Staż urzędniczy w Sądzie Rejonowym po studiach ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-22, 21:14   #1
olusiaaa1987
Raczkowanie

GG do olusiaaa1987

Staż urzędniczy w Sądzie Rejonowym po studiach ;)

Witam
W tym roku kończę dzienne studia I stopnia( licencjackie) a dokladnie politologię o specjalizacji europejskiej. Zostały mi nieco ponad 3 miesiące do obrony pracy.Potem chciałabym jednak przejsć na zaoczne studia w tym kierunku i pójść do pracy, gdyż perspektywa siedzenia w domu nie za bardzo uśmiecha mi sie zbytnio. Pragnę jednak rozpocząć pracę przybliżoną jednak do moich studiów i w związku z tym chciałabym sie dowiedzieć na temat stażu urzędniczego w Sądzie ponieważ myślałam nad tym dużo. Wiem że owy staż trwa rok i kończy sie egz. Jednakże nurtuje mnie kilka pytań czy są jakieś kąkretne terminy rozpoczęcia takiego owego stażu, bo niestety różne informacje usłyszałam, lecz mało kakretnych i i powiem szczerze że mam troszeczkę metlik w głowie. . No i jak kakretnie wygląda rozmowa w sprawie takiego stażu?
Z góry dziekuje za wszelkie wypowiedzi na ten temat

olusiaaa1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 21:20   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Staż urzędniczy w Sądzie Rejonowym po studiach ;)

Cytat:
Napisane przez olusiaaa1987 Pokaż wiadomość
Witam
W tym roku kończę dzienne studia I stopnia( licencjackie) a dokladnie politologię o specjalizacji europejskiej. Zostały mi nieco ponad 3 miesiące do obrony pracy.Potem chciałabym jednak przejsć na zaoczne studia w tym kierunku i pójść do pracy, gdyż perspektywa siedzenia w domu nie za bardzo uśmiecha mi sie zbytnio. Pragnę jednak rozpocząć pracę przybliżoną jednak do moich studiów i w związku z tym chciałabym sie dowiedzieć na temat stażu urzędniczego w Sądzie ponieważ myślałam nad tym dużo. Wiem że owy staż trwa rok i kończy sie egz. Jednakże nurtuje mnie kilka pytań czy są jakieś kąkretne terminy rozpoczęcia takiego owego stażu, bo niestety różne informacje usłyszałam, lecz mało kakretnych i i powiem szczerze że mam troszeczkę metlik w głowie. . No i jak kakretnie wygląda rozmowa w sprawie takiego stażu?
Z góry dziekuje za wszelkie wypowiedzi na ten temat
a dzwoniłaś/byłaś w interesującym Cię Sądzie?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 21:36   #3
olusiaaa1987
Raczkowanie

GG do olusiaaa1987

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
a dzwoniłaś/byłaś w interesującym Cię Sądzie?
Z tego co dowiedziałam się od pracującej w Sądzie w Katowicach kuzynki to wymagają między innymi
kserokopię dyplomu stwierdzającego wymagane wykształcenie - wyższe
oświadczenie o nie karalności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe oraz o nie prowadzeniu wobec kandydata postępowania o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe
oświadczenie o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.Dopiero rozpoczyna się cała procedura.

Stary 2010-03-22, 22:31   #4
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez olusiaaa1987 Pokaż wiadomość
Z tego co dowiedziałam się od pracującej w Sądzie w Katowicach kuzynki to wymagają między innymi
kserokopię dyplomu stwierdzającego wymagane wykształcenie - wyższe
oświadczenie o nie karalności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe oraz o nie prowadzeniu wobec kandydata postępowania o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe
oświadczenie o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.Dopiero rozpoczyna się cała procedura.
dowiedz się dokładnie czy chodzi o oświadczenie, czy zaświadczenie o niekaralności, bo to zasadnicza różnica

najlepiej po prostu przejdź się do sądu

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-22, 22:43   #5
olusiaaa1987
Raczkowanie

GG do olusiaaa1987

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
dowiedz się dokładnie czy chodzi o oświadczenie, czy zaświadczenie o niekaralności, bo to zasadnicza różnica

najlepiej po prostu przejdź się do sądu
Tak też zrobię w najbliższym czasie, gdy pojadę do Katowic. Mam jednak nadzieje ze wtedy dowiem sie konkretniejszych informacji

Stary 2010-03-23, 12:38   #6
201701300931
Konto usunięte

Konkursy na staże urzędnicze są ogłaszane normalnie. Ja zawsze czerpałam informację o nich na stronie danego sądu. Z tego, co patrzę, to pojawiają się w miarę regularnie.

Co do oświadczenia o niekaralności to jest to Twoje oświadczenie, a nie zaświadczenie, za które się płaci.

Ja będę próbować już za niedługo, bo najpierw chcę prace dyplomowe napisać. Kiedyś startowałam, nie przyjęli mnie w pierwszym naborze, ale potem dzwonili kilka razy, czy dalej jestem zainteresowana pracą u nich (nawet pół roku po) - niestety już nie byłam, bo się przeprowadzałam. Ale mam nadzieję, że w aktualnym miejscu zamieszkania też mnie będą chcieli
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 11:03   #7
gorzka prawda
Zadomowienie

Po pierwsze ustawa o pracownikach sądów i prokuratury, po drugie rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie stanowisk i szczegółowych zasad wynagradzania urzędników i innych pracowników sądów i prokuratury oraz odbywania stażu urzędniczego. Co do drugiego aktu prawnego wiem, że jest nowy projekt, ale jeszcze się się z nim nie zaznajamiałam. Te dwa akty prawne zawierają obszerne informacje.

Z praktyki i własnych doświadczeń powiem tak:
- nabory na staż urzędniczy są ogłaszane na BIPie danego sądu rejonowego, czasem rejonowe nie ogłaszają naborów, robi to właściwy dla danego SR są okręgowy, moga być ogłoszone na tablicy ogłoszeń lub w urzędzie pracy
- wymagania z ustawy: zdolność do czynności prawnych, nieposzlakowana opinia, nie karalność, studia minimum licencjackie, dobry stan zdrowia
- sądy często chcą jeszcze: umiejętnośc szybkiego lub bezwzrokowego pisania na klawiaturze
- z dokumentów to poza standardowymi kopia dyplomu, oświadczenie o niekaralności (jak cię zatrudnią to sami wystąpią po zaświadczenie), oświadczenie o tym, że nie toczy się przeciwko tobie postepowanie karne, oświadczenie o posiadaniu zdolności do czynności prawnych i korzystaniu z pełni praw publicznych
- są 3 etapy naboru na staż urzędniczy: selekcja wstępna ogłoszeń pod kątem formalnym, test lub sprawdzian praktyczny lub to i to, rozmowa kwalifikacyjna
- staż urzędniczy zaczyna się z momentem zatrudnienia cię, trwa 12 miesięcy i kończy się egzaminem (test)
- po stażu jesteś panią urzędnik i dostajesz oszałamiającą podwyżkę

PS od serca: nie wszystkie nabory są na staż urzędniczy, musi być to wyraźnie napisane w ogłoszeniu, po drugie pieniądze niewspółmierne do obowiązków, na stażu marne, po stażu również marne.

Polecam się na przyszłość, można pytać.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-24, 15:29   #8
AmericanGirl
Zadomowienie

Na staż ogłaszany konkurs na stronie BIPu . Kandydatów na jedno miejsce ( ostatnio w Gda) było 70 . Egzamin z wiedzy teoretycznej , ezgamin z obsługi komputera/szybkie pisanie i rozmowa . Za łatwo to się dostac nie jest . Pracy full a grosze marne .
Stary 2010-03-24, 22:22   #9
olusiaaa1987
Raczkowanie

GG do olusiaaa1987

Dzięki serdeczne Wszystkim za rady Choć przyznam się obawa jest w tej kwestii . No Cóż zaryzykować i spróbować zawsze można a jak bedzie zobacze.

Stary 2015-04-17, 09:20   #10
Ankas216
Przyczajenie

Witam !!!
Mam pytanko odnośnie stażu urzędniczego w SR...
Czego mogę się spodziewać na etapie rozmowy kwalifikacyjnej i obsługi komputera? proszę osoby które przeszły to i może pamiętają jakieś pytanka?
Ankas216 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-18, 16:33   #11
olusiaaa1987
Raczkowanie

GG do olusiaaa1987
Wink Dot.: Staż urzędniczy w Sądzie Rejonowym po studiach ;)

Ankas216- Obsługa komputera wygląda w taki sposób ze dyktowany jest czasem krótszy (Ok. 10-15 zdań) lub dłuższy (powyżej 15 zdań) tekst np. z ustawy (ja miałam Prawo o ustroju sądów powszechnych ale uwaga ! to nie jest regułą) a także na wykonaniu kilka zadań na Wordzie (ustawienie czcionki na dany rozmiar, podkreślenie np 7 zdania z tekstu) wyjustowanie. Co do rozmowy głównie padały pytania o moje dotychczasowe doświadczenie, dlaczego aplikowałam do Sądu- czasem nawet pytanie z ustaw zadają- gdy było w ogłoszeniu napisane ze wymagają znajomość nawet ogólnej z podanych ustaw

Edytowane przez olusiaaa1987
Czas edycji: 2015-04-18 o 16:35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-07-27, 12:01   #12
gretally
Zadomowienie

Staż urzędniczy w sądzie

Dziewczyny, czy któraś z Was odbywała taki staż, lub brała udział w procesie rekrutacyjnym? Bardzo proszę o wszelkie informacje, ponieważ na stronie sądu w moim mieście pojawiło się ogłoszenie o "konkursie", stąd rozważam wszelkie za i przeciw. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości