|
Notka |
|
Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Wykonanie albumu - pytanie
Witam was kobitki,
wpadłam na pewien pomysł i od jakiegoś już czasu przymierzam się do niego. A mianowicie ze względu na to, iż mieszkam w niewielkiej miejscowości i raczej brakuje tego typu rzeczy chcę przygotowywać na zamówienie albumy pamiątkowe czy księgi gości. Z tego co się zorientowałam większość osób zamawia takie rzeczy na allegro, gdzie ceny osiągają nawet 150 zł. Okładki będą drewnianie tzn. ze sklejki (wycinane imiona, grawer itp.), nawiązałam już kontakt z firmą, która będzie mi je wycinać na zamówienie. Jest to mała firma dość niedaleko ode mnie i myślę, że współpraca z nimi będzie super. Znalazłam też firmę, która sprzedaje ozdobne zawiasy myślę, że w korzystnej cenie. Właściwie już wiem co i jak, ale mam problem tego typu, że do takich albumów wkładane są kartki w formacie C4, a pojęcia nie mam gdzie takie można kupić. Przeszukałam już chyba wszystko i nic. ![]() Może wy coś wiecie na ten temat? A poza tym co sądzicie o tym pomyśle? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wykonanie albumu - pytanie
Pomysł fajny, tylko musisz mieć klientów. Przez pierwsze 2 lata utrzymanie firmy to niecałe 500zł, zatem jak interes jako tako się kręci to tragedii nie ma. Jeżeli masz problem ze znalezieniem papieru w odpowiednim formacie to gilotynka i tniesz sama.
![]() A podliczyłaś sobie koszt wykonania takiego albumu? Aż jestem ciekawa, bo grawer, zawiasy itp. to brzmi bardzo poważnie, ale nie miałam nigdy z takimi materiałami do czynienia. Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2013-10-23 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Od razu pewnie nie chciałabym zakładać działalności, bo wiadomo lepiej poczekać i zobaczyć, czy faktycznie znaleźli by się na nie klienci.
Gilotyna... czy to dobry pomysł, mam 1 gilotynę, ale strasznie krzywo tnie. Może też dlatego, że dałam za nią tylko 30 zł ![]() Liczyłam wstępnie koszty: - 2 ozdobne zawiasy to koszt 10 zł - firma, która mi będzie wycinać okładki wyceniła mi je na 40 zł ( za tył i przód ), ale cieszę się, bo mogę z nimi każdy projekt okładki konsultować. - lakierobejca to koszt ok 30 zł za litr ale myślę, że na 1 egzemplarz pójdzie jej może z 250 ml, nie wiem jeszcze bo nie testowałam. - no i kartki do środka, ale w cenie jeszcze się nie zorientowałam, bo narazie zastanawiam się nad tym formatem - pozostałe pierdółka jak nity, ozdóbki to będą już myślę grosze Całość egzemplarza to będzie myślę koszt ok. 80 zł +- 10 zł, na allegro takie schodzą za 130 zł, z tym, że moje myślę będą jeszcze ładniejsze, więc nawet bym może mogła za nie brać 150 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale żeby sprzedawać to jednak działalność mieć musisz wg polskiego prawa. Ja mam taką gilotynę http://allegro.pl/gilotyna-do-papier...635385249.html - nie kupiłabym jej ponownie, ale w sumie z niej korzystam i jakoś daje radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z tego co się orientuję do 1000zł można sobie dorobić legalnie bez zakładania działalności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.