![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kraków czy Warszawa?
Wybieram się na studia. Postanowiłam, że wyjadę ze swojego rodzinnego miasta, bo nic mnie w nim specjalnego nie trzyma. Waham się pomiędzy Krakowem a Warszawą. Jak na złość, i w Wawie, i w Krakowie są uczelnie, które mnie interesują mniej więcej w tym samym stopniu, więc teraz pomyślałam, że wybiorę miasto pod względem hmm otoczenia. Może któraś wizażanka studiowała z którymś z tych miast, może w obydwóch? To mogą być czysto subiektywne opinie. Które miasto jest pozytywniej nastawione na przyjezdnych, tańsze, jak pod względem spędzania wolnego czasu i też kwestia b.ważna - jak ze znalezieniem pracy, klimatem panującym w tym mieście?
Dziękuję za opinie. ![]()
![]() |
#2 |
Pani Buka
|
Dot.: Kraków czy Warszawa?
a jakie kierunki Cię interesują? jaka branża jeśli chodzi o ewentualną pracę?
ja studiuję w Krakowie, chociaż pochodzę z miasta, które jest bliżej Warszawy. w stolicy bywam kilka razy w roku u znajomych. pomyśl o bliskich Ci osobach - gdzie wybierają się na studia? u mnie prawie wszyscy poszli do Warszawy, ja nie chciałam, bo wydawało mi się że Kraków przyjemniejszy, no i zostałam praktycznie sama ![]() Kraków jest na pewno tańszy od Warszawy. jedzenie można kupić w rozsądnych cenach w Auchan, Kauflandzie, Lidlu czy Biedronce. ceny mieszkań wahają się od 1100-1400 zł za kawalerkę (ze wszystkimi opłatami), samodzielny pokój jesteś w stanie wynająć za ok. 600zł jak trafisz, miejsce w pokoju nawet od 400. jest wiele urokliwych miejsc, sporo zieleni, i co uważam za ogromny plus - bez problemu możesz choćby i na jeden dzień wyskoczyć w góry czy do Ojcowskiego PN ![]() teraz przejdźmy do minusów ![]() - powietrze - pewnie słyszałaś o słynnym krakowskim smogu, z mojego okna powinno widać spory kawałek miasta no i niestety widać go dość rzadko... - wąskie chodniki, natłok turystów w centrum, mało ścieżek rowerowych; poza centrum miasto jak każde inne - korki, blokowiska, patologia... - ogromna ilość świateł drogowych - jeżdżenie autobusem to koszmar, mój zatrzymuje się czasem średnio co 200m.... - bardzo kiepskie stawki jeśli chodzi o pracę dla studentów - kolezanka z Wrocławia się zdziwiła jak się dowiedziała że za pewną dorywczą pracę zaproponowali mi 4zł/h (rekord to znalezione w jakimś ogłoszeniu z rozdawaniem ulotek 3,50/h ![]() - kiepskie moim zdaniem perspektywy jeśli chodzi o pracę - Kraków słynie z outsourcingu, zagraniczne firmy tutaj osiadają, ale przeważnie tylko działy finansowe ![]() - nie można wyobrażać sobie Krakowa jako cudownego miasta, gdzie wszyscy unoszą się nad ziemią z artyzmu i rzygają tęczą za przeproszeniem... ![]() podsumowując, jakbym miała jeszcze raz wybierać, to poważnie bym się zastanowiła - w sumie lubię Kraków, ale nie jestem do niego jakoś strasznie przywiązana i nie wykluczam wyjazdu po studiach. oczywiście to wszystko to subiektywna opinia ![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2012-03-23 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Interesują mnie kierunki techniczne, a uczelnie takie jak: AGH, Politechnika Krakowska, UE (Krk) SGH, Politechnika Warszawska. Będę się musiała raczej sama utrzymać, tzn. nie liczę na wielką pomoc ze strony rodziny, bo są to zaściankowi ludzie "zostań tu, nie idź na studia"... :O , więc praca jest dla mnie bardzo ważna. Chyba pomyślę - przynajmniej na 1 roku - o mieszkaniu w akademiku. Zawsze to taniej
![]() Do Krakowa mam bliżej, ale Warszawę wyobrażam sobie jako otwarte ścieżki kariery.. Może błędnie?
![]() |
#4 |
Pani Buka
|
do akademika muszą Cię najpierw przyjąć, weź to pod uwagę, ale nie wiem niestety, jak to wygląda w praktyce.
chętnie zweryfikuję także swoje wyobrażenie o Warszawie, jeśli ktoś inny się wypowie ![]() znajomi ze stolicy dorabiali lub dorabiają m.in. w kawiarniach, w kinach, w Centrum Kopernika, w serwisie komputerowym, ale nie wiem jak im płacili. jak mój TŻ szukał pracy w obsłudze klienta w różnych sieciach telefonicznych czy nawet głupim Empiku, to zawsze dla Warszawy było najwięcej ofert, w Krakowie jedna na kilka miesięcy. z drugiej strony, chętnych też jest pewnie dużo. ![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ja studiuję w Warszawie, ale jestem stąd, więc inaczej nieco patrzę na miasto, no i nie mam porównania z Krakowem.
Co do cen, to są różne tanie sklepy typu Biedronka gdzie można kupić tanio niezłe produkty. Bilety miejskie są całkiem tanie (110 zł/3 miesiące studencki), na autobusy, tramwaje, metro i koleje miejskie. Teraz trochę utrudnień jest, ale co jak co, ale ztm się stara ![]() ![]() Rozrywek nie brakuje, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie ![]() Co do pracy, to jest tak, że łatwo znaleźć w miarę sensowną dorywczą pracę co najmniej 8 zł netto/godzinę (hostessy, ulotki, tego typu sprawy - warto wyrobić książeczkę sanepidu). Jeżeli chodzi o stałą pracę w elastycznych godzinach, to trzeba trochę poszukać, stawki są nieco niższe. Jeśli chodzi o pracę w zawodzie, to wydaje mi się, że najczęściej jest podobnie jak w reszcie kraju albo trochę lepiej, czyli wiadomo, że najwięcej pracy jest w IT, finansach, itp, ale inne oferty też są. Tylko trzeba pamiętać, że konkurencja może być większa - chociaż pewnie do Krakowa też zjeżdżają się ludzie za pracą. Na pewno nie ma tak, że pracy nie ma i koniec. O atmosferze trudno się wypowiadać, rano ludzie tylko starają się dotelepać do pracy, ścisk i pośpiech, ale za to koło południa i pod wieczór uwielbiam chodzić przez centrum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ceny jedzenia są takie same albo porównywalne. Różnica w cenach dotyczy ewentualnie usług no i wynajmu mieszkania, ale przy Warszawskich zarobkach to nie są ceny wygórowane. Ja studiuję w Krakowie i żałuję, bo co mi po super atmosferze jak pracy tu nie ma w ogóle, a jak jest to za psie pieniądze. Jakbym mogłą cofnąć czas to poszłabym do Warszawy, tam są lepsze szanse na rozwój Poza tym nie chce mi się nic pisać, bo takie wątki już były i to dość niedawno, poszukaj autorko ![]() Cytat:
![]() W Warszawie to chyba SGGW ma dobrą renomę wśród niektórych technicznych kierunków. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pani Buka
|
Cytat:
![]()
How I choose to feel is how I am. Edytowane przez kasiencja Czas edycji: 2012-03-23 o 10:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka, że ceny są porównywalne. W Warszawie ściąć włosy można i za 40zł i za 100zł jak ktoś się postara
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzeniona
|
Piwo w Warszawie możesz wypić i za 10, i za 5 zł - zależy, gdzie pójdziesz, o jakiej godzinie itp. Jedzenie nie powiedziałabym, że jest tańsze - dyskonty mają raczej podobne ceny. Drogie są mieszkania, ale jeśli szuka się poza szczytem (wrzesień, październik) to można trafić w dobrej lokalizacji w cenie niezwalającej z nóg.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli Warszawa polecam SGH. Jeżeli naprawdę się przyłożysz to masz szansę na "rozwinięcie skrzydeł". O Krakowie wiele nie wiem, ale chodzą słuchy, że to jedne z mniej przyjaznych miast studentów - mało zniżek czy wręcz ich brak. Mnie w Warszawie mimo wszystko wiele rzeczy drażni, ale mieszkam tu od urodzenia, może dla kogoś, kto chce się wyrwac z domu do dużego miasta będzie to raj na ziemi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() skoro nie wiesz, jak jest, proponuję się nie wypowiadać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;33106438]Co do SGGW i technicznych - zgadzam się, ale co do SGHu i technicznych, to... eee? Rozwinięcie technicznych skrzydeł na SGH? Ekonomia, marketing wyższych lotów - ok, ale techniczne w Warszawie to tylko i wyłącznie Politechnika Warszawska.[/QUOTE]
Nie chodziło mi o kierunki techniczne na esgiehu (bo chyba w ogóle takich tam nie ma?) tylko uczelnię samą w sobie, ale faktycznie mogło to tak wyglądać; źle sformułowałam post. Ale masz rację, dopiero doczytałam (mam dziś jakiś "nieogarnięty" dzień ![]() Medousa - odpowiem, bo zacytowałaś moją wypowiedz pod złym nickiem ![]() Edytowane przez Angry Czas edycji: 2012-03-23 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
najprościej będzie złożyć papiery na uczelnie i sprawdzić, na którą się dostaniesz ;] bo może się okazać, że z Twojego planowania nici, rekrutacja sama zadecyduje
![]() jeśli celujesz w techniczne kierunki, to w sumie masz wybór pomiędzy AGH a Politechniką Warszawską, obie uczelnie na porównywalnym poziomie, obie są również oblegane (oczywiście zależy od kierunku, jeśli celujesz np. w fizykę techniczną czy coś w ten deseń, to miejsce raczej dostaniesz ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
To ja się może też wypowiem chociaż trafiłam tutaj przez przypadek. Studiowałam w Krakowie na AGH, a teraz mieszkam w Wawie i tu sobie żyję. Przede wszystkim Kraków jest genialnym miejscem do studiowania, jest to miasto bardzo przyjazne studentom bo głównie oni tutaj napędzają większość biznesów. O każdej porze dnia i nocy znajdziesz miejsce gdzie można usiąść wypić kawę/piwo/drinka/zjeść obiad, a przy okazji potańczyć/pogadać/pouczyć się/poczytać co tylko chcesz. Miasto to ma swój niepowtarzalny urok i klimat, którego nie ma nigdzie indziej. Po drugie jeśli chcesz studiować coś technicznego to tylko AGH. Oprócz tego, że jest w czołówce rankingu to ma świetne zaplecze i doskonałych wykładowców. Poza tym miasteczko studenckie AGH to już legenda i nawet jeśli trafisz tu sama jak palec to za parę dni będziesz znać dużo nowych osób. Akademik jest tani, dookoła jest też kilka tanich stołówek i barów mlecznych. Dodatkowo nie ma tutaj lansu, baunsu, ludzie są "normalni". Praktycznie z każdego miejsca w mieście można w miarę szybko (ok 20-30 minut) dojechać do centrum. Sama mieszkałam na Ruczaju i bardzo tą dzielnicę polecam.
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, czy piszę w dobrym miejscu, ale też myślę o przeprowadzce do Warszawy. Tylko nie wiem, czy to jest dobry pomysł...
Mieszkam około 200 km od stolicy, skończyłam studia mgr i nie mogę u siebie znaleźć pracy... Chciałbym się dowiedzieć jakie są PRAWDZIWE średnie zarobki w Warszawie i ile kosztuje utrzymanie (wynajem kawalerki o średnim standardzie i rachunki na 1 osobę). Dodam tylko, że w mojej miejscowości trzyma mnie chłopak, tzn. on tutaj ma pracę i nie chce nawet słyszeć o Warszawie... Mówi, że jak razem zarobimy 4 tys. na miesiąc to góra, a za taką kwotę to w stolicy się nie żyje, a jedynie wegetuje... Co o tym myślicie????? Warto wyjechać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma sensu podawać żadnych średnich zarobków, bo statystyka to tylko statystyka, a tak naprawdę to pensja zależy od umiejętności, popytu na dany zawód, znajomości języków itd. Generalnie mając 4 tys. zł na dwie osoby to jest dobra suma. Za 2 tys. zł wynajmiecie kawalerkę w dobrym standardzie, z internetem i opłatami, do tego starczy Wam jeszcze na bilety na komunikację miejską. Wszystko oczywiście zależy od miejsca wynajmu, bo na Ursusie czy Białołęce można znaleźć taniej -na początku musicie znaleźć pracę, dopiero mieszkanie. W każdym razie 2 tys. zł przy takich zarobkach zostanie Wam na rękę na życie. Pytanie tylko, czy zdołacie od razu dostać pracę, która da Wam takie zarobki. Musicie mieć swoje oszczędności na początek. Ja bym na pewno wyjechała, nie wyobrażam sobie życia w miejscu, gdzie nie mam pracy, albo praca jest byle jaka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Lubię Kraków, to piękne i klimatyczne miasto, dla studenta jak znalazł - wiele miejsc, do których można pójść, sporo się dzieje, ceny rozsądne, tak za mieszkanie jak i jedzenie (nie trzeba długo szukać), ZNIŻKI TEŻ SĄ. Prawdą jest jednak wszystko to, co napisała kasiencja, podzielam zwłaszcza zdanie o światłach drogowych - to jest horror...
I tutaj jeszcze zdanie o AGH - nie wiem, jaki wydział Cię interesuje, ale u mnie pogodzenie pracy z nauką byłoby bardzo trudne. Kilka osób próbowało, ale trzeba mieć dużo samozaparcia. Plany zajęć są w większości ustalane odgórnie i zajęcia rozpirzgnięte po całym dniu - jedne rano, jedne w południe i jedne wieczorem. Zaletą AGH jest natomiast to, że wszystkie wydziały oraz akademiki są w jednym miejscu, więc nie musisz latać po całym mieście. Cały kampus da się przejść w 15 minut. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
przydatny wątek
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
najpierw się dostańcie
![]() co do studiowania architektury w Krakowie - szczerze mówiąc, nie wiem czy zdecydowałabym się po raz drugi i czasem żałuję, że nie zdecydowałam się wyjechać. na wydziale panuje spory bajzel, niektóre przedmioty wykładane są w sposób wołający o pomstę do nieba... natomiast jak chodzi o samo studiowanie w Krakowie - to polecam jak najbardziej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie uważam, że za 4tys. miesięcznie spokojnie się żyje we dwójkę w Warszawie, bo my tak na początku żyliśmy. I nie narzekaliśmy na nic, wręcz przeciwnie. Ceny żywności itp. są zbliżone do takich, jakie są w całej Polsce. Komunikacja miejska może i nie najtańsza, ale połączenia świetne (przynajmniej w moim odczuciu, ale to kwestia miejsca zamieszkania). Jedynie mogę narzekać na ceny alkoholu w klubach i barach - wcześniej mieszkałam w Krakowie, gdzie 10zł za piwo to było zdzierstwo nie do pomyślenia, w Warszawie to stety-niestety standard. Ogólnie podsumowując - mi się w Warszawie żyje super ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja nie bede obiektywna, bo Krakow to moje rodzinne miasto i mam prawo do sentymentu. Poza tym w czasie studiow udzielalam korepetycji za stawke 25 zl za godzine, czasem zgadzalam sie na wynegocjowane 20 zl a to bylo ladnych kilka lat temu, wiec wszystko zalezy co kto umie i jak sie umie sprzedac.
Warszawie tez troche mieszkalam i pracowalam, kompletnie nie ma klimatu jak dla mnie, ceny podobne ale oczywiscie zalezy od trybu zycia i potrzeb, mozliwosci nie tak duzo wieksze od krakowskich przynajmniej w mojej branzy, takze nie warto. Jakbym miala wrocic do Polski to tylko do rodzinnego Krakowa,choc Warszawe odwiedzac lubie - tak pojechac czasem fajna sprawa, ale mieszkac tam to nie. Teraz mieszkam w stolicy, ktora oferuje duzo wiecej niz ta polska. I jest roznica. Nawet jak zapytasz Francuzow to powiedza Ci, ze wola Krakow od Warszawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rachunków, to prąd kosztuje podobnie jak w innych miastach (RWE jest chyba nawet formalnie najtańsze), a kablówka zależy jaki pakiet wybierzesz - sprawdź sobie np. na stronie vectry. Ceny żywności są podobne do innych miast w Polsce. Jest tutaj najwięcej sklepów, więc zawsze trafisz na jakieś ciekawe oferty, promocje, wyprzedaże, otwarcia sklepów, itp. Generalnie, ja Ci polecam, żebyś spróbowała zmian - Warszawa albo emigracja.
Edytowane przez _chocolate Czas edycji: 2013-10-10 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Tak się składa, że mam doświadczenie z miastem jednym i drugim.
Kraków - wspaniała atmosfera - ludzie całkiem inni niż w innych częściach Polski, naprawdę widać różnicę obyczajowości - piękne otoczenie - łatwiej się poruszać po mieście, ale z drugiej strony komunikacja mniej sprawna od stołecznej - ceny porównywalne z warszawskimi, może trochę niższe - niestety z pracą trochę gorzej niż w stolicy - nastawienie do przyjezdnych bardzo pozytywne, w zasadzie większość osób studiujących w Krakowie z niego nie pochodzi Warszawa - z jednej strony bardziej formalna atmosfera, z drugiej jeszcze przebija klimat poprzedniego ustroju - rynek pracy zdecydowanie bardziej prężny - szybsze tempo życia - częste remonty Jedno i drugie miasto jest ukształtowane przez swoją historię i widać to bardzo, jeśli się ją trochę zna. Skoro i tak wyjeżdżasz z domu, to na studia wybrałabym Kraków - potem możesz zostać lub przenieść się do Warszawy, bo ta ostatnia jakoś jednak bardziej z dorosłym życiem się kojarzy. Nie bardzo. Jeśli chodzi o techniczne, to na SGGW lądują ludzie, którzy nie dostali się na PW lub się tej ostatniej przestraszyli. Weterynaria jest tam ponoć dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Co do Krakowa i Warszawy - Kraków ma świetny klimat, ale pracę łatwiej znaleźć w stolicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
co do warszawskich dzielnic to mi sie podoba zoliborz, ew mokotow - tez sa na linii metra, wiec nie wiem czemu nie zostaly wymienione.
co do komunikacji w Krakowie, zalezy od dzielnicy - bronowice sa dobrze skomunikowane, a po centrum najlepiej pieszo. co do Warszawy zgadzam sie, ze sa zaszlosci historyczne, jak juz sie trafi na rodowitego Warszawiaka (ale to prawie jak spotkac wymarlego dinozaura) to sa to calkiem ok ludzie, chociaz trzeba uwazac by na luzaka przy nich nie rozmawiac o historii. Rozmowa o historii w Wawie to nie jest rozmowa o pogodzie. Natomiast zmora miasta sa przyjezdni z prowincji, ktorym krawat jeszcze sie nie ulezal na piersi, blota z butow jeszcze dobrze nie wytarli, ale sa tacy centralni i stoleczni. Plus wedrowki ludow na wylotowkach przy weekendzie, bo tzw Warszawiacy wracaja do domow. Bylam w tym miescie kiedys na swieto zmarlych, to po prostu cmentarna cisza panowala na glownych ulicach miasta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za wszystkie wypowiedzi, i to tak szybko
![]() ![]() Wiadomo, że najpierw trzeba by znaleźć pracę, a potem lokum. Branża??? Na początek nie byłabym zbytnio wymagająca. Oczywiście przeglądam ogłoszenia i te z pracą, i te z kawalerkami. Od roku po prostu czuje, że stoję w miejscu... Skończyłam studia (niestety humanistyczne) ehhh to była jednak zła decyzja, no ale trudno... Odbyłam staż w biurze, mam dyplom z kursu dla asystentek/sekretarek, znam angielski, obsługa komputera to wiadomo. W sumie nie wyróżniam się niczym szczególnym na rynku pracy... Mam jeszcze trochę czasu, więc wszystko sobie przemyślę. Nie wiem tylko, co na to mój mężczyzna, bo jemu jest tutaj dobrze, a ja kocham go bardzo i nie chciałbym żebyśmy żyli na odległość, bo wiadomo, że na dłuższą metę to się nie uda... Jeszcze raz Wam dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.