PCO a ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-17, 09:12   #1
sylwia.gda
Wtajemniczenie

PCO a ciąża

No własnie, jak poziom hormonow w podejrzeniu pco ma się do ciąży?

Edytowane przez sylwia.gda
Czas edycji: 2010-08-23 o 13:22
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-17, 14:46   #2
Nusi@
Raczkowanie

Dot.: PCO a ciąża

ja w ogóle nie wiem co to jest PCO ?

Jeśli jest to możliwe prosze o krótką informację
Nusi@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-17, 15:11   #3
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Witam!

Mogą być problemy z zajściem w ciążę, ale jest duża szansa na skuteczne indukowanie owulacji.
Oczywiści, nie ma sensu indukcja owulacji, jeżeli nie ma potencjalnego tatusia , ale myślę, że taka osoba kiedyś się pojawi, czego oczywiście Pani życzę!
Wiek 25 lat to istotnie dobry czas na zastanowienie się nad posiadaniem potomstwa, ale dotyczy to według mnie wszystkich potencjalnych rodziców.

Wojciech Kazimierak
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-17, 18:35   #4
bzyku
Rozeznanie

Na poczatku serdecznie witam Pana Doktora .
Jeśli można podłączę się pod wątek, bo mój problem również dotyczy PCO.
Po skrócie opiszę mój przypadek:
Od ok. 12 roku życia borykałam się z trądzikiem. W wieku dojrzewania wydawało mi się to dość naturalne, leczyłam się więc tylko dermatologicznie. Niestety antybiotyki i mazidła mało pomagały. Problem nie ustąpował. Na studiach zaczęłam brać Diane- 35. Efekt był zdumiewający. Wszystko zniknęło. W miedzy czasie wyszłam za mąż i w wiadomo w jakim celu tabletki odstawiłam . No i zaczął się problem - brak okresu przez pół roku, wywołany tabletkami i powrot ogromnie bolesnego trądziku, który przerażał nie tylko mnie... Ginekolog zalecił ponowne wzięcie Diane, niestety bez uprzednio przeprowadzonych badań (podobnie zresztą było z dotychczasowymi lekarzami) Zaczęłam więc pierwsze opakowanie, ale udałam się też do innego, tym razem ginekologa-endokrynologa. Zrobiono USG, badania hormonów i zdiagnozowano PCO. Znów więc od paru lat jestem na Dianie.
Mam dwa pytania:
1. Czy zbadany poziom hormonów jest wiarygodny? (byłam w trakcie pierwszego op. Diane)
2. Czy kobiety z trądzikiem i PCO w trakcie starania się o potomka i ewentualnym powodzeniu mają w ciąży problemy z bolesnymi cystami?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
bzyku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-17, 19:18   #5
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bzyku
Mam dwa pytania:
1. Czy zbadany poziom hormonów jest wiarygodny? (byłam w trakcie pierwszego op. Diane)

Nie, bo wysokim stopniu modyfikowany przez przyjmowanie Diane.

2. Czy kobiety z trądzikiem i PCO w trakcie starania się o potomka i ewentualnym powodzeniu mają w ciąży problemy z bolesnymi cystami?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Nie stwierdziłem ani nie słyszałem aby nagminnie jakoś ten problem występował.

W. Kazimierak
Stary 2005-10-18, 00:02   #6
bzyku
Rozeznanie

O czyli tak naprawdę to równie dobrze wcale nie muszę mieć tego PCO? Wprawdzie USG wykazało jajniki policystyczne, ale skoro wyniki badań hormonalnych nie są miarodajne... sama nie wiem? Czy trądzik (otyłość i hirsutyzm mnie nie dotyczy) i wynik USG wskazujący na PCO są wystarczające do stwierdzenia PCO?
A odnośnie drugiego pytania - właśnie przeczytałam swoją wypowiedź i nie wiem czy termin "bolesne cysty" został dobrze zinterpretowany - mnie chodzi o ropny, bolesny trądzik, nie ewentualne cysty na jajnikach. Pytam na wszelki wypadek, bo boję się nawrotu tradzika jak ognia. Pozdrawiam
Stary 2005-10-19, 12:47   #7
April007
Zadomowienie

GG do April007

U mnie rowniez 2 lata temu wykryto PCO przy okazji operacji wyciecia dermatoida przy jajniku. Wydaje mi sie ze na usg najlepiej widac... Nawet ja to zobaczylam na wydruku jak mi pokazali Rowniez od dziecka wlasciwie borykam sie z tradzikiem i nadwaga. Jedzenia zeby jako tako wygladac musze pilnowac caly czas. No i jestem na hormonach - Jeanine. W grudniu bedzie rok. Tradzik ustapil, USG po pol roku wyszlo bardzo ladnie podobnie proby watrobowe. Ale wiadomo - nie mam ochoty faszerowac sie do konca zycia lekami. Od 17 roku zycia bralam Diane35 przez 1,5 roku, potem po roku przerwy kiedy tradzik wrocil przeszlam na Logest, a potem jeanine. Czy istnieja inne mozliwosci leczenia na stale? Jako kosmetyczka naprawde nie moge sobie pozwolic na cere ze stanami zapalnymi na twarzy A watroba tez moze sie wkrotce zbuntowac...
April007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-19, 18:34   #8
bzyku
Rozeznanie

No właśnie też się zastanawiam jak długo bezpiecznie możemy brać hormony. Moja lekarka zapisując mi Diane powiedziała, że PCO jest nieuleczalne, zalecza się tylko jej objawy typu trądzik czy hirsutyzm, więc jestem skazana na hormony przez całe życie. Przyznam się, że trochę mnie to zmroziło.
Stary 2005-10-19, 19:04   #9
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Wiecie co, slyszalam jednak o przypadkach cofnięcia się objawów PCO po ciąży (nie wyleczeniu, ale uspokojeniu choroby).
April-hormony biorę też od kiedy pamiętam, już prawie 10 lat. Na szczęscie dobrze je toleruję. Ale kwestia dziecka spędza mi sen z powiek
Stary 2005-10-19, 22:10   #10
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Na hormony to wszyscy jesteśmy skazani, nawet ja. Bywa jednak, że te zawarte w lekach antykoncepcyjnych i HTZ lepiej służą niż własne. No cóż, czasem nie pozostaje nic innego jak się z tym pogodzić.Chyba lepsze to niż np. cukrzyca, kiedy też trzeba przyjmować hormony (insulina!).
Ja wiem, że nie wszystkich pociesza to, że inni mają gorzej!
W. Kazimierak
Stary 2005-10-19, 23:47   #11
bzyku
Rozeznanie

Panie doktorze zerknie Pan jeszcze na post z moimi wątpliwościami? (nr 6 od góry) Dziekuję bardzo
Stary 2005-10-20, 18:55   #12
bzyku
Rozeznanie

up
Stary 2005-10-22, 16:05   #13
bzyku
Rozeznanie

up
Stary 2005-10-24, 17:31   #14
bzyku
Rozeznanie

podbijam jeszcze raz
Stary 2006-03-02, 13:39   #15
sylwia.gda
Wtajemniczenie

up
Stary 2006-03-03, 11:42   #16
ewunia2
Zadomowienie

PCO nie wyklucza ciąży, moja b.dobra znajoma starała się o dziecko, w końcu lekarz zdiagnozował PCO i skierował na inseminację do kliniki bezpłodności. W lipcu tego roku skończy 30 lat i ostatnio nam oznajmiła, że się udało i jest w ciąży.

Kochana nic nie jest przesądzone
ewunia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-24, 20:19   #17
lilith1985
Przyczajenie

GG do lilith1985

witam!
miesiączkowa zaczęłam jak miałam 9 lat. od razu miałam bardzo bolesne miesiączki. w wieku 15 lat poszłam do ginekologa, który skierował mnie na badania hormonalne i wyszło że miałam nadmiar męskich hormonów. jestem osobą otyłą od zawsze, poza tym moja mama i babcia mają cukrzycę insulinozależną i również są otyłe. po jakimś czasie przepisał mi logest, brałam około pół roku, ale odstawiłam, bo zaczął mi rosnąć wąsik pod nosem i pod brodą. cały czas miałam nieregularny okres. zawsze trwał 3-4 dni i pierwszy dzień miałam bardzo obfite krwawienie. jak skończyłam 19 lat poszłam do ginekologa, przepisał mi wtedy diane35, brałam to dość długi czas, okres miałam raczej regularny, ale w pewnym momencie miesiączka zniknęła na 3 miesiące, w pierwszym miesiącu miałam tylko delikatne plamienie i nic więcej. zostałam skierowana do endokrynologa. z badań usg jajników endokrynolog stwierdziła, że na jajnikach mam pęcherzyki i przepisała mi metformax 500 i 850 mg. leczę sie u niej od około roku i jak dotąd żadnych badań mi nie robiła, tylko cały czas przepisuje metformax. od kilku miesięcy zaczęłam mieć również problemy z ciśnieniem, tzn mam bardzo skaczące, byłam w klinice nadciśnienia i lekarz stwierdził, ze mogę mieć pco. proszę mi doradzić czy dla mojego zdrowia lepiej zmienić lekarza czy dalej faszerować się tym metformaxem?
lilith1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-03, 13:46   #18
smv
Zakorzenienie

no to ja sie podlacze pod temat, nie bardzo wiej z czym sie je PCO ale dzis pani gin tez u mnie go stweordzial i powedzioala ze powaznie musze sie zastanowic nad dzieckiem do 30 roku zycia A POTEM MOJE JAJNIKI ZACZNA BYC LENIWE, TROCHE MNIE TO PRZERAZA...:-(
Stary 2009-03-03, 17:51   #19
iwonkoz19
Przyczajenie

Witam Panie Doktorze,proszę o pomoc.Otóż od dawna miałam problemy z nieregularną miesiączką,silnymi bólami jej towarzyszacymi i trądzikiem który męczy mnie nawet teraz.Byłam ostatnio u ginekologa robiłam badania hormonow i wykazały niedoczynnosc tarczycy,ginekolog powiedzial ze mam doczynienia z PCO ale nic wiecej mi nie zalecil niewiem co mam robicProsze o pomoc.Nie mam okresu od 2 miesiecy lekarz zalecil mi Primolut-Nor i to wszystko oczywiscie tym samym wykluczyl ciaze.

Edytowane przez iwonkoz19
Czas edycji: 2009-03-03 o 17:52
iwonkoz19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 11:53   #20
Tinky
Przyczajenie

Witam

Wątek jakoś ucichł, a tymczasem ja też mam pytanie
Pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 14 lat i od początku była bardzo nieregularna. Po roku poszłam do ginekologa, ale w zasadzie nic nie stwierdził. Sytuacja cały czas podobnie się przedstawiała, więc w średniej szkole znów poszłam do lekarza i babka wybadała u mnie torbiel na jajniku, dostałam Harmonet i torbiel się wchłonęła. Potem był jako tako spokój, więc jak nic nie boli, to nie chodzi się do lekarza Od ok.1,5 roku moje jajniki zaczęły mi "bulgotać". Coś jakby burczenie w brzuchu Głównie lewy(na nim była torbiel). Stąd zawsze wiem, kiedy dostanę okres, bo dzień lub dwa wcześniej zaczyna się koncert No i w połowie cyklu.
Na początku roku poszłam do ginekologa i stwierdził u mnie PCO. Oczywiście z objawami hirsutyzmu.
Mam też guzki na tarczycy, to stwierdzono u mnie dużo wcześniej. Więc teraz biorę eutyrox, metformax i harmonet.
Dochodzę wreszcie do pytania
Moja ginekolog też wcześniej straszyła mnie, że będą problemy z zajściem w ciążę.

Dwa tygodnie temu, jeszcze zanim zaczęłam Harmonet, pierwszy raz współżyłam. Nie zabezpieczyliśmy się w żaden sposób, ale przerwaliśmy przed "końcem". Dwa dni później dostałam okres (miałam go dostać wcześniej, ale odbyłam kilkunastogodzinną podróż,a w takim przypadku zawsze mi się przesuwa). Miałam bardziej bolesny niż zwykle, wzięłam 5 tabletek! gdzie zwykle starcza 1 lub spacer. Potem już wszystko normalnie, ale od tamtej pory cały czas słyszę moje jajniki. Tak nigdy nie było.
Czy to może być efekt tabletek? Albo pierwszego razu? Albo ciąży?
Jakoś nie pytam z wielkim strachem, bo chciałabym mieć dziecko z moim Mężczyzną
Ciekawa jestem, co to może być.
A jeszcze pytanie poboczne. Nasłuchałam się o bolesnych pierwszych razach. Tymczasem ja nic nie poczułam. Tzn.poczułam ale coś zupełnie przeciwnego do bólu Jak to możliwe?
Przed każdym badaniem ginekologicznym zgłaszałam fakt, że jestem dziewicą. I nie używałam nigdy tamponów.
Czy mogę spodziewać się odpowiedzi?
Tinky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 15:21   #21
Partymix
Raczkowanie

dzień dobry Panie doktorze mam pytanie dotyczące pco
Mój 1 lekarz ginekolog stwierdził u mnie pco na podstawie badań hormonalnych tzn. wysoki testosteron 106,0 nl/dl
prolaktyna 15.50 ng/ml
-progesteron 0.31 ng/ml
tsh 2.515 ulu/ml
dodam ze nie wiem w jakim dniu cykul były robione badania gdyz nie liczyłam tego. zrobiłam je ot tak na własną ręke gdyz przytyłam dośc znacznie gdy zaczełam regularnie współzyc z mezem (nie wiem czy to może miec jakies znaczenie)
Nigdy nie byłam gruba wrecz chuda miesiączki co miesiąć plus minus parę dni w tą czy w tamtą.
Lekarka przepisała mi yasminelle plus metformax brała je rok i 3 miesiące schudłam po tym plus dieta i gimnastyka 25kg , tyle co przytyłam. tradzik zawsze także miałam w okresie dojżewania dość bardzo ,leczyłam sie dermatologicznie teraz jest już ok, coś tam wyskoczy ale jest ok. Mam także owłosienie pod nosem i na brodzie ale nie wiem czy to nie genetycznie gdyz mama tez ma i siostry także.
teraz lecze się u innego lekarz gdyż mój 1 zachorował i juz nie leczy.jajniki czyste żadnych pęcherzy nic ok
2 lekarz powiedział ze nie mam pco bo jajniki sa ładne żadnych zmian itd.teraz od 3 cykli odstawiłam yasminelle i metformax mam miesiączki regularnie co do dnia i godziny od 2 cykli staramy się o dziecko jednak bez sukcesu, lakarka kazała pół roku i ewentualne badania troche duzo czasu musze czekać i sie starać.
Panie doktorze czy z tych wyników dodam że są one ze 1.5 roku temu robione może jednak wynikac PCO ? Nie wiem któremu lekarzowi wierzyc mam mętlik w głowie. mam 24 lata mysle że to dobry wiek na dziecko jesli mam pco.
Partymix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 10:55   #22
czarno_biala87
BAN stały

GG do czarno_biala87

Kochana, mogło być tak, że i jeden lekarz miał rację i drugi, zwyczajnie pęcherzyki się cofnęły. Nie oznacza to koniec problemów, ale że tak powiem "odroczenie"
nie zaszłaś w ciażę przez 2 miesiące, daj spokój... starajcie się kilka, wtedy jak się nie uda to możesz się martwic A na razie jesteś na dobrej drodze.
Ja mam PCO i nowotwór jajnika, ale niegroźny jak dotąd, zobaczymy czy nie rośnie... Ale mimo tego, za rok zamierzam starać się o malucha jak tylko dojdziemy do porozumienia z moimi jajnikami Teraz biorę Jasminelle, ale dopiero zaczełam, więc nie wiem jakie będą efekty. Wcześniej brałam przez prawie 4 lata Rigevidon i nie miałam problemów z jajnikami.... POtem odstawiłam na pół roku i okazało się, że coś się dzieje Ale nie traćmy wiary, bedzie dobrze!
czarno_biala87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 12:45   #23
azakowana
Zakorzenienie

czarno-biała a zauważyłaś, że poprzednia wiadomość jest sprzed pół roku?
Stary 2010-01-26, 16:29   #24
czarno_biala87
BAN stały

GG do czarno_biala87

A zauważyłaś, że czasami dziewczyny przeglądają takie fora (nawet starsze) szukając informacji?
Stary 2010-01-26, 16:41   #25
Neciak89
Zakorzenienie

No to wtedy wątek jest na forum, ale po co rady w konkretnym przypadku?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-26, 16:44   #26
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarno_biala87 Pokaż wiadomość
A zauważyłaś, że czasami dziewczyny przeglądają takie fora (nawet starsze) szukając informacji?
Wtedy osoba przeglądająca szuka wątku najbardziej aktualnego. A taki jest tutaj:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=99222&page=88.
Stary 2010-01-29, 12:44   #27
czarno_biala87
BAN stały

GG do czarno_biala87

No tak.
A cała dyskusja na temat tego gdzie powinnam pisać wnosi tyle do tematu PCO, że aż szkoda ją przerywać
Brawo koleżanki
Stary 2010-01-29, 13:09   #28
azakowana
Zakorzenienie

A Twoja odpowiedź pół roku po zadaniu pytania na pewno wnosi wiele.
Stary 2010-02-03, 08:34   #29
czarno_biala87
BAN stały

GG do czarno_biala87

Być może tyle samo co te twoje głupie dyskusje. Czy można do cholery odpowiedzieć na dowolny post bez twojego pozwolenia i aprobaty?!
Nie podoba ci się że piszę to nie dołączaj się, o co ci chodzi?
Stary 2010-02-07, 18:23   #30
alexia0806
Przyczajenie

GG do alexia0806
Dot.: PCO a wyniki badań

Witam serdecznie
rozpoznano u mnie zespół PCO, i w zwiazku z tym mam nastepujace wyniki:
WBC:5,50.RBC:5,22HGB:15,5 .HCT:44, Plt-245U/L, CRP-121,1mg/l
Na: 141,0 mmol/l K:4,36 mmol/ll Cl-99,2 mmol/l Ca-9,46 mg/dl
Mocz: B(-), C(-), ciala ketonowe-15, ciezar wlasciwy- 1,030 N- dosc liczne w p.w L- 2-4, obecne: moczany bezpostaciowe nieiczne, śluz poj.pasma
ASPAT: 28U/L, ALAT:14U/L, Fosf.alk.:76U/L
Kreatynina-0,6 mg/dL
Cholesterol: 171 mg/dl, TG:80mg/dl, HDL: 76,8 mg/dl, LDL:78,0mg/dl
Estradiol: 38,0 pg/dl, LH: 6,18mlU/ml, Testosteron:0,79 ng/ml, TSH: 1,731 uIU/ml
PRL na czczo: 11,50 ng/ml, obciazenie metoclopramidem , po 1h: 110,5 ng/ml, po2h: 109,49 ng/ml,
godz. 18.00:24,20 ng/ml,
Kortizol: 16,4 ng/ml, godz. 18.00:3,3ng/ml, po dexamethazonie nastepnego dnia rano: 0,0 ng/ml
Białko całk-7.93
Kochany Ekspercie moze pomozesz mi w interpretacji tych wynikow co one wogole znacza i czy sa az tak zle ze nie daja szansy na zajscie w ciaze???
Prosze o jak najszybsza odpowiedz pozdrawiam
alexia0806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości