![]() |
#1 |
BAN stały
|
ślub cywilny a nie kościelny
Są tu jakieś wizażanki, które brały tylko ślub cywilny?
Mój TŻ oświadczył mi się miesiąc temu. Z tym że on jest rozwiedziony i wiadomo, nie może wziąć ponownie ślubu kościelnego. Bardzo żal Wam było białej sukni i pięknej ceremonii? I jak zaplanowałyście całą uroczystość, listę gości, wesele (było czy nie?). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub cywilny a nie kościelny
wystarczy przejrzeć dwie-trzy strony wstecz...
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360455
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Widziałam
![]() Z tym że mi chodzi bardziej o uczucia panien młodych - w sensie czy nie żałowałyście. Nie jestem jakoś specjalnie wierząca, nie stosuję się do kościelnych nakazów i się z nimi nie zgadzam ale czy nie żal jest Wam pięknej ceremonii, białej sukni itp? Zawsze marzył mi się ślub z wielką pompą, a moim największym marzeniem (będziecie się śmiać) było przyjechanie konno albo chociaż dorożką. A jak wiadomo, przy ślubie cywilnym nikt czegoś takiego nie robi. I o ile wisi mi opinia innych, o tyle samej mi szkoda, mimo że do tego slubu jeszcze pewnie daleko... chociaż kto wie - przy cywilnym wszystko załatwia się w tempie ekspresowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Byłam na kilku ślubach cywilnych, które odbywały się tak samo jak kościelne, tzn normalnie z białą suknią i niektóre również z wielką pompą... jedyna różnica była w tym, że goście jechali do danego miejsca gdzie ślub cywilny się odbywał a nie do Kościoła. Jeśli takie twoje pragnienie możesz sobie pojechać do ślubu konno... czemu nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Heh, centrum Wrocławia, Urząd Stanu Cywilnego, a tam baba w białej sukni na koniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
No w sumie raczej nikt nie idzie do Urzędu Stanu Cywilnego w białej sukni z welonem....
TŻ na dodatek mówi że czerwona do kolana, świadkowie i po krzyku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Co prawda 2-3 posty wyżej koleżanka opowiedziała, że była na kilku takich ślubach i były białe suknie i pompa, ale dalej możesz się zapierać, że tylko w garsonce wypada...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Wiem, wiem.
Tylko jeszcze TŻta trzeba będzie przekonać ![]() Jeszcze jedno - a welon też może być? Edytowane przez Mirrranda Czas edycji: 2013-11-03 o 19:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Uzależnienie
|
Brałam "tylko ślub cywilny" i niczego nie było mi żal z prostego powodu - niczego sobie nie żałowałam
![]() Była biała suknia, był długi welon, była piękna ceremonia w plenerze, była własna piękna przysięga, był mendelson i było huczne wesele do białego rana ![]() Brałam ten ślub z założenia jako mój jedyny w życiu ślub i dopięliśmy wszystko na ostatni guzik, było lepiej niż mogłam sobie wymarzyć ![]()
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Uzależnienie
|
A nie ma za co
![]() ![]()
![]() |
#15 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() http://www.youtube.com/watch?v=qCVJMOU3JHk Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ślub kościelny nie z realnej potrzeby tylko dla białej sukni i ceremoni to zwyczajna szopka,
ubierz sobie wielka suknie welon co chcesz poza tym jest juz taki wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360455 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Polka Ogarniaczka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
My bierzemy cywilny
![]() I nie 'tylko cywilny', a AŻ cywilny, bo to będzie nasz jedyny ślub. Nie chcemy kościelnego i nigdy go nie będzie ![]() Normalnie będzie biała suknia (welonu chyba nie, ale po prostu nie chcę), wesele i wszystko to, co wiąże się ze ślubem i weselem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To Twój dzień, nie rozumiem czemu miałabyś nie założyć do ślubu białej sukni ślubnej. Twój TŻ powinien Cię wręcz w tym wspierać, a on takie coś? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My będziemy brać cywilny, będę w białej sukni z trenem i kwiatami we włosach. Ale to jest ustalone z TŻ i spójne z jego wizją. Gdyby miał inne wyobrażenie nie musiałby się dostosować do mojego tylko szukalibyśmy kompromisu. Czego i autorce życzę. Rozmawiaj z TŻ dlaczego ma taką a nie inna wizje i spróbujcie pogodzić Wasze wizje.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On na pewno chce tego ślubu? Czy bierze go z obowiązku, więc nie widzi potrzeby się wysilać? I nie patrz na to, co ludzie robią, co 'wypada'- sama siebie wsadzasz w te sztywne ramy. Parę razy przejeżdżając obok USC widziałam panny młode w białych, ślubnych kieckach. Cywilny nie znaczy gorszy. Ten też może być elegancki, wzniosły, uroczysty, można po nim zrobić wesele z pompą. Tylko trzeba o to zadbać. I ja nie wiem, co wy wyjątkowego, pięknego widzicie w ślubach kościelnych? (nie mam tu na myśli osób wierzących) Przydługa, nudna msza, przysięga, gdzie powierza się swoje życie i zaprasza do małżeństwa jakieś bóstwa, wyimaginowanego ducha-stworzyciela, który czuwa nad światem. Gdzie tu sens, jakaś wartość? Co pięknego w robieniu takiej szopki, przyjmowaniu sakramentu, którego się nie uznaje, na dodatek przez kapłana, którego władzy i mocy się nie uznaje? Jaką ma wartość taki ślub ![]()
![]() |
![]() |
#24 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
Myślę, że dziewczyny miały na myśli to, że facet już brał ślub - przeżył wszystko to o czym autorka marzy i teraz już mu zwisa i powiewa cała oprawa (tak to zrozumiałam) i wg mnie np to nie jest fer, że odmawia swojej przyszłej żonie czegoś o czym ona marzy a on sam przeżył. Poza tym to on jej oświadczył jaką ma mieć suknie i jak ma wyglądać ślub, więc kto tu jest dodatkiem?
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciągle widuje PMki w białych sukniach, wychodzące z USC na Placu Zamkowym w Warszawie. Ludzie przystają z uśmiechami i patrzą tak samo, jak na te, które wychodzą z kościoła nieopodal. Czy Twój TŻ jest starszy od ciebie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem i w sumie mam alergię na takie podejście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
nie do końca przeczytałam co pisałyście ale tak mi się przypomniało, kiedyś znalazłam w necie : http://www.youtube.com/watch?v=6l8zh...eature=related
Nie ma czego sobie żałować, to nie czasy kiedy do cywilnego się szło e sukience zwykłej. Ślub to ślub, nie ważne jaki. Powodzenia ![]()
![]() |
#28 |
BAN stały
|
Eh, bo to wygląda tak:
- na początek sama myślałam, że do ślubu cywilnego biała suknia odpada, więc już sobie upatrzyłam projekt dla krawcowej, czerwonej sukienki do kolana - potem stwierdziłam że strasznie mi szkoda takiego pięknego ślubu i tej białej sukni i całej tej oprawy - jego niechęć do hucznego ślubu cywilnego może wynikać z wieku (????) i z tego że jest "poważnym człowiekiem" i jego koledzy brali zazwyczaj skromne śluby cywilne. Ale, znając życie, jak zwykle mi ustąpi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uświadom mu, że czasy się zmieniły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
Konkordat podpisali chyba w '93, a wtedy to on miał 18 lat, o ślubach nie myślał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.