![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Komers...
Hmmm, Wy pewnie wiecie, jak to zorganizować. Chodze do 3 gimnazjum a wtedy podobno w niektórych szkólkach pod koniec roku jest komers...ale od czego to zależy? Uczniowie musze sami sobie zorganizować, czy jak?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Komers...
ja też chodzę do III gim. u nas w szkole też zawsze w czerwcu jest organizowany komers przez klasy kończące. u nas zaangażowani są wszyscy, a głównie rodzice . wychowawcy też pomagają, a uczniowie załatwiają, to co mogą (zaproszenia, muzyka, dekoracje itp.)
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
u mnie w 3 gim. był. Organizowali go głównie rodzice... za to uczniowie roznosili zaproszenia dla nauczycieli, dekorowali sale i takie tam drobne bzdurki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
u mnie w gimnazjum organizowali wszystko rodzice - rada
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
hehehe, chyba roznica pokolen sie klania, co to jest komers?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
hehe, no nie da sie ukryc, ze starowinki juz z nas. z czasem bedziemy takich pytan zadawac coraz wiecej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za moich czasow nie bylo zadnych komersów ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nasi dziadkowie tez chodzili na komersy
![]() wiec to nie jest zaden cool neologizm ![]() aha, komers to bal na zakonczenie szkoly, ines nie mialas balu osmych klas ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
nawet jak dziadkowie chodzili, to nie zmienia to faktu, ze za moich czasow (albo w moim miescie) nie uzywalo sie tego slowa (nie twierdze wcale, ze to neologizm). w mojej szkole bal osmych klas nazywal sie balem osmych klas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
U mnie to była po prostu dyskoteka dla wszystkich trzecich klas.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w szkole jest dokładnie tak samo
![]() Tu miał być cytaty z różowiutkiej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja tez chodze do trzeciej gimazjum i chcemy zorganizować dwa komersy: jeden na corocznej 3-dniowej wycieczce a drugi w domku nad pobliskim jeziorem(bo niekażdy może jechać na wycieczke).A pod koniec podstwówki też mialiśmy organizowane coś takiego na wycieczce:taka kolacyjka a po niej dyskoteka .To było bodajże w Hermanicach-bardzo ładny ośrodek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No dziewuchy nie mowcie, ze Wy takie starowinki jestescie. Ja pamietam, ze komersy byly jeszcze jak istniala podstawowka do 8 klasy...
![]() U mnie komers organizowali chyba rodzice... albo szkola ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Był planowany ale jako ze wszystko szło jak po grudzie to szkoła zrezygnowała ![]() W sumie to nawet lepiej... Wtedy nie mialam internetu, a co za tym idzie nie mogłam zapytac wizazanek jak sie ubrac, uczesac i umalować... Pewnie wygladałabym jak straszydło. Dzieki temu ze nie było tego balu uniknełam wielkiej porażki życiowej ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja balu nie mialam na koniec gimn i chyba dobrze bo moim zdaniem taka "mala studniowka" na koniec gimnazjum to troche nie trafiony pomysl, wszystko po to zeby sie przez chwile poczuc dorosłą w drogiej sukience.. a wychodzi to smiesznie heh |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
komers to bardzo stara nazwa... moj brat nawet miał komers (26 lat) wiec nie jestescie stare, tylko może u was to się inaczej nazywało
![]() Moj komers zorganizowała szkoła nie wiem czy dyrekcja czy rada rodziców, ale my tylko się składaliśmy (nie chce skłamać, nie pamietam po ile) i mieliśmy za to muzykę, jakieś posiłki (nawet obiad) było bardzo fajnie. Pamiętam, że atmosfera miła, bo odbywało się to u nas na auli ![]() Był jeszcze kamerzysta i zdjęcia klasowe ![]()
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
hihi widać też jestem stara (lat 18
![]() ![]() Ale Bal na zakończenie gimnazjum miałam i tak jak wnormalną studniówkę, zaangażowani w organizację sią głównie rodzice. Jak macie ochote na taką impreze, to działajcie ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam komers w czerwcu pod koniec ósmej klasy szkoły podstawowej. U nas wszystko orgniazowała szkoła i chyba komitet rodzicielski.
Pamiętam, że świetnie się bawiliśmy. To był taki pierwszy wielki, poważniejszy bal. ![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
O ludzie, pierwszy raz taka nazwe slysze. Ja do 8 kl. chodzilam och... 10 lat temu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja miałam komers chociaż to było 8 lat temu. Czy jest zabawa na zakończenie gimnazjum (w moim przypadku była to jeszcze podstawówka - 8 klas) to zależy od szkoły, a nazwa od regionu.
Na moim komersie nie było osób towarzyszących, bo z założenia to była zabawa dla uczniów kończących szkołę. Osoby ze wszystkich ósmych klas bawiły się na sali gimnastycznej, a poczęstunek (kanapki, napoje, chipsy-tak wtedy już je produkowali ) był w salach dydaktycznych. Aż mi się łazka w oku zakręciła, chyba pooglądam dziś wieczór stare zdjęcia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Paris, pytałas jak trzeba zorganizowac komers-nalezy zaczac niestety od dyrekcji szkoly, to ona bowiem wyraza zgode. Gdy uzyskacie zgode(moze sie to okazac trudne, moze trzeba bedzie zebrac podpisy od rodzicow itp), musiscie ustalic miejsce(sala gimnastyczna w szkole lub wynajeta sala), potem trzeba zajac sie finansami, dowiedzcie sie czy rada rodzicow jest w stanie swinansowac czesc przedsiewziecia, a jesli tak to jaka kwote powierzy do rozdysponowania, potem nalzey ustalic menu, albo ogolne dla calej szkoly, albo kazda klasa osobno. Trzeba tez sie zatroszczyc o muzyke-dowiedziec sie o wynajecie np dj.Potem ustala sie cene. Nie moze byc za wysoka bo bedzie malo chetnych i impreza moze sie nie odbyc. Jako uczniowie niepelnoletni musicie zaprzegnac w cala sprawe rodzicow.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Hej dziweczyny, co Wy gadacie ?
Ja miałam komers 11 lat temu ![]() Był organizowany w szkole. Dyrekcja wyraziła zgodę i wspolnie razem z rodzicami oraz naszymi wychowawcami organizwali wszystko co bylo potrzebne, a wiec napoje , jedzenie, etc. Uczniowie zajęli się tym czym mogli, co byli w stanie zrobić, np. zaproszenia, aranazacja miejsca w ktorym odbywal sie bal, a takze muzyka. Pamietam , ze byl to pozegnalny bal, w sensie doslwnym, byl placz i zal, ze juz byc moze wiekszosc z nas sie nie spotka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
ja też miałam komers na koniec podstawówki (kurcze, ile to lat minęło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie wiedziałam, co to jest komers- nikt tak w moich stronach tego nie nazywał- u nas był Bal Ósmych Klas ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
odnawiam wątek...
Czy są jakies dziewczyny chętne do dyskusji? bo nie chce sie na marne rozpisywac na pół strony :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja mam komers 14 czerwca
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.