Kupiłam staaary dom i sama robię remont - ktoś ma tak samo?:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-03, 11:56   #1
bella_de
Raczkowanie

Kupiłam staaary dom i sama robię remont - ktoś ma tak samo?:)

W związku z tym, że opłaty, w tym też kredyt wynoszą mnie 1 000 zł, oszczędności już w tym momencie nie mam, to co miałam wydałam na koszty notarialne oraz wymianę okien Podstawowe wyposażenie, typu cały zestaw mebli do sypialni (gdzieś ubrania trzymać trzeba a i spać również), lodówkę, piekarnik... to również kupione.
Nie zarabiam kokosów, a kredyt trzeba spłacać jeszcze przez 9 lat.
Ta nieruchomość, to nie sam dom, jest również ziemia i to spory kawałek.. Musiałam kogoś spłacić, częściowo to spadek. Nie o tym mowa jednak
Kupiłam też kilka maszyn. Nie było wyjścia, jeśli chcę tu mieszkać muszę obrabiać również ziemię
Na remont zabrakło w każdym razie. Robię co mogę sama, tanim kosztem, obecnie rozważam malowanie podłóg farbą olejną białą lub granatową. Wszyscy jednak granat mi odradzają... Bo podobno widać strasznie każdy pył, brud....a białe wyglądają zjawiskowo, nawet jeśli to tylko farba olejna....
Ściany na tyle na ile umiałam pociągnęłam gładzią , poobdrapywałam, pozbijałam... sypialnia prawie już gotowa
Najgorzej z łazienką. Aby była w miarę...potrzeba jakichś 5 000 na sam początek, najtańszą wersją ... własnymi siłami roboczymi Mój TŻ obiecuje tutaj pomóc... Nieoceniona jest męska pomoc przy takich pracach.
Kobieta dużo może zrobić, ale już cięcie rur czy kładzenie nowych, zbijanie kafli....
Jestem szczęśliwa, podekscytowana!
Bardzo chętnie porozmawiałabym z Wami o tym remoncie, podzieliła sie doświadczeniami, posłuchała Waszych rad Doświadczeń.
Nie mam z kim o tym rozmawiać, prócz mamy i TŻ.
Znajomi są jeszcze na etapie studiów, walki o zarobki, ... Ja się wycofałam z tej pogoni Troszkę inaczej wyobrażam sobie swoje życie, wieś , spokój, ziemia.... Praca owszem, ale raczej nie pełen etat.
Rozkręcam już od jakiegoś czasu swój mini-biznes
Od kwietnia mam silne postanowienie poświęcać duuużo czasu na ogródek warzywny
Obecnie mam troszkę wolnego czasu i zamierzam zająć się podłogą Powoli do celu.
Pozdrawiam
bella_de jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:19   #2
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Dot.: Kupiłam staaary dom i sama robię remont - ktoś ma tak samo?:)

My, tzn ja i mąż jesteśmy w podobnej sytuacji. Przerabiamy stary warsztat w którym kiedyś była hurtownia glazury na mieszkanie. W sumie w wakacje zaczęliśmy tak na ostro. Mąż robi wszystko sam, ja pilnuję dzieci, chociaż chciałabym mu pomóc, bo jest to jednak ciężka praca, tym bardziej że najpierw praca na etacie, potem powrót do domu, obiad i warsztat.
W wakacje skuwaliśmy w pierwszym pomieszczeniu (gdzie będzie salon i kuchnia) posadzkę, musieliśmy obniżyć poziom, bo warsztat sam w sobie jest dość niski, ale też chcieliśmy wyrównać poziomy pierwszego pomieszczenia z drugim (gdzie będą mam nadzieje już niedługo nasze pokoje i łazienka). No i teraz jesteśmy na etapie przykręcania regipsów na sufity w drugim pomieszczeniu. Podłogówka już jest zrobiona, okna wymienione na ciut nowsze, ale dalej stare, stelaże pod pokoje teżj już położone. W tą sobotę może uda się nam dokończyć sufity i zacząć przykręcać regipsy przy ścianach.
Aha, no i my lecimy na razie bez kredytów, wszystko idzie z kasy którą mamy na codzień. Tą nadwyżkę którą udało nam się wcześniej uzbierać powoli się kończy i dopiero wtedy zastanowimy się co dalej.

Edytowane przez 871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Czas edycji: 2013-12-03 o 12:21
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:31   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bella_de Pokaż wiadomość
W związku z tym, że opłaty, w tym też kredyt wynoszą mnie 1 000 zł, oszczędności już w tym momencie nie mam, to co miałam wydałam na koszty notarialne oraz wymianę okien Podstawowe wyposażenie, typu cały zestaw mebli do sypialni (gdzieś ubrania trzymać trzeba a i spać również), lodówkę, piekarnik... to również kupione.
Nie zarabiam kokosów, a kredyt trzeba spłacać jeszcze przez 9 lat.
Ta nieruchomość, to nie sam dom, jest również ziemia i to spory kawałek.. Musiałam kogoś spłacić, częściowo to spadek. Nie o tym mowa jednak
Kupiłam też kilka maszyn. Nie było wyjścia, jeśli chcę tu mieszkać muszę obrabiać również ziemię
Na remont zabrakło w każdym razie. Robię co mogę sama, tanim kosztem, obecnie rozważam malowanie podłóg farbą olejną białą lub granatową. Wszyscy jednak granat mi odradzają... Bo podobno widać strasznie każdy pył, brud....a białe wyglądają zjawiskowo, nawet jeśli to tylko farba olejna....
Ściany na tyle na ile umiałam pociągnęłam gładzią , poobdrapywałam, pozbijałam... sypialnia prawie już gotowa
Najgorzej z łazienką. Aby była w miarę...potrzeba jakichś 5 000 na sam początek, najtańszą wersją ... własnymi siłami roboczymi Mój TŻ obiecuje tutaj pomóc... Nieoceniona jest męska pomoc przy takich pracach.
Kobieta dużo może zrobić, ale już cięcie rur czy kładzenie nowych, zbijanie kafli....
Jestem szczęśliwa, podekscytowana!
Bardzo chętnie porozmawiałabym z Wami o tym remoncie, podzieliła sie doświadczeniami, posłuchała Waszych rad Doświadczeń.
Nie mam z kim o tym rozmawiać, prócz mamy i TŻ.
Znajomi są jeszcze na etapie studiów, walki o zarobki, ... Ja się wycofałam z tej pogoni Troszkę inaczej wyobrażam sobie swoje życie, wieś , spokój, ziemia.... Praca owszem, ale raczej nie pełen etat.
Rozkręcam już od jakiegoś czasu swój mini-biznes
Od kwietnia mam silne postanowienie poświęcać duuużo czasu na ogródek warzywny
Obecnie mam troszkę wolnego czasu i zamierzam zająć się podłogą Powoli do celu.
Pozdrawiam
Jestem pod wrażeniem.
Dziś gdy większość młodych ludzi z wiejskim pochodzeniem ucieka do miasta i nic nie chce mieć z wsią wspólnego to jesteś wyjątkiem.

Też od kilkunastu lat mieszkam na wsi i podoba mi się to.
Szczególnie jestem zadowolona z ogródka i możliwości posiadania swoich ekologicznych warzyw i owoców.I zdrowo i dla budżetu domowego znaczne odciążenie.

Jeśli chodzi o remont to nie mam doświadczeń w samodzielnym działaniu.
Jedynie mam wątpliwości czy biała podłoga to dobry pomysł?
Na wsi trochę więcej się podłoga brudzi niż w mieście.
Aby biała wyglądała dobrze to pewnie trzeba ją ze 2 razy dziennie zmywać, odkurzać bo każdy pyłek, nitka z ubrania będzie widoczne na takiej podłodze.
Ja nie zdecydowałabym się na biały.Jeśli już to lepiej granat.

A co masz zamiar uprawiać na tej ziemi skoro masz maszyny?

Powodzenia w działaniu Ci życzę.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 12:42   #4
trocka8
Wtajemniczenie

zobacz sobie bloga wizażanki - klempy, może zaproś ją na wątek
http://nadnarwia.blogspot.com/
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 13:00   #5
bella_de
Raczkowanie

Blog klempy jest naprawdę rewelacyjny, piękna okolica, wnętrza coraz ładniejsze.... Na pewno będę go obserwowała...może swój założę
Ja przeciwnie - nie chcę do miasta, mimo że urodziłam się na wsi.
Mój TŻ urodził się w Warszawie i nie chce tam już dłużej mieszkać. O tyle u nas fajnie, że bliskość stolicy, dobre miejsce, dużo firm, miejsc pracy, bardzo dobre szkoły ... Do tego własne 4 kąty Nie widzę sensu zmieniać miejsca zamieszkania
W wolnej chwili dodam jakieś zdjęcia od siebie.
Właśnie, biały się brudzi ale wygląda rewelacyjnie. Skandynawia słynie z białych podłóg. Trzeba będzie bardziej dbać o czystość
Podobno z granatem jest gorzej niż z białym - ciągle takie opinie słyszę
Pozdrawiam
bella_de jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 14:36   #6
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bella_de Pokaż wiadomość
Blog klempy jest naprawdę rewelacyjny, piękna okolica, wnętrza coraz ładniejsze.... Na pewno będę go obserwowała...może swój założę
Ja przeciwnie - nie chcę do miasta, mimo że urodziłam się na wsi.
Mój TŻ urodził się w Warszawie i nie chce tam już dłużej mieszkać. O tyle u nas fajnie, że bliskość stolicy, dobre miejsce, dużo firm, miejsc pracy, bardzo dobre szkoły ... Do tego własne 4 kąty Nie widzę sensu zmieniać miejsca zamieszkania
W wolnej chwili dodam jakieś zdjęcia od siebie.
Właśnie, biały się brudzi ale wygląda rewelacyjnie. Skandynawia słynie z białych podłóg. Trzeba będzie bardziej dbać o czystość
Podobno z granatem jest gorzej niż z białym - ciągle takie opinie słyszę
Pozdrawiam
A dlaczego tylko te 2 kolory bierzesz pod uwagę?
Nic innego by nie pasowało?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-03, 21:19   #7
Elfia4
DOMator

Białe podłogi są piękne, ale ja do ich malowania polecam raczej specjalne farby do malowania podłóg, niż farbę olejną. Olejnica żółknie i szybciej się ściera, bo brakuje jej odpowiedniej wytrzymałości.
Tikkurilla i parę innych firm mają specjalne farby przeznaczone do malowania podłóg. Może przydadzą ci się też farby do malowania płytek - mogłabyś tańszym kosztem odświeżyć łazienkę czy kuchnię.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-07, 09:06   #8
SandyCastle
Raczkowanie

a moze zamiast malowac podloge farba pokryc ja cementem i wypolerowac ?! wedlug mnie takie podlogi wygladaja fantastycznie, i jakby dokupic do cementu barwnik i wymieszac go niedbale osiagniesz efekt marmurowej podlogi. Ja na poczatku podchodzilam do takiego pomyslu z lekka rezerwa ale fantastycznie wygladaja te podlogi i w stylu industrialnym i we wnetrzach inspirowanych wiejskim domkiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Smpolishedconcrete1.jpg (38,8 KB, 62 załadowań)

Edytowane przez SandyCastle
Czas edycji: 2013-12-07 o 09:07
SandyCastle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-12, 13:26   #9
malamyszka20
Zadomowienie

hej ciesze sie ze trafilam na twoj watek;-) bo sama marze o takim właśnie życiu,jak narazie to tylko marzenia. Twoje podejście bardzo mi się podoba,jesteś kreatywna i nie boisz się podjąć sama takiego wyzwania,bo jak piszesz robisz narazie wszystko sama,a twój TZ wogole popiera twoja decyzje? Naprawdę swietna przygoda to musi być,coś innego,też chciałabym uciec od takiego normalnego świata,wyścigu szczurów i stworzyć sobie takie miejsce sama tak jak tego bede chciała ja. Twój dom dzięki temu bedzie miał dusze nie jak taki kupiony czy zbudowany przez firmę na zamówienie... Oglądałam wiele filmików na yt później wyśle ci link to bardzo pomaga. Również zakochałam się we wnętrzach skandynawskich,prostych formach i przejrzystych przestrzeniach,bede ci wysyłać jakies inspiracje tutaj jeśli chcesz i czekam na jakies fotki koniecznie;-) powodzenia;-)
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 20:36   #10
dorka1980
Wtajemniczenie

GG do dorka1980

Cytat:
Napisane przez SandyCastle Pokaż wiadomość
a moze zamiast malowac podloge farba pokryc ja cementem i wypolerowac ?!
jak to staaary dom to mimo wszystko cieplej będzie na dechach, no i łatwiej oraz taniej farbą pomalować niż robić beton

a co do betonu...może jasnoszare zamiast białych, dalej będzie skandynawsko
dorka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości