![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
babcia chce mnie zmusić do ślubu
Jestem ze swoim chłopakiem od 3 lat, od października tego roku mieszkamy razem. Oboje studiujemy w innym mieście, niż nasze rodzinne, więc uznaliśmy, że bez sensu jest wynajmować dwa oddzielne mieszkania/pokoje ze względu na finanse, poza tym chcieliśmy też spróbować już pomieszkać razem. Jestem osobą wierzącą, jednak co do mieszkania razem przed ślubem mam swoje zdanie i nie chciałabym go brać wcześniej, a tym bardziej w tym wieku (mamy po 20 lat). Nawet nie jestem w 100% pewna, czy wezmę ślub z obecnym TŻ, bo mamy ostatnio trochę problemów. Dzisiaj dowiedziałam się od swojej jednej babci (z którą mam lepszy kontakt), że ta druga (którą widuję raczej rzadko, głównie w większe święta) dzwoniła do niej oburzona, bo dowiedziała się, że mieszkam z chłopakiem. Namawiała moją babcię, żeby ta starała się mnie usilnie nakłonić, żebyśmy jak najszybciej wzięli ślub. Moi rodzice są obecnie na urlopie za granicą, powiedziała, że jak wrócą to od razu do nich zadzwoni, żeby również mnie nakłonili. Do mnie jeszcze nie dzwoniła, ale to pewnie kwestia czasu. Pewnie napiszecie, żebym się nie przejmowała, skoro widuję ją rzadko, jednak nie chcę zepsuć kontaktów z nią przez coś takiego. W dodatku niedługo zbliżają się święta, które pewnie spędzimy u niej. Zawsze uwielbiałam te dni, bo mam ogromną rodzinę i atmosfera, kiedy wszyscy razem się zbierzemy, jest cudowna. Nie chcę w tym roku słuchać przy stole tego gadania i psuć sobie świąt. Niestety już na samą myśl o tym tracę ochotę na ich spędzanie właśnie tam. Co o tym sądzicie? Była któraś w podobnej sytuacji? Jak powinnam się zachować?
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: babcia chce mnie zmusić do ślubu
Pomachaj jej chusteczką (obsmarkaną) i pozdrów serdecznie.
Moja babcia też nie akceptuje że mieszkamy bez ślubu i jedyny jaki mamy zamiar wziąć to kościelny a w niedziele w kościele się nie pojawiamy. Co ja mam na to poradzić, mieszka w innym mieście, daleko, nie dzwoni nie pisze, ani ja nie dzwonie i nie pisze, jak przestanie narzucać innym swoje zdanie to będę z nią dalej rozmawiać a póki co mam w nosie co ma mi do powiedzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Tak się czasem zdarza, że rodzina nie podziela naszych poglądów, ale nie ma innego sposobu niż to ignorować i robić swoje. Możesz poprosić rodziców żeby ucinali komentarze babci, Ty możesz raz powiedzieć że nie widzisz w mieszkaniu z chłopakiem nic złego, ale nic więcej już nie zrobicie. Babcia nie zmieni poglądów i Ty również nie zmienisz swoich. Po prostu ucinajcie z rodzicami umoralniające przemowy, i tyle.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
No chyba , że babcia może pożyczyć/sprezentować kasę na twój wymarzony ślub i wesele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze, odnośnie babci i problemu - najlepiej ignorować.W takich sytuacjach nie ma sensu dyskutować, tłumaczyć, kłamać, babcia wie swoje i póki nie będzie po jej, nie odpuści. Działa jedynie chłodna, krótka uprzejma odpowiedź 'babciu, to moja decyzja, pozwól że nie będziemy o tym rozmawiać'. Nie zaostrzysz sporu, nie wdasz sie w dyskusję, nie postawisz się w pozycji winnego, który musi się tłumaczyć. Dwa - czy tylko ja nie pojmuję, po jaką cholerę bawić się w dom z człowiekiem, którego nie jesteśm pewna i nawet sama wątpię, czy kiedykolwiek weźmiemy ślub? Więc tak ogólnie - popieram w tym sporze podejście babci. Nie metody - bo zmuszanie do ślubu to głupota. Ale bycie przeciw - owszem. Taka zabawa w dom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
www.poomoc.pl Klikamy codziennie i pomagamy! Zawsze warto wyliczać powody do szczęścia, w życiu jest tak dużo jego przeciwieństwa, że lepiej zaznaczać je zakładką, dopóki można. S. Barry Tajny dziennik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepiej żeby pobawili się w ten dom przed ślubem i zobaczyli, że mieszkanie razem i dbanie o związek, to jednak nie takie hop siup, i że to ciężka praca, a nie zabawa, niż żeby się o tym przekonali po ślubie. Nawet jeśli przed zamieszkaniem razem ma się wątpliwości, to jednak czasem rozumiem, że chcą spróbować na swoim. Przynajmniej po jakimś czasie nie będzie już tych wątpliwości, bo zobaczą czarno na białym, że się nie dogadują i nie potrafią wytrzymać pod jednym dachem, że wspólne mieszkanie ich do siebie nie zbliżyło. Nie będzie żalu, że się nie próbowało walczyć o związek. Jak potrzebują takiej ostatecznej próby, to ja jestem nawet za. Mieszkanie nie jest takim dużym zobowiązaniem i tak wielką próbą jak ślub i okres po urodzeniu dziecka, więc niech próbują, jeśli tego im trzeba.
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tam autorki przecież nie przekonuję do niczego, wyraziłam tylko swoje zdanie, że mieszkać razem powinno się z poważnym partnerem. Mieszkanie jest kolejnym, ważnym etapem w związku i powinno być zarezerwowane dla partnerów, których traktuje się poważnie. A takie 'studiujemy w tym samym mieście, mamy 20 lat więc gdzie nam tam do ślubu, ale razem sobie pomieszkamy' to dla mnie zabawa i tyle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A skąd ty wiesz że ten partner jest niepoważny? Heloł, najpoważniejsza to jest autorka wątku bo ma 20 lat i trzeźwo myśli o tym że to za wcześnie i o tym że trzeba się dotrzeć przed ślubem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Wow, to ja mam tolerancyjną babcię. Jestem w tym samym wieku, tyle samo z chłopakiem i od końca sierpnia mieszkamy razem. On ode mnie 5 lat starszy. Nigdy od nikogo złego słowa nie usłyszałam na ten temat.
Co możesz zrobić? Olej i tyle. Nie wdawaj się w dyskusje itp. W ogóle nie wiem czemu się tym przejęłaś. Może jakby rodzice Cię tak przymuszali, to byłoby się czym martwić, ale babcia? ![]() Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2013-11-22 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale może nie róbmy już off topa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast jak wskazuje definicja forum dyskusyjnego - mam prawo sobie podyskutować ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Autorko żyj jak uwżasz za słuszne. Może babcię pożre wilk i będzie po krzyku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a ja tam uwazam,ze lepiej sie pobawic w dom i zobaczyc, jak sie partner zachowuje, gdy nie spotyka sie z nim tylko podczas randek, niz po slubie nagle stwierdzic, że to jednak nie to, a cudowny misio od święta na codzien ma nawyki, ktorych nie potrafimy ścierpieć.
![]() |
#18 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Dla mnie zabawa w dom jest wtedy, jak mieszka ze sobą dwoje ludzi, planują didka, ale do pracy i obowiązków niechętni. Jedni rodzice przywożą obiadki w słoikach, drudzy finansują wszystko.
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Nie Ciebie pierwszą i nie ostatnią ktoś namawia do zalegalizowania związku, skoro zamieszkaliście razem.
Rozumiem, że sytuacja jest dla Ciebie mało komfortowa, mało przyjemna, ale chyba wyolbrzymiasz. Jeśli Twoi rodzice akceptują to, że mieszkacie razem, bez ślubu, to masz jednych z najlepszych sprzymierzeńców w walce z babcią. Poza tym jesteś dorosłą osobą i o ile utrzymujesz się sama, nie masz obowiązku słuchać kogokolwiek, zawsze postępować jedynie zgodnie z tym czego Ty sama chcesz. Ale to nie znaczy, że nie będziesz otrzymywała "dobrych rad" od mniej lub bardziej życzliwej i zainteresowanej rodziny, dziadków czy cioć. Trzeba to przeżyć, zaakceptować, że ludzie są tacy a nie inni i... nie walczyć z nimi za wszelką cenę. Całą sytuację rozegrałabym raczej żartem niż krzykiem. Zawsze możesz powiedzieć, że ślub masz w planach, ale szukasz sponsora. Jeśli babcia jest chętna sfinansować wam wesele i mieszkanie (tak, bo rodzina powinna mieszkać na swoim, to podstawa ![]() W najlepszym wypadku babcia pogada, pogada i przestanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Mieszkanie razem na studiach to zabawa w dom? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie napiszę, żebyś się nie przejmowała tylko napiszę, żebyś ją ignorowała ![]() ![]() ![]() Podczas pierwszej próby nakłaniania przedstaw swoje racje i wypowiedz swoje zdanie. Pewnie i tak tego nie usłyszy bo jej teksty "mądrości" i jej przekonania Cię zagłuszą. Podczas kolejnych prób (nie wiem w jakiej sytuacji i gdzie one będą) np. jeśli babcia przyjedzie do Ciebie w celu wiadomym ![]() Możesz mi wierzyć lub nie - w przypadku mojej babci to pomaga. Bo jeśli wejdziesz w dyskusję to koniec - a Twoja babcia pewnie należy do tej kategorii co moja ![]() Najważniejsze żeby nie dać się sprowokować - bo jak babcia wyczuje agresję i chęć odwzajemnienia ataku z Twojej strony, to pies pogrzebany. Babcia będzie przyjeżdżała do Ciebie częściej żeby uprawiać swoje największe hobby - gadanie. A Ty musisz (choć wiem, że to jest cholernie trudne) ze spokojem zagadywać całkiem nowymi tekstami albo zacząć np. zmywać naczynia (cokolwiek byleby nie wyjść z równowagi). Uwierz, wiem co mówię. Przez 10 lat mieszkałam z tą "dobrą babcią" Było super. Ale gdy moi rodzice wybudowali dom 100 m obok "gorszej babci" stopniowo zaczęło się piekło. Jak miałam 10 lat to jeszcze było ok. Ale jak zaczęłam dorastać... Mogę śmiało powiedzieć, że wiem jak się czujesz ![]() Powodzenia! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A tak serio to nie wiem. Dla mnie ta "zabawa w dom" którą się powtarza na wizażu jak mantrę, to nic innego jak wyświechtany frazes który każdy powtarza ale nikt nie do końca wie co tak naprawdę znaczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
sissy that walk
|
A Ty Ty złośliwa
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Napisałaś wyraźnie, że mieszkanie z chłopakiem na studiach to zabawa w dom. Nie było tam słowa o powadze związku.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że to powaga związku to tylko i wyłącznie ślub kościelny? Bo wtedy jest inaczej? Inaczej smakuje schabowy i seriale w telewizji są fajniejsze?
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
- jak ci się nie podoba w domu to się wyprowadź, - rodzice płacą na twoje żarcie, to niewolno ci współżyć we własnym rodzinnym domu o ile im się to nie podoba (a zwykle się nie podoba, i to jest podobno normalne), - 'ja pracowałam już w przedszkolu, gdyż jestem taka zarąbiście samodzielna', - kobiety szybciej się starzeją, a faceci robią się szpakowaci i inne takie. ![]() Ale nie 'róbmy off topa'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Irytujące jest pisanie sto razy tej samej rzeczy ![]() Przewiń sobie do momentu: 'nie ma znaczenie czy po ślubie czy przed ślubem. Ma znaczenie, czy ludzie mają związane ze sobą poważne plany na przyszłość'. A i jeszcze 'czy pozytywnie przeszli eta randkowania, czy wtedy wyszły jakieś brudy'. Czytanie nie boli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
zawsze mam racje
|
Jeszcze co do zabawy w dom, dla mnie jest też wtedy gdy nie zna się realiów życia małżeńskiego i po ślubie wprowadza się na pokój do teściów.
Niektórzy się tak tylko spotykają, potem bach, nagle inne miejsce zamieszkania, dogrywanie się z chłopem i jeszcze teściowie na głowie. Ciężkie wyzwanie. --- Autorko: nie ulegaj. Babcia chyba nie ma problemów i szuka ich na siłę. Może mieć swoje zdanie, ale nie ma prawa Ci ubliżać z tego powodu, że nie żyjesz tak jak ona by chciała.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-11-22 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
po drugiej stronie szafy
|
Dziewczyny, jeśli chcecie tak intensywnie dyskutować na temat "wizażowych związków frazeologicznych"
![]() ![]() Autorko, skup się lepiej na swoim związku, a temat reagowania na słowa babci chyba najlepiej obgadać z Twoimi rodzicami - jeśli utworzycie wspólny front antyślubny ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.