![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
strach przed ciążą- po ciaży???
Na wstępie napiszę, że długo szukałam czegoś na ten temat na forum i nie udało mi się znaleźć.... I nie wiem czy tutaj mogę założyć watek ale spróbuję- może mi się nie oberwie
![]() Otóż pytanie moje kieruję do kobiet, które mają już dzidziusia W wieku 17 lat mama zaprowadziła mnie do lekarza z prośbą o wypisanie tabletek antykoncepcyjnych. Nie współżyłam jeszcze w tedy ale mamie nie dało się przegadać- chciała bym była zabezpieczona i czuła się z tym sama pewniej. Chwilę przed skończeniem 19 lat rozpoczęłam "moje życie seksualne" mimo, że brałam tabletki zabezpieczałam się dodatkowo prezerwatywą (bardzo się bałam ciąży).... po czasie zrezygnowałam z partnerem z prezerwatyw zastępując je przerywanym stosunkiem.... Moje obawy były już mniejsze, do tego chciałam spędzić z nim resztę życia. Więc i po następnych kilku miesiącach kochaliśmy się już normalnie (tylko tabletki dla zabezpieczenia). Nie miałam obaw kompletnie żadnych! Rozstałam się jednak z tym chłopakiem następnie poznałam mojego męża. Miałam 22 lata zabezpieczałam się jedynie tabletkami. Przed ukończeniem 24 lat postanowiliśmy starać się o dzidziusia i tabletki odstawiłam. Teraz mam roczną dzidzię i panicznie boję się ciąży!!! Nie biorę tabletek ze względów zdrowotnych (po urodzeniu miałam drastyczny spadek wagi i póki co lekarz szuka przyczyn mojej teraźniejszej strasznej niedowagi). Stosujemy z mężem prezerwatywę. Ale przez to że tak się boję ciąży nie potrafię normalnie współżyć. Tzn jest normalnie ale potem mam obawy, czy oby na pewno mnie gdzieś członkiem nie dotknął, sprawdzam prezerwatywę czy oby na pewno jest cała i nie pękła, nie ma dziurki itd. Zachowuję się jak bym miała 15 lat ![]() Czy , któraś z Was również przeżywała taki strach, że zaraz w ciąży będzie? Jak tak to jaką formę antykoncepcji wybrała???? A może ja panikuję za bardzo i serio jak 15 latka się zachowuję i tabletki wystarczą. Znam procent prawdopodobieństwa zajścia w ciążę przy wszystkich rodzajach antykoncepcji ale i tak paraliżuje mnie myśl, że jak już będę zabezpieczona to i tak się nie przełamię bez "gumki".
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: strach przed ciążą- po ciaży???
bardzo chciałabym Ci pomóc, ale niestety nie wiem jak
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jeśli nie chcesz już dzieci, to może spirala...? Może by zlikwidowała ten paniczny lęk?
---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Ważniejsze moim zdaniem jest to dlaczego się boisz tak panicznie... Ale to rozmowa do terapeuty, a nie na forum jeśli chce się szukać przyczyn ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Problem narodził się przez twoją matkę. To ona zaszczepila w tobie tę panikę mimo, że mówisz, że tak nie jest. Ale czytając twój post odrazu tak pomyślałam! Sory, ale tobie może pomóc jedynie psycholog. Mimo, że wiesz jakie jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy stosowaniu różnej antykoncepcji to nadal panikujesz i myślisz o tym co chwilę! To nie jest normalne
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
witam, miałam podobnie jak ty paniecznie bałam sie kolejnej ciązy, tylko ze ja po drugim dziecku stwierdziłam ze to juz koniec i wiecej niechce i niemoge mieć. i szukałam najbardziej odpowiedniej metody.a z tytułu tego ze drugi bobas jest mimo brania tabletek, to zdecydowałąm sie na spiralke, i jestem zadowolona
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Moze boisz sie ze nie bedziesz w stanie utrzymac kolejnego dziecka ze jedno juz wystarczy i przy kolejnym juz nie podolasz? Albo w czasie ciąży czułas się źle , porod był bolesny i podświadomie nie chcesz tego rpzezywac jeszcze raz?
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja tez tak miałam po 2 ciazy i na pewno nie przez matke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
A do psychologa pójdę i co mu mam powiedzieć??? :"Panie mam dziecko i nie chcę drugiego- dziewczyna na wizażu powiedziała ze mam do Pana przyjść bo mam problem" ![]() ![]() ![]() Ale dzięki za radę. ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Niby znam sporo metod antykoncepcji ale na pewno nie wiem wszystkiego, więc napisz proszę ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() A jak byś mogła jeszcze napisać jak się z nią czujesz? Nie obawiasz się, że się wrośnie (bo wiem, że może). Jesteś przy tej metodzie pewna, że nie zajdziesz w ciażę? Nie masz już żadnych obaw? ---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Witam
mam podobne uczucia rowniez panicznie boje sie kolejnej ciazy zabezpieczaam sie tabletkami.. przez puerwsze tygodnie zabezpieczalam sie dodatkowo prezerwatywa ale i tak sobie wkrecalam i zrobilam test.. wyszedl negatywny ale i tak ciagle mam w glowie mysli ze -a moze jestem w ciazy? czesto mam tak ze np.. poczuje cos intenstywniej i od razu mysle zew to objaw ciazy bo przeciez przy pierwszej ciazy tak mialam naszczescie nie popadam w obsesje ale boje sie strasznie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też tak mam, że coś mi się w brzuchu ruszy i już myślę, że dziecko kopie albo się przesuwa (choć wiadomo, że jest to nierealne). Albo trochę mnie brzuch pobolewa to też, że pewnie ciąża. W obsesję też myślę, ze nie popadam- nie myślę o tym bez przerwy itd ale strach jest i to spory. A jakie tabletki bierzesz? Czujesz się po nich dobrze? Przytyłaś po nich może (mi dodatkowo zależy bardzo na przytyciu nawet do 10kg).
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
chodzi mi o metody sterylizacji, dla osób które z cała pewnoscia nie chcą się decydować na więcej potomstwa.
http://www.wazektomia.pl/ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=170594
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
mi tez zalezy na przytyciu..
jetem taka drobna ![]() ![]() ja biore micronor tabletki dla matek karmiacych wszystko dobrze po nich ale niestety nie tyje... ![]() a powiedz mi twoj tz sie tez tak obawia?kolejnej ciazy? chcialabym sie pozbyc tego strachu kocham dzieci sa wspaniale ale nie predko bede chciala miec drugie dziecko.. a moze nawet juz nigdy go miec nie bede? chcialabym kiedys ale boje sie strasznie.. i porodu i przechodzic przez to wszytsko poraz drugi..
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie obawia się tak jak ja. Wiadomo, woli poczekać jeszcze trochę ale na pewno cieszyłby się z kolejnego maleństwa. Jednak szanuje moje zdanie i moje lęki. Może też dlatego, ze też woli poczekać kilka lat. Choć nie wiem czy w ogóle się zdecydujemy na kolejnego dzidziusia.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a boisz sie moze przez ciezki porod albo ciezka ciaze
wiadomo ze to nie jest takie piekne.. i lekkie jak na filmach.. ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a nie myślałaś o sterylizacji? http://<br />
http://cafeteria.pl/se...antykoncepcja/
choć nie wiem czy to jest legalne w Polsce
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
koleżanka mamy jest "podwiązana" ale zrobił to lekarz bez jej wiedzy w sumie bo po 4 porodzie macica była w tragicznym stanie i w razie ciąży dziecka by nie donosiła. Ale czy "tak o" można to nie wiem. Idę niedługo do ginekologa, zapytam i wpiszę żebyście i wy wiedziały.
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
podbijam
![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Hey Maja jak sie masz?
moze wybierz sie do ginekologa i porozmawiaj z nim o antykoncepcji powiem ci tak.. duzo lezy w naszej psychice ja sama wariuje jednak staram sie pogubic te mysli.. i nie myslec o kolejnej ciazy bo kurde oszaleje.. i tylko zbzikuje ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się co raz bardziej nad trwałą metodą ![]() A słyszałyście może o wkładkach niehormonalnych? Ja w sumie nie wiele ale wiem, ze coś takiego jest i też zabezpiecza przed ciąza. To może założyć sobie taką wkładkę niehormonalną i do tego brać tabletki hormonalne antykoncepcyjne albo zastrzyki? Czy to głupota?
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
a czemu nie chcesz brac samych tabletek?
ja zastanawialam sie nad implantem ale podobno nie miesiaczkuje sie przez ten czas.. kolo 3 lat dla mnie to cos nienormalnego.. i nienaturalnego dlatego zdecydowalam sie na tabletki
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych tabletek to właśnie.... kurcze panikara jestem i boję się ze i tak zajdę w ciażę. Znam osoby, które pomimo ich brania zaszły. W sumie tylko moja koleżanka i ciocia ale więc niewiele tych osób ale jednak są. Do tego chyba zrobiłam się bardziej "wygodna" i nie chce mi się pamiętać, nastawiać budzika itd żeby tylko wziąć tabletkę. Boję się , że zapomnę.
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Bardzo wygodny jest zastrzyk antykoncepcyjny http://www.poradnikzdrowie.pl/seks/a...ace_35206.html
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale dlaczego piszecie tutaj o sterylizacji, skoro jest to w Polsce nielegalne??
Co do metody antykoncepcji - możesz brać tabletki, zdecydować się na plasterki antykoncepcyjne, albo na krążek antykoncepcyjny. Ewentualnie spirala, o której mówily dziewczyny, myślę, że byłaby dobrym pomysłem. W każdym razie ja powiem tak - im szybciej coś z tym zrobisz, tym lepiej, bo obawiam się, że Twoje życie seksualno - uczuciowe z mężem może na tym mocno ucierpieć, skoro on nawet przytulić się do Ciebie nie może, jeśli jesteście nago, bo tak się boisz.. Po prostu w końcu zacznie mu brakować normalności w związku i może się coś popsuć. Zapytaj ginekologa o spiralę, niech Ci wyjaśni dokładnie co i jak, ze wszystkimi szczegółami, może to Cię przekona jakoś bardziej. A poza tym - sama nie wiem, niby jesteś uświadomiona, bo sama śmiejesz się z tego, że wiesz, że nie ma plemników-kamikadze, które przeskoczą na Ciebie, zapłodnią Cię itd, a boisz się np. przytulać z mężem, bo jesteście nago, więc może trzeba by się było doedukować, poczytać jakieś portale na temat możliwości zapłodnienia i jak to przeczytasz, to Ci się coś uświadomi? Ciężka sprawa, ale zrób coś, bo naprawdę małżeństwo może na tym ucierpieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do tej sterylizacji to właśnie nie byłam pewna czy jest legalna czy nie. Miałam też o to dziś lekarza zapytać ale go nie ma ![]() A! jeszcze co do plastrów- to są niezdrowe i nie warto ich przyjmować.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.