|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Zespół Jelita Drażliwego/Nadwrażliwego POMOCY
Hej dziewczyny
![]() Moimi objawami są przede wszystkim: nadmierne gazy,"przelewanie w brzuchu",wzdęcia,zaparcia ,kołatanie serca,nieregularne wypróżnianie,oddawanie kupy w postaci "kuleczek". Każdy lekarz twierdzi,że na tą przypadłość nie ma lekarstwa. Stosowałam wiele leków, ostatnimi czasy Tribux forte-co może daje ukojenie na jakiś czas. Postanowiłam sama zadziałać np. ziołami, wyczytałam,że następujące mogą mi pomóc: -rumianek -kozłek lekarski -koper włoski -anyż -melisa -mięta pieprzowa I tu moje pytania: 1.Czy któraś z Was piła wyżej wymienione ziółka? 2.Mogę je wszystkie ze sobą zmieszać? 3.Słyszałyście coś o "kocim pazurze" jego efektach itp? 4.Może macie inne sposoby/leki prócz wyłączenia stresu,zmiany diety itd ![]() Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek radę.. ![]() Pozdrawiam gorąco.. ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zespół Jelita Drażliwego/Nadwrażliwego POMOCY
a od kiedy masz takie objawy? i skad lekarz wie, ze to jelito drazliwe? Mialas badania czy jak to lekarze udaja, ze maja rentgen w oczach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Przechodziłam przez to samo, wprawdzie lekarz nie dał mi jednoznacznej diagnozy czy to jest ZJD czy jakieś nietolerancje, ale rozwiązanie jest jedno - zmiana diety. Ogranicz gluten i laktozę - ja efekty widziałam już po 1 tygodniu, a wcześniej problemy z jelitami ciągnęły się za mną około 2 lata. Teraz może i nie nazwałabym się okazem zdrowia, ale w porównaniu do tego co było wcześniej jest nieporównywalnie lepiej.
Memory is deceptive because it is colored by today's events. Edytowane przez Suvienka Czas edycji: 2013-12-03 o 14:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Odżywiam się zdrowo typu: orkiszowy chleb,słodycze i alkohol ograniczone a na siłownię chodzę 3 razy w tygodniu..
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
To nikt nie próbował z ziołami?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Kozłek to jest waleriana. Jeśli podłoże jest nerwowe to chyba sama waleriana nie pomoże. Inne zioła pomagają na trawienie, jednak nie wydaje mi się, żeby na IBS podziałały. takie zioła są fajne jak np. przesadzimy z ciężkostrawnymi potrawami albo się przeżremy (np. na święta).
Poza tym zioła nie są jak to się ludziom wydaje, zupełnie bezpieczne. Zawierają substancje lecznicze, któe w zbyt małym stężeniu nie podziałają, w zbyt dużym mogą zaszkodzić. Poza tym mają różne działanie, np. żółciopędne, wiatropędne itp. Akurat rozkurczające mogłyby teoretycznie na IBS pomagać, tylko że przede wszystkim nie wiadomo co ci jest. Poza tym właściwe przygotowywanie ziół jest trudniejsze, niż się ludziom wydaje, to nie herbata. jedne trzeba zaparzać długie, z innych robić wywar i to jeszcze każde ma inny czas przygotowania. Można kupować gotowe wyciągi. Podsumowując, nie jest to rozwiązanie z gatunku łatwych ani szybkich, już nie mówiąc o pewności. Pewnie, jak chcesz możesz próbować, ale nie bez powodu wiele osób radzi dietę eliminacyjną lub inne zmiany w diecie albo więcej badań.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.