|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
na przekór systemom, czyli zdrowe "przytywanie" :)
Witam wszytskich,
postanowiłam napisać, ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć poważnego forum na temat tego jak zdrowo przytyć. Nie interesują mnie wskazówki typu pizza + kebab + wiadro coli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: na przekór systemom, czyli zdrowe "przytywanie" :)
Nic na siłę. Jeszcze zdążysz przytyć. Ja w Twoim wieku (jestem 10 cm niższa) ważyłam aż 44 kilo. Teraz ważę 52 kg.
Oczywiście możesz budować masę na siłowni, np. na odżywkach białkowych, ale to może się potem zemścić w postaci nadmiaru kilogramów np. po ciąży. Zamiast tyć trenuj, mięśnie sprawią, że Twoja szczupłość nie będzie wyglądać źle. A metabolizm sam ci się zmieni około 29 roku życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Troszkę jednak muszę, wydaje mi się, że przez moją niską wagę szwankuje mi zdrowie. Ostatnio dosyć często mam zawroty głowy, wiecznie mi zimno. Badania mam w normie ale neurolog powiedział, że żeby organizm poprawnie działał trzeba mu dostarczyć odpowiednia ilość kcal... Także pomijając fakt, że stojąc przed lustrem płaczę i wstydzę się publicznie wejść na wagę (z zdarza się to często bo studiuję pielęgniarstwo więc ciagle siebie nawzajem "badamy" ;d) to dochodzą właśnie te względy zdrowotne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Kolejna chudzina, która twierdzi, że nie ma informacji, jak przytyć. Tymczasem w dziale dietetyka toczy się już trzecia część dyskusji pt. "tyjemy razem", podobne tematy pojawiają się na wielu forach, jest masa artykułów - wystarczy użyć wyszukiwarki.
Nie wiem, co z problemem ma wspólnego uczelnia - wśród studentów jest też sporo ludzi z nadwagą, którzy właśnie przez nieregularne i niezdrowe posiłki tyją. Ty po prostu jesz za mało i może właśnie zbyt zdrowo. Wymienione przyrządy mogą Ci pomóc, zwłaszcza jeśli będziesz ćwiczyć na większym obciążeniu i uzupełniać spalone kalorie, bo skoro masz z tym problem bez ćwiczeń, to co dopiero jak zaczniesz trenować. Do ćwiczeń w domu przydatne mogą być też popularne ostatnio filmiki z różnymi instruktorkami, ale nie orientuję się specjalnie w szczegółach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
oczywiście, że używałam wyszukiwarki, dzięki artykułom posiadam tą moją wiedzę o żywieniu. Tu jak zaznaczyłam na końcu wiadomości chodzi mi głównie o ten stepper, na forach które odwiedzałam, wątki stepperów łączyły się raczej z chudnięciem na innych z kulturystyką ale średnio ogarniam o czym ci panowie mówili o.O A wracając do uczelni. Tak, przeszkadza mi ona w wielu rzeczach, dojeżdżam codziennie do miasta, w którym mam zajęcia jest to ogromna strata czasu. Plan zajęć ciągle się zmienia więc czasami nie mam jak nawet umówić się do dentysty czy lekarza, plus do tego zajęć na pierwszym roku mamy naprawdę dużo. A siłownia, która była w mojej miejscowości i do której zamierzałam czasem wpadać została zamknięta, faktycznie pewnie są jakieś wątki na ten temat, które by mi pasowały ale zamiast szukać i szukać łatwiej mi było po prostu założyć nowy.
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- oo a filmiki z instruktorami w moim przypadku odpadają, są bardzo ciężkie, nie nadążałam w ogóle ;d no zresztą kondycji u mnie brak a tam trzeba mieć jej chociaż minimum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zbadaj tarczycę- możesz mieć nadczynność tarczycy.
Możesz też mieć niedociśnienie- ja mam. W zasadzie się tego nie leczy, ale jak jest to bardzo uciążliwe to można. Ja mam krople od kardiologa, które lekko podnoszą ciśnienie. Poza tym przy niedociśnieniu wskazany jest ruch. Ja się po ćwiczeniach lepiej czuję, szczególnie w zimie. Mnie też jest wiecznie zimno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Badałam!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Pierwszy raz słyszę, że po odżywkach białkowych zostają dodatkowe kg po ciąży. I szczerze ale wydaje mi się to straszną głupotą, bo co jest takiego w odżywce, że będzie powodować magiczne tycie?
Jak chcesz przytyć zdrowo (patrz: mięsnie) to bilans kaloryczny musisz mieć dodatni ( oczywiście ze zdrowego jedzenia a nie fast fodów) i ćwiczyć siłowo- steper, orbitrek itd nie sprawią, że pojawią się mięśnie. Dodatkowo w przypadku kobiet te mięśnie nie rosną tak szybko- z tego co czytałam to kobieta może przybrać ok 3-5kg suchej masy mięśniowej. Wejdź w kalkulator wpisz swoją dietę, potem policz ile musisz jeść by utrzymać wagę i sobie to porównaj. Jak jesz tyle samo to dodaj te 300 kcal i zacznij ćwiczyć. Skoro masz pieniądze na steper/orbitrek to moim skromnym zdaniem kup sobie trochę obciążenia i piłkę i ćwicz siłowy w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
;O akurat byłam pewna, że stepper mi ukształtuje mięśnie pośladków i łydki -.- no więc teraz muszę poczytać o treningu siłowym ;d dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jeśli będziesz ćwiczyć na orbitreku i stepperze z dużym obciążeniem, to będzie to trening siłowy. Oczywiście jeśli będzie to w miarę solidny sprzęt, a nie jakiś drobny szajs.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poza tym szczegółem zgadzam się z koleżanką - skup się na porządnym treningu, ale nie rób z tycia priorytetu. A metabolizm owszem, zmieni się, ale to nie znaczy, że po 30tce magicznie zaczniesz tyć. Z dobrą dietą każdy może utrzymać wagę i sylwetkę. Ja w Twoim wieku ważyłam 52kg, a dziś (10 lat później) 53kg. Z tym, że procent tłuszczu spadł mi z 22% do ok. 19%. Czyli chyba da się zbudować trochę mięśni bez obrastania tłuszczem, ale na to trzeba czasu, of course ![]() A poza tym, gratuluję autorce wątku zdrowego podejścia do tematu ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
dziękuję
![]() ![]() Edytowane przez asia199494 Czas edycji: 2013-11-25 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:42.