Jaka kaszka dla nie spełna dwulatka?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-29, 17:48   #1
Shisha225
Przyczajenie

Jaka kaszka dla nie spełna dwulatka??

witam moje drogie!

mam córeczkę która ma 21 miesięcy i rano podaje jej kaszke Nestle po 12 miesiącu.

poszukiwałam platkow, lub kaszek po 18 miesiącu ale nic takiego nie mogę znaleźć:/ czy kaszka jaka podaje moje córci (po 12 miesiącu) nadaje się jeszcze dla niej??

bardzo proszę o porade.

dodam ze je ja tylko rano, wieczorem na kolacje podaje jej normalne mleko 2 % z platkami owsianymi, siemię lniane, pestkami dyni, słonecznika, cynamomem i miodem.

dziekuje z góry za porady!
Shisha225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 20:12   #2
asia_maciusia
Przyczajenie

Dot.: Jaka kaszka dla nie spełna dwulatka??

mam synka dokładnie w tym samym wieku i zamiast tych kaszek na śniadanie zawsze mu robię:
kaszę mannę z owocami , płatki kukurydziane takie zwykłe, różne kasze takie pełnoziarniste np jaglana z jabłkami itp a najczęściej wszelkiego rodzaju musli, mały bardzo lubi o to:

http://www.babyranking.pl/produkty,3...-rossmann.html
albo takie kaszki HOLLE po roku bodajże też typu musli

u nas na śniadanie zwykle właśnie takie zupy mleczne bo mały nie chce jajek pod żadną postacią a po kanapeczkach za godzinę głodny jak wilk
asia_maciusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-29, 20:39   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

holle
jaglana
manna
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 06:30   #4
Shisha225
Przyczajenie

to ja mojej malej na obiad podaje codziennie wlasnie inny rodzaj kaszy, jednego dnia jaglana, drugiego gryczana, kolejnego jeczmienna, kuskus, innym razem ryz brązowy czy pełnoziarnisty makaron.

martwiłam się tylko tymi sniadanami, bo chce aby corcia jadla zdrowo, a to co wyczytałam na temat kaszy manny w necie to po prostu uznałam ze nie ma sensu, bo kasza manna oprócz smaku nie ma za wiele witamin....

podawalam ja córci ale po jakims czasie uznałam ze już chyba wole te kaszki bo przynajmniej wiem ze maja witaminy, dużo zelaza i wapnia a ta manna jeśli nie podamy jej z owocami nie ma za wiele cennych skladnikow....

a co Wy dziewczyny podajecie swoim pociechom na drugie sniadanie? chodzi mi o posiłek przed popoludniowa drzemka? bo ja swojej córci na sniadanie jak wstaje (około 9) podaje kaszke wlasnie, a później jak idziemy na dwor biore ze sob banana, bulke grahamke,ale corcia nie przepada za pieczywem, do tego picie i tyle. ale martwię się ze to za mało... o 13 idzie spac, wstaje i je obiadek, co prawda spory, i pelnowartosciowy ale jednak martwi mnie ta ilość przed popoludniowa drzemka..

NIE MAM POMYSLU na przekąski czy drugie sniadania....

a przypomnę ze chce aby jadla zdrowo, corcia nie jada słodyczy, sporadycznie raz w miesiącu ale to mala ilość, pije soki z sokowirówki codziennie, obiady robie jej z sokow warzywnych, codziennie inne miesko, jajko, ryba, pije tran, jak pieczywo to razowe,wszystkiego rodzaju kasze, je naprawdę zdrowo ale nie mam pomysłu co mogę jej robic na drugie sniadania, czy podwieczorki... no bo flipsy kukurydziane to przecież nie posiłek:/ a ja do tego wszystskiego pracuje10-12 godz dziennie i nie mam az tak dużo czasu aby pichcić za długo w kuchni..

czekam na porady

---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ----------

hmm zaciekawilo mnie to holle, ale niestety jak bylam pare dni temu w rossmanie i szukałam roznych platkow dla dzieciaczkow to niestety tych Muesli nie widziałam:/ albo ja mam jakiś dziwny rossman albo tylko sprzedają w nim kaszki bobovita i nestle:/ wrr...
Stary 2013-10-30, 07:29   #5
asia_maciusia
Przyczajenie

holle to przez internet najlepiej ja na allegro albo tu:
http://www.biomaluch.pl/pl/c/Kaszki/...FcZd3godRxsA3g
a to mussli w Rosmanie to nie jest przy kaszkach tylko tam w okolicach wafelków i przekąsek dla dzieci nie wiedzieć czemu więc musisz poszukać. Ja zawsze się naszukam albo zapytaj kogoś z obsługi.
asia_maciusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 07:45   #6
Patrilla
Zakorzenienie

Talking Dot.: Jaka kaszka dla nie spełna dwulatka??

jak chcesz zeby piła zdrowe soki to nie sokowirówka, ale wyciskarka
Holle kupuję przez internet
mozesz robic corce płatki gorskie na gęsto z wocami i jogurtem naturalnym (jesli nie jest uczulona) kisiel z soku, budyń, sama upiec ciastka z kleiku ryzowego lub płatków owsianych z owocami suszonymi albo muffiny z mąki z pelnego przemiału tak na szybko pomysły
Stary 2013-10-30, 10:23   #7
Shisha225
Przyczajenie

robiłam te ciasteczka owsiane pyszne były ale co do tej wyciskarki to się nie zgodze w 100% bo np.sa owoce warzywa z którymi wyciskarka sobie nie poradzi, np. burak.

dlatego używam sokowirówki, i codzinnie robie malej soki z burakow, marchewki, jabłek, grejfrutow, kiwi, brzoswin, nektarynek, gruszek, wychodzi wtedy pozywny sok, mala go uwielbia!

musze poszukać tych platkow w rossmanie i będę robic na przemian, raz platki, raz kaszka, żeby nie jedno i to samo. ale kurcze te platki tez sa po 1 roku zycia... kaszka po 12, a przecież to jeden i ten sam piernik:P 1 rok czy 12 msc:P
chciałam kurde jakies kaszki, platki po 18miesiacu zycia, pamiętam ze w Rossmanie kiedyś takie były ale teraz ich już dluuugi czas nie widze, może już wycofali?(
Stary 2013-10-30, 11:01   #8
Karinio
Zakorzenienie

Ja swojemu 20 miesięcznemu,no prawie 21 bo za pare dni.Daje płatki kukrydziane z mlekiem,wczoraj jadł owsianke.Dzisiaj na 2 śniadanie dostał serek i banana .Robie kanapki np z serem żółtym.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 12:17   #9
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez Shisha225 Pokaż wiadomość
robiłam te ciasteczka owsiane pyszne były ale co do tej wyciskarki to się nie zgodze w 100% bo np.sa owoce warzywa z którymi wyciskarka sobie nie poradzi, np. burak.

dlatego używam sokowirówki, i codzinnie robie malej soki z burakow, marchewki, jabłek, grejfrutow, kiwi, brzoswin, nektarynek, gruszek, wychodzi wtedy pozywny sok, mala go uwielbia!

musze poszukać tych platkow w rossmanie i będę robic na przemian, raz platki, raz kaszka, żeby nie jedno i to samo. ale kurcze te platki tez sa po 1 roku zycia... kaszka po 12, a przecież to jeden i ten sam piernik:P 1 rok czy 12 msc:P
chciałam kurde jakies kaszki, platki po 18miesiacu zycia, pamiętam ze w Rossmanie kiedyś takie były ale teraz ich już dluuugi czas nie widze, może już wycofali?(

ja nie całkiem rozumiem dlaczego tak się trzymasz tych wyznaczników wiekowych
przecież jak jest coś pow. roku to nie jest tak, że jak dziecko ma 2 lata to tych kaszek co do tej pory jadał jeść nagle nie może
grunt to dobre urozmaicenie diety
moja 2,5 latka do tej pory czasami (jak nam się rano do przedszkola ze starszą śpieszy) pija mleka ze zwykłym kleikiem kukurydzianym z kubka niekapka a kleik pow. 4 m-ca jest
ale ona przyzwyczajona do zagęszczonego mleka, kleik ryżowy ją zatykał a tych smakowych kaszek nigdy nie lubiła

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-30, 20:54   #10
gosia261282
Gang Iren

U nas (Eryk 1,5 roku) rano z reguly owsianka lub kasza manna,czasem platki z mlekiem lub kanapka.
Stary 2013-10-31, 06:35   #11
Shisha225
Przyczajenie

trzymam się tego wyznacznika wiekowego bo każdy produkt po którymś tam miesiącu życia ma taka ilość witamin, zelaza i wapnia która w pełni wystarczy np. 6 miesięcznemu dziecku a już np. dla 12 miesięcznego będzie tych witamin, żelaza i wapnia za mało. Każdy wiek ma inne zapotrzebowania na dany składnik dlatego martwiłam się że moja córcia nie dostaje w tych kaszkach po 12 msc tyle wapnia, żelaza ile powinna, ile np. znajduje się w kaszkach po 18msc, typowych dla jej wieku.

nie bez powodu podany jest msc na kaszkach, płatkach i tabela z dostarczanymi witaminy....

przynajmniej ja tak myślę...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-31, 07:03   #12
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
trzymam się tego wyznacznika wiekowego bo każdy produkt po którymś tam miesiącu życia ma taka ilość witamin, zelaza i wapnia która w pełni wystarczy np. 6 miesięcznemu dziecku a już np. dla 12 miesięcznego będzie tych witamin, żelaza i wapnia za mało. Każdy wiek ma inne zapotrzebowania na dany składnik dlatego martwiłam się że moja córcia nie dostaje w tych kaszkach po 12 msc tyle wapnia, żelaza ile powinna, ile np. znajduje się w kaszkach po 18msc, typowych dla jej wieku.

nie bez powodu podany jest msc na kaszkach, płatkach i tabela z dostarczanymi witaminy....

Wiek na kaszkach jest podany zazwyczaj dlatego, że produkt zawiera jakiś składnik, który według polskich tabel rozszerzania diety można wprowadzać po którymś tam miesiącu (gluten, owoce egzotyczne, większe kawałki na przykład). Poza tym witaminy i minerały dostarczasz głównie z innych posiłków, które zawierają w sobie naturalnie występujące witaminy (świeże owoce czy warzywa) a które nie są naładowane witaminami z proszku. Kaszki są posiłkiem mlecznym i mają za zadanie dostarczać głównie wapnia a tyle samo wapnia ma kaszka po 6 miesiącu i kaszka po 12 miesiącu więc ja bym sobie dupy nie zawracała numerkami na opakowaniach.

Edytowane przez houseofcolours
Czas edycji: 2013-10-31 o 07:33
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 08:25   #13
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:

ale umówmy się, że głównym składnikiem diety dziecka 6-miesięcznego jest mleko
a dziecko 12 czy 18 miesięczne je już większość rzeczy i jego dieta jest na tyle urozmaicona, że niezbędne witaminy i minerały czerpie z innych pokarmów podobnie jak dorosły

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-31, 14:05   #14
Shisha225
Przyczajenie

dziekuje uspokoilyscie mnie))
Stary 2013-10-31, 19:10   #15
Patrilla
Zakorzenienie

z offuję odnosnie wyciskarki nie wiem jaka urzywałas, ale slimakowe eurojucera zmielą - wycisną wszystko buraczek to dla nich pestka. jesli jesteś tak silnie wkręcona w skladniki odzywcze to poczytaj jakie wartości ma sok z wyciskarki, a jaki z sokowirówki ...
Stary 2013-11-02, 10:09   #16
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Kasze: manna, jaglana, płatki owsiane, ryżowe itd. Podawanie prawie dwuletniemu dziecku niemowlęcych kaszek to moim zdaniem nieporozumienie. Dziecko w tym wieku (jeśli jest zdrowe i nie ma specjalistycznej diety) powinno jeść prawie wszystko jak dorośli (z wyjątkiem grzybów, kawy, alkoholu itd.)
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości