Duży tchórzliwy pies i zabiegi u weterynarza - jak sobie poradzić - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-21, 15:05   #1
lucciola
Zakorzenienie

Duży tchórzliwy pies i zabiegi u weterynarza - jak sobie poradzić

Mam problem. Może Wy coś poradzicie, pomożecie.
Otóż mam dużego i masywnego psa. Ma problem z gruczołem okołoodbytowym. Trzeba pójść do weta i wycisnąć zalegającą tam wydzielinę.
Tyle, że mój pies jest po prostu panikarzem. Na szczepienie wet przyjeżdża do nas do domu, żeby psa nie stresować a i tak jest bonanza.
Teraz chcemy podejść do lecznicy niedaleko nas. I pytanie co zrobić, żeby pies dał sobie opróżnić te gruczoły. Jak go znam, to nie da nawet wetowi zajść się od tyłu, nie mówiąc już o wsadzaniu palca w tyłek (bo tak to zdaje się jakoś wygląda). Kiedy jest spanikowany nie da się go utrzymać bo to potężna masa (ponad 60kg). Co mu podać, żeby go trochę otumanić i przeprowadzić całą "operację"? Macie jakieś doświadczenia z takimi bojaźliwymi psami?
Pomocy
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 22:04   #2
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Duży tchórzliwy pies i zabiegi u weterynarza - jak sobie poradzić

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Mam problem. Może Wy coś poradzicie, pomożecie.
Otóż mam dużego i masywnego psa. Ma problem z gruczołem okołoodbytowym. Trzeba pójść do weta i wycisnąć zalegającą tam wydzielinę.
Tyle, że mój pies jest po prostu panikarzem. Na szczepienie wet przyjeżdża do nas do domu, żeby psa nie stresować a i tak jest bonanza.
Teraz chcemy podejść do lecznicy niedaleko nas. I pytanie co zrobić, żeby pies dał sobie opróżnić te gruczoły. Jak go znam, to nie da nawet wetowi zajść się od tyłu, nie mówiąc już o wsadzaniu palca w tyłek (bo tak to zdaje się jakoś wygląda). Kiedy jest spanikowany nie da się go utrzymać bo to potężna masa (ponad 60kg). Co mu podać, żeby go trochę otumanić i przeprowadzić całą "operację"? Macie jakieś doświadczenia z takimi bojaźliwymi psami?
Pomocy
Będąc nieraz u weterynarza przy takich panikarzach jest tak, że właściciel wychodzi, a weci zostają sami z psem czy kotem. Znam dużo takich przypadków, gdzie psy/koty przestają być wtedy takie odważne i wet szybko robi to co ma do zrobienia.

Koleżanka miała kiedyś psa, który biegał luzem. Jak pojawiał się inny pies na horyzoncie, nigdy go nie odwoływała , udawała, że psa nie widzi i zmieniałyśmy kierunek spaceru. Pies, początkowo nastawiony bojowo, zobaczył, że nie ma oparcia właściciela (albo nie ma kogo bronić) i zawsze wracał za nami.

Stosowałam i stosuję tę metodę do dzisiaj jak zajdzie taka konieczność
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 22:09   #3
lucciola
Zakorzenienie

No tak, tyle, że wet sam sobie nie poradzi z tak dużym psem. Nie będzie go przecież w nieskończoność ganiał po gabinecie.
A obawiam się, że jak psa zostawimy samego w gabinecie (o ile pierwszy nie zwieje przez otwarte drzwi) to straci do nas zaufanie.
Cała czynność pewnie nie trwa długo, ale już w czasie szczepienia jest problem z utrzymaniem go. Potrzebne są dwie osoby plus szczepiący wet.
Jestem załamana.
Stary 2014-11-22, 08:59   #4
parva
Rozeznanie

GG do parva

Psy w gabinecie, w obcym miejscu, czasem są tak wystraszone, że stają się spokojniejsze i dają zrobić ze sobą wszystko. Faktycznie dobrze byłoby żeby z psiakiem przyszły conajmniej 2 osoby, lek wet na pewno ma doświadczenie z takimi panikarzami i pokaże wam jak przytrzymać olbrzyma

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Będąc nieraz u weterynarza przy takich panikarzach jest tak, że właściciel wychodzi, a weci zostają sami z psem czy kotem. Znam dużo takich przypadków, gdzie psy/koty przestają być wtedy takie odważne i wet szybko robi to co ma do zrobienia
Czasem faktycznie to dobry pomysł, ale ja na miejscu właścicieli byłabym ostrożna i kontrolowała sytuację. Wystarczy żeby pies nie widział i nie słyszał właściciela, można stanąć za niezamkniętymi drzwiami. Nieraz niestaty słyszałam, że jak pies "dostał wpier..l" to się uspokoił. Co gorsza sytuacje miały miejsce w dużych klinikach. Nieczęsto, ale się zdarza.
Rozumie mowę kwiatów i niemych przedmiotów!"

Charles Baudelaire
LC

Edytowane przez parva
Czas edycji: 2014-11-22 o 09:00
parva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-22, 19:57   #5
inga21
Zakorzenienie

Opróżnianie gruczołów trwa niecałą minutę. Nie wiem czy jest sens czymś ogłupiać psa, bo dłużej będzie się z tym męczył niż u weta. Najpierw spróbowałabym kaganiec + wizyta u weta. Może pies ma coś takiego, co odwraca jego uwagę? Jedzenie też go nie przekupi?
A jeżeli nie w ten sposób to niech wet przyjedzie do domu. Może będzie lepiej. Tam nie ma żadnych strzykawek i tego typu rzeczy, więc pies nie spanikuje już na wstępie.
A dopiero jak to nic nie da zastanowiłabym się nad jakimś uspokajaczem.
No i ja nie zostawiłabym samego 60 kg psa w gabinecie, szczególnie spanikowanego. Wolałabym panować nad sytuacją.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ----------

Cytat:
Napisane przez parva Pokaż wiadomość
P
Czasem faktycznie to dobry pomysł, ale ja na miejscu właścicieli byłabym ostrożna i kontrolowała sytuację.
Tutaj bałabym się bardziej o weterynarza. To 60 kg spanikowanego psa. Będąc właścicielem wolałabym mieć go pod kontrolą.
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-23, 11:53   #6
esfira
Zakorzenienie

a jak wasz pies reaguje w stresowych sytuacjach? czy tylko się wyrywa, czy gryzie?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-24, 14:33   #7
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parva Pokaż wiadomość
Psy w gabinecie, w obcym miejscu, czasem są tak wystraszone, że stają się spokojniejsze i dają zrobić ze sobą wszystko. Faktycznie dobrze byłoby żeby z psiakiem przyszły conajmniej 2 osoby, lek wet na pewno ma doświadczenie z takimi panikarzami i pokaże wam jak przytrzymać olbrzyma

Czasem faktycznie to dobry pomysł, ale ja na miejscu właścicieli byłabym ostrożna i kontrolowała sytuację. Wystarczy żeby pies nie widział i nie słyszał właściciela, można stanąć za niezamkniętymi drzwiami. Nieraz niestaty słyszałam, że jak pies "dostał wpier..l" to się uspokoił. Co gorsza sytuacje miały miejsce w dużych klinikach. Nieczęsto, ale się zdarza.

Nie zostawiłabym psa samego w gabinecie przede wszystkim dlatego, że pewnie straciłby do mnie/do nas zaufanie. Jest bardzo wrażliwy i delikatny (mimo, że olbrzym).

Cytat:
Napisane przez inga21 Pokaż wiadomość
Opróżnianie gruczołów trwa niecałą minutę. Nie wiem czy jest sens czymś ogłupiać psa, bo dłużej będzie się z tym męczył niż u weta. Najpierw spróbowałabym kaganiec + wizyta u weta. Może pies ma coś takiego, co odwraca jego uwagę? Jedzenie też go nie przekupi?
A jeżeli nie w ten sposób to niech wet przyjedzie do domu. Może będzie lepiej. Tam nie ma żadnych strzykawek i tego typu rzeczy, więc pies nie spanikuje już na wstępie.
A dopiero jak to nic nie da zastanowiłabym się nad jakimś uspokajaczem.
No i ja nie zostawiłabym samego 60 kg psa w gabinecie, szczególnie spanikowanego. Wolałabym panować nad sytuacją.[COLOR="Silver"]

Tutaj bałabym się bardziej o weterynarza. To 60 kg spanikowanego psa. Będąc właścicielem wolałabym mieć go pod kontrolą.
Niestety nawet jego ukochane jedzenie nie jest w stanie na tyle przykuć jego uwagi, by dał komuś obcemu grzebać sobie w tyłku.

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
a jak wasz pies reaguje w stresowych sytuacjach? czy tylko się wyrywa, czy gryzie?
Tylko się wyrywa.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-24, 16:22   #8
zakonna
Naczelna Nastolatka

dwie osoby trzymają psa za łeb/grzbiet a trzecia (wet) robi co ma do zrobienia przy tyłku.
Poza tym, tak na marginesie, pomyślałabym o oswojeniu psa z pobytami u lekarza. Dobrym sposobem jest chodzenie/jeżdżenie pod gabinet i nagradzanie psa. Po kilku razach przychodzicie na rekonesans do kliniki, pies dostaje smaczki. I tak dalej.
Stary 2014-11-25, 13:53   #9
201712111032
Konto usunięte

Hm, mam podobny problem - pies, wysokosc mniej wiecej jak husky i 25 kg. wagi, wiec raczej sredni pies, ale panikarz i w tej panice jest agresywny. Ale kaganiec na glowie, glowa miedzy nogi i on troche pofisiuje, powyrywa soe ale jak widzi, ze nie ma szans to sie sam uspokaja. Wtedy wet cisnie dupsko oczywiscie dalej go trzymam ale jest tak zrezygnowany, ze jest w miare spokoj. Zal mi go, bo sie tak boi, ze normalnie slysze bicie jego serca, no ale gruczol musi byc co jakis czas 'czyszczony'.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-25, 13:58   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak naprawdę to gruczoły same powinny się oczyszczać. Regularna interwencja w tym rejonie nie jest dobra
Stary 2014-11-25, 14:04   #11
201712111032
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tak naprawdę to gruczoły same powinny się oczyszczać. Regularna interwencja w tym rejonie nie jest dobra
Niestety, ma z tym problem, raz mu az krew leciala, te gruczoly nie pracowaly jak trzeba i wet powiedzial, ze to jest mega bolesne dla niego, Faktycznie, pies zupelnie nieswoj, zero zycia, nawet spacerowac mu sie nie chcialo. Wiec aby uniknac takiej sytuacji chodzimy z nim co jakos czas do weta na kontrole, jak trzeba to cisnie, ale nie zdarza sie to na kazdej wizycie kontrolnej.
201712111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-25, 17:34   #12
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Jedni właściciele przez całe życie psa nawet nie wiedzą, że pies ma gruczoły okołoodbytowe a innym psom się same nie oczyszczają, aż robią się krwawiące przetoki, więc jeśli pies ma skłonności do takich problemów, to trzeba je opróżniać.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-17, 13:03   #13
lucciola
Zakorzenienie

Wracam z kolejnym pytaniem dotyczącym gruczołów. Byliśmy już kilka razy u weta na czyszczeniu gruczołów (tak średnio jedna wizyta na miesiąc). I problem zamiast się wyciszać nasila się. Nie wiem co robić. Mam wrażenie, że to oczyszczanie tylko pobudza gruczoły do produkcji tej śmierdzącej wydzieliny. Już tydzień-dwa po czyszczeniu, znów psu tyłek śmierdzi. I chyba sam smród jest silniejszy. Jak czasem tak przejdzie obok to po po prostu...
Co można zrobić? Czy teraz już co miesiąc będę musiała z psem chodzić do weta?
Stary 2015-04-17, 13:06   #14
zakonna
Naczelna Nastolatka

Napisz na wątku psy, tam są dziewczyny doświadczone w temacie, tu masz link https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=803601
Stary 2015-04-17, 13:14   #15
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisz na wątku psy, tam są dziewczyny doświadczone w temacie, tu masz link https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=803601
Dziękuję.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-06, 11:35   #16
crazygirl90
Raczkowanie

jak jeszcze mieszkalam na slasku to był podobny problem. Pies był Duzy i wszyscy się go bali (mieszaniec z Kaukazem) ale totalnie ciapowaty. Pomogl nam weterynarz xxxx w Chorzowie nie zawsze leczenie jest proste, a teoretycznie to właściciel powinien dopilnować psa. Tamten lekarz miał podejście do zwierzkaow i pomagał przypilnować pieska.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-05-12 o 13:11 Powód: reklama
crazygirl90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości