|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Impreza Meksykańska - pomysły
Cześć
![]() ![]() Moje dotychczasowe pomysły to: - rolsy z wrapów krojone na krążki - nachosy - ostre sosy - tutaj jezeli ktoś ma przepis na dobre ostre dipy ![]() - bakłażan pieczony z kozim serem - krewetki zapiekane na patyczkach - chlebek bananowy Poratuje ktoś jakimś pomysłem.... Z góry dziękuję!
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Impreza Meksykańska - pomysły
ja robilam kiedyś święta wielkanocne po meksykansku,
była zupa paprykowo-pomidorowa, quesadillas ryz i jakaś wołowina... [nie pamiętam dokładnie]... przepisy z książecki kuchnia meksykanska edit- ze slodyczy empanady z czekoladą i bananami
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2013-11-20 o 08:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
quesadillas czyli dwie tortille położone na siebie a w środku co tam chcesz ser, szynka, kurczak, zapieczone na patelni a później pocięte w trójkąciki takie na raz, bez brudzenia, smaczne i syte
![]() no i ja sobie nie wyobrażam imprezy meksykańskiej bez chilli con carne no ale skoro nie może być nic do nałożenia na miseczki to raczej odpada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyjaciółka KWC
|
Możesz zrobić jakieś "nuggetsy" z kurczaka z dipami pasującymi klimatem - z mleka kososowego, czekoladowy z chilli. Poza tym oczywiście quesadillas jest super, na innym wątku polecałam kiedyś panierowane papryczki jalapenos - w środku nadziane serem typu cheddar, smażone w panierce. Do nachosów koniecznie guacamole.
Możesz podać też świeże owoce w dużych ilościach, trochę witamin do alkoholu nie zaszkodzi. ![]() Z drinków margerita, ale nie mam niestety dobrego przepisu, w klimacie też piwa Corona dla fanów piwa.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
chili con carne jako glowne danie na cieplo, mozesz podac w jednorazowych niewielkich miskach, zeby latwo bylo utrzymac w powietrzu, a wszelakie kukurydziane nalesniki podac na zimno w malych kawalkach na wykalczkach jako przekaska.
Mozesz tez podac grillowane kolby kukurydzy, piwo desperados. Z sosow polecam gaucamole - http://pl.wikipedia.org/wiki/Guacamole do tego wiadomo, wszedzie kaktusy, kapelusze i muzyka w klimacie meksykanskim. Jak zadbasz o dekoracje to powinno byc ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Dzięki wszystkim za pomysły
![]() Quesadillas to faktycznie świetny pomysł ![]() ![]() Myślałam też o chili con carne, ale nie mam nawet na tyle miseczek, a w plastikowych nie chcę podować... ![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
no rozumiem, że nie chcesz podawać plastikowych naczyń, ale może zrobić jedną michę tego chilli, do tego włożyć nachosy i można to traktować na zasadzie dipu?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chili con carne mocno odparujesz (żeby nie było płynnego sosu w nim) to możesz je zawinąć w tortille i podać na papierowych/plastikowych tackach.
Tortille i tak goscie wezma do reki, a tacki beda po to jesli ewentualnie mialoby cos im wypasc z tortilli ![]() Mysle ze w takim przypadku taka tacka nikogo nie bedzie razic, a samo mieso mielone w tortilli jest bardzo meksykanskie ,a do tego pyszne ![]() Dzisiaj zrobilam na obiad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciółka KWC
|
Niestety, nie robiłam jeszcze takiej imprezy, musisz sobie coś wygooglać.
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
pomysł na szybki meksykański dip
pomidory świeże czosnek papryczka jalapeno przyprawa meksykanska albo mielona kolendra sól wszystkie składniki posiekac drobno, albo wrzucić razem do blendera. jeśli mimo dodatku jalapeno sos będzie potrzebował ostrości, dodać trochę chili w proszku. najlepiej zostawić na noc w lodówce do przegryzienia.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
te kolorowe talerzyki pokazane przez Renę mimo, że jednorazowe to bardzo fajne
![]() Rudzia a tu jeszcze inspiracja z grafiki google, może coś sobie wybierzesz, wiadomo, że najpierw jemy oczami ![]() https://www.google.pl/search?q=mexic...+food&tbm=isch |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chyba się jednak skuszę na te talerzyki ze wzorem meksykańskim
![]() ![]() ![]() Dzięki wszystkim!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.