|
Notka |
|
Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
(ro)BOT
|
Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb
Jeśli myślisz, że grzanki i bułka tarta to jedyne sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa, jesteś w błędzie! Możliwości jest o wiele więcej! Zobacz co zrobić z czerstwym chlebem ? prezentujemy najbardziej smakowite przepisy z chlebem w roli głównej! czytaj więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb
Można również chleb obtoczyć w rozkłóconym jajku i taki smażyć - najszybszy i całkiem smaczny sposób
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja maczam taki kilkudniowy chlebek w roztrzepanych jajach, smażę i zajadam z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym, a mój Luby smaruje takie smażanki nutellą! Smakuje pysznie ;-)
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]()
Nigdy nie słyszałam o tym sposobie z ciastem naleśnikowym. Niezły patent, muszę wypróbować. A swoją drogą to dzisiaj chleb rzadko czerstwieje, bo prędzej gotów spleśnieć. Tyle tylko, że ja piekę sama chleb (jak mi się chce), więc pleśnią mi nie obrasta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jest jeszcze inny sposób - wycinamy w kromce chleba otwór kieliszkiem, kładziemy taki dziurawy plasterek na rozgrzanej z olejem patelni i wbijamy do tej dziurki jajko tak, żeby żółtko zatrzymało się w dziurce - białko może swobodnie się rozlać, smażymy jak sadzone jajko, przekładamy na druga stronę - świetnie smakuje po prostu posmarowane keczupem
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
ile fajnych pomysłów, też coś dorzucę, ja skrapiam chlebek kilkoma kroplami maggi, a następnie panieruję go w jajku i bułce jak kotlet i smażę
![]() a i przez czerstwy chleb rozumiem taki max dwu-trzydniowy, starszym jeśli jeszcze na pewno nie spleśniał czasem karmię kaczki w parku:p Edytowane przez synestezja Czas edycji: 2013-11-22 o 08:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Można też zrobić angielski bread pudding:
Składniki na 1 niedużą prostokątną formę: około 3/4 niedużej chałki (może być lekko czerstwa) lub chleba (tostowego) masło do posmarowania kromek 2 łyżki cukru (najlepiej własnej produkcji z prawdziwą wanilią) 80 ml śmietany kremówki 80 ml mleka 1 jajko rodzynki rum lub inny alkohol do namoczenia rodzynek (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych) cukier demerara do posypania dżem pomarańczowy (1 łyżka) Odrobiną masła wysmarować foremkę. Chałkę pokroić na 1 cm kromki, każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć je w foremce, jedną na drugą, skośnie, by na siebie zachodziły. W przypadku chleba tostowego: każdą kromkę przeciąć na pół, poukładać skośnie, czubkami do góry. Rodzynki zalać rumem do nasączenia (można to pominąć). Jajko rozbić dokładnie mikserem z mlekiem, śmietanką, cukrem. Kromki zalać masą, posypać rodzynkami, a następnie warstwą ciemnego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą dżemu, natychmiast podawać. Najlepszy ciepły. (przepis z internetu; ja takie ciasto podaję z budyniem waniliowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Podoba mi się ten przepis na pudding i chętnie go wypróbuję, szczególnie że lubimy chałki i czasem kupuję ich zbyt dużo. Ni wiem tylko, co to za cukier demerara :|
|
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.