|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Egzema (?)
W zeszłą zimę pojawiły się na moich dłoniach zaczerwienione placki, czasami łuszczące się,okropnie szczypały
![]() ![]() Byłam u dermatologa, oglądał zmiany pod lampą uv, grzyba nie znalazł. Przepisał mi maści, które nic nie zrobiły, stwierdził, że to efekt przemarznięcia dłoni albo alergia na zwierzę domowe (które mam już baardzo długo i nic się wcześniej nie działo...). Chciałabym pozbyć się przyczyny tej dolegliwości, bo najwidoczniej maść z wit. A tylko zaleczyła to na jakiś czas. Macie jakieś przypuszczenia co to może być? Może któraś z Was też ma/miała taki problem ? Proszę o pomoc
wymiana Edytowane przez mikasa5 Czas edycji: 2013-10-03 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Egzema (?)
Ja też to przechodziłam, niestety powraca. Również "wyleczyłam" maścią z wit. a. Wydaje mi się że podczas pracy na kuchni miałam styczność z różnymi detergentami i to od tego, zwłaszcza że w tym samym czasie koleżanka z pracy w kuchni też to przechodziła więc myśle że to w moim przypadku to wina silnych środków chemicznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
damn good coffee
|
Idź do alergologa, jeśli jeszcze nie byłaś. Zrób testy.
Doraźnie musisz po prostu ciągle natłuszczać dłonie, kup tłustą maść, nakładaj grubą warstwę na noc i śpij w bawełnianych rękawiczkach. Używałaś czegoś ze sterydem? W aptece bez recepty można kupić krem z hydrokortyzonem. To słaby steryd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mam dokładnie to samo, również na zimę. Czerwona, wysuszona skóra między palcami i na kostkach. Ja to zwalczam po prostu regularnie używając kremu do rąk. W lecie nigdy tego nie robię, bo mi się zwyczajnie nie chce, ale w zimie jestem niejako zmuszona do tego. :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez niut80 Czas edycji: 2018-09-02 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
Cytat:
To nie jest egzema, tylko dłonie Ci się przesuszają od zimna. W tej chwili na zewnątrz u mnie jest w nocy 0 stopni a w dzien do 10, i juz od kilku dni mam ten sam problem, mam suche dłonie, które krwawią, i są na niej rany od tej suchości. Polecam przede wszystkim glicerynę- albo zrobić własnoręcznie serum gliceryna-alantonina-żel hialuoronowy (lub inne składniki) bądz kupić bardzo odżywczy krem, z jakimś olejem. Mi np. olej kokosowy nie pomógł, ale za to krem z dużą zawartością gliceryny- tak. W czasie dnia najlepiej smarować ręce kilkukrotnie lżejszym kremem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja dokładnie mam tak samo.żaden krem do rąk który mam w domu nie działał i wzięłam...neutrogenę do popękanych pięt. Teraz problem i tak nie zniknął ale jak posmaruję to nie ma aż tak szorskiej skóry na kostkach. Dziś w szkole pękła mi skóra i lała mi się krew a zapomniałam wziąc jakiegokolwiek kremu;/
Wiec można spróbowac takim kremem do stóp bo jest silniejszy w działaniu a śmierdzieć nie śmierdzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.