Menu weselne :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-21, 11:46   #1
loneliness18
Rozeznanie

Menu weselne :)

Zastanawiam się nad zrobienie menu weselnego dla gości Chodzi dokładnie o pory posiłków a z drugiej strony chciałabym zamieścic jakies śmieszne anegdoty dotyczące wesela / zasady zachowania się na weselu. Byłam na weselu gdzie się to sprawdziło - goscie wiedzieli, że o danej porze maja nie wychodzić bo będzie kolacja itd co o tym sadzicie?
loneliness18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 12:25   #2
ysia
Zadomowienie

Dot.: Menu weselne :)

Takie godzinowe rozstawienie jest fajne, strasznie ułatwisz gościom zabawę jak będą wiedzieli co i kiedy będzie podawane. Ja jestem na tak

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 12:43   #3
Dotka90
Zakorzenienie

My będziemy mieć menu, doradził nam to DJ, właśnie z racji swojego doświadczenia: żeby nie było, że przy torcie itp. nagle polowa gości jest 'na papierosie'.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 12:58   #4
mariuszwojcicki
Raczkowanie

Dobry DJ To ma sens, oby tylko nie przesadzić z dokładnością zapowiedzi, kiedyś jedna PM pokazuje mi menu a tam np kurczak godzina 21.37 no aż tak to lepiej nie planować bo na 100% nie wyjdzie
mariuszwojcicki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 13:13   #5
loneliness18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mariuszwojcicki Pokaż wiadomość
Dobry DJ To ma sens, oby tylko nie przesadzić z dokładnością zapowiedzi, kiedyś jedna PM pokazuje mi menu a tam np kurczak godzina 21.37 no aż tak to lepiej nie planować bo na 100% nie wyjdzie
To był raczej celowy zabieg, żeby goście mieli kilka minut rezerwy co do godziny napisanej na menu A wie cnie należało odbierać przesłania dosłownie Znam zakład fotograficzny który ma napisane: czynne 8.59 - 16.26
Stary 2013-10-21, 16:03   #6
extassy
Zakorzenienie

ja mialam menu weselne
bardzo sie sprawdzilo, ale to dzieki temu ze kuchnia nie miala obsuwy
goscie mogli spokojnie zaplanowac sobie wszytko.
przykazan jest wiele, ja jednak wybralam te najbardziej neutralne.
Przykazania weselne
1
Kto pojawi się na weselu w złym nastroju będzie rozweselany.
2
Nie toleruje się pustych kieliszków. Dlatego będą one od razu napełniane w celu uniknięcia zaglądania do nich zbyt głęboko.
3
Osoby, które zgubią wątek nie muszą go szukać. Rano sala będzie gruntownie zamiatana i będzie go można odebrać.
4
Radzi się wszystkim panom przynajmniej raz zatańczyć z własną małżonką.
5
Jeśli alkohol wyleje się na odzież prosimy nie panikować! Zostanie przyniesiona następna butelka.

Każdy z uczestników jest zobowiązany do przestrzegania powyższych zasad pod groźbą zmywania naczyń po weselu.

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

a to sa wszystkie
1. Wesele rozpoczyna się na początku a kończy, gdy młoda para zaśnie.
2. Kto pojawi się na weselu w złym nastroju będzie rozweselany. Jednak jeśli wszelkie próby zawiodą, gość zostanie usunięty z sali.
3. Zabrania się dłubania palcem w nosie sąsiada, dłubania widelcem w uchu, picia przez słomkę napoju sąsiada oraz wycierania tłustych palców w ubranie sąsiada.
4. Podróże poszukiwawcze pod stołem są surowo wzbronione.
5. Osoby mające uwagi dotyczące wesela zobowiązane będą do zorganizowania lepszego w przeciągu pół roku.
6. Nie toleruje się pustych kieliszków. Dlatego będą one od razu napełniane w celu uniknięcia zaglądania do nich zbyt głęboko.
7. Zabrania się rzucania kwiatów w kierunku młodej pary jeśli znajdują się one nadal w wazonie.
8. Osoby, które zgubią wątek nie muszą go szukać. Rano sala będzie gruntownie zamiatana i będzie go można odebrać.
9. Nie należy więcej pić, gdy nie jest się już w stanie wypowiedzieć zdania: „stół z powyłamywanymi nogami”.
10. Osoby niezadowolone ze swoich miejsc przy stole będą miały następnego dnia całą salę do dyspozycji.
11. Radzi się wszystkim panom przynajmniej raz zatańczyć z własną małżonką. Kosztuje to tylko parę minut a unika się w ten sposób kłopotów.
12. Jeśli alkohol wyleje się na odzież prosimy nie panikować! Zostanie przyniesiona następna butelka.
13. Dla osób, które nie znajdują żadnego powodu do śmiechu wisi lustro w korytarzu.
14. Zabrania się kobietom przewracania oczami oraz używania innych znaków w celu zmuszenia mężczyzn do pójścia do domu.
15. Zabrania się zabierania czegokolwiek z wesela oprócz dobrych wspomnień.
16. Osoby idące do domu proszone są o zabranie swoich partnerów. Nie dopuszcza się przy tym jakichkolwiek zamian.
17. Jeśli któryś z gości stwierdzi, że znajduje się sam na sali oznacza to, że zabawa dobiegła końca.
Stary 2013-10-21, 16:06   #7
loneliness18
Rozeznanie

Znam te zasady Nasza restauracja raczej tez zawsze wszystko na czas wydaje wiec mam nadzieje, że i na naszym weselu tak będzie
Stary 2013-10-21, 16:21   #8
alloffkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loneliness18 Pokaż wiadomość
Znam te zasady Nasza restauracja raczej tez zawsze wszystko na czas wydaje wiec mam nadzieje, że i na naszym weselu tak będzie
my napewno będziemy mieć menu. zastanawiamy się też nad zasadami, ale nie wiemy jak to skoordynować...
może zrobimy format a4 na pół i wtedy po jednej stronie zasady a po drogiej menu...
ale jeszcze nie jesteśmy pewni.
Oliwka 21.07.2016
alloffkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 16:38   #9
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 17:40   #10
Atomoowka
Wtajemniczenie

Mi sie ta opcja bardzo podoba, sama planuje zrobić menu na nasze weselicho.

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 17:43   #11
fusiacola
Wtajemniczenie

też będę mieć menu - myślę, że to fajny pomysł
co do przykazań weselnych to spotkałam się z nimi już wiele razy, i w zasadzie już za drugim przestały mnie śmieszyć. No chyba, żeby wymyślic całkiem nowe przykazania, bo te to chyba wszyscy znają...

fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-21, 17:53   #12
loneliness18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
też będę mieć menu - myślę, że to fajny pomysł
co do przykazań weselnych to spotkałam się z nimi już wiele razy, i w zasadzie już za drugim przestały mnie śmieszyć. No chyba, żeby wymyślic całkiem nowe przykazania, bo te to chyba wszyscy znają...
RAcja czas pomyśleć o czymś innym albo po prostu napisać od siebie jakieś rozbudowane podziękowanie dla gości ( zamiast pisać na prezencikach czy winietkach)

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Sama śpiewam w zespole i prowadzę całą imprezę więc wiem jak to cięzko zwołać gości - kiedy np wyjdą na spacer itd.
Stary 2013-10-21, 18:10   #13
Magdalena_92
Zadomowienie

Fajny pomysł z tym menu. I naprawdę może od usprawnić wesele. Niektórzy goście wychodzą podczas wesela na spacer i nie ma ich dość długo. A tak jak każdy wie o której co będzie to nie będą się ruszać z miejsca

Magdalena_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 18:52   #14
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-21, 19:17   #15
loneliness18
Rozeznanie

no własnie po to jest to menu zeby np w okolicach godziny 19 nie wychodzili nigdzie dalej bo będzie kolacja a menu przeciez będa od początku na stołach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-21, 19:25   #16
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-10-21, 19:38   #17
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Treść usunięta
jak ja lubie jak ktoś popada w skrajności widać, że nie byłaś na weselu gdzie jest dobrze rozpisane menu wraz z atrakcjami dla gości

Stary 2013-10-21, 19:40   #18
loneliness18
Rozeznanie

w mojej okolicy wesela rozpoczynają się o 13 a kończą nad ranem więc godzina 19 to lekka przesada Sporo opini słyszałam od ludzi " fajnie że są winietki, fajnie że pomysleli o tym" wiec to nie kwestia robienia gości głupków jak to określiłaś Z reszta pomysł zrobienia takiego menu nie tylko wyszedł ode mnie ale również od innych osob zaangażowanych w organizację naszego wesela. Każdy ma swoja opinie - ty wyraziłaś swoją ale to nie znaczy ze masz krytykowac czyjś pomysł. Nie odpowiada Ci to więc w porządku

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
menu nie woła - jest od początku przyjęcia na stolikach lub duże menu w widocznym dla wszystkich miejscu Tek kto chce czyta i korzysta, kto nie zainteresowany to nie i tak się pewnie dowie od innych gości co jest kiedy. Takie menu to naprawdę fajna sprawa ludzie wiedzą kiedy mogą np odwieźć auto, dzieci kiedy będą lody itd. Jeżeli ktoś woli przespacerować pół wesela to jego decyzja, ale niech ma po prostu wybór a nie najzwyczajniej przegapia

poza tym z tego co wiem od ciotki, która prowadzi jeden z popularnych domów weselnych to na weselach z menu schodzi mniej jedzenia. Bo ludzie nie sięgają po przekąski ze stołów jak wiedzą, że niedługo zostanie podane ciepłe danie czy jakiś specjał na stół słodkości czy wiejski

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

jak ja lubie jak ktoś popada w skrajności widać, że nie byłaś na weselu gdzie jest dobrze rozpisane menu wraz z atrakcjami dla gości

Zgadzam się z Tobą - jedna wielka skrajność wcale nie mam na zaproszeniach map i przed wejściem na sale tez nie będzie ogrooomnej tablicy:P
Stary 2013-10-21, 19:53   #19
fusiacola
Wtajemniczenie

zresztą same rozmawiając tutaj wiemy, ze w zależności od regionu, upodobań młodych i innych czynników atrakcje na weselu są różne, w różnej kolejności, zwyczaje nie wszędzie są takie same raz tort jest po obiedzie, raz o północy, czasami nie ma wcale... miło poinformować jednak gości co i kiedy ich czeka.

spotkałam się raz z harmonogramem wesela, który pisany był tak zabawnie jakimś skomplikowanym rymem, że sam stanowił jakby atrakcje. Ludzie czytali i zastanawiali się co to będzie, bo nie wszystko było napisane wprost. Było m.in żeby wytrwali doczekali do 6:00 bo czeka na nich niespodzianka. Czekałam i dostałam dębową wiśniową opłacało się

Stary 2013-10-21, 20:15   #20
90fasola
Raczkowanie

Moim zdaniem to jest bardzo dobry pomysł. Byłam raz na weselu, gdzie było takie menu i byłam zadowolona, bo wiedziałam o której godzinie jest serwowane ostatnie ciepłe danie, o której godzinie jest tort, deser itd. Jeżeli wiedziałam, że za godzinę będzie kolacja to nie jadłam wtedy 5 przekąsek. Należę też do grona osób, które nie jedzą wielu rzeczy typu: jajka, grzyby, ryby, owoce morza, prosiaków, serów i innych. Jeżeli w menu pojawiła się taka propozycja to od razu szukałam substytutu. Ja byłam bardzo zadowolona i nie rozumiem oburzenia, że robienie z gości głupców. Ja na szczęście jeszcze nie byłam na weselu bez winietek, ale byłam przerażona jak przyjechałam na salę weselną jako jeden z ostatnich gości i nie wiedziałam, czy są winietki, czy będę musiała siedzieć obok żałosnych wujków PM. Na szczęście były winietki. A plan stołów też moim zdaniem jest ok, bo zanim znalazłam swoje miejsce to okrążyłam prawie całą salę. Przy planie stołów zrobiłabym to w minutę. Jeżeli masz 20 osób na weselu to nie ma problemu
90fasola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-21, 23:12   #21
Atomoowka
Wtajemniczenie

Ja mam pytanie do dziewczyn które takowe menu będa mialy i które będą miały długi,prostokątne stoły-czy te menu ot tak po prostu będziecie kładły na stoły? I jakby hymm co ile osób/co jaką odległość je będziecie kładły? Czy może na jakimś stojaku one będą?
Bo ja zupełnie nie wiem jak ugryźć ten temat.

Ślubuję Ci 10.05.2014

11.01.2013 kierrrrowca
Atomoowka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 05:50   #22
TysiaBB1989
Rozeznanie

ja będę układać takie kartki a4 złożone na 3
na 1 boku- osoby usadzone w tym stoliku
na 2 boku - menu z godzinami podania
na 3 boku - regulamin

TysiaBB1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-22, 06:42   #23
loneliness18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Atomoowka Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie do dziewczyn które takowe menu będa mialy i które będą miały długi,prostokątne stoły-czy te menu ot tak po prostu będziecie kładły na stoły? I jakby hymm co ile osób/co jaką odległość je będziecie kładły? Czy może na jakimś stojaku one będą?
Bo ja zupełnie nie wiem jak ugryźć ten temat.

Też będę mieć prostokątne stoły wszystko zalezy od układu tych stołów - zazwyczaj są jakeis dekoracje - kwiaty/ świeczniki i będę starała się obok tego kłaść to menu Na jeden stół przewiduje 4/5 takich kart z menu Winietki i zawieszki na wódkę będę robić samodzielnie w związku z tym menu również
Stary 2013-10-22, 08:52   #24
fusiacola
Wtajemniczenie

ja mam stoły 6 i 10-osobowe, na każdym będzie jedno menu wole jak goście podają je sobie i rozmawiają przy tym, a nie każdy wkłada nos do swojej kartki. Ale rozwiązań może być wiele, często spotykane są menu położone każdemu pod talerzem lub duże jedno w jakimś widocznym miejscu. W zasadzie możliwości są duże i można powiedzieć, że nie ma złej opcji Raz tylko spotkałam się, że ładnie oprawiony harmonogram w szle i lawendowej ramie obleczonej w biały tiul, wisiał na malutkim korytarzu prowadzącym do łazienki.. i to był chyba zły pomysł

znajoma miała kameralne przyjęcie w małej greckiej knajpce, menu z godziną podania wypisane było po prostu kredą na tablicy, prosto a fajnie

Stary 2013-10-22, 13:43   #25
loneliness18
Rozeznanie

Cytat:
ja mam stoły 6 i 10-osobowe, na każdym będzie jedno menu wole jak goście podają je sobie i rozmawiają przy tym, a nie każdy wkłada nos do swojej kartki. Ale rozwiązań może być wiele, często spotykane są menu położone każdemu pod talerzem lub duże jedno w jakimś widocznym miejscu. W zasadzie możliwości są duże i można powiedzieć, że nie ma złej opcji Raz tylko spotkałam się, że ładnie oprawiony harmonogram w szle i lawendowej ramie obleczonej w biały tiul, wisiał na malutkim korytarzu prowadzącym do łazienki.. i to był chyba zły pomysł

znajoma miała kameralne przyjęcie w małej greckiej knajpce, menu z godziną podania wypisane było po prostu kredą na tablicy, prosto a fajnie

Ja mam właśnie dwa długie stoły(wstępnie) i dlatego an kazdym chce dać po 4/5 kart. Wszystko zalezy na co sie w ostateczności zdecydujemy - jesli rodzielimy te stoły wtedy damy po 2
Stary 2013-10-26, 21:10   #26
piankowa
Wtajemniczenie

Byłam na weselu gdzie było menu. A raczej menu i karta drinków w jednym. Było fajnie, bo wiedziałam, że jeżeli nie jem pierogów to mogę poczekać na później gdzie będą frytki z kurczakiem i nie zgłodnieję. Jednak nie było rozpisane co do godziny tylko był tekst coś w stylu podziękowań i potem, że posiłki podawane będą co trzy godziny a po drinki prosimy udać się do barmana.
piankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 07:25   #27
mojakaren
Zakorzenienie

Też uważam menu za bardzo fajny pomysł !

Mój TŻ zaproponował wczoraj bardzo fajną moim zdaniem i oryginalną formę menu:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg menu4.jpg (124,6 KB, 111 załadowań)

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3

Edytowane przez mojakaren
Czas edycji: 2013-10-28 o 07:26
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-28, 07:32   #28
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

akurat z tą formą menu spotkałam się kilka razy, robi się tak zazwyczaj gdy na obiad masz różne zestawy do wyboru (np wegetariańskie, ale nie koniecznie). To spełnia funkcję bardziej karty dań, z której każdy coś zamówi. Jeżeli mają być tam wypisane dania z godziną podania i harmonogram zabaw to raczej nie spełni zadania, bo ludzie wyrzucają to razem z oddaniem talerzy z obiadu. Ale trzeba przyznać, że wygląda ładnie

Stary 2013-10-28, 11:18   #29
loneliness18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość

prezentuje się ładnie jednak pozostane rpzy swojej wersji tradycyjne karty, rozstawione na stolikach mam pewnośc, ze goście tego nie wyrzucą
Stary 2013-11-06, 20:09   #30
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Podpisuję się pod wszystkim
I jeszcze te strony internetowe z mapką, zdjęciami, na bieżąco o każdym krokiem informowanie:
- kupiliśmy obrączki tu i tu i rabat dostaliśmy jupii;
- ale nudy na tych naukach..ech;
- zaliczka u kamerzysty wpłacona;
- jasny fiolet dodatków czy ciemny fiolet...ech jestem zrozpaczona, nie mogę się zdecydować:brzyda l:
I takie tam...
Tak serio to w weselach z perspektywy gościa liczy się dobre jedzenie, alkohol, zespół, towarzystwo i widok uśmiechniętej, zakochanej i szczęśliwej PM.
Kolory, pierdoły, mapy, duperele, gipsowe aniołki, winieteczki ręcznie tygodniami klejone, już nie wspomnę o zaproszeniach, których większość ląduje w śmieciach zaraz po wyjściu narzeczonych i zaznaczeniu daty w kalendarzu nie mają znaczenia.
I tak wszyscy powiedzą, że było super. Mało kto powie, ze kolor dodatków nie pasował.
A z perspektywy młodych, nie ma co oszczędzać na...obrączkach, fotografie, zespole, kamerzyście, jedzeniu, alko.
Reszta, naprawdę nie ma znaczenia.
Nawet wczoraj w pracy tak sobie rozmawialiśmy o weselach i tego typu imprezach.
Koleżanka była na sali balowej z okrągłymi stołami, winietkami, planami, barmańskim pokazem, sztucznych ogni, lampionami i niestety drętwo i sztucznie. Tak samo jak wesele na zamku z zespołem jazzowym za 8 tysi i nędza, nudy na pudy, niestety.
A najmilej wspomina wesele w gospodzie, gdzie jako atrakcja było przejście do pomieszczenia stodoły w której było miejsce na ruszta z dziczyzną i obok ognisko.
Tu jest Polska, a nie Hameryka i tu ludzie jedzą i wódkę piją, a nie wege i winko i jazzik
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości