|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Maluszek bardzo długo ssie pierś
Przypuszczam, ze temat juz mial miejsce, ale ciezko mi odnalezc. Moj synek ma prawie 4 tyg, karmie go piersia i tu jest problem... Sa sytuacje, kiedy karmienie trwa prawie 2h, szczegolnie wieczorem... Czasem zaczynam po jego kapieli o 19.30 a koncze o... 23.00 i z trudem go usypiam :/
Przez pierwsze 2 tyg wystarczalo 40min krmienia, ale karmilam co 3h, teraz trche dluzej spi w nocy 23.00-4.00. Macie jakies sposoby na przyspieszenie karmienia? a moze to naturalne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maluszek bardzo długo ssie pierś
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Jest to jak najbardziej naturalne. Pierś to nie tylko pokarm. To bliskość mamy, bezpieczeństwo, wyciszenie. I będzie trwało jeszcze długo.
A co trzy godziny karmisz, bo maluch tak sam zdecydował? Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2013-11-29 o 23:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mój synek na poczatku też wisiał na cycu (może nie 2 godziny, ale po 20-30 minut tyle że bardzo często). To się unormowało stopniowo. Myślę, że przede wszystkim nauczył się efektywnie ssać. Ok. 3 miesiąca karmienia zaczęły trwać 10 minut a teraz (8,5 miesiąca) są to czasem 3 minutowe sesje
![]() Z tym, że M. bardzo poważnie podchodzi do kwestii karmienie na żądanie ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Gang Iren
|
U mnie Eryk miał sesje po 30-40 minut. Z tym,że to nie było cały czas aktywne ssanie,bo przysypiał. A twój maluch nie śpi sobie przy piersi?
No i Eryk przez pierwsze 3 miesiące bardzo często piersi się domagał,co 1,5-2 godz,czasem była dłuższa przerwa.
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- bywa, ze zamula i jest prerwa, jak probuje oderwac, to znow chwyta, czasem go prowokuje zmiana pieluszki lub pionizuje do odbicia... no teraz tez je i trwa to juz ponad godzine... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze dwa tygodnie temu jadla krotko ale nawet co 30min. ![]() Teraz ( ma 8 tyg) upomina sie co 2.5h a w nocy spi 7h . Spokojnie Twòj maluszek też wskoczy w swòj tryb ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
pierwsze słyszę...
Jakaś bardzo stara ta metoda i nijak ma sie do zaleceń WHO.
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a propos tematu, to kolezanka polecila mi metode 20/20 czyli zmienianie podczas karmienia piersi co 20 min. wychodzi na to, ze w ciagu godziny je dwa razy z jednej raz z drugiej - tak podobno radzila jej polska polozna - tutaj kaza karmic do konca z jednej, potem oferowac druga piers. I kolejne karmienia zaczynac od tej ostatniej. W UK karmic kaza jedna piersia do konca, bo najwartosciowszy pokarm jest wiadomo na koncu, wiec metoda 20/20 swiadczy o tym, ze jesli naje sie po 40 min to tylko wstepnym pokarmem... (?) Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-12-01 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
W Polsce też była 30 lat temu jak się urodziłam... efekt moja mama przestała mnie karmić piersia, bo jej wisiałam na cycu. Doradzono jej wtedy przejśc na butle, bo pewnie nie ma mleka....
Jak słysze metoda co 3 odziny po 20 minut na każdej piersi, to mnie krew zalewa ![]() ![]() Ja karmiłam kiedyś 4 godziny. Też usypiał 2 godziny przy cycu. Unormowało sie, nie pamietam kiedy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
skoro spi ci od 23 do 4 rano to musi najesc sie porzadnie i dlatego tyle wisi. my mamy z 5 przystawien zanim zasnie po kapieli a i tak krocej spi w nocy. dziecko to nie komputer - nie zaprogramujesz (moze jak starsze bedzie to predzej)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Też to przechodziłam...mój w kółko albo wisiał na cycku albo płakał, bo kolki ![]() ![]() Mam nadzieję, że teraz dam radę dłużej ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Maluszek bardzo długo ssie pierś
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
To normalne, większość maluszków tak robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.