![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Tetralysal+Differin - czy ktoś stosował? :)
Czy ktoś z Was stosował te środki? Jak pomogły?
Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Re: Tetralysal+Differin - czy ktoś stosował? :)
up
B Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Madulka ...
Ja od wieeeelu lat lecze się na problemy skórne i miałam już wielu lekarzy dermatologów i nauczyłam się jednego. Nie warto polegać na ich pomocy, a szczególnie w sprawach trądziku. Nie chce tu nikogo obrażać i uogólniać dermatologów, mówie tylko z własnego doświadczenia. dermatolodzy mają umowy z firmami, i za przepisanie danego lekarstwa dostają pieniądze! A zainteresowało mnie Twoje pytanie (bo sama poszukuje czegoś, co mi pomorze zwyciężyć w walce z cerą), więc sprawdziłam na necie Differin. On ma własną stronkę internetową, ten lek! A co to za lek, który ma swoje stronki ?! http://www.differin.com/index_flash.cfm O Tetralysal nic nie znalazłam oprócz tego że to jakieś kapsułki. Nie wiem nic o nim, więc nie skomentuje, ale ... podczas mojej ostatniej kuracji dermatolog też mi przepisałą tabletki, na 2 tygodnie, po paru dniach zaczęłam mieć tak straszne problemy z żołądkiem żę nie wytrzymałam do końca 'leczenia'. Miałam dzień w dzień straszną nadkwasote i nie mogłam wytrzymać. Moja rada: Sprawdź ceny tych 'lekarstw', jeżeli są naprawde tanie, to może i warto spróbować, natomist gdy są drogie, to ja na Twoim miejscu odrazu wyrzuciłabym recepte do śmietnika, bo kasa za to idzie do dermatologa, Twój organizm przechodzi katusze, a twarz się nie poprawia. Życze powodzenia w kuracji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
kasialb napisał(a):
> Madulka ... > Ja od wieeeelu lat lecze się na problemy skórne i miałam już wielu lekarzy dermatologów i nauczyłam się jednego. Nie warto polegać na ich pomocy, a szczególnie w sprawach trądziku. Nie chce tu nikogo obrażać i uogólniać dermatologów, mówie tylko z własnego doświadczenia. dermatolodzy mają umowy z firmami, i za przepisanie danego lekarstwa dostają pieniądze! A zainteresowało mnie Twoje pytanie (bo sama poszukuje czegoś, co mi pomorze zwyciężyć w walce z cerą), więc sprawdziłam na necie Differin. On ma własną stronkę internetową, ten lek! A co to za lek, który ma swoje stronki ?! > http://www.differin.com/index_flash.cfm > O Tetralysal nic nie znalazłam oprócz tego że to jakieś kapsułki. Nie wiem nic o nim, więc nie skomentuje, ale ... podczas mojej ostatniej kuracji dermatolog też mi przepisałą tabletki, na 2 tygodnie, po paru dniach zaczęłam mieć tak straszne problemy z żołądkiem żę nie wytrzymałam do końca 'leczenia'. Miałam dzień w dzień straszną nadkwasote i nie mogłam wytrzymać. > > Moja rada: > Sprawdź ceny tych 'lekarstw', jeżeli są naprawde tanie, to może i warto spróbować, natomist gdy są drogie, to ja na Twoim miejscu odrazu wyrzuciłabym recepte do śmietnika, bo kasa za to idzie do dermatologa, Twój organizm przechodzi katusze, a twarz się nie poprawia. > > Życze powodzenia w kuracji ![]() No ale komu ufac jak nie dermatologom? Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Nowłaśnie tu jest problem, komu zaufać
![]() Ostatnio też słyszałam, że za niektóre recepty lekarze dostją punkty i ten kto ma więcej wygrywa, np. wycieczkę! To jest komedia to się dzieje w Służbie Zdrowia, lekarze żerują na nas i naszej naiwności, no ale ... wątek nie o tym ![]() Ja bym Ci radziła zastanowić się poważnie przed zakupem tych leków (chyba że są naprawde tanie, to wtedy jak móiłam, warto spróbować). Najlepiej załż wątek z pytaniem o dobre leki na trądzik, albo poprzeglądaj wizaża, bo już mnustwo było. Ja ostatnio odstawiłąm wszystkie leki i wyglądam lepiej niż podczas ich brania ! Nie mam żadnych czerwonych pryszczy, czy tych białych, brzydkich, jedynie wągrów troche na brodzie i blizny potrądzikowe na policzkach (pozostałości po lekach !) Używam toniku Nivea Vizage Young, czy jak on się tam nazywa ![]() Ciał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Eh, jeszcze trzeba miec wlasnie to szczescie, zeby trafic na dobrego lekarza
![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja uzywalam zarowno tetralysalu jak i differinu... Tego drugiego uzywam nawet teraz, bez porozumienia z dermatologiem bo we wrzesniu konczy sie data waznosci a on jest drogi i opakowanie prawie pelne... Szkoda mi wyrzucic kolejny lek. Powiem tyle- mi pomaga. Oczywiscie spektakularnych efektow brak- takiego srodka to ja jeszcze nie znalazlam
![]() Ja zawsze mialam zaufanie do dermatologa... mialam 3 lekarki i ta ktora leczy mnie obecnie chyba jest mi najblizsza. Troszke trace do niej zaufanie bo chce mi tak po prostu bez zadnych badan przepisac roaccutane (nie wiem jak sie to pisze). Natomiast z przepisaniem mi antybiotykow doustnych czekala bardzo dlugo. Kiedy byla na zwolnieniu poszlam do innej ktora akurat byla w jej zastepstwie i ta od razu dala mi recepte na antybiotyki. I to tetracykline- jeden z najgrozniejszych. Zaufalam, bralam... pomoglo. Ale musialam odstawic bo pomagalo do czasu a zrobilo mi sie zal mojej watroby. Pozniej bralam tetralysal a pozniej unidox. Z tego co pamietam wlasnie tetralysal pomagal najslabiej. Niemal w ogole. Szybko z niego zrezygnowalam. Najlepszy byl unidox. W ogole dziwi mnie to ze dostalas antybiotyki doustne juz podczas pierwszej wizyty! Najpierw sprawdza sie czy srodki naskorne nie pomagaja... Dopiero pozniej wyciaga sie ciezszy kaliber ![]() Ja probowalam chyba wszystkich dostepnych lekow. Podczas kazdej wizyty u dermatologa moja lekarka zastanawia sie czego jeszcze nie bralam... Przeglada ta karte i przeglada i w koncu przepisuje cos co bylo dawno i co tym razem moze pomoc. A w ogole to ![]() Jeszcze co do differinu to pamietaj aby uzywac go tylko na noc bo lek ten kloci sie ze sloncem. Podobnie z reszta jak antybiotyki doustne- i tu kolejne moje zdziwienie ze Ci je przepisano... Latem dermatolodzy rezygnuja z tego typu srodkow bo na skorze moga sie pojawic przebarwienia. W ogole to co ja sie tu bede rozpisywac... jakbys miala jakies konkretne pytania to smialo mozesz sie do mnie zwrocic. Mam troche doswiadczenia... Moj przypadek jest dosyc ciezki. Jestem uzalezniona od lekow. Jak je odstawie to od razu mnie obsypuje (w przeciwienstwie do kasilb-zazdroszcze)
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ines1985 dzieki
![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mi wiadomo tradzik moze pojawic sie nawet u 30latki.
Z tym stresem to wszedzie tak pisza ze moze byc przyczyna i u niektorych rzeczywiscie tak jest. Nie wiem czy prowadzisz stresujacy tryb zycia wiec trudno mi ocenic czy u Ciebie to mozliwe... ![]() Ja mialam miec robione badania hormonalne ale ta propozycja wyszla od ginekologa (do ktorego zaprowadzila mnie moja dermatolożka w celu zaczerpniecia porady co do pigulek Diane35). Zrezygnowalam z nich bo to sporo chodzenia po lekarzach a w klasie maturalnej nie mialam na to czasu i chęci ![]() ![]() Jeszcze co do differinu- u siebie zadnego wysypu krostek nie odnotowalam. Uzywalam go razem z zinerytem na rano. To moj standardowy zestaw na lato, zawsze dostawalam go od dermatologa na wakacje. Tak jak juz pisalam od kilku dni znowu uzywam differinu na noc, ale jakos nie pomaga... Jeszcze. Mam nadzieje ze zacznie dzialac. Byly takie leki ktore bardziej szkodzily niz pomagaly... o ile sie nie myle byl to hascoderm. Mam do niego uraz, choc za bardzo nie pamietam dlaczego... Zasczynam zalowac ze nie robilam sobie listy co i jak na mnie dzialalo ![]() Niepokoi mnie troszke ten twoj antybiotyk... No ale gdyby byl taki niebezpieczny to na pewno by Ci go teraz nie pzepisala. moze na wszelki wypadek sie nie opalaj i jak najbardziej unikaj slonca. Albo poczekaj z lykaniem do jesieni..
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Na ulotce napisali, ze mozna umiarkowanie latem korzystac ze slonca. Bardziej mnie ten Differin martwil pod tym wzgledem.
Edytowane przez madulka Czas edycji: 2011-01-17 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
No to zycze Ci abys nie nabrala doswiadczenia
![]() ![]() ![]() Obys sobie poradzila z tym okropienstwem szybko i sprawnie ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Obys sobie poradzila z tym okropienstwem szybko i sprawnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ines1985 napisał(a):
> No to zycze Ci abys nie nabrala doswiadczenia ![]() ![]() ![]() > Obys sobie poradzila z tym okropienstwem szybko i sprawnie ![]() A i Tobie zycze szybkiego wyzdrowienia ![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2011-01-17 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
madulka napisał(a):
'aż tu nagle mniej więcej miesiąc temu mnie wysypało' 'Przegladalam caly miesiac, wyprobowalam wszystkiego co tu bylo zachwalane i nic Nic mnie nie ruszalo: ani olejki z drzewa herbacianego, maseczki z glinki, tribiotic, masc ichtiolowa, sudocremy i co tam jeszcze... wszystkiego probowalam..' Może dlatego Cie tak wysypało? Z tego co ja wiem nie można tak często zmieniać leków, czy kosmetyków (przynajmniej tak mi się wydaje). A skoro mówisz, że nigdy nie miałaś wielkich problemów z cerą, i tak nagle Cie wysypało, to może poszukaj jakiegoś źródła ... Moża zaczęłaś się źle odżywiać (mi zawsze lekarz zabraniał jeść produktów ostrych i o ile dobrze pamiętam to słodyczy), może to jakieś uczulenie na coś ... wiele może być powodów, nie zawsz trądzikowych ![]() Ale życze samych sukcesów w leczeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ines1985 napisał(a):
Ja mialam miec robione badania hormonalne ale ta propozycja wyszla od ginekologa (do ktorego zaprowadzila mnie moja dermatolożka w celu zaczerpniecia porady co do pigulek Diane35). Ja biore już chyba 2 lata (o ile dobrze pamiętam) Daine35 i możę to one mi pomogły w zwalczeniu trądzka, tj. jak pisałam wyżej nie mam żadncyh czerwonych pryszczy, czy tych białych, ropnych, ale mam wągry, to jest o ile dobrze pamiętam trądzik łojotokowy. Czyli niby dobrze, bo nie tak mocno widoczne, no ale ... trądzik dalej jest ... P.S. Jak Wy to robicie że słowa które przytaczacie mają brązowy kolor i są pochylone? Ja nie potrafie tak zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
kasialb napisał(a):
> Może dlatego Cie tak wysypało? Z tego co ja wiem nie można tak często zmieniać leków, czy kosmetyków (przynajmniej tak mi się wydaje). No tak, ale zaczelam to robic jak juz mnie wysypalo ![]() > A skoro mówisz, że nigdy nie miałaś wielkich problemów z cerą, i tak nagle Cie wysypało, to może poszukaj jakiegoś źródła ... Moża zaczęłaś się źle odżywiać (mi zawsze lekarz zabraniał jeść produktów ostrych i o ile dobrze pamiętam to słodyczy), może to jakieś uczulenie na coś ... wiele może być powodów, nie zawsz trądzikowych ![]() No tak, kilka miesiecy temu zmienilam diete. Z fast foodow i coli przeszlam na wode, soczki, duzo warzyw i zdrowe jedzenie ![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2011-01-17 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
madulka napisał(a):
Juz kupilam, choc tanie nie byly. A jest tajemnicą ile kosztowały? Interesuje mnie to, bo za tydzień mam wizyte u dermatologa i wrazie gdyby mi przepisała chciałabym wiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mi diane nie pomoglo. Na dodatek fatalnie je znosilam
![]() Co do cen to differin kosztuje cos ponad 30 zl o ile sie nie myle. A tetralysal to juz nie pamietam, ale moze Madulka wie? A jesli chodzi o brazowe litery to nie mam pojecia czemu u Ciebie jest inaczej... Bierze sie po prostu zalacz tekst na ktory odpowiadam, robi pare enterów i wpisuje sie swoj tekst ![]() kasialb napisał(a): > Ines1985 napisał(a): > Ja mialam miec robione badania hormonalne ale ta propozycja wyszla od ginekologa (do ktorego zaprowadzila mnie moja dermatolożka w celu zaczerpniecia porady co do pigulek Diane35). > > Ja biore już chyba 2 lata (o ile dobrze pamiętam) Daine35 i możę to one mi pomogły w zwalczeniu trądzka, tj. jak pisałam wyżej nie mam żadncyh czerwonych pryszczy, czy tych białych, ropnych, ale mam wągry, to jest o ile dobrze pamiętam trądzik łojotokowy. Czyli niby dobrze, bo nie tak mocno widoczne, no ale ... trądzik dalej jest ... > > P.S. > Jak Wy to robicie że słowa które przytaczacie mają brązowy kolor i są pochylone? Ja nie potrafie tak zrobić ![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Brałam Tertralysal przez 2 miesiące i byłam bardzo zadowolona. To jest naprawdę skuteczny lek i chociaż cała kuracja trwa około 6 miesięcy mi wystarczyły 2. Po tygodniu nic mi nowego nie wyskoczyło, a później to już tak sporadycznie, raz na tydzień gdzieś coś...
Miałam straszny tradzik na plecach i dekolcie, okropność, wielkie ropne krosty. Teraz nie mam już nic ![]() Nie ma się moim zdaniem co męczyć i czekać nie wiadomo na co. Należy spróbować, bo jeśli teraz nie będziemy mieć ładnej cery to kiedy? Ja mam 23 lata i miałam już dość. Poszłam do lekarza, co mi Pani przepisała to brałam i jestem zadowolona. Nie ma się czego bać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ines1985 napisał(a):
> Co do cen to differin kosztuje cos ponad 30 zl o ile sie nie myle. A tetralysal to juz nie pamietam, ale moze Madulka wie? Differin 43 zl, Tetralysal cos kolo 22 zl. Tyle, ze jedno jego opakowanie starcza na 8 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
ilonka napisał(a):
> Brałam Tertralysal przez 2 miesiące i byłam bardzo zadowolona. To jest naprawdę skuteczny lek i chociaż cała kuracja trwa około 6 miesięcy mi wystarczyły 2. Po tygodniu nic mi nowego nie wyskoczyło, a później to już tak sporadycznie, raz na tydzień gdzieś coś... > Miałam straszny tradzik na plecach i dekolcie, okropność, wielkie ropne krosty. Teraz nie mam już nic ![]() > Nie ma się moim zdaniem co męczyć i czekać nie wiadomo na co. Należy spróbować, bo jeśli teraz nie będziemy mieć ładnej cery to kiedy? Ja mam 23 lata i miałam już dość. Poszłam do lekarza, co mi Pani przepisała to brałam i jestem zadowolona. Nie ma się czego bać. ![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2011-01-17 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Może
![]() ![]() 'daj mi hamburgera!' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
kasialb napisał(a):
> Może ![]() ![]() > 'daj mi hamburgera!' ![]() ehehheh ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ale w sumie to dziwne jest
![]() ![]() ![]() Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Kto wie ... mój chłopak przytył jakieś 10kg-20kg po rzuceniu palenia, może Twoje ciało reaguje inaczej ...
A cere masz tłustą czy suchą? Może (o ile masz tłustą) jakoś ja zaniedbałaś i Cie wysypało ... Cieżko jest znleźć powód ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
kasialb napisał(a):
> A cere masz tłustą czy suchą? Może (o ile masz tłustą) jakoś ja zaniedbałaś i Cie wysypało ... Mam mieszana cere. Dbalam o nia tak jak zwykle wiec to nie to. > Cieżko jest znleźć powód ![]() Tak, wiem. I dlatego pojde chyba jeszcze do gina, niech mi zbada hormony... tak na wszelki wypadek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
madulka napisał(a):
> > Differin 43 zl, Tetralysal cos kolo 22 zl. Tyle, ze jedno jego opakowanie starcza na 8 dni ![]() Jejku... differin az tyle? wydawalo mi sie ze byl tanszy... Ale moze myli mi sie z czyms innym. Albo podrozal, ja swoj kupowalam jakis rok temu.
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hmm, dziwi mnie trochę, że od razu na wstępie dostałaś Differin. W końcu to dość silny lek. A propos jego działania- ja miałam po nim wysyp pryszczy. Isotrex, Isotrexin, Acne-derm tolerowałam dobrze, cera się poprawiała- niestety po odstawieniu dość szybko wracała do poprzedniego stanu.
![]() Jeśli chodzi o badania hormonalne- ja trądzik leczę od 8 lat ![]() Diane-35 też brałam. Nie dość, że zupełnie tych tabletek nie tolerowałam, to jeszcze cera zamiast poprawić się, to się pogorszyła. Za to po zwykłych tabletkach antykoncepcyjnych (Rigevidon) poprawiła się momentalnie. I bądź tu człowieku mądry. Mówisz, że ten wysyp pryszczy był dość nagły. A może zmieniłaś ostatnio jakiś kosmetyk i to reakcja na niego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ami napisał(a):
> Hmm, dziwi mnie trochę, że od razu na wstępie dostałaś Differin. W końcu to dość silny lek. A propos jego działania- ja miałam po nim wysyp pryszczy.Po Differinie wyglądałam gorzej niż przed nim. O mamo .. > W sumie te badania i tak są płatne i tak, więc możesz je zrobić we własnym zakresie. A moglabys mi napisac jakich hormonow to byly badania? Edytowane przez madulka Czas edycji: 2008-01-07 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
madulka napisał(a):
> > A moglabys mi napisac jakich hormonow to byly badania? Skoro i tak sa platne, to po co mam do gina isc.. Tylko nie wiem jak sie nazywaja ![]() Qrcze, nie pamiętam dokładnie, a jeszcze nie mam wyników, żeby sprawdzić. Na pewno testosteron, poza tym andro-coś tam i jakiś pisany drukowanymi literami- DH..a dalej nie pamiętam. Zapłaciłam za te badania w sumie 85 zł. A, i musiałam je zrobić niedługo po okresie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.