Jestem chora - wariuję - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-05, 18:37   #1
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Jestem chora - wariuję

Niedawno miałam stwierdzoną chorobę dwubiegunową, kompletnie sobie nie radzę z moimi huśtawkami nastroju. Od wczoraj praktycznie nie wychodzę z pokoju a jak rodzice coś ode mnie chcą to mam atak agresji, krzyczę i nie potrafie tego opanować...nawet chodzą mi po głowie myśli samobójcze(jedną próbę mam za sobą)
kompletnie nie wiem co robić, nie mam komu się wygadać bo po pierwsze z rodzicami nie umiem się dogadać a innym np koleżankom wstydze się mówić o chorobie. Co robić?

plesiunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 18:41   #2
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Dot.: Jestem chora - wariuję

Cytat:
Napisane przez plesiunia Pokaż wiadomość
Niedawno miałam stwierdzoną chorobę dwubiegunową, kompletnie sobie nie radzę z moimi huśtawkami nastroju. Od wczoraj praktycznie nie wychodzę z pokoju a jak rodzice coś ode mnie chcą to mam atak agresji, krzyczę i nie potrafie tego opanować...nawet chodzą mi po głowie myśli samobójcze(jedną próbę mam za sobą)
kompletnie nie wiem co robić, nie mam komu się wygadać bo po pierwsze z rodzicami nie umiem się dogadać a innym np koleżankom wstydze się mówić o chorobie. Co robić?
Skorzystać z pomocy specjalisty? Udać się do poradni, porozmawiać z tym, kto stwierdził, że jesteś chora. Rodzice wiedzą o Twoim problemie? Może powinniście pójść wszyscy razem?
RubyFaelivrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 18:43   #3
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez RubyFaelivrin Pokaż wiadomość
Skorzystać z pomocy specjalisty? Udać się do poradni, porozmawiać z tym, kto stwierdził, że jesteś chora. Rodzice wiedzą o Twoim problemie? Może powinniście pójść wszyscy razem?
dopiero 24 stycznia mam wizyte..rodzice wiedzą o chorobie. Nie chcę ich w to mieszać

Stary 2014-01-05, 18:48   #4
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Cytat:
dopiero 24 stycznia mam wizyte..rodzice wiedzą o chorobie. Nie chcę ich w to mieszać
Widocznie masz powody, by tak mówić. Ok, nie wnikam.
Nie wiem jakie masz z nimi relacje, ale czasem wsparcie bliskich jest tak samo ważne, jak terapia czy leki. Oni może nie umieją się odnaleźć w tej sytuacji, nie wiedzą jak do Ciebie trafić, co zrobić, jak pomóc, więc wspólne spotkanie mogłoby nauczyć Was jak działać razem. Ale jak naprawdę nie chcesz, to nie angażuj ich.
Stary 2014-01-05, 18:49   #5
Aaniol_apokalipsy
Wtajemniczenie

moim zdaniem nie powinnaś twierdzić, że nie chcesz mieszać w to rodziców. Powinnaś z nimi rozmawiać, pójście razem do specjalisty też jest dobrym pomysłem. Nie powinno się w sobie dusić problemów, powinno się o nich rozmawiać- z najbliższą rodziną również. Przecież sama mówisz, ze sama z tym wszystkim sobie nie radzisz.
Stary 2014-01-05, 18:49   #6
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Współczuję! Myślę, że powinnaś na pewno brać odpowiednie leki, które pozwalają na "w miarę normalne funkcjonowanie". Czytałam kiedyś, że ludzie z Twoją chorobą najlepiej dogadują się z innymi, którzy również chorują. Może jakieś grupy wsparcia w Twoim mieście? O ile istnieją. Niestety odsetek samobójstw przy tej chorobie jest wysoki, więc by temu zapobiec - jak wyżej- leki! Pozdrawiam i trzymaj się!

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 18:51   #7
WrytmieZycia
Raczkowanie

Cytat:
Masz może jakąś zaufana ciocie lub mamę koleżanek?
Jeśli chodzisz do szkoły to porozmawiaj z pedagogiem szkolnym.
WrytmieZycia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 18:52   #8
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Dla nich to wstyd mieć chorobę psychiczną...dlatego sama mam do tego takie podejście... była sytuacja że miałam wizyte u psychiatry to ojciec "tylko nikomu nie mów bo to wstyd"
Sama choroba jest dla nich jakąś fanaberią i dla moich braci również

Stary 2014-01-05, 18:53   #9
suzeta
Recenzentka Miesiąca - Grudzień 2016

To skoro masz rozpoznaną chorobę przez lekarza tzn. że już u niego byłaś. Nie zapisał Ci żadnych leków ? Przecież sama terapia nie wystarczy. Moim zdaniem powinnaś spróbować przełożyć wizyte na wcześniejszy termin. Wogóle jesteś pod opieką jakiegoś lekarza?
suzeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 18:54   #10
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Współczuję! Myślę, że powinnaś na pewno brać odpowiednie leki, które pozwalają na "w miarę normalne funkcjonowanie". Czytałam kiedyś, że ludzie z Twoją chorobą najlepiej dogadują się z innymi, którzy również chorują. Może jakieś grupy wsparcia w Twoim mieście? O ile istnieją. Niestety odsetek samobójstw przy tej chorobie jest wysoki, więc by temu zapobiec - jak wyżej- leki! Pozdrawiam i trzymaj się!
recepty mam dopiero w tym tygodniu wykupię po wypłacie....niestety mieszkam w małym mieście i jestem pewna że nie ma żadnych grup. a wiesz gdzie szukać takich?

Stary 2014-01-05, 18:54   #11
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Dla nich to wstyd mieć chorobę psychiczną...dlatego sama mam do tego takie podejście... była sytuacja że miałam wizyte u psychiatry to ojciec "tylko nikomu nie mów bo to wstyd"
No to rzeczywiście Ci nie pomagają w tej sytuacji. Straszne, bo mamy XXI wiek i tematy tabu takie jak choroba psychiczna nie są już tematami tabu. A na chorobę dwubiegunową każdy z nas może zachorować. Może powinnaś im to w jakiś sposób wytłumaczyć. Nie mogą traktować Cię jak aliena!

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 18:55   #12
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez suzeta Pokaż wiadomość
To skoro masz rozpoznaną chorobę przez lekarza tzn. że już u niego byłaś. Nie zapisał Ci żadnych leków ? Przecież sama terapia nie wystarczy. Moim zdaniem powinnaś spróbować przełożyć wizyte na wcześniejszy termin. Wogóle jesteś pod opieką jakiegoś lekarza?
są kolejki a to jest małe miasto a na prywatne wizyty na razie mnie niestety nie stać

Stary 2014-01-05, 18:56   #13
201705080934
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli nie chodzi o poważny konflikt z rodzicami i uzasadnione odcinanie się od nich, to weź pod uwagę, że na pewno martwią się o Ciebie jeszcze bardziej niż Ty sama o siebie. Jak się macie dogadać, skoro będziesz ich odsuwać, skąd mają wiedzieć, co czujesz, jeśli im nie powiesz? Postaw się w ich sytuacji. Prawdopodobnie nie są specjalistami psychiatrii i sami z siebie nie zrozumieją, co się z Tobą dzieje. Daj im szansę.
201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 18:56   #14
WrytmieZycia
Raczkowanie

Cytat:
U mnie tez w rodzinie nikt nie wie oprócz zaufanej cioci i mamy. Mój ojciec uważa, ze osoby takie jak ja, z choroba psychiczna to powinny iść na odstrzał, ze są nienormalne i ze to wstyd.
WrytmieZycia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 19:08   #15
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez Rany Koguta Pokaż wiadomość
Jeśli nie chodzi o poważny konflikt z rodzicami i uzasadnione odcinanie się od nich, to weź pod uwagę, że na pewno martwią się o Ciebie jeszcze bardziej niż Ty sama o siebie. Jak się macie dogadać, skoro będziesz ich odsuwać, skąd mają wiedzieć, co czujesz, jeśli im nie powiesz? Postaw się w ich sytuacji. Prawdopodobnie nie są specjalistami psychiatrii i sami z siebie nie zrozumieją, co się z Tobą dzieje. Daj im szansę.
sama moja mama ma depresję i tylko gada lecz się albo tylko nie bierz żadnych leków bo jużą nigdy nie będziesz normalna. Próbowałam z nimi rozmawiać to albo po prostu jestem leniem albo mam depresję bo chłopak mnie rzucił

---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Cytat:
Napisane przez WrytmieZycia Pokaż wiadomość
U mnie tez w rodzinie nikt nie wie oprócz zaufanej cioci i mamy. Mój ojciec uważa, ze osoby takie jak ja, z choroba psychiczna to powinny iść na odstrzał, ze są nienormalne i ze to wstyd.
właśnie...
a wiecie gdzie szukać grup z tą chorobą?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 19:09   #16
201705080934
Konto usunięte

Cytat:
sama moja mama ma depresję i tylko gada lecz się albo tylko nie bierz żadnych leków bo jużą nigdy nie będziesz normalna. Próbowałam z nimi rozmawiać to albo po prostu jestem leniem albo mam depresję bo chłopak mnie rzucił
Daj im czas, powinni się w końcu oswoić z sytuacją. Ale teraz rozumiem, dlaczego nie chcesz ich mieszać w tę sprawę w tym momencie. Szczególnie, że mama sama ma problem.
Szukałaś jakiejś grupy wsparcia? Nie jesteś jedyna na świecie z tą chorobą.

Edit: Przepraszam, nie doczytałam. Widzę, że szukasz. W necie nie ma stron poświęconych chorobie dwubiegunowej?

Edytowane przez 201705080934
Czas edycji: 2014-01-05 o 19:11
Stary 2014-01-05, 19:10   #17
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Myślę, że powinnaś zebrać wszystkie siły i poważnie zawalczyć o siebie, swoje zdrowie. Podejście rodziców trudno będzie zmienić, jeśli w ogóle... Dlatego powinnaś przede wszystkim stosować się do rad lekarza. Jeśli jeden Ci nie będzie pasował, przenieś się do innego. To Ty masz czuć się komfortowo i podmiotowo. Nie jesteś "kolejnym przypadkiem" tej choroby ani numerkiem w statystyce, ale osobą, która potrzebuje pomocy.
Stary 2014-01-05, 19:10   #18
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Daj im czas, powinni się w końcu oswoić z sytuacją. Ale teraz rozumiem, dlaczego nie chcesz ich mieszać w tę sprawę w tym momencie. Szczególnie, że mama sama ma problem.
Szukałaś jakiejś grupy wsparcia? Nie jesteś jedyna na świecie z tą chorobą.
właśnie nie wiem gdzie szukać.... w moim mieście nie ma. Wiecie gdzie szukać?

Stary 2014-01-05, 19:14   #19
201705080934
Konto usunięte

https://www.google.pl/#q=choroba%20a...upa%20wsparcia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 19:32   #20
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
dziękuję...

Stary 2014-01-05, 19:40   #21
201708160922
Konto usunięte

zajrzyj na portal tacy jak ja

Tam jest forum i czat dla chadowców. Całkiem fajne.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 19:43   #22
201705080934
Konto usunięte

Najważniejsze, że już wiesz, co się z Tobą dzieje. Z czasem, jak już będziesz dobrze zorientowana w temacie i pogadasz z osobami, które mają to samo, będzie Ci łatwiej. Zobaczysz. Trzymaj się
Stary 2014-01-05, 19:56   #23
Wiktoria30
Raczkowanie

Ja mam Chad. Jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę I nie daj sobie wmówić, że jesteś wariatką. To choroba jak każda inna. Ja mam to szczęście, że w moim otoczeniu wszyscy o moim problemie wiedzą i nikt nie traktuje mnie jak jakiegoś odmieńca
Wiktoria30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 20:23   #24
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez Wiktoria30 Pokaż wiadomość
Ja mam Chad. Jeśli masz jakieś pytania chętnie pomogę I nie daj sobie wmówić, że jesteś wariatką. To choroba jak każda inna. Ja mam to szczęście, że w moim otoczeniu wszyscy o moim problemie wiedzą i nikt nie traktuje mnie jak jakiegoś odmieńca
u mnie w pracy wszyscy wiedzą że coś tam mam. Chciałabym kogoś poznać z tą chorobą ale tak osobiście

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez WrytmieZycia Pokaż wiadomość
Masz może jakąś zaufana ciocie lub mamę koleżanek?
Jeśli chodzisz do szkoły to porozmawiaj z pedagogiem szkolnym.
właśnie nie mam nikogo takiego. Do szkoły już nie chodzę

Stary 2014-01-05, 20:40   #25
Tolvaj
Rozeznanie

A skąd jesteś?
Ze swojej strony mogę polecić: bipolardisorder.fora.pl
Do psychiatry możesz iść stedy kiedy przyjmuje i zapytać, czy może cię dzisiaj przyjąć. Chociaż skoro jeszcze nie bierzesz żadnych leków to nie wiem, czy to pomoże.

Wysłane z mojego X2 7.1S przy użyciu Tapatalka
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 20:41   #26
Marina123
Raczkowanie

Ja nie mam choroby psychicznej ale mam zespół lękowy uogólniony. Jestem po ponad trzy miesięcznej terapii grupowej która mi cholernie dużo dała. Ale niestety sytuacja życiowa i toksyczna matka rujnują to co wypracowałam.
Bardzo Ci współczuję i trzymam za Ciebie kciuki autorko.
Ja tez nie mam możliwości teraz chodzić regularnie do psychologa. Ale na necie jest pełno ofert wirtualnych porad i terapii psychologicznych. Ja sama korzystam od jakiegoś czasu co pewien czas z takiej rozmowy z psychologiem bo po prostu tego mi trzeba.

Trzymaj się i trzymam za ciebie kciuki.

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 21:33   #27
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
A skąd jesteś?
Ze swojej strony mogę polecić: bipolardisorder.fora.pl
Do psychiatry możesz iść stedy kiedy przyjmuje i zapytać, czy może cię dzisiaj przyjąć. Chociaż skoro jeszcze nie bierzesz żadnych leków to nie wiem, czy to pomoże.

jestem z sokołowa podlaskiego... czyli jakieś 90km do Warszawy. Biorę jedynie olpinat a po nim jestem taka przybita

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Ja nie mam choroby psychicznej ale mam zespół lękowy uogólniony. Jestem po ponad trzy miesięcznej terapii grupowej która mi cholernie dużo dała. Ale niestety sytuacja życiowa i toksyczna matka rujnują to co wypracowałam.
Bardzo Ci współczuję i trzymam za Ciebie kciuki autorko.
Ja tez nie mam możliwości teraz chodzić regularnie do psychologa. Ale na necie jest pełno ofert wirtualnych porad i terapii psychologicznych. Ja sama korzystam od jakiegoś czasu co pewien czas z takiej rozmowy z psychologiem bo po prostu tego mi trzeba.

Trzymaj się i trzymam za ciebie kciuki.
dziękuję za wsparcie

Stary 2014-01-05, 21:44   #28
Tolvaj
Rozeznanie

To niestety daleko ode mnie ale spróbuj na tamtym forum. Trzeba opowiedzieć coś o sobie, żeby distać się do zamkniętej części forum, moze tam znajdzie się ktoś z twojej okolicy?

Stary 2014-01-05, 21:50   #29
plesiunia
Zadomowienie

GG do plesiunia

Cytat:
Napisane przez Tolvaj Pokaż wiadomość
To niestety daleko ode mnie ale spróbuj na tamtym forum. Trzeba opowiedzieć coś o sobie, żeby distać się do zamkniętej części forum, moze tam znajdzie się ktoś z twojej okolicy?

A Ty skąd jesteś? szukam grupy wsparcia w Wawie. Właśnie się zarejestrowałam na tym forum

Stary 2014-01-05, 21:59   #30
Tolvaj
Rozeznanie

Krakow

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości