przerwe i po tej przerwie zacząć brać tabletki słaszbe. OCHRONA JEST WÓWCZAS ZACHOWANA! Po drugie forum jest po to, aby prosić o radę nawet w najgłupszych sprawach. Jeżeli nie masz ochoty, nie wypowiadasz się. Proszę o zwykłą poradę, a nie ciągłe ataki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Pytałam swojego ginekologa i można. Po forach internetowych krążą różne opinie, ale ginekolog zna się na tym chyba najlepiej. Nie będę się sprzeczać, nie o to chodzi w ty wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Ponieważ spotkałam się z opinią, że branie po 2 tabletki przez 3-4 dni hamuje plamienia, które występują w wyniku zbyt małej ilości hormonów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Naczelna Nastolatka
|
padłam i nie mogę wstać... wg mnie nie można powiedzieć czy byłaś chroniona czy też nie, przy takim uroczym podejściu do antykoncepcji hormonalnej.
Ja nie wiem czy ogólnie społeczeństwo mamy coraz głupsze, czy jak?
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Chroniona byłam, bo za duża dawka hormonów na pewno nie obniża przeciez skuteczności, chodzi mi głównie o to co po 7-dniowej przerwie. Znalazłam właśnie wpis dziewczyny, która też była w podobnej sytuacji, też brała przez 4 dni po dwie tabletki i pani ginekolog odpowiedziała, że skuteczność nie jest obniżona wracając potem do brania 1 tabl. dziennie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/...ykoncepcyjnych
Czy to wystarczający argument aby twierdzić, że byłam i będę zabezpieczona? Dziewczyna co prawda w innej sytuacji, ale też wzięła po 2 tabl. przez 4 dni i jest szansa, że wszystkie się wchłonęły, podobnie jak mi. Proszę o odpowiedź, bo niepokoje się nadal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
nie sądzisz że najwyższy czas pójść lub zadzwonić do ginekologa ?
Skoro od dłuższego czasu nikt nie jest w stanie odpowiedzieć . ;// |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.