|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Matura ustna z języka polskiego
Witam serdecznie
![]() Jestem w klasie maturalnej. Przyjaciółka doradziła mi żebym wybrała jakiś trudniejszy temat- taki, który wybiera niewiele osób ponieważ dostanę łatwiejsze pytania. I cóż, nie wiem teraz jak się za niego zabrać a zależy mi na zdaniu matury ustnej na przynajmniej 85%. Temat brzmi; ,, Fryderyk Chopin i jego muzyka- sposób przedstawienia w literaturze, filmie i sztuce''. Byłabym wdzięczna za wszelką pomoc ![]() Moje gg; 1516919 Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Matura ustna z języka polskiego
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jest mnóstwo filmów, pozycji literackich gdzie Chopin w roli głównej albo jako postać dalszego planu jest przedstawiony. Tak samo jak mnóstwo jest filmów gdzie użyto jego muzyki. Dzieła sztuki jak jego portrety i rzeźby także występują w dużych ilościach. Wybierz sobie po prostu kilka filmów, kilka książek, wierszy,sztuk teatralnych o nim. Do tego kilka obrazów, pomników. Obejrzyj, przeczytaj i coś z tego na pewno do pracy się nada. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2013-12-07 o 14:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Trochę dziwna teoria... Trudniejszy temat nie gwarantuje Ci łatwiejszych pytań. Nawet jeżeli wybrałabyś popularny temat, związany chociażby z motywami literackimi to nie widzę problemu by zdać maturę na wysokim poziomie. Wystarczy uczciwie zabrać się do wybranych lektur i nikt Cię żadnym pytaniem raczej nie zaskoczy.
Kolega wybrał kiedyś temat o komentatorach sportowych i ledwo zdał, bo wyłożył się na własnej prezentacji, która nie była za prosta do opracowania i miał z nią spore problemy. Co do Twojego aktualnego tematu na maturę to zależy właśnie czy coś już masz zebrane i nieopracowane, czy zaczynasz całkowicie od zera. Tylko niech koleżanka Ci już dalej nie doradza, bo zgodnie z jej teorią to najlepiej jakbyś wybrała same mało znane pozycje w sztuce - może dzięki temu pytania będą jeszcze łatwiejsze. ![]() Możesz poszukać na bardziej tematycznych forach ciekawych tytułów z każdej dziedziny, może nawet uda się trafić na jakąś fajną ciekawostkę. Masz jeszcze trochę czasu, poświęć go na nagromadzenie materiału i na pewno da radę z niego ułożyć ciekawą prezentację. ![]() Edytowane przez Conchita20 Czas edycji: 2013-12-04 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Jak dotąd mam dwie biografie Chopina, przwiduje umieścić najważniejsze informacje o nim we wstępie swojej prezentacji. Następnie jeśli chodzi o literature to utwór Norwida pt. ,, Fortepian Chopina'', myślę że przyda się tu książka z opracowaniem polskich utworów przez polonistów. Film - ,,pragnienie miłości'' no i co do sztuki nie mam żadnych koncepcji...jest wiele obrazów więc napewno coś znajdę, gorzej natomiast z opowiedzeniem o tym. Ogólnie sztuka to nie moja dziedzina. Co do filmu, będę szukać jakiś recenzji. Film jest znany, tak więc będzie ich sporo.
Co do materiałów pomocniczych- przewiduje plan wypowiedzi, cytaty, fragment filmu i obraz dzieła lub rzeźby na kartkach A4 które rozdam komisji. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Czy podałabyś mi jakieś pozycje, które są Ci znane? ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- Zaczynam zupełnie od zera...uważam że mam jeszcze czas do maja i prawdopodobnie zaczną ją przygotowywać w ferie (od 20 stycznia). Narazie zbieram jedynie materiały, które muszę do tego czasu przeczytać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Weź pod uwagę, że sztuka, to nie tylko malarstwo. Polecam płytę Leszka Możdżera "Impressions on Chopin". Z filmów nasuwa mi się jeszcze "Con amore" (ale to bardziej o Konkursie Chopinowskim). A co do literatury, to Norwid jest strasznie oklepany - pomyśl o czymś innym, jest dużo książek/wierszy inspirowanych właśnie tym motywem (np. z okresu XXlecia)
Brakuje mi jakiejś książki o muzyce Chopina - weź pod uwagę,że Twój temat nie mówi o Chopinie, ale o nim I jego muzyce. I po co Ci aż dwie biografie? Jedna wystarczy. Co do teorii, że będziesz mieć łatwiejsze pytania, to wcale się nie sprawdza. Ja miałam trudną prezentację, na temat, jakiego nie miał nikt, a i tak miałam trudne pytania.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Miałam temat, którego nikt nie miał, bo sama go zaproponowałam.
Miałam jedną, jedyną lekturę i to z niej mnie przetrzepali, a że nie przeczytałam ![]()
![]() |
#9 |
BAN stały
|
"Lato w Nohant" komedia w 3 aktach napisana przez Jarosława Iwaszkiewicza o pobycie Fryderyka w posiadłości swojej ukochanej George Sand.
Miała kilka wersji filmowych, teatralnych.Ostatnia wersja z 1999r. Agnieszki Glińskiej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
jak to cudownie, że od przyszłego roku będzie normalnie ustna matura z polskiego i będą pytania a nie bezsensowna prezentacja. Skończą się takie wątki osób, które na najłatwiejszą część matury nie mają pomysłu albo są zwykłymi LENIAMI, że piszą na forum a chociażby nie użyją google.
Taki człowiek to porażka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
|
pfee-rozumiem że w ten sposób próbujesz się dowartościować, jednak prosiłabym o zachowanie chociażby namiastki kultury jeśli wiesz co to wogóle znaczy
![]() Pozdrawiam Edytowane przez klaudunia135 Czas edycji: 2013-12-06 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Też słyszałam opinie, że lepiej wziąć temat, w którym opracowujemy książki/filmy prawdopodobnie mało znane przez komisję. Samej raczej bym się tego nie podjęła, chyba lepiej po prostu wybrać temat, w którym możemy wykorzystać nasze ulubione lektury, wtedy ryzyko niepowodzenia jest znikome.
Inaczej sprawa się ma, jeśli dany temat Cię interesuje, a nie wiem jak to jest z Tobą i Chopinem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Najlepszy temat to taki z którym nię będziemy się męczyć i wszystko znajdziemy w 3 maks 4 książkach . A na dodatek wszystko będzie łatwe do zapamiętania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
|
Rozumiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pamiętaj, że musisz się ograniczyć do ok. 4-6 utworów/dzieł. Więcej po prostu nie zdążysz omówić.
Weź biografię, jeden obraz/rzeźbę, jeden wiersz, jeden utwór muzyczny i jeden film. Ze sztuką może być trudno, więc musisz po prostu szukać interpretacji. Liczy się nie ilość, ale jakość. Lepiej wziąć 4 pozycje, ale rzetelnie się z nich przygotować i dobrze opisać, niż 8 i tylko "liznąć" każdej. Weź tez pod uwagę, że 15 minut mówienia to ok. 4 strony A4 pisane 12TNR. W pracy musi się znaleźć wstęp i obszerniejsze wnioski, co oznacza, że na omówienie samych dzieł pozostaje Ci ok. pół strony na każde, to naprawdę nie jest dużo. Kto wie ile ich w tą pracę nie wsadzisz, bo po prostu nie wyrobisz się w czasie. Jeśli masz temat z korespondencji sztuk to musisz wziąć po jednej pozycji z malarstwa, literatury, filmu i w przypadku Chopina muzyka też jest konieczna. Dobrze jeśli literatura tez jest różnorodna, czyli nie tylko proza, ale np. jedna pozycja z prozy, a druga pozycja to dramat albo liryka. Jeśli masz taką różnorodność to już na samym wstępie zyskujesz kilka pkt za bogactwo gatunków w pracy. I nie bój się tematu - wystarczy do tego podejść w odpowiedni sposób. Nie ma złych tematów. A rad koleżanki już nie słuchaj, bo gada głupoty. Pamiętaj też, że jeśli chodzi o sztukę (malarstwo, muzykę), czy lirykę, masz większe pole manewru jeśli chodzi o pytania, bo zazwyczaj każdy dane dzieło interpretuje na swój sposób. Jeśli chodzi o prozę i film to tutaj musisz już dobrze znać treść/akcję.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:03.