Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Artykuły i newsy

Notka

Artykuły i newsy Dyskusje o artykułach i newsach zamieszczanych na naszym portalu.

 
 
Narzędzia
Stary 2013-11-21, 10:15   #1
redakcja
(ro)BOT
 
Avatar redakcja
 
Zarejestrowany: 2001-10
Lokalizacja: Wizażankowo
Wiadomości: 25 437

Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb


Jeśli myślisz, że grzanki i bułka tarta to jedyne sposoby na wykorzystanie czerstwego pieczywa, jesteś w błędzie! Możliwości jest o wiele więcej! Zobacz co zrobić z czerstwym chlebem ? prezentujemy najbardziej smakowite przepisy z chlebem w roli głównej! czytaj więcej
redakcja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 13:19   #2
lisbeth_wasp
Rozeznanie
 
Avatar lisbeth_wasp
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomości: 599
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Można również chleb obtoczyć w rozkłóconym jajku i taki smażyć - najszybszy i całkiem smaczny sposób
lisbeth_wasp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 16:46   #3
patusiatko
Raczkowanie
 
Avatar patusiatko
 
Zarejestrowany: 2007-01
Lokalizacja: Gliwice
Wiadomości: 31
GG do patusiatko Send a message via Skype™ to patusiatko
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Ja maczam taki kilkudniowy chlebek w roztrzepanych jajach, smażę i zajadam z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym, a mój Luby smaruje takie smażanki nutellą! Smakuje pysznie ;-)
__________________
"Miłość [...]
Wszystko znosi,
wszystkiemu wierzy,
we wszystkim pokłada nadzieję,
wszystko przetrzyma"
patusiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-21, 18:08   #4
bogulina
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 27
Smile Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Nigdy nie słyszałam o tym sposobie z ciastem naleśnikowym. Niezły patent, muszę wypróbować. A swoją drogą to dzisiaj chleb rzadko czerstwieje, bo prędzej gotów spleśnieć. Tyle tylko, że ja piekę sama chleb (jak mi się chce), więc pleśnią mi nie obrasta.
bogulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-22, 07:34   #5
makika
Raczkowanie
 
Avatar makika
 
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 48
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Jest jeszcze inny sposób - wycinamy w kromce chleba otwór kieliszkiem, kładziemy taki dziurawy plasterek na rozgrzanej z olejem patelni i wbijamy do tej dziurki jajko tak, żeby żółtko zatrzymało się w dziurce - białko może swobodnie się rozlać, smażymy jak sadzone jajko, przekładamy na druga stronę - świetnie smakuje po prostu posmarowane keczupem
makika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-22, 07:59   #6
synestezja
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: ldz
Wiadomości: 7
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

ile fajnych pomysłów, też coś dorzucę, ja skrapiam chlebek kilkoma kroplami maggi, a następnie panieruję go w jajku i bułce jak kotlet i smażę

a i przez czerstwy chleb rozumiem taki max dwu-trzydniowy, starszym jeśli jeszcze na pewno nie spleśniał czasem karmię kaczki w parku:p

Edytowane przez synestezja
Czas edycji: 2013-11-22 o 08:04
synestezja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-23, 17:37   #7
sublime
Zakorzenienie
 
Avatar sublime
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 2 554
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Można też zrobić angielski bread pudding:

Składniki na 1 niedużą prostokątną formę:

około 3/4 niedużej chałki (może być lekko czerstwa) lub chleba (tostowego)
masło do posmarowania kromek
2 łyżki cukru (najlepiej własnej produkcji z prawdziwą wanilią)
80 ml śmietany kremówki
80 ml mleka
1 jajko
rodzynki
rum lub inny alkohol do namoczenia rodzynek (opcjonalnie, w wersji dla dorosłych)
cukier demerara do posypania
dżem pomarańczowy (1 łyżka)

Odrobiną masła wysmarować foremkę. Chałkę pokroić na 1 cm kromki, każdą z jednej strony posmarować masłem. Ułożyć je w foremce, jedną na drugą, skośnie, by na siebie zachodziły. W przypadku chleba tostowego: każdą kromkę przeciąć na pół, poukładać skośnie, czubkami do góry.

Rodzynki zalać rumem do nasączenia (można to pominąć). Jajko rozbić dokładnie mikserem z mlekiem, śmietanką, cukrem.

Kromki zalać masą, posypać rodzynkami, a następnie warstwą ciemnego cukru. Lekko przycisnąć, odstawić na 10 minut.

Piec około 30 minut w temperaturze 160ºC. Wyjąć z piekarnika, posmarować cienką warstwą dżemu, natychmiast podawać. Najlepszy ciepły.

(przepis z internetu; ja takie ciasto podaję z budyniem waniliowym )
__________________
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności.
[Gabrielle Bonheur Chanel]

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Dobór moderatorów nie polega na ocenie ich stażu i zdolności - raczej na odporności na trolli
sublime jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-01, 19:07   #8
bogulina
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-11
Wiadomości: 27
Dot.: Sprawdzone sposoby na czerstwy chleb

Podoba mi się ten przepis na pudding i chętnie go wypróbuję, szczególnie że lubimy chałki i czasem kupuję ich zbyt dużo. Ni wiem tylko, co to za cukier demerara :|
bogulina jest offline Zgłoś do moderatora  
 

Nowe wątki na forum Artykuły i newsy


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:11.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.