|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Duży tchórzliwy pies i zabiegi u weterynarza - jak sobie poradzić
Mam problem. Może Wy coś poradzicie, pomożecie.
Otóż mam dużego i masywnego psa. Ma problem z gruczołem okołoodbytowym. Trzeba pójść do weta i wycisnąć zalegającą tam wydzielinę. Tyle, że mój pies jest po prostu panikarzem. Na szczepienie wet przyjeżdża do nas do domu, żeby psa nie stresować a i tak jest bonanza. Teraz chcemy podejść do lecznicy niedaleko nas. I pytanie co zrobić, żeby pies dał sobie opróżnić te gruczoły. Jak go znam, to nie da nawet wetowi zajść się od tyłu, nie mówiąc już o wsadzaniu palca w tyłek (bo tak to zdaje się jakoś wygląda). Kiedy jest spanikowany nie da się go utrzymać bo to potężna masa (ponad 60kg). Co mu podać, żeby go trochę otumanić i przeprowadzić całą "operację"? Macie jakieś doświadczenia z takimi bojaźliwymi psami? Pomocy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Duży tchórzliwy pies i zabiegi u weterynarza - jak sobie poradzić
Cytat:
Koleżanka miała kiedyś psa, który biegał luzem. Jak pojawiał się inny pies na horyzoncie, nigdy go nie odwoływała , udawała, że psa nie widzi i zmieniałyśmy kierunek spaceru. Pies, początkowo nastawiony bojowo, zobaczył, że nie ma oparcia właściciela (albo nie ma kogo bronić) i zawsze wracał za nami. Stosowałam i stosuję tę metodę do dzisiaj jak zajdzie taka konieczność ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No tak, tyle, że wet sam sobie nie poradzi z tak dużym psem
![]() A obawiam się, że jak psa zostawimy samego w gabinecie (o ile pierwszy nie zwieje przez otwarte drzwi) to straci do nas zaufanie. Cała czynność pewnie nie trwa długo, ale już w czasie szczepienia jest problem z utrzymaniem go. Potrzebne są dwie osoby plus szczepiący wet. Jestem załamana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Psy w gabinecie, w obcym miejscu, czasem są tak wystraszone, że stają się spokojniejsze i dają zrobić ze sobą wszystko. Faktycznie dobrze byłoby żeby z psiakiem przyszły conajmniej 2 osoby, lek wet na pewno ma doświadczenie z takimi panikarzami i pokaże wam jak przytrzymać olbrzyma
Czasem faktycznie to dobry pomysł, ale ja na miejscu właścicieli byłabym ostrożna i kontrolowała sytuację. Wystarczy żeby pies nie widział i nie słyszał właściciela, można stanąć za niezamkniętymi drzwiami. Nieraz niestaty słyszałam, że jak pies "dostał wpier..l" to się uspokoił. Co gorsza sytuacje miały miejsce w dużych klinikach. Nieczęsto, ale się zdarza.
Edytowane przez parva Czas edycji: 2014-11-22 o 09:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Opróżnianie gruczołów trwa niecałą minutę. Nie wiem czy jest sens czymś ogłupiać psa, bo dłużej będzie się z tym męczył niż u weta. Najpierw spróbowałabym kaganiec + wizyta u weta. Może pies ma coś takiego, co odwraca jego uwagę? Jedzenie też go nie przekupi?
A jeżeli nie w ten sposób to niech wet przyjedzie do domu. Może będzie lepiej. Tam nie ma żadnych strzykawek i tego typu rzeczy, więc pies nie spanikuje już na wstępie. A dopiero jak to nic nie da zastanowiłabym się nad jakimś uspokajaczem. No i ja nie zostawiłabym samego 60 kg psa w gabinecie, szczególnie spanikowanego. Wolałabym panować nad sytuacją. ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Tutaj bałabym się bardziej o weterynarza. To 60 kg spanikowanego psa. Będąc właścicielem wolałabym mieć go pod kontrolą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a jak wasz pies reaguje w stresowych sytuacjach? czy tylko się wyrywa, czy gryzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zostawiłabym psa samego w gabinecie przede wszystkim dlatego, że pewnie straciłby do mnie/do nas zaufanie. Jest bardzo wrażliwy i delikatny (mimo, że olbrzym). Cytat:
![]() Tylko się wyrywa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Naczelna Nastolatka
|
dwie osoby trzymają psa za łeb/grzbiet a trzecia (wet) robi co ma do zrobienia przy tyłku.
Poza tym, tak na marginesie, pomyślałabym o oswojeniu psa z pobytami u lekarza. Dobrym sposobem jest chodzenie/jeżdżenie pod gabinet i nagradzanie psa. Po kilku razach przychodzicie na rekonesans do kliniki, pies dostaje smaczki. I tak dalej.
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Hm, mam podobny problem - pies, wysokosc mniej wiecej jak husky i 25 kg. wagi, wiec raczej sredni pies, ale panikarz i w tej panice jest agresywny. Ale kaganiec na glowie, glowa miedzy nogi i on troche pofisiuje, powyrywa soe ale jak widzi, ze nie ma szans to sie sam uspokaja. Wtedy wet cisnie dupsko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak naprawdę to gruczoły same powinny się oczyszczać. Regularna interwencja w tym rejonie nie jest dobra
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Niestety, ma z tym problem, raz mu az krew leciala, te gruczoly nie pracowaly jak trzeba i wet powiedzial, ze to jest mega bolesne dla niego, Faktycznie, pies zupelnie nieswoj, zero zycia, nawet spacerowac mu sie nie chcialo. Wiec aby uniknac takiej sytuacji chodzimy z nim co jakos czas do weta na kontrole, jak trzeba to cisnie, ale nie zdarza sie to na kazdej wizycie kontrolnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wracam z kolejnym pytaniem dotyczącym gruczołów. Byliśmy już kilka razy u weta na czyszczeniu gruczołów (tak średnio jedna wizyta na miesiąc). I problem zamiast się wyciszać nasila się. Nie wiem co robić. Mam wrażenie, że to oczyszczanie tylko pobudza gruczoły do produkcji tej śmierdzącej wydzieliny. Już tydzień-dwa po czyszczeniu, znów psu tyłek śmierdzi. I chyba sam smród jest silniejszy. Jak czasem tak przejdzie obok to po po prostu...
![]() Co można zrobić? Czy teraz już co miesiąc będę musiała z psem chodzić do weta? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Naczelna Nastolatka
|
Napisz na wątku psy, tam są dziewczyny doświadczone w temacie, tu masz link https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=803601
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
jak jeszcze mieszkalam na slasku to był podobny problem. Pies był Duzy i wszyscy się go bali (mieszaniec z Kaukazem) ale totalnie ciapowaty. Pomogl nam weterynarz xxxx w Chorzowie nie zawsze leczenie jest proste, a teoretycznie to właściciel powinien dopilnować psa. Tamten lekarz miał podejście do zwierzkaow i pomagał przypilnować pieska.
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-05-12 o 13:11 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:08.