![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() mazurek wielkanocny
czy ma ktoś przepis na mazurek?
chcialabym zrobić sama na święta,bo zawsze kupowalam w sklepie ale byly obrzydliwe ![]() będę wdzięczna za wszystkie przepisy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: mazurek wielkanocny
wejdź tutaj http://www.kuchnia.com.pl/DiD/mazurki.html
![]() ![]() powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ok.
![]() dzięki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
kupilam ta gazete.
bardzo przypadl mi do gustu mazurek czekoladowy i orzechowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
oo tak ten czekoladowy mi się podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Najprościej na kruche ciasto wylać kajmak z puszki i posypać bakaliami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie w ramach debiutu mazurkowego zamierzam tak postapić tzn. wylać kajmak na ciasto, ale przejżałam już tyle przepisów na spód, że odrobinę zgłupiałam! Może macie jakiś naprawdę sprawdzony, no i niezbyt słodki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
nie ma sprawy
![]() ![]() zrobie to i to .prosze o przepis na babeczkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
no to wkrótce sie odezwę z przepisikiem !!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie kuchareczki !!! no to zaczynam:
7 dkg drozdzy szklanka cukru 2 szklanki maki ( koniecznie najpierw przesiac przez sitko ) 1/2 szklanki mleka 4 zółtka cukier waniliowy 15 dkg masła po garści rodzynek i płatków migdałów Do sporządzenia lukru potrzebujemy: szklankę cukru pudru, 1 białko ( to które oddzielimy od tych żółtek) sok z połówki cytryny no więc: Drożdże trzeba wymieszć z łyżeczką cukru , by powstała taka papka ;-))) Masło delikatnie rozpuszczamy a mleko delikatnie podgrzewamy. Tłuszcz i mleko dodajemy do przesianej mąki, dodajemy też zółtka no i tą papkę z drożdzy. Bardzo dobrze wyrabiamy ciasto, z której formujemy kulę. no i uwaga !!!! tą uformowaną kulę z ciasta wkładamy do jakiegoś większego woreczka ( ponieważ jak zacznie "rosnąć" to unikniemy wtedy wylania się ciasta z małego worka.... mam nadzieje, ze wiecie o co mi chodzi ![]() ![]() same bedziecie widziec jak wam szybko babeczka bedzie sie piekla bo kazdy piec jest inny. No i jak sie juz to cudo upiecze, to na lekko ciepła wylewam lukier ( on wtedy tez delikatnie w nia wsiąknie....mniam ) i posypuje jescze na wierzchu np. płatkami migdałowymi. KACHANIUTKIE- PALCE LIZAC !!!! DO ROBOTY I POWODZENIA !!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może któraś z Was zna przepis na mazurka orzechowego - bez spodu z kruchego ciasta, przeszukałam różne fora kulinarne i nic....
Ten mazurek właściwie nie ma ciasta - pamiętam, że zmielone orzechy WŁOSKIE miesza się z piąną z białek i czymś jeszcze - wylewa masę do tortownicy i piecze, a wierzch polewa się jakąś masą, chyba z żółtek ![]() Robiłam go w zeszłym roku, pyyyyyycha ![]() No i zgubiłam przepis......wiem, że właśnie w dodatku do sobotniej wyborczej był podobny przepis na mazurek migdałowy, ale mój dodatek chyba wylądował przez pomyłkę w koszu na śmieci, nigdzie go nie mogę znalezć... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
k rubia , dzięki za przepis
![]() Calypso*,to jest przepis na mazurek migdalowy z dodatku do gazety wyborczej: 45 dag.obranych migdalów 45 dag.cukru 1/3 szklanki bialek 30 dag.migdalów zmiel i utrzyj razem z polową cukru w makutrze.dodaj bialka i wymieszaj.powinna powstać gęsta,gladka masa. wylóż ją na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. piecz przez 35-40 minut.pozostaly cukier roztop w garnuszku na zlocisty karmel(mozesz wlać 1-2 lyżki wody)i dodaj resztę posiekanych migdalów. od razu oblej polewą cieply mazurek(uważaj,zeby nie poparzyć się karmelem).ostudzone ciasto pokrój na kawalki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
nie ma sprawy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ja też baaardzo lubię piec i gotować
![]() ![]() i lubię to robić z przepisów ,które ktoś znajomy już wypróbowal i może polecić z czystym sumieniem. ![]() mam sporo przepisów.lubię je kolekcjonować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
no to super !!!!! jak masz pomysł na coś ciekawego ( tak ogólnie rzecz ujmując hihihihihi ) to pisz a ja chętnie sie odwzajemnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
ellaella - dziękuję bardzo za przepis
![]() i polecam! wygląda skromnie ale smakuje........mmmmmmmm, palce lizać ![]() W mojej zeszłorocznej wersji orzechy były włoskie, tu są migdały co moim zdaniem będzie działać tylko na korzyść smaku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a może napisz co konkretnie by Cię interesowalo ![]() to postaram się napisać przepis (jesli oczywiscie będę go miala) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki mniammniam więc gdybyś miała coś ciekawego do zaproponowania to chętnie poczytam, i przyrządzę... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
MAZUREK CZEKOLADOWY - jest dosyć słodki jak zresztą wszystkie mazurki i może nie powala na kolana smakiem, ale jeśli ograniczy się nieco ilość cukru, to kto wie
![]() Spód: 25 dag mąki, 18 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka Masa: 4 jajka, 25 dag cukru, 12 dag mąki, 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 12 dag migdałów zmielonych, 12 dag rodzynek Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i żółtka i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i podpiec w gorącym piekarniku na posmarowanej i wysypanej mąką blasze. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać roztopioną czekoladę ( w kąpieli wodnej) i mąkę. Do utartej masy dodać zmielone migdały, rodzynki i rozprowadzić na podpieczonym cieście. Wstawić jeszcze na ok. 20 minut do piekarnika. Teraz najprzyjemniejsza część - dekorowanie ![]()
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
więc tam napiszę jakiś przepis na salatkę ![]() una creatura bella, mialam robić mazurek czekoladowy z dodatku do wyborczej, ale twój przepis chyba lepszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
oki !!!! więc cierpliwie czekam i dam znać ja mi sie one udały !!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Mazurki duzo przepisow :)
Chcialam dodac link gdzie jest duuuzo przepisow mazurkow
![]() ![]() ![]()
Wąteczek Avuśki ![]() NOWA LISTA SZUKAM!! Zaglądajcie czesto! Częste aktualizacje! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...54#post2534254 PROSZE ODPISYWAC W MOICH WĄTKACH!! Nie czytam innych odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mazurki duzo przepisow :)
Dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w tym roku robie mazurek kajmakowy (tyle że bede pierwszy raz robiła z krówek a nie z mleka jak zawsze:P) i zastanawiam się nad pomarańczowym i może jakimś czekoladowym. Tyle że nie moge znaleść jakiegos fajnego na ten czekoladowy. zeby ta masa była nie aż tak kakaowa a zarazem słodka...
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html Ja zrobiłam wczoraj z TŻ tego mazurka. Wzięliśmy podwójną porcję składników. I coś mi nie pasuje. W przepisie na papierze (nie w internecie) nie ma wody w masie czekoladowej, zrobiliśmy bez, udała się nawet całkiem dobrze. Ale: powinno się go piec 20' - my musieliżmy piec grubo ponad godzinę, bo ciasto nie chciało się dopiec (temp.180') poza tym mazurki są słodkie, a ten nie ma w przepisie ani grama cukru. Ciasto wyszło wytrawne, a czekolada gorzka jest gorzka i tyle, musiałam ją trochę dosłodzić, żeby mazurek nie wyszedł wytrawny do końca. Eh, mały niewypał ten mazurek, mam nadzieję, że następny, już z innego przepisu, uda się lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:54.