![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co robić, żeby szybciej czytać.
Witam!
Czy macie jakieś sprawdzone metody, które umożliwiły Wam szybsze czytanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Biała Dama
|
Dot.: Co robić, żeby szybciej czytać.
Są podręczniki, kursy. Sprawdzonych metod nie mam, oprócz jednej, banalnej, wspomagającej nie tyle samo czytanie co przyswajanie czytanego tekstu - trzeba być wypoczętym. Po dniu ciężkiej roboty umysłowej mało co wchodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A jak się ogólnie uczyłaś 1 raz czytać? ja np się tak nauczyłam, że teraz po prostu widzę słowa, nie spędzam czasu na wpatrywanie się no "czytanie". A robiłam tak, że w głowie po kolei czytałam każdą literkę osobno i na głos cały wyraz. I w wieku 5 lat czytałam najszybciej w grupie albo i przedszkolu.
Choć z kolei nie wiem czy ta metoda to jakaś metoda czy tak sie po prostu robi z każdym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wtedy będzie więcej czasu dla książek. A jeśli chodzi o metodę, no to właśnie są. Najlepiej chyba skorzystać z profesjonalnego kursu "szybkiego czytania". Od jakiegoś czasu są bardzo modne. Chyba obecnie nadal. Ja też już przymierzałam się do odbycia takiego kursu. Zastanawiam się jak długo trwa taki kurs, czy jest bardzo intensywny i czy trzeba na niego wygospodarować dużo czasu? Są takie kursy live, a także internetowe. Który lepszy?
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ![]() ![]() "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-03 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
a ja się zastanawiam, po co szybciej czytać ?
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Kurs taki na pewno coś kosztuje.
Internetowy, na ekademii.pl kosztuje 177 zł za 14 godzinnych lekcji kursu, z dodatkowymi jeszcze bonusami, jak metody przyśpieszające naukę języków obcych itp http://www.ekademia.pl/kurs/SzybkieCzytanie#t13300 A stacjonarny w Krakowie znalazłam 850 zł ![]() > http://www.szybkieczytanie.info.pl/k...ktywnej-nauki/ Ja chciałabym znać metody szybkiego czytania i umieć je zastosować. Może znajdzie się ktoś na forum, kto odbył podobny kurs i rzeczywiście ma rezultaty, i nauczył się szybciej czytać. Czy taka umiejętność jest trwała? Czy można wyjść z wprawy? Słyszałam, że nie wystarczy przerobić lekcje kursu. Trzeba dużo ćwiczyć. ![]()
czytam, tańczę po dawnemu, dbam o linię: 159cm, wiek 42- -START: 57,3 ... 56,2 ![]() ![]() "Czy popełniasz te 5 błędów i niepotrzebnie tyjesz?" - darmowy poradnik Edytowane przez ekspedientka Czas edycji: 2014-01-03 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno dorosły człowiek czyta średnio 200-300 słów na minutę. Po takim kursie można dojść spokojnie powyżej 1000. I pomimo szybszego czytania sens czytanych słów wyłapuje się taki sam i tak samo szybko. Sama przymierzam się do jakiegoś kursu, ale na razie nic konkretnie nie polecę. Online mogą wystarczyć, bo najważniejszą rzeczą jest tu przede wszystkim samodzielne ćwiczenie i regularność. Jeśli czyta się regularnie to powinna być to umiejętność stała. Choć prędkość może się zmieniać. Nie powinna jednak obniżyć się bardzo mocno i spaść do poziomu sprzed kursu. Zawsze bardzo sceptycznie podchodziłam do szybkiego czytania, ale sama przekonuję się do tego coraz bardziej. Chodzi po prostu o wyplenienie niewłaściwych nawyków czytania nabytych np. we wczesnych latach szkolnych. Gdy uczymy się czytać jako dzieci, to często uczymy się w taki sposób, że to co właśnie czytamy powtarzamy jednocześnie w myślach (ja pamiętam, że nawet zachęcano do tego w szkole dzieci, które jeszcze nie potrafiły płynnie czytać). Można zaprzeczać, że nas to nie dotyczy, ale porażająca większość ludzi tak robi. Tylko nie zastanawia się nad tym i nie zauważa tego powtarzania każdego słowa w myślach. Z tego co się orientowałam, to w szybkim czytaniu chodzi m.in. o to, żeby ten nawyk wyplenić. Nasz mózg bardzo szybko przetwarza dane, myślimy szybciej niż mówimy, w związku takie mówienie w myślach ogranicza naszą szybkość przebrnięcia przez teksty pisane. To, co na początek radzili mi znajomi, którzy przechodzili kursy szybkiego czytania, to teoretycznie proste ćwiczenie z patyczkiem. Piszę teoretycznie, bo dla mnie praktycznie nie jest ono tak proste. Bierzemy jakiś patyczek (może być np. dłuższa wykałaczka - jak do szaszłyków) i jeden z końców malujemy np. na czerwono. Następnie kiedy już zaczynamy coś czytać, to tym patyczkiem przesuwamy tuż pod czytanym właśnie tekstem. Ważne jest przy tym, żeby nie machać mocno ręką, ale jedynie manewrować samym patyczkiem. Czerwona końcówka ma nam pomóc utrzymać wzrok na równej linii. Jest to ponoć bardzo ważne, bo kolejną sprawą, która spowalnia nas w czytaniu jest sposób przeskakiwania po słowach. Zazwyczaj gdy czytamy to nasz wzrok skacze po kolejnych słowach, co ponoć również mocno utrudnia czytanie. W czasie początków z takim ćwiczeniem można się przerazić, bo człowiek nie skupia się na tekście, tylko na samym patyczku. Nie warto też pierwszych ćwiczeń szybkiego czytania przeprowadzać na książkach, na których przeczytaniu nam naprawdę zależy, bo początkowo możemy mieć problemy z właściwym przestawieniem się i nie zrozumiemy z tekstu tak dużo jak byśmy chcieli. To są opowieści i rady, którymi służyli mi znajomi. Konkretnego kursu w tej chwili nie polecę, ale mam nadzieję, że choć trochę wyjaśniłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
usmiechprzezlzy, chwast, oczywiście macie rację. ale takie na siłę czytanie więcej książek nie ma sensu... gdy książka jest naprawdę ciekawa to aż się chce czytać ją powoli, delektować się każdym słowem ;D
ale rozumiem, że chciałoby się więcej. moim zdaniem czytając ogólnie sporo z książki na książkę czytamy trochę szybciej ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli ktoś czyta dla przyjemności to kurs może sobie zrobić, ale jest on zbędny, natomiast w tym przypadku ta umiejętność bardzo by się przydała i pomogła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam coś takiego, że czasem lubię się zatrzymać i dokładniej wyobrazić sobie daną scenę. Dzięki temu intensywniej przeżywam danią historię. Ostatnio zaobserwowałam u siebie, że bardzo ważna jest pozycja, w jakiej czytam. Musi mi być wygodnie, dzięki temu przeczytam więcej i jest to przyjemniejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Szalony Kapelusznik
|
Jest jeszcze taka metoda z czytaniem w trójkącie.
Najpierw
jest jedno słowo, potem wiecej, więcej, więcej i więcej, ąz masz na samym dole kartki a4 całą linijkę. Na środku między każdą z linije jest wielka czarna kropka, która skupia Twój wzrok. Patrzysz na kropke , a zasieg widocznosci rozszerza Ci się na lewo i prawo coraz szerzej i szerzej i szerzej i szerzej Między kropkami a tekstem powinny być mniejsze przerwy. Nie pamiętam jak się to fachowo nazywa, dlatego nie mogłam znaleźć nic gotowego w necie ![]() Ale ktoś wyżej dobrze napisał. Na naszą szybkość i płynność czytania ma wpływ to jak nauczyliśmy się czytać przy pierwszym zetknięciu z czytaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez sowaaaaa Czas edycji: 2014-01-05 o 23:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
W tego rodzaju ćwiczeniach chodzi o poszerzenie pola widzenia. Dzięki temu można np. od razu widzieć całą linijkę tekstu (co nie jest łatwe, jeśli zastanowimy się nad własnym sposobem czytania). A wszystko bez straty w przyjemności czytania, czy bez straty w rozumieniu tekstu. Obserwuję to u znajomych. ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Aż tak nieprzyjemne rzeczy czytasz, że chcesz to przyśpieszyć? Ja zazwyczaj delektuję się każdym zdaniem.
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
MarjoryAnn, nie porównywałabym czytania do pływania osobiście
![]() ![]() colinpl, otóż to, zgadzam się ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Przeczytałem od deski do deski, nie musisz się powtarzać
Cytat:
Idziesz na ilość a nie na jakość i satysfakcję z przeżywania tego, co przeczytasz. Jak dla mnie - bez sensu.
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Zabawne jest to, że jak gdzieś przypadkiem ktoś się przyzna, że szybko czyta to z tego co zauważyłam, zawsze znajdzie się osoba, która od razu oświadcza, że WOLI czytać wolniej, bo jak szybko czytasz to:
- nie zapamiętujesz tak dużo, jak czytasz wolniej (nieprawda - często okazuje się, że pamiętam nawet więcej) - czytasz wybiórczo (tego to w ogóle nie rozumiem - kiedyś usłyszałam, że pewnie czytam co piąte słowo w książce ![]() - nie delektujesz się książką (strasznie jestem ciekawa, co oznacza delektowanie się książką i czemu szybkie czytanie to wyklucza. jak podoba mi się dany fragment czytam go dla przyjemności kilka razy w czasie w jakim inna osoba przeczyta go raz. w tym samym celu czasem wracam do książek). Dla mnie szybkie czytanie jest po prostu efektywniejsze i przydało mi się niejednokrotnie na studiach czy w pracy. Przy czym faktycznie nie mam ochoty ćwiczyć jeszcze szybsze czytanie jakimiś technikami (bo czytam szybko sama z siebie) bo jestem zbyt leniwa ![]() Oraz również wierzę, że im więcej czytasz, tym z czasem robisz to szybciej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chodzi mi o błyskawiczne czytanie książek, lecz o tempo, które pozwala się nimi delektować i zapamiętywać fabułę. Nie chcę bić rekordów, ale móc przeczytać np. 30 książek rocznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ilość nie wyklucza jakości... uwierz, że ja czytając kilkadziesiąt książek w roku nie robię tego, żeby odhaczyć kolejne pozycję na liście i mieć się czym chwalić...robię to dla PRZYJEMNOŚCI, jedne przeżywam bardziej, inne mniej, zdarzają się gnioty o których chce jak najszybciej zapomnieć a szybkie czytanie pomaga zapoznać się z większą ich ilością i nic nie tracę z tego powodu, wręcz przeciwnie... Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-01-07 o 01:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja ukonczylam taki kurs i czytam teraz okolo 780 slow na minute
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Jest bardzo fajny poradnik Tony'ego Buzana xxxx Stosowałam się do jego porad i zwiększyłam prędkość czytania dwukrotnie. Tylko trzeba mieć czas i samodyscyplinę, żeby regularnie "robić sobie" takie lekcje na podstawie podręcznika. Ale facet zdradza naprawdę fajne triki i bez regularności też można trochę osiągnąć.
--- <ciach_reklama> Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-04-09 o 09:04 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.