Czy to wstyd być sprzątaczką? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-20, 15:25   #1
Resolute
Przyczajenie

Czy to wstyd być sprzątaczką?

Witajcie drogie wizażanki

Na początek przepraszam jeśli gdzieś już taki wątek jest ale nie mogłam się doszukać. Dostałam od koleżanki propozycje zarobienia kilku groszy przy sprzątaniu, oczywiście to nic pewnego najpierw czeka nas rozmowa i wtedy się okaże ale...no właśnie cały czas się zastanawiam czy to dobry pomysł. Mówi się, że żadna praca nie hańbi i oczywiście ja też jestem takiego zdania aczkolwiek nie będę ukrywała, że troszke mnie to krępuje i nie wiem czy podjąć się tego zajęcia. Tak więc chciałam Was spytać drogie wizażanki jak wygląda to z Waszej perspektywy i co o tym sądzicie podjełybyście sie tej pracy??
Resolute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:42   #2
mushroomhunter
Zadomowienie

Dot.: Czy to wstyd być sprzątaczką?

A czego tu się wstydzić?!

Moja koleżanka jest "panią sprzątającą" i niczego jej nie brakuje;].
Powiem nawet więcej - chciałbym zarabiać tyle, ile ona zarabia i na pewno wolałabym sprzątać niż, z pełnym szacunkiem, siedzieć "na kasie" w markecie.

Wbrew pozorom praca przy sprzątaniu nie jest taka prosta. Wymaga dokładności, pracowitości i niejednokrotnie wiele cierpliwości.
mushroomhunter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:45   #3
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

zgadzam się z powyższym i zupełnie nie rozumiem rozterek związanych z podjęciem takiej pracy

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:46   #4
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Resolute Pokaż wiadomość
Witajcie drogie wizażanki

Na początek przepraszam jeśli gdzieś już taki wątek jest ale nie mogłam się doszukać. Dostałam od koleżanki propozycje zarobienia kilku groszy przy sprzątaniu, oczywiście to nic pewnego najpierw czeka nas rozmowa i wtedy się okaże ale...no właśnie cały czas się zastanawiam czy to dobry pomysł. Mówi się, że żadna praca nie hańbi i oczywiście ja też jestem takiego zdania aczkolwiek nie będę ukrywała, że troszke mnie to krępuje i nie wiem czy podjąć się tego zajęcia. Tak więc chciałam Was spytać drogie wizażanki jak wygląda to z Waszej perspektywy i co o tym sądzicie podjełybyście sie tej pracy??
Nie, to żaden wstyd. Nie zgodziłabym się, że pasuje tu powiedzenie "żadna praca nie hańbi" (tak to można o prostytutce powiedzieć) - sprzątacz/ka to zawód jak każdy inny, w dodatku bardzo ważny, chociaż tej pracy często się nie dostrzega.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:52   #5
paula600324
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Nie, to żaden wstyd. Nie zgodziłabym się, że pasuje tu powiedzenie "żadna praca nie hańbi" (tak to można o prostytutce powiedzieć) - sprzątacz/ka to zawód jak każdy inny, w dodatku bardzo ważny, chociaż tej pracy często się nie dostrzega.
Dokładnie, nie każdy dostrzega i docenia tą pracę
Bo co to jest posprzątać, wg niektórych, tylko że czemu wynajmują osoby do sprzątania a sami tego nie robią

Mój tż ma firmę sprzątającą i czasami idę posprzątać gdzieś lub u kogoś i pieniążki są
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:56   #6
bluebluesky
Zakorzenienie

Zaden wstyd! Nie przejmuj sie, najwazniejszy jest Twoj zapal do pracy samej w sobie i fakt, ze sie nie lenisz, tylko dzialasz. Nie martw sie!
Stary 2011-04-20, 16:06   #7
Nyaa
Zakorzenienie

GG do Nyaa

Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami. Kiedyś oglądałam program w telewizji o paniach sprzątających i naprawdę ładnie zarabiają.
Myślę, że te negatywne opinie na temat pracy sprzątaczki biorą się z faktu, iż istnieją panie sprzątające, którym nie chce się nic robić i tylko narzekają i wykłócają się z innymi.
U mnie w akademiku była taka jedna dziewczyna, która od rana wydzierała się na korytarzu, że " studenciki, a robią syf jak menele", a ona potem musi sprzątać
Wbrew pozorom sprzątanie to nie jest taki łatwy kawałek chleba. Wiem, bo jak pracowałam w Niemczech, to też musiałam od czasu do czasu sprzątać biura i szatnie.

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87j44jq9d7lsxv.png
Nyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-20, 16:10   #8
martynusia222
Zakorzenienie

Znam osoby, które na sprzątaniu domów zarabiają prawie 1500 pln miesięcznie, dodatkowo studiują dziennie
Stary 2011-04-20, 16:14   #9
puszka_pandory
Rozeznanie

Również uważam, że to żaden wstyd. Problem tylko w rozumowaniu co niektórych osób i braku szacunku dla tej pracy. Poznałam kiedyś dziewczynę, która zaczęła pracę jako sprzątaczka i niektóre 'koleżanki' przestały się do niej przyznawać. Moim zdaniem mała strata, ale mimo wszystko sytuacja nie miła.

Ja bym się podjęła (zresztą zdarzyło mi się już pomagać przy sprzątaniu). Jak masz okazję trochę zarobić, to czemu masz rezygnować.

"Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/
--------------------------------------------------------------------------------------------------

„Ludzie mówią, że życie to jest to, ale ja wolę sobie poczytać” /M.T.C./
<3 LC
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 16:34   #10
ulinkaaa
Zakorzenienie

wstyd to krasc. zadna praca nie hanbi.
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 16:49   #11
Resolute
Przyczajenie

Dziekuję za takie wsparcie i macie rację, jutro idę na rozmowę zobaczymy jak będzie. Po prostu właśnie przeraża mnie myślenie ludzi na temat takiej pracy i stosunek do osób sprzątających. Mam znajomą która sprzątała w mc donald's i nie miała łatwego życia z klientami zwłaszcza z młodzieżą, wyśmiewali się z niej, wyzywali dlatego gdy koleżanka zadzwoniła z tą propozycją miałam wątpliwości. Uczciwy człowiek pracuje, chce godnego życia i traktowania z szacunkiem a inni tak potrafią go potraktować
Resolute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-20, 16:53   #12
Fantasmagori
Zakorzenienie

Nie ma się czego wstydzić, ja bym się cieszyła mając chociaż taką możliwość zarobku

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 17:04   #13
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
A czego tu się wstydzić?!

Moja koleżanka jest "panią sprzątającą" i niczego jej nie brakuje;].
Powiem nawet więcej - chciałbym zarabiać tyle, ile ona zarabia i na pewno wolałabym sprzątać niż, z pełnym szacunkiem, siedzieć "na kasie" w markecie.

Wbrew pozorom praca przy sprzątaniu nie jest taka prosta. Wymaga dokładności, pracowitości i niejednokrotnie wiele cierpliwości.
A co jest strasznego w siedzeniu na kasie?

Cytat:
Napisane przez ulinkaaa Pokaż wiadomość
wstyd to krasc. zadna praca nie hanbi.
Dokładnie-Wstyd to kraść.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 17:12   #14
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
A co jest strasznego w siedzeniu na kasie?
Powiedziałam tylko, że bym wolała, poza tym napisałam, że z pełnym szacunkiem ;].
Stary 2011-04-20, 17:35   #15
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
Powiedziałam tylko, że bym wolała, poza tym napisałam, że z pełnym szacunkiem ;].
No ale dlaczego byś wolała? W czym siedzenie na kasie jest gorsze od sprzątania?
Stary 2011-04-20, 17:37   #16
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
No ale dlaczego byś wolała? W czym siedzenie na kasie jest gorsze od sprzątania?
pytanie nie do mnie, ale ja bym też wolała sprzątać niż siedzieć na kasie przynajmniej można pójść siku wtedy kiedy się ma na to ochotę ;p
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 17:39   #17
mushroomhunter
Zadomowienie

Cytat:
A gdzie do stu diabłów napisałam, że jest gorsze?

Mogę co najwyżej napisać, dlaczego wolałabym sprzątać, a wolałabym chociażby dlatego, że jest to mniej monotonne.

Mam wrażenie, że chcesz ze mnie zrobić osobę, która uważa innych za gorszych, bo mają taki a nie inny zawód .

Edytowane przez mushroomhunter
Czas edycji: 2011-04-20 o 17:47
Stary 2011-04-20, 17:43   #18
skazana_na_bluesa
.

moja kolezanka sie tym zajmowala, po czym zaczela sie wspinac po drabince kariery jakos nigdy nie miala z tym problemu. nasi znajomi tez nie maja z tym problemu. praca jak praca, lepiej ja miec niz nie miec
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 17:45   #19
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
pytanie nie do mnie, ale ja bym też wolała sprzątać niż siedzieć na kasie przynajmniej można pójść siku wtedy kiedy się ma na to ochotę ;p
Pracowałaś kiedyś na kasie? Wielu moich znajomych tak dorabia i wybuchają śmiechem na takie telewizyjne plotki typu siedzenie w pampersach, praca po 12h. Ludzie powinni oglądać mniej tv, zdecydowanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-20, 17:53   #20
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Pracowałaś kiedyś na kasie? Wielu moich znajomych tak dorabia i wybuchają śmiechem na takie telewizyjne plotki typu siedzenie w pampersach, praca po 12h. Ludzie powinni oglądać mniej tv, zdecydowanie.
weź megafon i ruszaj na ulicę zbawiać świat

ja nie pracowałam, znam to tylko z relacji przyjaciółki.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 17:56   #21
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
weź megafon i ruszaj na ulicę zbawiać świat

ja nie pracowałam, znam to tylko z relacji przyjaciółki.
A co ma zbawianie świata do tego Potem przez takie plotki ludzie myślą,że na kasie to siedzi się w pampersie i zakładają wątki bo się wstydzą dorobić jako sprzątaczki.
Stary 2011-04-20, 18:28   #22
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Resolute Pokaż wiadomość
Dziekuję za takie wsparcie i macie rację, jutro idę na rozmowę zobaczymy jak będzie. Po prostu właśnie przeraża mnie myślenie ludzi na temat takiej pracy i stosunek do osób sprzątających. Mam znajomą która sprzątała w mc donald's i nie miała łatwego życia z klientami zwłaszcza z młodzieżą, wyśmiewali się z niej, wyzywali dlatego gdy koleżanka zadzwoniła z tą propozycją miałam wątpliwości. Uczciwy człowiek pracuje, chce godnego życia i traktowania z szacunkiem a inni tak potrafią go potraktować
A ja trochę rozumiem Twoje skrępowanie. Jasne, też jestem zdania, że żadna praca nie hańbi, ale jednak jakbym się miała publicznie przyznać, że dorabiam sobie jako sprzątaczka, to chyba by mnie to jednak trochę krępowało. Z względu na społeczną stygmę po prostu - nawet dorośli mówią dzieciom rzeczy w stylu "do nauki bo będziesz kopać rowy", "jak tak dalej pójdzie, to sprzątaczką zostaniesz". Ja bym pracę przyjęła, a później pewnie wymyśliła na to jakąś ładniejszą nazwę np. mówiłabym, że pomagam w pracach domowych pewnemu małżeństwu, czy cośtam.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 19:23   #23
jenta
Rozeznanie

W Polsce ludzie wysmiewaja, a jak wyjada za granice to kopia te rowy i szoruja kibelki az dymi
Nie wstydz sie i wez ta prace jesli poza opinia innych nie masz zadnych obiekcji. Sprzatanie za pieniadze moze byc trudne, zleceniodawca moze sie czepiac kazdej pominietej plamki, ale moze wlasnie Ty jestes bardziej dokladna i sumienna i pracowita niz ta cala banda co by sie z Ciebie podsmiewala.
Przynajmniej chcesz pracowac. Zauwazylam ze wielu mlodych jeczy ze nie ma pracy, a jak co do czego to... pracowac nie ma komu. Znajoma mojej mamy 2 miesiace temu oglosila, ze szuka kelnerki do swojej restauracji w Warszawie. NIKT sie nie zglosil. Nikt! Z checia poszla tam za to moja kuzynka i jest zadowolona.
jenta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 20:23   #24
nielegalna_
Raczkowanie

Nie to żaden wstyd. Jeśli masz możliwość zarobić to czemu nie ? Praca jak praca.
nielegalna_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 20:52   #25
RiotKitty
Rozeznanie

ja sprzątam i jednocześnie studiuję dziennie na jednym z najlepszych zagranicznych uniwersytetów. korona mi z głowy nie spada
RiotKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 21:26   #26
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
A ja trochę rozumiem Twoje skrępowanie. Jasne, też jestem zdania, że żadna praca nie hańbi, ale jednak jakbym się miała publicznie przyznać, że dorabiam sobie jako sprzątaczka, to chyba by mnie to jednak trochę krępowało. Z względu na społeczną stygmę po prostu - nawet dorośli mówią dzieciom rzeczy w stylu "do nauki bo będziesz kopać rowy", "jak tak dalej pójdzie, to sprzątaczką zostaniesz". Ja bym pracę przyjęła, a później pewnie wymyśliła na to jakąś ładniejszą nazwę np. mówiłabym, że pomagam w pracach domowych pewnemu małżeństwu, czy cośtam.
Zawsze można mówić, że dorabia jako pomoc domowa albo serwis sprzątający W końcu to praca jak zakładam na jakiś czas, żeby dorobić, a nie tkwić w niej do emerytury.
U mnie w pracy sprzątaczka to fajna inteligentna i zadbana babeczka, nazywamy ją po imieniu, traktujemy jak równorzędnego pracownika. Zresztą jeśli jej parę dni nie ma, to boleśnie odczuwamy, że robi się syf, a śmieci zaczynają się wysypywać z koszy.
Naśmiewać ze sprzątaczek to się mogą rozpieszczone dzieciaki zajadające się śmieciowym jedzeniem we wspomnianym McDonaldsie, które nigdy nie skalały się pracą. Ale ich docinkami, chociaż bolesnymi nie należy się przejmować. Ludzie na poziomie każdego traktują z szacunkiem, a przynajmniej powinni

Cytat:
Napisane przez jenta Pokaż wiadomość
W Polsce ludzie wysmiewaja, a jak wyjada za granice to kopia te rowy i szoruja kibelki az dymi
Przynajmniej chcesz pracowac. Zauwazylam ze wielu mlodych jeczy ze nie ma pracy, a jak co do czego to... pracowac nie ma komu. Znajoma mojej mamy 2 miesiace temu oglosila, ze szuka kelnerki do swojej restauracji w Warszawie. NIKT sie nie zglosil. Nikt! Z checia poszla tam za to moja kuzynka i jest zadowolona.
Na zmywaku w UK to szpan, bo to praca "zagraniczna", a taki sam zmywak w Polsce to obciach Gdzie tu konsekwencja?

Zgadzam się z wyszarzonym, że wiele osób bez doświadczenia zamiast chwytać proste prace i wchodzić na rynek chciałaby zarabiać od razu tyle, żeby wystarczyło na samodzielne swobodne życie. W efekcie mamy rzeszę młodych bezrobotnych i wiele wolnych etatów w usługach.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 21:46   #27
WhiteCherry
Zakorzenienie

a czego można się wstydzić? boisz się, że znajomi przestaną Ci mówić 'cześć' gdy zobaczą w fartuszku i z mopem?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-20, 22:02   #28
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
moja kolezanka sie tym zajmowala, po czym zaczela sie wspinac po drabince kariery jakos nigdy nie miala z tym problemu. nasi znajomi tez nie maja z tym problemu. praca jak praca, lepiej ja miec niz nie miec
dokładnie...kiedyś zaczęłam dorabiać sobie u Portugalczyka mieszkającego w Polsce jako sprzątaczka, potem zaczął powoli podrzucać mi papierkową robotę, w końcu zostałam jego asystentką w firmie

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
Naśmiewać ze sprzątaczek to się mogą rozpieszczone dzieciaki zajadające się śmieciowym jedzeniem we wspomnianym McDonaldsie, które nigdy nie skalały się pracą. Ale ich docinkami, chociaż bolesnymi nie należy się przejmować. Ludzie na poziomie każdego traktują z szacunkiem, a przynajmniej powinni
dokładnie...
mam takiego typa na roku, nigdy nie przepracował ani godziny a śmieje się z pracujących, że np. zajęcia opuszczają albo nie mogą korzystać z fejsbuka, bo pracodawca im zabrania. więc jakie to by nie było stanowisko to niektórzy ludzie nigdy nie będą szanować takiej pracy albo czasem nawet zaczną zazdrościć.

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 13:26   #29
201701241037
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201701241037
Czas edycji: 2017-01-24 o 09:27 Powód: ....
201701241037 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-27, 13:53   #30
grubella
BAN stały

Nie pracowałam jako sprzątaczka w biurze jakiejś firmy obcej ale sprzątałam we własnym biurze.
Jest to praca niczym się nie różniąca zbyt wiele od sprzątania w domu.
Mają być czyste wszystkie powierzchnie: okna, parapety,biurka, regały, podłogi, lampy. Do tego urządzenia biurowe wymagają pielęgnacji i tu trzeba uważać aby nie zalać wodą, nie podrapać ekranu zbyt szorstką ścierką. Jest pewnie jakiś korytarz do tego biura , są toalety. I wszystko to ma być czyste.
"Ciężkość" pracy zależy od tego czym np. są wyłożone podłogi/wykładziny dywanowe i odkurzacz czy płytki i mop/, ile i jakie meble/łatwiej gdy są zamykane szafy niż regały z otwartymi półkami, wysokość okien, dostęp za biurka, ilość urządzeń biurowych i metraż bieżący kabli. Ciężko się sprząta gdy kabli na podlogach jest dużo, trzeba to podnosić, przestawiać, uważać aby czegoś nie ściągnąć, nie odłączyć. Wielkość biura ma znaczenie, ilość pokoi/łatwiej się sprząta jeden większy przestronny niż kilka małych zagraconych/drzwi do poszczególnych pokoi/jeśli dużo oszklonych gdzie znać palce to więcej roboty/. Łazienka to tez ma znaczenie czy dużo luster o dużych powierzchniach.
Korytarz jeśli to poczekalnia z krzesłami to też dłużej się sprząta niż pusty tylko do przechodzenia.

Warto najpierw zobaczyć te pomieszczenia i mniej więcej oszacować czy dużo czasu wymagają i nakładu sił aby było w nich czysto.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości