|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jakie krzesła i dodatki?
Cześć dziewczyny,
Właśnie zaczynam powoli urządzać nowe mieszkanie i potrzebuję trochę pomocy.. Chcemy mieć w salonie (jakieś 20m, dużo okien i przejść) duży stół, kanapę i fotel. Jak do tej pory jedyny rozkładany stół z litego drewna w sensownej cenie i odpowiednim rozmiarze (lubimy gości ![]() http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60152340/ Tyle, że ma niezbyt ładny kolor i ciężko do niego dopasować krzesła.. Te Ikeowe w kolorze "bejca patynowa" wyglądają bardziej jak do kuchni niż do salonu.. Z kolei białe nie będą mi do niczego pasować i w ogóle nie za bardzo lubię biel.. Spodobały mi się strasznie takie (model Paris): http://www.manufakturadrewna.pl/paris-p53 ![]() Niestety cena znacznie przekracza nasze możliwości (prawie 700zł ![]() Myślę poważnie o czymś takim: http://www.e-krzeslo.pl/standardowe-waskie/ (Tkanina, kolor niebieski/granatowy - kanapa będzie pewnie granatowa albo czarna, coś w tym stylu) Myślicie, że to będzie pasować? A może widziałyście gdzieś krzesła podobne do Paris w sensownej cenie? ![]() Zastanawiam się też nad żyrandolem - generalnie wystrój będzie raczej prosty i spokojny i chciałabym żeby żyrandol (wiszący centralnie nad stołem) był takim trochę"szalonym" elementem ożywiającym całość.. Zastanawiam się nad dwoma: (1) http://allegro.pl/zyrandol-3-ramienn...694206716.html (2) http://allegro.pl/niemiecki-zyrandol...685327853.html Przy pierwszym trochę się obawiam, czy ten kolor będzie mi do czegoś pasował... Kolor ścian to będzie prawdopodobnie jakiś jasny odcień niebieskiego albo jasny beż, w każdym razie coś bardzo delikatnego.. Proszę o pomoc, bo pierwszy raz coś urządzam, a nie chcę żeby to wyglądało jak jeden wielki misz masz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciółka KWC
|
Dot.: Jakie krzesła i dodatki?
Przejrzałam linki i aż nie wiem co napisać
![]() Moim zdaniem te drugie krzesła o wiele bardziej pasują do stołu - stół jest klasyczny i bardzo prosty, a te krzesła Paris są zupełnie z innej bajki, taka stylistyka późnych lat 60-70, bardziej pasują mi do okrągłego stołu na jednej nóżce niż do wystawnego stołu na 8 osób. Dlatego jestem za prostszymi krzesłami. Dodatkowo żyrandol - jego stylistyka totalnie gryzie się z krzesłami Paris, jeżeli zdecydujesz się na nie, to pomyśl o prostej, modernistycznej lampie, a nie o zyrandolu z kryształkami. Ten żyrandol się obroni (mam na myśli żyrandol w tym stylu, nie konkretnie któryś z tych) tylko, jeżeli we wnętrzu będziesz mieć inne korespondujące elementy wystroju - np. ciężkie welurowe zasłony w korespondującym kolorze, masywne złocone ramy a w nich np. zdjęcia, jakiś mebel stylizowany na antyk. Odnośnie kolorów - mi się osobiście ten ikeowski stół podoba i myślę sama o nim do domu, kolory które pasują to moim zdaniem wszelkie odcienie szarości, beżu, brązu, wszystkie przybrudzone kolory - wrzos, brudny niebieski itp., granat, czerń. I popieram pomysł dobrania krzeseł pod kolor mebli wypoczynkowych, zwłaszcza jeżeli to jedno pomieszczenie.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Pierwszy żyrandol mi się nie podoba, drugi jest jak najbardziej ok. Krzesła jeśli chodzi o kształt są w porządku natomiast kolor nie do końca mnie przekonuje. Mogę Ci doradzić, że moi rodzice urządzając na nowo kuchnie zapragnęli nowych krzeseł, ale ceny w niektórych sklepach powalały i zamówili prosto u producenta w Kalwarii. Sami sobie dopasowali kolor tkaniny i drewna, ceny naprawdę rozsądne, a jakość bardzo dobra i produkt polski. Może rozważ też taką opcje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że do tego stołu najlepiej będą wyglądać proste krzesła z tkaniny, takie jak na tym zdjęciu z IKEI. Krzesła Paris są z zupełnie innej bajki.
Żyrandole mi się podobają, choć wydaje mi się, że one nie będą dobrze wyglądać nad stołem - lepsza byłaby prostsza lampa, raczej zabudowana, bez odkrytych żarówek, a takie żyrandole są dobre jako główne oświetlenie pokoju.
![]() |
#5 |
DOMator
|
Ten stół, któryś z żyrandoli plus te proste tapicerowane krzesła będą ok. Krzesła Paris pasują do nowoczesnego wnętrza, z prostą minimalistyczną lampą, która nie będzie dla nich konkurencją. Połączenie ich z którymś z żyrandoli to jak łączenie dwóch przeciwnych bajek. Owszem eklektyzm to też styl, ale ma swoje granice
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Podobają mi się eksperymenty z oświetleniem, ale te żyrandole jakoś nie przypadły mi do gustu. Za to krzesła Paris są super
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:26.