oddawanie szpiku (nie)boli? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-17, 11:19   #1
sandisk
Przyczajenie

oddawanie szpiku (nie)boli?

znalazłem taki artykuł, warto poczytać szczególnie w kontekście ostatniej sprawy NErgala i nie tylko. To rozmowa z lekarzem hematologiem
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/artykul/czy-od...ne-201728.html
sandisk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 11:36   #2
Nektaryna
Zadomowienie

Dot.: oddawanie szpiku (nie)boli?

A ja mam pytania.
1. Czy to prawda, że zabieg nie boli bo jest pod narkozą?
2. Czy bolą nakłócia, a jak tak to jak długo po zabiegu?
3. Jaka dieta po zabiegu? Kiedyś ktoś mi mówił, że można jeść wszystko (nawet słodycze od razu po zabiegu ale nie jeść ciężkostrawnych potraw czy to prawda?) i na jak długo ta dieta?
4. Czy zabieg przeszkodził wam w funkcjonowaniu codziennym?
5. Osoby które biorą tabletki antykoncepcyjne mogą oddać szpik?

Wogóle fajnie gdyby się znalazła na forum osoba która szpik oddała i powiedziała jak to wygląda.
Nektaryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 12:42   #3
aga696
BAN stały

http://www.dkms.pl/index.php?id=947 Proszę bardzo.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Nektaryna Pokaż wiadomość
A ja mam pytania.
1. Czy to prawda, że zabieg nie boli bo jest pod narkozą?
2. Czy bolą nakłócia, a jak tak to jak długo po zabiegu?
3. Jaka dieta po zabiegu? Kiedyś ktoś mi mówił, że można jeść wszystko (nawet słodycze od razu po zabiegu ale nie jeść ciężkostrawnych potraw czy to prawda?) i na jak długo ta dieta?
4. Czy zabieg przeszkodził wam w funkcjonowaniu codziennym?
5. Osoby które biorą tabletki antykoncepcyjne mogą oddać szpik?

Wogóle fajnie gdyby się znalazła na forum osoba która szpik oddała i powiedziała jak to wygląda.
1.Tak,zabieg może być pod znieczuleniem miejscowym lub narkozą.
2. Mogą boleć kilka dni,ale to nie jest jakiś ból do nieprzeżycia.
3. Wiem,że po zabiegu dostaje się czekoladę i herbatę (ja przynajmniej dostawałam). Nie można jeść 2dni ciężkostrawnych rzeczy,ale innych przeciwwskazań nie miałam.
4. Trzeba się kilka dni oszczędzać,nie ćwiczyć,mogą wystąpić lekkie zawroty głowy,wymioty,ale nic u mnie takiego nie było.
5. Nie biorę tabletek,więc nie mam pojęcia.

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Najpierw oddajesz krew. Potem możesz dłuuuuugo czekać na odpowiedź (ja dostałam po 4miesiącach),że moje komórki macierzyste są w 92% zgodne z osobą,która ich potrzebuje. Jak najszybciej zostałam umówiona na zabieg (2dni po telefonie), znieczulenie miejscowe miałam. Samo pobranie było szybkie. Potem dostałam coś tam słodkiego,bo trochę było mi słabo i herbatę. Odpoczęłam w szpitalu,lekarz zbadał mnie,stwierdził czy dobrze się czuję i puścił do domu. Nic skomplikowanego,a uratowałam komuś życie.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 13:11   #4
kjojik80
Rozeznanie

GG do kjojik80 Send a message via Skype™ to kjojik80

antykoncepcja nie jest przeciwwskazaniem do oddania szpiku.

przeciwwskazaniem są choroby układu krążenia, serca, ciąża, kamienie piersią (pierwsze 6 miesięcy), ciężkie niewydolności różnych narządów, anemia.

najwięcej dowiesz się na www.dkms.pl

tam jest telefon i dowiesz się najwięcej.

jeśli chodzi o rejestracje jest prosta, wypełniasz formularz i zamawiasz zestaw(y)

otrzymujesz kopertę z testami, wykonujesz je wg instrukcji (ja wykorzystać obie pałeczki, na wszelki wypadek) załączasz szczegółowy formularz odsyłasz na koszt fundacji, ale ja zlecam wysłać listem poleconym na własny koszt (naklej znaczek na załączonej kopercie zwrotnej).

prosisz znajomych rodzinę o wykonie takich testów (możesz od razu zamówić 5) i możesz wszystkie w osobnych kopertach razem jednym listem odesłać do fundacji.

to że jesteś potencjalnym dawca, nie oznacza że oddasz szpik, to ma miejsce o wiele rzadziej, częściej z krwi obiegowej pobierane są po prostu komórki macierzyste (taki zabieg trwa ok 4 godzin).
Nie noś dziecka przodem do świata:
http://www.clippasafe.pl/tresci/spac...ka_ce003/1.jpg
http://www.ekorodzice.pl/imgart/uz/u...283024460.jpg-
tak NIE nosimy
kjojik80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 13:52   #5
blanca7
Raczkowanie

Co do tych chorób serca. Mam stwierdzoną małą niedomykalność zastawki mitralnej, nie biorę jednak żadnych leków na tę przypadłość, do kardiologa chodzę rzadko. Napisałam ostatnio maila do tej fundacji i zapytałam się czy mogłabym być dawcą szpiku. Odpisali mi, że jeśli moja wada nie wymaga leczenia i od czasu do czasu mam robione badania serca np. echo serca to nie ma przeciwwskazań. Teraz muszę porozmawiać jeszcze z moją panią kardiolog i jeśli ona też uzna, że nic mi nie grozi to na pewno się na to zdecyduję.
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 13:56   #6
kjojik80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
Co do tych chorób serca. Mam stwierdzoną małą niedomykalność zastawki mitralnej, nie biorę jednak żadnych leków na tę przypadłość, do kardiologa chodzę rzadko. Napisałam ostatnio maila do tej fundacji i zapytałam się czy mogłabym być dawcą szpiku. Odpisali mi, że jeśli moja wada nie wymaga leczenia i od czasu do czasu mam robione badania serca np. echo serca to nie ma przeciwwskazań. Teraz muszę porozmawiać jeszcze z moją panią kardiolog i jeśli ona też uzna, że nic mi nie grozi to na pewno się na to zdecyduję.
ja się zgłosiłam mimo tachykardii (rozmawiałam z nimi miesiąc temu o tym), tak więc jak wspomniałam, istotne choroby i ciężkie niewydolnosci
tak NIE nosimy
Stary 2010-09-17, 15:02   #7
muszynianka
Zakorzenienie

Odpowiem krótko - boli ;p
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 16:09   #8
aga696
BAN stały

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Odpowiem krótko - boli ;p
Nieeeeee,jak jesteś pod narkozą lub znieczuleniem miejscowym to nie boli. Jesteś tylko obolała,ale to nie jakiś tam wielki ból.
Stary 2010-09-17, 16:37   #9
muszynianka
Zakorzenienie

No, ale boli. Nie jest to obojętne. Z resztą zależy jak znosisz narkozę, ja po niej wymiotuje. Potem może być siniak ale nie musi być nic, zależy od twojego progu bólu itp
Stary 2010-09-17, 16:57   #10
YipYip
Rozeznanie

Miałam pobrany szpik i powiem, że boli. Boli jak jasna cholera
I efekty "po" są też mało przyjemne, zawroty głowy, wrażenie odpływania, omdlenia, wielki siniak... brrr.

YipYip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 17:02   #11
cremova
Zasiedzenie

zawsze mnie to ciekawilo czy to boli czy nie, jestem krwiodawca, ale nie wiem czy bym sie odwazyla oddac szpik...

cremova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 18:21   #12
blanca7
Raczkowanie

Nawet jeśli trochę boli,albo nawet bardzo boli, to pomyślcie sobie, że przez to można komuś uratować życie(o ile szpik pobierany jest w tym właśnie celu)

Edytowane przez blanca7
Czas edycji: 2010-09-17 o 20:00
Stary 2010-09-17, 19:05   #13
senioritta19
Rozeznanie

ja miałam pobierany szpik do badania i powiem że to był największy ból jaki dotąd przeszłam, bolało cholernie podanie znieczulenia a samo pobieranie to uczucie takiego ciągnięcia (jak dla mnie)

— Maria Kalergis
senioritta19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 20:35   #14
Kitka:)
CABIN CREW

Cytat:
Nawet jeśli trochę boli,albo nawet bardzo boli, to pomyślcie sobie, że przez to można komuś uratować życie(o ile szpik pobierany jest w tym właśnie celu)

Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..

ZALATANA......
Kitka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 20:40   #15
aga696
BAN stały

Fakt,znieczulenie boli jak jasna cholera i to "ciągnięcie" nie jest najmilszym uczuciem,ale wtedy myślałam tylko aby uratować kogoś-bo ja pocierpię chwilę a osoba może nie przeżyć.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-17, 21:56   #16
mel89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga696 Pokaż wiadomość
Nieeeeee,jak jesteś pod narkozą lub znieczuleniem miejscowym to nie boli. Jesteś tylko obolała,ale to nie jakiś tam wielki ból.
ciekawe, ja czytałam na stronie dawców szpiku że nie ma znieczulenia miejscowego tylko narkoza. tylko to mnie odstrasza od zostania dawcą właściwie..
Stary 2010-09-17, 22:07   #17
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
ciekawe, ja czytałam na stronie dawców szpiku że nie ma znieczulenia miejscowego tylko narkoza. tylko to mnie odstrasza od zostania dawcą właściwie..
wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne gieneralnie - jestes nieswiadoma przy pobieraniu, wiec nie czujesz tego "zasysania" a dodatkowo jestes dluzej na obserwacji niz w przypadku znieczulenia miejscowego. ja bym chyba wolala nie byc swiadoma momentu wbijania igly w moja kosc
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-17, 23:55   #18
muszynianka
Zakorzenienie

Generalnie to... jeżeli to ma być dla kogoś horror i męka to niech lepiej nie oddaje, bo pobyt w szpitalu, ogromny dla niektórych nie do zniesienia ból, nieobojętna dla zdrowia narkoza... do tego trzeba być przekonanym w 100% i nie bać się bólu. Bo jak ktoś się waha i ból wygrywa z chęcią darowania życia to lepiej się wstrzymać bo można traumę przeżyć
Stary 2010-09-18, 09:02   #19
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198
Konto usunięte

Boli.
Miałam kiedyś pobierany, to przez kilka dni potem mnie bolało. Zabieg jest przeprowadzany pod narkozą.
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-18, 09:40   #20
aga696
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mel89 Pokaż wiadomość
Zapomniałam dodać,że raz miałam w USA gdzie jest znieczulenie miejscowe,a raz w Polsce pod
narkozą. Narkoza jest zdecydowanie gorsza,są większe komplikacje itp.
Stary 2010-09-18, 09:52   #21
kjojik80
Rozeznanie

w fundacji powiedzieli, ze pobieranie szpiku do analizy jet robione w znieczuleniu miejscowym, bo to za mała ilość żeby stosować narkozę, samo pobieranie szpiku do przeszczepu, jest już w znieczuleniu ogólnym.

jednak o wiele częściej od szpiku, przeszczepia się komórki macierzyste (takie jak w krwi pępowinowej), a pobieranie komórek jest dość długie, ale prawie niebolesne.

a tutaj można obejrzeć jak to wygląda później

http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,3...sci_detal.html

oczywiście nie wyczerpuje to tematu, ale może da ogólny obraz

a o szpiku jest jeszcze więcej:

http://dziendobrytvn.plejada.pl/szuk...ejada_subCat11
tak NIE nosimy

Edytowane przez kjojik80
Czas edycji: 2010-09-18 o 09:54
Stary 2010-09-27, 19:51   #22
blanca7
Raczkowanie

Po tym jak dostałam meila od doktora Tigrana Torosiana z fundacji DKMS(napisał mi,że z moją wadą serca mogę oddać szpik,o czym już wcześniej psiałam) zarejestrowałam się jako dawca. A tu teraz z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach,gdzie zadałam to samo pytanie, dostałam inną odpowiedź. Wg nich muszę dostać od mojej pani kardiolog zaświadczenie, że mogę być poddana zabiegowi pod narkozą. I się teraz boję, że moja przewrażliwiona kardiolog mi tego zaświadczenia nie da.
Stary 2010-09-27, 23:31   #23
kjojik80
Rozeznanie

Cytat:
Po tym jak dostałam meila od doktora Tigrana Torosiana z fundacji DKMS(napisał mi,że z moją wadą serca mogę oddać szpik,o czym już wcześniej psiałam) zarejestrowałam się jako dawca. A tu teraz z Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Katowicach,gdzie zadałam to samo pytanie, dostałam inną odpowiedź. Wg nich muszę dostać od mojej pani kardiolog zaświadczenie, że mogę być poddana zabiegowi pod narkozą. I się teraz boję, że moja przewrażliwiona kardiolog mi tego zaświadczenia nie da.
no to nie oddawaj pod narkoza i problem z głowy, przecież nie zawsze koniecznie trzeba szpik.
a jaki masz problem z sercem ??

ja mam tachykardię, mój kardiolog stwierdził, ze taka moja uroda, tyle, że żadne leki na mnie nie działają, nie ma różnicy czy je biorę, czy nie, mam brać doraźnie, tyle, ze wcale nie jest po nich lepiej, nawet po zwiększeniu dawki.
tak NIE nosimy

Edytowane przez kjojik80
Czas edycji: 2010-09-27 o 23:34
Stary 2010-09-28, 15:40   #24
blanca7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kjojik80 Pokaż wiadomość
no to nie oddawaj pod narkoza i problem z głowy, przecież nie zawsze koniecznie trzeba szpik.
a jaki masz problem z sercem ??

ja mam tachykardię, mój kardiolog stwierdził, ze taka moja uroda, tyle, że żadne leki na mnie nie działają, nie ma różnicy czy je biorę, czy nie, mam brać doraźnie, tyle, ze wcale nie jest po nich lepiej, nawet po zwiększeniu dawki.
Można jeszcze pobrać komórki krwiotwórcze z krwi obwodowej, ale czytałam, że wtedy jest większe ryzyko, że przeszczep zostanie odrzucony. No i czytałam jeszcze,że ośrodek transplantacyjny może sugerować, którą metodę by wolało. Ale zanim dojdzie do jakiegoś przeszczepiania jest jeszcze pewnie dużo czasu,niektórzy czekają nawet latami na jakąś wiadomość.
Co do mojego serca to mam wypadający płatek zastawki dwudzielnej i małą niedomykalność tej zastawki. To tak groźnie brzmi,ale nie jest jakoś uciążliwe dla życia :p Szybciej się męczę to fakt i serce mi czasami szybciej bije,ale to tyle. Żadnych leków nie biorę już od kilku lat,teraz mi nowa kardiolog coś przepisała na uspokojenie,ale nie było żadnej zmiany,więc nie muszę ich brać. Od czasu do czasu muszę tylko poddać się kontroli( np.echo serca tak raz na 1-2 lata,ekg)
Stary 2010-09-28, 16:28   #25
kjojik80
Rozeznanie

Cytat:
Można jeszcze pobrać komórki krwiotwórcze z krwi obwodowej, ale czytałam, że wtedy jest większe ryzyko, że przeszczep zostanie odrzucony. No i czytałam jeszcze,że ośrodek transplantacyjny może sugerować, którą metodę by wolało. Ale zanim dojdzie do jakiegoś przeszczepiania jest jeszcze pewnie dużo czasu,niektórzy czekają nawet latami na jakąś wiadomość.
Co do mojego serca to mam wypadający płatek zastawki dwudzielnej i małą niedomykalność tej zastawki. To tak groźnie brzmi,ale nie jest jakoś uciążliwe dla życia :p Szybciej się męczę to fakt i serce mi czasami szybciej bije,ale to tyle. Żadnych leków nie biorę już od kilku lat,teraz mi nowa kardiolog coś przepisała na uspokojenie,ale nie było żadnej zmiany,więc nie muszę ich brać. Od czasu do czasu muszę tylko poddać się kontroli( np.echo serca tak raz na 1-2 lata,ekg)
ale z tego co się orientuje ( w fundacji uzyskałam taka informację), to własnie przeszczep komórek macierzystych jest wykonywany o wiele częściej, a szpik to głownie przy ostrych białaczkach.

no ja tez myślałam o wadzie zastawki mitralnej u siebie, ale Doppler niczego nie wykazał, holter ze serce mi w ciągu doby bije z prędkością od 60 nad ranem, do 130 uderzeń na minutę w sytuacjach stresu (nagła pobudka w nocy - płacz dziecka, stresująca sytuacja na drodze), specjalnie mi to nie przeszkadza (średnia dobowa to 80-90uderzeń /min) ale jakby nie było serce zużywa się szybciej, no i to wieczorne kołatanie, poza tym duszności, zwłaszcza , jak się leżę, niby w badaniach ok, ale nie jest ok.

Mimo wszystko miesiąc temu wysłałam swój zestaw wraz z mężem i zobaczymy co będzie dalej.
tak NIE nosimy
Stary 2010-09-30, 17:58   #26
blanca7
Raczkowanie

Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej i pani kardiolog napisała mi to zaświadczenie, że mogę być poddana zabiegowi pod narkozą. Powiedziała, że z moją wadą nie ma przeciwwskazań do znieczulenia ogólnego. Mam się tylko wcześniej rozluźnić;p Kamień spadł mi z serca.

Na tej stronie różne informacje o oddaniu szpiku, bardzo przejrzyście napisane http://www.fundacjauj.pl/taking.php?l=pl
Stary 2010-09-30, 20:00   #27
rybenka_
Zadomowienie

dzeki temu watkowi zamowilam zestaw a nawet 5 razem wzielam rozdam znajomym, chociaz nie jestem jeszcze pewna ze go odesle strasznie boje sie bólu!!!

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-20, 19:33   #28
blanca7
Raczkowanie

Zarejestrowałam się jako dawca,oddałam krew i dopiero teraz mi się przypomniało,że leczę się na niedoczynność tarczycy. Sprawdziłam sobie w necie czy mogę być dawcą i wszędzie jest napisane,że to eliminuje mnie jako potencjalnego dawcę szpiku. Napisałam więc do fundacji DKMS,że niestety muszę zrezygnować z tego powodu,a oni mi odpisali,że to mnie nie dyskwalifikuje To wreszcie jak to jest? Komu mam wierzyć? Nie chcę potem robić nadziei komuś choremu,bo może i tak mnie odrzucą.
Stary 2012-03-14, 13:38   #29
ameliax
Zadomowienie

Czy astma (leczona) jest przeciwwstazaniem do oddawania szpiku?

kosmetyki
ameliax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 13:40   #30
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ameliax Pokaż wiadomość
Czy astma (leczona) jest przeciwwstazaniem do oddawania szpiku?
Dawcę dyskwalifikuje:
- Aktywna astma, wymagająca podawania leków. Jeżeli kandydat nie miał napadu astmy przez ostatnie 5 lat i nie pobiera leków, to może być zakwalifikowany.

ze strony http://www.nursing.com.pl/Aktualnosc...tnego_402.html
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości