|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Ciąża a pasemka
Witam wszystkich serdecznie
![]() Mam niemały dylemat- jestem w 38 tygodniu ciąży, termin za dwa tygodnie a na włosach chyba z 1o cm odrost :/ chciałam jeszcze przed porodem iść na pasemka bo jak wiadomo potem będzie mniej czasu, a po porodzie lepiej się człowiek poczuje jak będzie miał ładną fryzure, a nie brzydkie odrosty. Mój dylemat wziął się z tego, że dzisiaj poszłam się nawet na te pasemka zapisać- jednak jak weszłam do salonu fryzjerka obejżała mnie z góry na dół, popatrzyła na mój brzuch i z dziwną miną zapytała czy jestem pewna że w ciąży chce pasemka robić.... Czy to coś złęgo? Myślałam, że większość przyszłych mam nie rezygnuje z takich zabirgów fryzjerskich... proszę o odpowiedź... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ciąża a pasemka
Dziwna fryzjerka, ja tam robiłam normalnie i wiele znanych mi mam też, lekarz nie widział przeciwwskazań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W obu ciążach farbowałam, w 1 nawet o to lekarza pytałam i moja ginekolog twierdzi, że przenikanie z włosa przez skórę głowy do brzucha jest na poziomie tak znikomym, że niemożliwe jest aby to w jakikolwiek sposób zaszkodziło dziecku.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Robiłam włosy w 36 tygodniu i najpierw zapytałam ginekologa, który powiedział, że siedzenie w "oparach chemicznych" nigdy nie jest dobre, ale fryzjer do tak ekstremalnych warunków się nie zalicza. Tak jak wcześniej dziewczyny napisały - rozjaśniasz włosy, nie skórę, a i jakbyś miała na skórze głowy farbę/trochę rozjaśniacza, to by się nic nie stało ani Tobie, ani dziecku, bo nie przenikają ona do krwiobiegu
![]() Hormony mogą wpłynąć na to, że możesz dostać podrażnienia od rozjaśniacza, który wcześniej był dla Ciebie obojętny i włosy mogą odbarwiać się szybciej lub wolniej niż przed ciążą, ewentualnie zapach może wydawać się bardziej intensywny, ale to tyle.. Rób teraz, bo później możesz nie mieć za wiele czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() JA odkad mam Młodego ciagle podcinam na jakies krotkie fikusne fryzurki- szybko schna, super sie układaja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Ja z farbowaniem włosów przez cąłą ciąże miałam kłopot. Ten kłopot sprawiała mi i przyszła teściowa i narzeczony. Kłopot? "Dziecko będzie miało rude włosy". Ten przesąd się ich przyczepił jak rzep psiego ogona.. Oczywiście włosy i tak malowałam. Malutka urodziła się zdrowa no i najważniejsze dla w/w osób "ruda" nie jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
No właśnie ja również pytałam lekarza o zgodę i stwierdził, że jeśli mam ochotę to mogę zafarbić włosy. Zdziwiło mnie jednak to podejście fryzjerki.... Poczułam się dziwnie, tak jakbym chciała sobie i dziecku zrobić krzywdę... Zapisałam się ale chyba pójdę do innego salonu... A co do obcięciu włosów na krótko i naturalnego koloru- nigdy w życiu ;-) ani w krótkich włosach ani w naturalnym kolorze nie czuje się dobrze :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Robiłam dwa razy pasemka - na początku i pod koniec ciąży. Nie trzeba się przejmować przesądami, ale warto poinformować fryzjera, użyje słabszych środków (to podobno ważne głównie na początku ciąży).
Btw. Moja mała ma troszkę rudawe włosy (miedziany blond), ale to po mamusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. Nie piszę tu o samym ścięciu na chłopa, bo niektóre dziewczyny w takich włoskach wyglądają charakternie i z pazurem, tylko o ścinaniu "bo wygodnie, nie muszę myć tak często i się czesać"; ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
Moje maleństwo ma blond włoski, urodziło się z brązowymi, a rozjaśniałam co 6-8 tygodni ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A facet jak traci zainteresowanie, bo żoną włosy obcięła, to sa kalesony a nie facet. Sorry, ale to pieprzenie z tym, że kobieta tu musi dabać, dbać, dbać, bo inaczej książę poszuka innej. Dba się o siebie, jakby co, to dla siebie przede wszytskim a nie po to, żeby jakiegoś cieniasa przy sobie zatrzymać. A co do rozjaśniaczy, to sa już specjalne farby nie zawierające amoniaku, nie podrażniające skóry głowy, bez silikonów i innych świnstw. I co najważniejsze pachną, co też nie jest obojętne dla kobiety w ciąży, bo róznie można na te smrody z farb zareagować.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat krótkie włosy myje się częściej, do dopiero widać jak się ma tłuste. DŁugie,tłuste strąki można upiać w tego koka na czubku i gites. BTW nie roumiem tej mody z kretowiskiem na głowie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Spróbuję wyjaśnić co miałam na myśli: ironizowałam, że babki obcinają włosy na krótko z lenistwa i tłumaczą sobie i innym, że długie włosy wymagają więcej zabiegów pielęgnacyjnych by wyglądały ładnie; nie myją tych swoich kłaczków na chama, bo po co.. nie dobierają fryzury do twarzy tylko "jak im wygodniej", "bo krótkie włosy nie wymagają takiego nakładu czasu co długie"... a później narzekają na brak zainteresowania ze strony ich facetów.
Piłam do konkretnej grupy kobiet, z zaznaczeniem, że "część wygląda charakternie i z pazurem" co dla mnie oznacza tyle, co mega pociągająco. Oczywiście czy długie czy krótkie włosy - trzeba dbać i myć, ale niektóre babki idą po najmniejszej linii oporu i na siłę starają się pozbawić uroku i kobiecości, a potem zwalają na ciążę...
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-10-25 o 00:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, zdarzają się kobiety, które zwyczajnie nie mają czasu, bo mają bardzo wymagające, płaczące dziecko, są świeżymi mamami i nie potrafią wszystkiego ogarnąć i wtedy nie mają czasu na zajęcie się sobą. Zaś tatusia, który traci zainteresowanie żoną zapytałabym co on robi, by dać żonie odetchnąć, ile i jak zajmuje się własnym dzieckiem, by żona miała czas na spokojną kąpiel czy zadbanie o siebie ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-10-25 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ja znam co najmniej kilka takich kobiet, których argumentem nie było to, że mają wymagające dziecko tylko to, że "teraz nigdzie nie chodzę do ludzi, w domu z dzieckiem siedzę to po co się będę czesać/malować/ubierać/nogi golić/odchudzać" etc. Ja też ścięłam długie włosy po urodzeniu synka. Bo jednak mycie ich zajmowało mi jakieś 20-30 minut wraz z suszeniem, nakładaniem odżywek itd. a synek potrafił mi 3 razy na dzień w te włosy rzygnąć, no to 3 razy dziennie poświęcać włosom po 30 minut to niestety nie miałam. Jak je ścięłam na takie do brody to się problem skończył bo mycie zajmowało góra 10 minut. A teraz zapuszczam nosząc spięte w to "kretowisko" jak się któraś z wizażanek wyraziła. Chciałam jednak napisać, że moje kretowisko jest zawsze świeżo myte i świeżo czesane ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój mąż też "żył w pracy" ale wieczory i weekendy były zarezerwowane tylko i wyłącznie dla rodziny.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-10-25 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że mnie nie ma w domu, wtedy może być i tata...
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.