Zaproszenie na ślub - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-10, 18:50   #1
Lottie69
Zakorzenienie

Zaproszenie na ślub

U lubego właśnie wizytuje ciocia i zaprosiła na ślub, oczywiście dodała, że ma przyjść ze mną. Generalnie zaproszenie jest "rodzinne", tzn jego rodzice i rodzeństwo, plus my. Siostra pewnie też z chłopakiem. Ślub jest na początku września.
A teraz stado moich pytań i wątpliwości
-jak z prezentem, tż dopiero co skończył technikum, więc możliwości finansowe bardzo średnie, ale myślałam, żeby coś skromnego wymyślić i jednak dodatkowo od nas jako od pary dać.
-u nas jest bardzo średnio z tańczeniem, zna ktoś jakiś przystępny kurs na necie? Tak w sumie brak nam po prostu kroków, a wyjeżdżamy na krótkie wakacje w sierpniu i tam mamy taras, więc miejsce do ćwiczenia by było.
-tradycyjny babski problem, w co się ubrać. Mam sukienkę od swojej studniówki, czerwoną, trochę podobną do tej. Chyba takowa pasuje? Do tego jakieś czarne szpile+ czarny kardigan/bolerko (którego serdecznie nie znoszę, więc pewnie tylko do kościoła by było)

Dopiero co się dowiedziałam i już mózg pracuje tylko wokół tego tematu, a tu sesja za pasem i zaliczenia jeszcze :|
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 18:57   #2
mansikkaa
Zakorzenienie

Dot.: Zaproszenie na ślub

sukienka ładna ubieraj ją na wesele
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 20:07   #3
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Najlepiej dogadaj się z tż ile dałby radę dać na prezent i Ty daj tyle samo lub podobną kwotę. Para młoda pewnie wie, że jesteście bez pracy na utrzymaniu rodziców więc nie będą mieć za złe jak kupicie skromny prezent. Możesz też pogadać z rodziną tż bo jeżeli zaproszenie jest rodzinne to możecie dać wspólny prezent.

Nie uważam żeby kurs był potrzebny. Na weselach najczęściej króluje disco polo więc wystarczy, że pójdziecie na potańcówkę jakąś i tam potrenujecie

Sukienka bardzo ładna
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 20:22   #4
overmind
Rozeznanie

Ja z moim TŻ też nie potrafiliśmy na początku zgrać się w tańcu, więc ćwiczyliśmy. Puszczaliśmy muzykę (szukaliśmy właśnie jakichś weselnych hitów ) i tańczyliśmy w domu. Do debiutu na weselu już się dograliśmy, teraz już tylko szlifujemy nasze kroki

Myślę, że kurs z internetu nie będzie potrzeby - stawiałabym na spontaniczność.

Co do prezentu - fajnie by było się chociaż trochę dołożyć.

Sukienka - na wesele się nadaje.
overmind jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 21:19   #5
leniwca
Zakorzenienie

Sukienka ładna, śmiało ubieraj.

Naukę tańca możecie sobie podarować, wesele to nie bal, gdzie się tańczy walca.

Co do prezentu- ja się mojemu TŻ w podobnej sytuacji nie dokładałam, sama też nie wymagałam tego. Osoba towarzysząca nie ponosi większych kosztów, ewentualnie kwiaty czy inny drobiazg. Sprawę ewentualnych funduszy powinien raczej z rodzicami załatwić. Nie wiem, czy ty masz swoje pieniądze, ale jeśli nie, to na pewno nie prosiłabym swoich rodziców o pożyczkę/dołożenie do prezentu.

U nas wcześniejszych etapach znajomości i związku tak to wyglądało.
Teraz ja pracuję, on ma swoje pieniądze, ale inaczej do tego podchodzimy, powoli zaczynamy je traktować jak 'nasze' nie osobno moje i twoje, dzielimy się w jakiś sposób funduszami, choć nie mieszkamy razem.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 21:54   #6
Lottie69
Zakorzenienie

Jeśli o pieniądze chodzi, to mam, bo stypendium idzie na konto. Więc jestem w stanie coś tam dołożyć, ale wiadomo, studentowi pieniądz się zawsze przyda.

Tańczenie idzie nam średnio, bo byliśmy na jego studniówce i mnie po prostu trema zjadała jak miałam iść na parkiet, nawet po drinku na odwagę, ale teraz jesteśmy z większym stażem o pół roku, mi się trochę samoocena poprawiła, więc myślę, że będzie tylko lepiej.
Ja jestem z tych co to strasznie się wszystkim przejmują więc muszę poćwiczyć najpierw, żeby się jakoś zgrać z tym tańczeniem, bo szkoda taką fajną okazję stracić na nerwy. A problem taki, że my na żadne dyskoteki ani nic takiego nie chodzimy, bo to nie nasze klimaty.
Więc chyba podpatrzymy kroki gdzieś na necie i ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć!

Dzięki za odzew dziewczyny, pierwszy stres mi opadł już dzięki wam
Stary 2014-06-10, 22:06   #7
Pani_Ka19
Raczkowanie

Jeśli chodzi o prezent to bywa różnie. Nejlepiej go zapytaj. Jak ja byłam z moim chłopakiem (on był moją ot) to moi rodzice 'sponsorowali'. Ja się uczyłam, a uważają, że ja go zapraszam więc on nic nie daje.
Pani_Ka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-11, 08:03   #8
201803290936
Konto usunięte

Osoba towarzysząca się nie dokłada. Tyle. Możesz kupić kwiatki, aby nie iść z całkiem pustymi rękami. Lub ładną kartkę wybrać za faceta. Nie mieszkacie razem, nie macie wspólnego gospodarstwa domowego, bo wtedy to byłoby co innego. Nie wychodź przed szereg, bo najczęściej nie warto. Jesteś osobą towarzyszącą osoby zaproszonej na wesele, więc serio nie szalej z ponoszeniem kosztów.

Skoro masz podobną sukienkę (ciekawe na ile podobną do tej), to jasne - nie ma co wydawać kasy na następną. Jeżeli materiał wygląda na dobry jakościowo, to spoko.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2014-06-11 o 08:05
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 08:26   #9
Lottie69
Zakorzenienie

Kiecka różni się trochę krojem u góry, co do niej to jeszcze będę cykać zdjęcia w niej, jak wyciągnę z szafy. Miałam ją na obu studniówkach i jeszcze nie spotkałam się z jakimś negatywnym komentarzem, no ale wiadomo, na co inne można sobie pozwolić na studniówce, a na co inne na weselu.
Co do prezentu to w sumie szkoda inwestować w jakiegoś kurzołapa, więc chyba pójdę za poradą i będzie po prostu kartka. Później się zacznę przejmować jak ją podpisać.
Stary 2014-06-11, 08:49   #10
skara
Zakorzenienie

Pytanie techniczne: zaprosiła na ślub czy na wesele? Bo jak na ślub to tylko do kościoła / urzędu.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 08:53   #11
chwast
Zakorzenienie

Nie przesadzaj z tymi mozliwosciami finansowymi, moze chyba cos uzbierac do wrzesnia....

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 08:56   #12
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Nie przesadzaj z tymi mozliwosciami finansowymi, moze chyba cos uzbierac do wrzesnia....
Ale po co? To są młodzi ludzie, idący bardziej z rodzicami, niż sami. W dodatku autorka wątku to osoba towarzysząca. Zastaw się, a postaw się w wydaniu młodzieżowym?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 08:58   #13
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Ale po co? To są młodzi ludzie, idący bardziej z rodzicami, niż sami. W dodatku autorka wątku to osoba towarzysząca. Zastaw się, a postaw się w wydaniu młodzieżowym?
No nie ale jakbym miala tyle czasu to bym chciala cos milego kupic bo niby czemu nie xd jakie zastaw sie nic nie pisalam o drogim prezencie.

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 09:20   #14
Lottie69
Zakorzenienie

Na ślub z weselem, na samą uroczystość ślubu się nie zaprasza raczej z osobami towarzyszącymi, bo to "impreza otwarta"
Myślałam o tańszym prezencie, ale w sumie to nie ma zbyt wielu przydatnych rzeczy, które można kupić za drobne. I wcale to nie jest "tyle czasu", bo tak w sumie to niecałe trzy miesiące, ja zaproszenia na inne śluby miałam czasem i z półrocznym wyprzedzeniem. Czerwiec sesja, lipiec praktyki, więc nie dorobię, sierpień mam też pewne zobowiązania, więc nie mam za bardzo kiedy dorobić specjalnie na impreze.
Nie wiem co masz na myśli poprzez "coś miłego" i w jakich ramach finansowych to się zamyka.
Stary 2014-06-11, 09:45   #15
annic
Wtajemniczenie

Sukienka moim zdaniem odpowiednia
A co do prezentu podzieliłabym to w ten sposób - chłopak prezent, a ty kwiatki/kartka i powinno być ok. W końcu jesteś osobą towarzyszącą, w dodatku bez jakiś wielkich możliwości finansowych. Nikt nie będzie od ciebie wymagał nie wiadomo czego w tej kwestii
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-11, 10:18   #16
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
A co do prezentu podzieliłabym to w ten sposób - chłopak prezent, a ty kwiatki/kartka i powinno być ok. W końcu jesteś osobą towarzyszącą, w dodatku bez jakiś wielkich możliwości finansowych. Nikt nie będzie od ciebie wymagał nie wiadomo czego w tej kwestii
Zgadzam się
Ja szłam na ślub przyjaciółki w tamtym roku z kolegą. On kupił wino (państwo młodzi zażyczyli sobie zamiast kwiatów) i zapłacił za przejazd taksówką pod kościół (powiedział, że jest facetem i dlatego ).
Jak ja bym szła jako osobą towarzyszącą to też bym dała kwiaty/wino i do tego ewentualnie kartkę.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 10:27   #17
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Sukienka w porządku, możesz śmiało w niej się zaprezentować na tym weselu.
Kurs tańca sobie daruj, zabawa sama się rozkręci i nikt nie będzie zwracał uwagi na to czy ktoś umie tańczyć czy nie
Co do prezentu to może zapytaj chłopaka co na ten temat myśli, choć uważam, że co najwyżej powinnaś dać kwiatki czy inny drobiazg w zależności od tego czy młoda para zaznaczyła w zaproszeniu, że chce coś zamiast kwiatów.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 12:36   #18
201701300922
Konto usunięte

Ja jak idę na wesele jako osoba towarzysząca, to zazwyczaj kupuję wino/kwiatki/książkę - w zależności od tego czy na zaproszeniu PM zaznaczają co chcieliby dostać, a prezent daje TŻ. W odwrotnej sytuacji, gdy to ja zapraszałabym TŻ to ja dałabym prezent i nie wymagałabym od niego żeby się dołożył.

Na weselu wcale nie musicie dużo tańczyć, można też posiedzieć przy stole, wyjść na dwór, porozmawiać z innymi.
Jeśli jako tako umiecie się poruszać to możecie sobie wcześniej włączyć w domu jakąś muzykę weselną i popróbować jakieś obroty.

A sukienka bardzo ładna.
201701300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 12:50   #19
new woman in town
Zakorzenienie

Nigdy, będąc osobą towarzyszącą, nie dałam młodej parze innego prezentu jak właśnie wino lub kwiatki. Prezent to sprawa osoby zaproszonej a nie towarzyszącej. Ale co kto lubi

Co do sukienki, to nie wiem czy nie za bardzo kiczowata, ale jeśli Tobie się podoba to nikt ci nie zabroni w niej iść.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości