R a t u n k u ...... chleb bezglutenowy z Automatu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-13, 06:43   #1
7dziadek
Przyczajenie

R a t u n k u ...... chleb bezglutenowy z Automatu

Przez pół roku piekłem w automacie chleb pszenny ,przen-żytni i bułki drożdżowe wychodziły mi super.
Teraz nastał czas na pieczenia bezglutenowego i tu PORAŻKA nie potrafie upiec chleb w y r o ś n i ę t y albo wychodzi zakalec albo zbity niewyrośnięty w smaku nawet dobry.
Próbowałem różne receptury i składniki bez efektu.
Maszyna ma 'pieczenie bezglutenowe'
działa tak:
czas pieczenia 2.50 start - miesza nie podgrzewa
2.40 stop lekko podgrzewa do T-35 st.C
2.35 znowu miesza i utrzymuje T- w zakresie 35-45 st.C
2.25 koniec mieszania
2.25 - 1.10 wyrastanie T- w zakresie 35-45 st.C
1.10 zaczyna pieczenie T ~~ 120 st.C jak inne automaty

Ostatni przepis:
100 g maka gryczana
200g mąka kukurydziana
100g mąka ryżowa
35g drożdży świeże
10g proszek do pieczenia bezglut.
1 mŁ cukru
1 mŁ soli
2 DŁ oleju

Mąki mieszam ze soba ręcznie
drożdze + troszeczkę maki i wody + cukier mieszam i zostawiam w cieple na ok. 5-10 min wlewam do foremki [na dwa mieszadła] i dodaję letnią wodę + mieszankę mąk - konsystencja jak np. budyń

Kombinowałem z ilością 20g drożdży i 50g drożdży także bez proszku do pieczenia.
Zmieniałem też skład mieszanki maki np.
150g gryczanej
150g kukurydziana
100g ryżowa
50g z aramantusa
50g ziemiaczana

Próbowałem też opuścić pierwszą fazę mieszania - rozpoczynałem od czasu 2.35 - wszystko na nic.

Może ma ktoś jakis 200% sposób na taki chleb WYROŚNIĘTY.
7dziadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-20, 20:10   #2
kesap
Przyczajenie

Dot.: R a t u n k u ...... chleb bezglutenowy z Automatu

cześć
Wlaśnie upiekłam w automacie chleb, zaznaczam nie mam opcji pieczenia chleba bezglutenowego .Piekłam chleb 500g bo balam się że może nie wyjść dałm ok łyżeczkę oleju, łyżkę miodu zamiast cukru łyżeczkę soli całą paczkę suchych drożdży Oteker tam jest ich 7g ,mąki i tak po ok 120 g maki kukurydzianej, sojowej odtłuszczonej, ryżowej no i tak na oko sypłam mąki ziemniaczanej może 20-30 g, dałam jeszcze ze 3 łyzki zmielonego siemienia lnianego zalanego wcześniej wrzącą wodą poczekałam az spęcznieje no i magiczny składnik ciepła woda .Tylko ja najpierw daję ok 300 ml wody i właczam program u mnie 3.08 godz. i obserwuje jeżeli ciasto jest za gęste dolewam wody ciepłej konsystencja miałam nie za gęstej śmietany no i się udało za dwa trzy dni robie nastepny w/g tego przepisu mam nadzieje że mi wyjdzie.Zauwazyłam że konsystencja surowego ciasta musi być lużna zeby nie powiedzieć rzadka , ta mąka po prostu więcej "pije".Mam nadzieję że trochę pomogłam sama na razie eksperymentuje z różnym skutkiem
kesap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości