|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Polki na Florydzie
witam
![]() zakladam ten wateczek bo tak naprawde mam nadzieje ze znajdzie sie jakas polska duszyczka ktora mieszka na florydzie tak jak ja... jesli ktos mialby pytania typu turystycznego to z checia moge pomoc, wkleic pare zdjatek itd jak temat sie nie rozkreci to pewnie poprosze o jego wykasowanie zeby nie robic balaganu na forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Polki na Florydzie
Hej, mam takie pytanko, jak trafiłaś do USA? Jak tak czytam Wasze wypowiedzi o tym kraju to strasznie wam zazdroszcze bo chciałabym tam mieszkać, ale ciężko się tam dostać przez te wizy. Mozęsz wkleić pare zdjęć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
esolinka...hmmm...jak trafilam...
wyjechalam trzy lata temu na wakacje na work & travel...wraz z moimi znajomymi biuro zalatwilo nam prace w new jersey i tam pracowlismy 3 miesiace potem zdecydowalysmy pojechac na floryde i cos samemu zalatwiac wiec kolejne 3 miesiace bylysmy w miami beach... potem to juz inna historia...poznalam tam swojego meza...zalatwialismy kolejna wize dla mnie na praktyki w firmie jego rodzicow...na szczescie dali mi ta kolejna wize...no i od tamtej pory juz tu jestem... ![]() potem juz byly zareczyny, slub cywilny...koscielny w polsce itp itd powiem ci szczerze ze nikt nie wierzyl ze dostaniemy wize...a juz napewno nie ten drugi raz...a jednak sie udalo! czasem warto sprobowac ![]() zdjecia mowisz...hmm...zaladuje tyllko kilka bo nie mam na tym komputerze...ale chodzi ci o cos szczegolnego?floryda jets dosc duza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a to ostatnie zdjecie to wyglada jak San Francisco.. jakby Golden Gate byl w oddali?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Mój Mąż jest w St. Petersburg. Wraca za miesiąc. Jak polecimy razem to będziemy się zastanawiać czy na FL czy gdzieś indziej. Ja Ci nic nie opowiem bo jestem w PL
![]() I zazdroszczę pogody. Tu już okropna zimna jesień... brrr Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Maniwa...St.Petersburg jest jakies 4 godzin od nas...zreszta odwiedzilismy te miasto podczas jednej z randek ![]() zapraszam serdecznie w cieple klimaty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
ja mam przyjaciolke na florydzie i nasze mamy sa przyjaciolkami i one nas tak namawiaja na przyjazd na floryde ze sama nie wiem
![]()
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() szopcia...hmm no widzisz z huraganami trudno powiedziec...tak sie zlozylo ze przez moje pierwsze lata na florydzie byl najgorszy okres i kazdy bil sie w piers ze tak nie jest co rok... dwa lata pod rzad bylo zle a znowu w tym roku zadnego huraganu ![]() pozatym...tak zle nie jest, do huraganu mozna sie przyszykowac duzo wczesniej bo informuja na biezaco i jesli trzeba to ewakuuja...jak mieszkalismy w miami to ewakuowali nas kilka razy za to w jacksonville nie bo jestesmy jakies 40 min od plazy zalezy gdzie sie mieszka...jesli troszke dlaje od plazy i nie na nizu(mniejsze szanse zalania) to w wiekszosci huraganow nalezy tylko zostac w domu z zapasem jedzenia i sledzic wiadomosci my sie zazwyczaj uzbrajamy w dobre filmy, duzo slodkosci i robimy mala imprezke ![]() chociaz nie powiem te pomysl wydawal mi sie smieszny podczas pierwszego mojego huraganu...strasznie wierzylam wiadomoscia i balam sie jak glupia...juz nie wspomne ze to byl dzien naszego slubu cywilnego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie, poniewaz wciaz sie slyszy ze firmy posredniczace(wlasnie typu work&travel) coraz czesciej oszukuja ludzi i robia pieniadze na ich nieszczesciu, czy mozesz polecic dobre biuro tego typu? Jak wyglada rynek pracy na Florydzie? Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Heh.....ale tam fajnie....a możesz wklejić jeszcze jakieś fotki. Baarrdzzo jetem ciekawa...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Programy work&travel generalnie organizuja wyjazdy do jakichs camps gdzie ludzie pracuja w restauracjach albo hotelach. Widzialam osttanio na facebook kilka osob ktore na takie wyjazdy pojechaly i widac ze byly zadowolone. Moja kolezanka na jednym z tkaich wyjazdow poznala swojego meza i teraz mieszka na Florydzie.
Ogolnie rynek pracy na FL to przewaznie turystyka ale tak naprawde majac wyksztalcenie z tutejszego uniwersytetu (UCF, UF, USF, FSU etc) to nie ma problemu ze znalezieniem pracy. Najlatwiej teraz prace znalezc z computer science degree (kolega dostal 4 interviews tydzien po zlozeniu podan o prace) engineering degree ale znam tez mase osob ktore niedanwo pokonczyly business degree i maja prace w HR i na stanowiskach business amdinistration w innych firmach. Jest tez zapotrzebowanie na ksiegowych. Generalnie na FL lepiej mieszkac w wiekszym miescie, w miescinach tych nadmorksich jest bardzo trudno znalezc dobrze platna prace. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
A juz sie ucieszylam, ze moze kogos poznam z FL, a tu widze, ze watek z 2006 :-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Re: Polki na Florydzie
Ja mieszkam w centralnej czesci florydy. Ile masz lat i skad jestes?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:39.