|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Trociny mit czy prawda?
Słyszałam, że trociny są dobre pod różne krzewy, a w szczególności pod iglaki. Mam obecnie sporo trocin i chciałabym mieć pewność, że dobrze zrobią moim iglakom i jak często można je w ten sposób zasilać. A może ktoś wie jakie inne rośliny lubią taką podsypkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Trociny mit czy prawda?
Nie znam się na ogrodnictwie, ale z tego co zauważyłam u mojej siostry (która uwielbia wszelakie roślinki) trociny sypać można pod wszystko (przynajmniej pod wszystko co ma ona). I ona ma te trociny, pod tymi roślinkami (i iglaki, i kwiatki, kwiatuszki) cały rok. Tyle wiem ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Moj tata sypie pod iglaki, ale czy pod inne tez sie nadaja to nie wiem, bo na dzialce mamy tylko iglaki ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A co chcesz osiągnąć? Chyba sama nie wiesz, więc Ci podpowiem. Po 1. możesz użyć trocin w celu zmniejszenia zarastania chwastami. To iglakom nie pomoże i też nie zaszkodzi. 2. Możesz użyć więcej trocin na zimę w celu ochrony systemu korzeniowego roślin przed mrozem. Pamiętaj tylko, żeby Ci roślinki nie zgniły pod tymi trocinami, bo one długo trzymają bardzo wilgotne podłoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
w sumie tak, te wszystkie roślinki o których piszesz mają słaby system korzeniowy i płytko osadzony, więc jak robi się sucho, to u nich najszybciej.
Tylko pamiętaj, że trociny wyglądają świetnie jak są suche i świeże. Jak namokną, to robią się bure i brzydkie. Ale posyp, a jak będziesz chciała ulepszyć, to na to daj warstewkę kory na wiosnę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
A z jakiego drewna są te trociny?
Bo trociny z drzew liściastych mają garbniki i podobno powinny być przekompostowane zanim je się podsypie gdyż hamują wzrost roślin. Pod iglaki i borówkę można sypać trociny z drzew iglastych bez kompostowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy okazji jeszcze jedno pytanie, czy liście dębu są również wskazane na podsypanie np. borówki? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
Liści dębu lepiej nie sypać pod rośliny nie będące dębami. Dąb ma w liściach garbniki, które powodują między innymi , że utrudniają innym roślinom wzrost. Liście dębu rozkładają się 2-3 lata. Można je spalić i popiół dodać do kompostu bo ogień niszczy garbniki. Podobne garbniki mają liście orzecha włoskiego. Borówka lubi ziemię kwaśną/niskie Ph/. Można i trzeba sypać pod nią kwaśny torf zmieszany z ziemią leśną, trocinami sosnowymi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Naprawdę znasz się na tym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jest to choroba, która występuje na gruszy jeśli w pobliżu rośnie jałowiec. Nie musi on rosnąć na Twojej działce, zarodniki grzyba, który przenosi się na gruszę i grusza cierpi mogą z wiatrem przedostać się z odległości nawet powyżej kilkudziesięciu metrów. Zanik owocowania jest spowodowany właśnie tą rdzą.Grzyb uszkadza kwiaty, owoce, pędy. Jeśli uda Ci się zlokalizować i usunąć jałowiec to grusza może już nie mieć problemów z owocowaniem. Można też profilaktycznie używać środków chemicznych. O ich nazwy trzeba pytać w sklepach ze środkami do chemicznej ochrony roślin jeśli się na to zdecydujesz. Kiedyś używano Topsin M i środki zwalczające także parcha gruszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Gdzieś czytałam o jałowcach jako przyczynie tej choroby, ale mieszkam blisko lasu i nie mam pojęcia, czy tam jakieś rosną i w jakiej odległości od mojej biednej gruszki. Muszę się więc zdać na chemię. Jeszcze raz dziękuję za poradę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:31.