|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak sie zorganizowac?????
czesc wszystkim! nie dodawalam jeszcze zadnego watku bo nie czulam takiej potrzeby.. ale czytam wizaz od dawna i pozdrawiam wszystkich serdecznie
![]() moj problem polega na tym ze nie potrafie sie zorganizowac. dzien mam rozleziony przez glupi podzial godzin. lekcje mam od 13:05 do 18:55. ![]() JAK MAM SIE ZORGANIZOWAC? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() nie raz jest tak ze jak juz sie zabiore za nauke i mowie ze "ok ucze sie" to jak chce poszukac jakichs informacji na dany temat w internecie to juz zaczynam chodzic po stronach czytac fora artykuly czy tez wlaczam sobie bilard i tyle z mojej nauki. ![]() PROSZE POMOZCIE!!!!!!!!!!!!!!!! ![]() ![]() Edytowane przez SzyszkaNS Czas edycji: 2010-11-17 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak sie zorganizowac?????
Cytat:
wiec je odstaw, graj w wekendy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dobra rada: nie włączając tv ani internetu. One najbardziej pożerają czas. Nawet nie wiesz ile czasu marnujesz oglądając coś w necie, czytając fora.
Zaplanuj sobie czas z dnia na dzień: wstaje o tej, potem robię to, od tej do tej. Najlepiej spisz to sobie i odhaczaj co robisz. Może to pomoże. Co do nauki, no cóż nigdy nie jest tak że uczymy się tylko tego co chcemy i nas pasjonuje, trza czasem zacisnąć zęby i się uczyć. Pomyśl o swoim świadectwie, może sama wyznacz sobie nagrodę za każdą 5 z geografii w ramach motywacji. Zauważ że w swoim planie dnia marnujesz 2 godz. na siedzenie przed kompem, może dlatego jesteś rozkojarzona i boli cię głowa?? Edytowane przez kasiazabrze Czas edycji: 2010-11-17 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]()
dziewczyny ja wiem ze komputer zabiera mi mnostwo czasu... probowalam nawet chowac laptopa i go nie wyciagac az do soboty... udawalo sie przez moze trzy tygodnie... bo chodzi o to ze jak cos chce poszukac w internecie bo jest mi potrzebne to pozniej trudno jest mi powiedziec "zlaz z kompa idz sie uczyc"
![]() ![]() poza tym jak mam jakies wypracowanie do napisania wole to robic na komputerze... nie dlatego ze sciagam czyjes prace... tylko po prostu szybko pisze na klawiaturze i w razie bledow estetycznie moge zmienic tresc pracy... a recznie jak chce pisac i do tego szybko na brudno to wychodzi mi to jakbym lewa reka pisala wiec jezeli chce to poprawic to juz w ogole chaos jest na papierze.... ![]() Edytowane przez SzyszkaNS Czas edycji: 2010-11-17 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli musisz się zmobilizować do nauki, to po 1 zapal światło, bo w tym nawet dziennym, ale jednak mroku ciężko się skoncentrować. Po 2 nastaw się pozytywnie - postaraj się wmówić sobie, że nauka będzie dla ciebie czymś ciekawym, a nie koniecznością. Jeśli sie nauczysz i dostaniesz dobry stopień to będziesz z siebie dumna i to będzie nagrodą samą w sobie. Po 3 nie musisz wyłączać telewizora, ani komputera, bo będziesz myślała o tym żeby włączyć i nie będziesz mogła skupić się na nauce. Po 4 zrób porządek w miejscu nauki. Jeśli masz biurko, to niech na nim zostaną wyłącznie niezbędne rzeczy (komputer, książki), bo nawet spinacz potrafi skutecznie odciągnąć uwagę od czytanego materiału
![]() Niestety w sprawie Twojego rozkładu dnia niewiele jestem w stanie podpowiedzieć, bo ja zawsze chodziłam do szkoły czy pracy na rano...
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jednym z lepszych sposobów jest time management.
Pierwsza i najważniejsza rada ode mnie: Zacznij spisywać sobie co masz zrobić następnego dnia i nadaj każdej czynności klauzulę np. A, B, C. Przy czym A - najpilniejsze, B- średnio pilne, C-mało ważne, może poczekać, mogę komuś przekazać. Tym sposobem poradzisz sobie z najgorszym, jeśli będziesz uczciwie list przestrzegać ![]() Na mnie zadziałało, więc zadziała na każdego! Pozdrawiam i życzę powodzenia w organizowaniu się ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Time management jest bardzo skuteczny. W Twoim przypadku uznanie za C komputera i tv wydaje się kluczowe.
Im wcześniej nauczysz się efektywnie organizować czas, tym lepiej na tym wyjdziesz w przyszłości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
mam nadzieje ze te rady cos pomoga
![]() szczerze mowiac to jak mialam na rano w pierwszej klasie to chociaz zadania odrabialam wieczorem i wtedy sie tez uczylam to jakos do tej szkoly swiezszy umysl mialam i lepiej mi wszystko w glowie zostawalo... a moze powinnam sie przestawic na: klade sie o 1 w nocy a wstaje o 10? wtedy bym bardziej wypoczeta do szkoly chodzila i moze ciut wiecej z lekcji moglabym zapamietac...? tylko znowu z drugiej strony wieczorem zasypialabym nad nauka... ![]() ![]() kiedys mialam gdzies ta moja organizacje czasu bo dawalam sobie rady ale teraz chce byc na biezaco z przedmiotami ktore juz wiem ze chcialabym na maturze zdawac ale tez nie chce miec 3 z takich przedmiotow jak biologia chemia fizyka czy geografia ![]() lada chwila a chyba zaczne panikowac ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie panikuj.
Usiądź spokojnie, pomyśl nad rozplanowaniem dnia. Może będziesz musiała z czegoś zrezygnować, jeśli Cie to przerasta? I to całkiem normalne, życie narzuca wielkie tempo, wcale nie trzeba z nim iść. Znajdź własne tempo i zastanów sie po co to wszysto, co jest najważniejsze. Z reszty zrezygnuj, bo inaczej ogłupiejesz, dziewczyno ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Tak się zastanawiam nad Twoim problemem i wydaje mi się, że jego główną przyczyną niekoniecznie musi być zła organizacja czy brak czasu, ale może brak samodyscypliny i mobilizacji??
Mówisz, że jak włączasz komputer i szukasz czegoś w necie do zadania domowego/wypracowania to od razu zaczynasz przeglądać inne fora i artykuły w celach rozrywkowych. Ja za czasów szkolnych jak wiedziałam, że mam coś do zrobienia to się sprężałam i mobilizowałam do wykonania założonego celu. Ustalałam sobie priorytety, a nauka w Twoim przypadku ( matura) jest na 1 miejscu. Gdy się zabrałam do nauki to nic nie było w stanie mnie od niej odciągnąć, a na pewno nie rozrywka. Zależało mi na osiągnięciu wyznaczonego celu, żeby potem nie pluć sobie w brodę, że stać mnie było na więcej i gdybym tylko się zmobilizowała, to efekt byłby lepszy. Wyznacz sobie jasne priorytety, bo tą zasadę można z powodzeniem stosować przez całe życie. Metoda A, B, C - nie znałam jej, a tak naprawdę jest to to samo o czym piszę i z własnego doświadczenia wiem, że to skutkuje. Zmobilizuj się do działania, powiedz że musisz to zrobić i nie samymi przyjemnościami człowiek żyje. Życzę powodzenia ![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
zrezygnowac z czegos zeby nie zeswirowac? myslalam zeby rozwiazac sprawe w ten sposob: mialam kiedys wizje swiadectwa z paskiem na 3 lo bo chcialam powtorzyc osiagniecie brata sprzed 10lat bo oprocz paska za samo swiadectwo to matura poszla mu swietnie... moze to latwiej wtedy bylo? no i stwierdzilam ze moze nie bede sie martwic ta geografia i biologia i fizyka i niech juz beda te troje i nie bedzie paska a sie wezme za polski angielski niemiecki i matme - maturalne przedmioty? tylko ze sie boje ze jak bede szla na studia i ktos bedzie mial tyle pkt co ja z matury to beda patrzec na caloksztalt i mnie nie przyjma :/
![]() ![]() ![]() brak samodyscypliny i mobilizacji... hmmm no nie umiem sie zdyscyplinowac... gdy probuje dziala to na chwile... a moim problemem od zawsze jest to ze wszystko odkladam na ostatnia chwile... potem sie tyle denerwuje... bo jak sobie mysle "aaa jest czas" to jakos jestem rozleniwiona i mam takie poczucie bezpieczenstwa ze jeszcze "sie nie pali"... nie umiem sie mobilizowac... nie potrafie sobie odmowic niczego... tak samo jest jezeli chodzi o slodycze zwlaszcza w okresie jesienno-zimowym... nie umiem powiedziec sobie dosc... a raczej potrafie gdy mi jest troche niedobrze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może to co napiszę nie będzie zbyt odkrywcze, ale kto wie, może komuś się przyda
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja gdybym była w Twojej sytuacji to z pewnością po przyjściu ze szkoły zaglądałabym do książek dlatego że jak przed snem się czegoś naczytam to rano to pamiętam,a spałabym dłużej i przed wyjściem do szkoły powtórzyłabym materiał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.