Zastój- Zwolnienie metabolizmu- Jak ruszyć- POMOCY !! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-09, 08:30   #1
angellka
Zadomowienie

GG do angellka
Exclamation

Zastój- Zwolnienie metabolizmu- Jak ruszyć- POMOCY !!

Cześć Dziewczyny.
Nie wiem czy ten wątek powinnam zamieścić w dziale fitness czy dietetyka, bo mój problem dotyczy tego i tego.
Otóż od czerwca przez wakacje przytyłam jakieś 8 kg. Zwiazane było to z kilkoma zmianami w moim życiu, z licznymi wakacyjnymi wyjazdami i pozawalaniu sobie właściwie na wszystko w jedzeniu i bez umiaru, no cznianie trybu życia na bardziej osiadły. Od października znowu wzięłam się w graść znowu zaczełam regularnie ćwiczyć i jeść zdrowo. Tzn ruszam się jakieś 5 razy w tyg po ok. 2 h dzienie, głownie to fitness lub basen do tego hula-hop. Jem 5 posiłków dziennie w miarę regularnie, dużo warzyw. Mimo to od października straciłam tylko jakieś 2 kg. Co prawda od tego czasu zdarzało mi się sobie pofolgować , ale to nie były odstępstwa dłuższe niż pare dni. Na wadze może jakoś bardzo mi nie zależy, ważę się rzadko, ale chciała bym wejść w swoje ulubione spodnie i sukienki. Widze że moje ciało jest jędrniejsze ale w obwodach nie widze prawie żadnej różnicy.
Wcześniej raczej trzymałam stałą wagę. Przez długi czas byłam na South Beach. Dieta fajna bardzo mi służyła i w październiku znowu ja zaczełam. Tylko zrobiłam mega głupotę wywaliłam węglowodany na dużo dłużej niż 2 tyg :/. Jakoś dobrze mi było bez nich myśałam że szybciej schudnę, ale w efekcie to nic nie dało i chyba całkowicie rozwaliłam sobie przemiane materii. Od około miesiąca wprowadziłam je powrotem jem ich 2-3 porcje dziennie. W ogóle wydaje mi się że mój organizm przyzwyczajił się do takiego żywienia i tej ilości ćwiczeń.

Nie wiem co mam dalej robić zupełnie się pogubiłam. Bardzo Was proszę o pomoc.

Jak powinnam jeść co ćwiczyć, żeby odzyskać swoją dawną figurę.
Może troche nie składnie to napisałam, ale chętnie odpowiem na każde pytanie.
angellka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 18:48   #2
creativve
Rozeznanie

Dot.: Zastój- Zwolnienie metabolizmu- Jak ruszyć- POMOCY !!

Cytat:
Widze że moje ciało jest jędrniejsze ale w obwodach nie widze prawie żadnej różnicy.
Jestem ciekawa co doradzicie, mam podobny problem, już nawet zmieniłam intensywność ćwiczeń i nic nie rusza wagi, ciało się ujędrniło ale spadków w obwodach brak, jest sprężyste to widac i 2 cm może spało tu i tam, ale to wciąż nie jest to, czego bym się spodziewała po rozsądnym odżywianiu i ćwiczeniu

creativve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 20:26   #3
Erena
Zadomowienie

Pierwsza sprawa - ćwiczenie 5 razy w tygodniu po 2 godziny to nie jest najlepszy pomysł i przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Jak ruszyć? Nie głodzić się, nie katować nadmiarem treningów, jeśc czysto zgodnie z zapotrzebowaniem kcal i uzbroić się w cierpliwość - w końcu drgnie

Prośba do Was obu - napiszcie dokładnie co jecie i jak ćwiczycie. Na konkretnym przykładzie, a nie na zasadzie "jem dużo tego i mało tamtego".
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 23:25   #4
angellka
Zadomowienie

GG do angellka

Cytat:
Napisane przez Erena Pokaż wiadomość
Pierwsza sprawa - ćwiczenie 5 razy w tygodniu po 2 godziny to nie jest najlepszy pomysł i przyniesie więcej szkody niż pożytku.

Jak ruszyć? Nie głodzić się, nie katować nadmiarem treningów, jeśc czysto zgodnie z zapotrzebowaniem kcal i uzbroić się w cierpliwość - w końcu drgnie

Prośba do Was obu - napiszcie dokładnie co jecie i jak ćwiczycie. Na konkretnym przykładzie, a nie na zasadzie "jem dużo tego i mało tamtego".
Dlaczego ćwiczenia 5 razy w tyg bardziej zaszkodzą ? Ja się nie katuje, mnie roznosi energia i lubię się zmęczyć. Wcześniej też prowadziałam aktywny tryb życia.

Głodzić się nie głodzę, ale na pewno robie dużo błędów żywieniowych.

Konkretny przykład z życia wzięty :
Ś: Bułka orkiszowa 60g z duża ilością sałaty+ wędlina, jajecznica z dwóch jajek i pomidor.
ŚII/L duża sałatka z griowana piersia z kurczaka pomidorem, ogórkiem, pestkami dyni i sosem vinegret
O: 70g brązowego makaronu z sosem pomidorowym i miesem mielonym z indyka
P: jogurt nat z wiśniami
K: Srek wiejski ze szczypiorkiem+puszka groszku+ryba w sosie pomidorowym( zalewa bez cukru)

Do tego 2 h fitnessu
1h step+ 1h power pump(sztangi)

Staram się być cierpliwa
Stary 2014-01-10, 08:50   #5
Erena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angellka Pokaż wiadomość
Dlaczego ćwiczenia 5 razy w tyg bardziej zaszkodzą ? Ja się nie katuje, mnie roznosi energia i lubię się zmęczyć. Wcześniej też prowadziałam aktywny tryb życia.

Głodzić się nie głodzę, ale na pewno robie dużo błędów żywieniowych.

Konkretny przykład z życia wzięty :
Ś: Bułka orkiszowa 60g z duża ilością sałaty+ wędlina, jajecznica z dwóch jajek i pomidor.
ŚII/L duża sałatka z griowana piersia z kurczaka pomidorem, ogórkiem, pestkami dyni i sosem vinegret
O: 70g brązowego makaronu z sosem pomidorowym i miesem mielonym z indyka
P: jogurt nat z wiśniami
K: Srek wiejski ze szczypiorkiem+puszka groszku+ryba w sosie pomidorowym( zalewa bez cukru)

Do tego 2 h fitnessu
1h step+ 1h power pump(sztangi)

Staram się być cierpliwa
Ja tez mam problem z okielznaniem rozpierajacej energii Chodzi o to, ze przy takiej ilosci treningu nie dajesz miesniom czasu na regeneracje. Jesli do tego dolozysz jedzenie na ujemnym bilansie kcal, jest duze ryzyko, ze zamiast tluszczu popalisz miesnie. I nie chodzi mi tu o rozbudowanie muskulatury do nie wiadomo jakich rozmiarow i wyglad Pudzianam tylko o to, ze im wiecej miesni, tym efektywniejsze spalanie tluszczu. A duze drupy miesniowe potrzebuja, o ile pamietam, wiecej niz 24 godziny na pelna regeneracje

Co do jadlospisu - w drugiej polowie dnia masz wegle tylko z owocow i z groszku. Wydaje mi sie tez, ze jesz za malo tluszczy. W ogole na taka ilosc cwiczen ten jadlospis to za malo. Wrzucilas go w jakis kalkulator internetowy? Druga rzecz to to, ze w 2 ostatnich posilkach czerpiesz bialko z nabialu, co tez niekoniecznie jest najlepszym pomyslem. Sam w sobie nabial raz dziennie niech bedzie, ale jogurt nie jest najlepszym zrodlem bialka - zawiera go niewiele, tyle samo zreszta zawiera cukru (laktozy). W ogole bialko z nabialu jest bialkiem wolno przyswajalnym, wiec lepiej bazowac np. na miesie.
Kolejna sprawa: w ktorym momencie dnia (miedzy ktorymi posilkami) trenowalas? To tez wazne

I wreszcie co do samego treningu - za duzo. Zostaw tylko power pump i tez bedzie dobrze, a nawet lepiej.
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 09:56   #6
yourbody
Raczkowanie

angellka w jednej książce przeczytałam że taki zastój w spadku wagi jest częsty i najważniejsze to go przetrwać. Zapewne Twoje ciało przyzwyczaiło już się do 2 h treningu i jadłospisu. Chcąc się bronic spowalnia przemianę materii. Można zastosować trzy sposoby na zastój:
-jesli masz za mało ruchu to go zwiększ (w Twoim przypadku to chyba się nie sprawdzi bo ćwicząc 2h dziennie to i tak dużo )
-ogranicz liczbę kalorii (po jadłospisie wydaje mi się że nie masz co ograniczać
- i trzeci, daj sobie czas i oddech, zjedz coś niezdrowego lub po prostu odpocznij, zapomnij o ćwiczeniach, zrelaksuj się

Też miałam taki zastój, na początku jako że lubię leniuchować to dałam sobie więcej odpoczynku ale to nie zadziałało, waga ruszyła jak zwiększyłam czas ćwiczeń. Tylko u mnie to nadal średnio 1h . Ostatnio znów stała w miejscu (taki zastój może nas spotkać kilka razy) i waga ruszyła jak zrezygnowałam ze słodyczy.
Pozdrawiam

www.yourbodyblog.pl
fanpejcz https://www.facebook.com/djnatusia

Start 02.01.2013r. - 68,7 kg
Obecnie - 60,2kg
Cel - 59 kg
yourbody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 10:49   #7
Mini1991
Zakorzenienie

ruch, ruch, ruch! + woda + dieta bogata w błonnik oraz mniej stresu
Stary 2014-01-13, 13:06   #8
trimma
Raczkowanie

Poczytajcie sobie o Fazie Plateau - to normalne zjawisko i najważniejsze to się nie poddać w trakcie jego trwania. Pomaga lekkie "szokowanie" organizmu, kompletna zmiana diety/ćwiczeń ale tak naprawdę to u każdego to działa inaczej
trimma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 21:16   #9
angellka
Zadomowienie

GG do angellka

Dzięki dziewczyny za rady

Cytat:
Napisane przez Erena Pokaż wiadomość
Co do jadlospisu - w drugiej polowie dnia masz wegle tylko z owocow i z groszku. Wydaje mi sie tez, ze jesz za malo tluszczy. W ogole na taka ilosc cwiczen ten jadlospis to za malo. Wrzucilas go w jakis kalkulator internetowy? Druga rzecz to to, ze w 2 ostatnich posilkach czerpiesz bialko z nabialu, co tez niekoniecznie jest najlepszym pomyslem. Sam w sobie nabial raz dziennie niech bedzie, ale jogurt nie jest najlepszym zrodlem bialka - zawiera go niewiele, tyle samo zreszta zawiera cukru (laktozy). W ogole bialko z nabialu jest bialkiem wolno przyswajalnym, wiec lepiej bazowac np. na miesie.
Kolejna sprawa: w ktorym momencie dnia (miedzy ktorymi posilkami) trenowalas? To tez wazne

I wreszcie co do samego treningu - za duzo. Zostaw tylko power pump i tez bedzie dobrze, a nawet lepiej.
Węglowodanów świadomie nie jem wieczorem. Co do białka to wiecej miesa w ciągu dnia nie zjem( pierś z kurczak, mieso mielone z indyka i ryba) to już wydaje mi się dużo, wiec uzupełniam białko nabiałem( fakt gorzej przyswajalnym). W tym dniu trening była miedzy podwieczorkiem a kolacją.
A no i w odżywianiu czasmi wybieram mniejsze zło, tzn jak musze coś kupić na mieście to wole wziąć jog nat i owoce. No stram się wyszukiwać jak najlepszych produktów

Cytat:
Napisane przez yourbody Pokaż wiadomość
angellka
- i trzeci, daj sobie czas i oddech, zjedz coś niezdrowego lub po prostu odpocznij, zapomnij o ćwiczeniach, zrelaksuj się

Pozdrawiam
Tak, wiem o zastoju. Tylko ja zawsze prowadziłam aktywny tryb życia. Teraz i tak dużo ćwicze, zwiekszyć już tego nie zwiększe, a boje się że mój organizm do takiego wysiłku się już przyzwyczaił

Cytat:
Napisane przez trimma Pokaż wiadomość
Poczytajcie sobie o Fazie Plateau - to normalne zjawisko i najważniejsze to się nie poddać w trakcie jego trwania. Pomaga lekkie "szokowanie" organizmu, kompletna zmiana diety/ćwiczeń ale tak naprawdę to u każdego to działa inaczej

Tak wiem o tym, tylko umnie to już trawa i trawa 2-3 mies. No i właśnie neiwem co moge zmienić, zeby dalej ruszyć.

Wstawie wam mój dzisajszy dzień:

Ś ok 8:00 : jajecznica z dwóch jajek z odrobina kiełbasy(dla samku) szpinakiem, cebulą i pieczarkami + pomidor.
ŚII 11:00 jaogurt truskawkowy z płatakmi owsianymi ( niestety kupiony na mieście)
L 13:00: serek wiejski, bułka grahamka i banan
O 16:30: Kawałek piersi z indyka, 5o g barazowego ryżu, surówka z białej kapusty, marchwi.
K: 21:00 : 1/2 op miesznaki warzyw chińskich, i pierś z kurczaka na parze.

Trening miedzy obiadem a kolacją. Dwie godziny fitnessu; 1h step, 1h abt(brzuch uda pośladki) + sauna )

AAA dziwwczyny co myslicie o termogenikach np Clenburexin lub term line ? Zastanawiam sie nad kupnem, może to mi pomoże ruszyć

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości