Bociankowe/baby shower - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 10:54   #1
Valmai
Rozeznanie

Bociankowe/baby shower

W naszej ekipie przyjaciół narodzi się pierwsze dziecię. Chcemy dla koleżanki zorganizować baby shower/bociankowe. Koleżanka chciałaby żeby był słodki bufet plus zimna płyta/jakieś zakąski itd. Właśnie szukam różnych pomysłów na fajne i w miarę rozsądne kosztowo dania. Mam różne pomysły ale może Wy mi coś fajnego podpowiecie? Co można ciekawego przygotować na taką imprezę oczywiście trzymając się zasad żywienia kobiet w ciąży?
Gości będzie powyżej ok. 15-20 osób, w różnym przedziale wiekowym ale same kobiety.
Głównie szukam pomysłów na jakieś urocze przekąski.

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Valmai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 19:39   #2
KarolinaK
Zakorzenienie

Dot.: Bociankowe/baby shower

Cytat:
Napisane przez Valmai Pokaż wiadomość
W naszej ekipie przyjaciół narodzi się pierwsze dziecię. Chcemy dla koleżanki zorganizować baby shower/bociankowe. Koleżanka chciałaby żeby był słodki bufet plus zimna płyta/jakieś zakąski itd. Właśnie szukam różnych pomysłów na fajne i w miarę rozsądne kosztowo dania. Mam różne pomysły ale może Wy mi coś fajnego podpowiecie? Co można ciekawego przygotować na taką imprezę oczywiście trzymając się zasad żywienia kobiet w ciąży?
Gości będzie powyżej ok. 15-20 osób, w różnym przedziale wiekowym ale same kobiety.
Głównie szukam pomysłów na jakieś urocze przekąski.
Muffinki z boczkiem I serem lub z pomidorami suszonymi i zoltym serem albo lososiem wedzonym. Śliwki w boczku, cisto francuskie nadziewane suchymi pomidorami, czerwona cebula i bazylia, ruloniki z szynki nadziewane serkiem z dowolnymi Ziolami i szalotka, czy ruloniki z łososia wędzonego tyle ze to akurat nie dla kobiet w ciazy...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 11:26   #3
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

plus do tego co pisze poprzedniczka, oklepane ale ja na każdą imprezkę robię koreczki z wędliny/szynki + ser+ kiszony ogórek+czerwona papryka, wszystko zdrowe i ładne półmisków kilka zniknie szybko.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-25, 11:14   #4
Valmai
Rozeznanie

KarolinaK, dzięki! Zapomniałam o wytrawnych babeczkach, a po tym jak o nich napisałaś, przypomniałam sobie o super przepisie na wytrawne ciasto, które można robić albo w keksówce albo jako babeczki właśnie.

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?
Stary 2015-01-25, 16:19   #5
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Valmai Pokaż wiadomość
KarolinaK, dzięki! Zapomniałam o wytrawnych babeczkach, a po tym jak o nich napisałaś, przypomniałam sobie o super przepisie na wytrawne ciasto, które można robić albo w keksówce albo jako babeczki właśnie.
Zawsze wypada z głowy jak przychodzi co do czego .
A słone ciasto tez robie czesto . Ale wlasnie robie je w babeczkach bo wychodzą gotowe porcje.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-26, 10:18   #6
Rena
Zakorzenienie

Lekkie i zdrowe sa szaszlyki z malych kulek mozarelli i pomidorkow koktajlowych. Do tego ladnie sie prezentuja i latwo sie je na stojaco. Koszt i wysilek przygotowania zupelnie w porzadku trzeba kupic opakowanie drewnianych patyczkow do szaszlykow dostepne wiekszosci duzych marketow i nabijac kulke sera i pomidorka na zmiane.

Poza tym wszelakie male ciasteczka na slono i slodko - mufinki, babeczki, mini tarty, mini pizze. Kwestia zaopatrzenia sie w foremki do pieczenia (osobiscie wole silikonowe). Nawet bez specjalnych zdolnosci kulinarnych mozna kupic gotowe ciasto francuskie i zawijac w rozne farsze od czekoladowych przez grzybowe (zwykle pieczarki) czy szynka z serem albo nadzienie z twarogu na slodko.

Poza tym nadziewane/faszerowane warzywa - pomidory, papryki czy pieczarki.

Wszelakie salatki podawane w malych, ladnych, jednorazowych miseczkach. Grecka, jarzynowa, z kurczka, z tunczykiem etc.

Deski serow i deski z wedlinami.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-04, 11:15   #7
Valmai
Rozeznanie

Impreza już niedługo a nam udało się sklecić takie menu(dziękuje za wszystkie Wasze podpowiedzi i inspiracje! ). Powiedzcie czy fajne, czy może coś w nim zmienić?
Kolory przewodnie to szary, mięta i lekki róż i tego starałyśmy się trzymać przy słodyczach.

Bufet słodki

1.Babeczki "it's a girl" i babeczki z "balonikami"

zastanawiam się jeszcze, na które "baloniki" się zdecydować?
czy

2. Tarta z migdałowym kremem budyniowym, truskawkami, miętą i płatkami migdałów

3. Pavlova limonkowo - bazyliowa

4. Cake pops

5.Chocolate chips cookies (tradycyjne i z masłem orzechowym)

6. Miętowy shake z oreo

7. Różany torcik ombre

mam nadzieje, że uda się zrobić taką figurkę na niego.

Startery:

1.Domowe grissini w różnych smakach(burak, szpinak, marchewka, pomidor)

2. Rożki z ciasta francuskiego z różnym nadzieniem(feta-szpinak, feta-marchewka)

3.Chipsy warzywno - owocowe w rożkach(jabłko-cynamon, banan-cynamon-cytryna, burak – rozmaryn, rzodkiewka-miód) podawane w kolorowych rożkach

4.Dipy: z zielonych warzyw, śliwkowy, serowy, tzatziki

Zimna płyta
1.Pieczywo z domowej piekarni: bułeczki prowansaldzkie, chleb razowy na zakwasie, chleb pszenny z boczkiem, chleb pszenny z pomidorami suszonymi, bagietki.

2.Hummus marchewkowy

3.Guacamole z rzodkiewką

4.Rillettes wieprzowy

5.Sataye z kurczaka z truskakowym sosem chilli i dipem orzechowym

6.Popisowa sałatka babć

Przekąski
1.Jajka faszerowana(kozi twarożek-pomidor, pesto pietruszkowe)

2.Domowa marynowana mozzarella

3.Pomidorki faszerowane(blt z bazyliowym kremem, pasta twarożkowa)

Co myślicie o takim połączeniu przepisów?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości