|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak odzyskać faktury?
Jestem osobą niepełnosprawną. Jakiś czas temu przyjeżdżał do mnie fizjoterapeuta.
Zachowywał się wulgarnie i agresywnie więc podziękowałam mu za współpracę. Do dziś(pół roku!), nie oddał mi rachunków. Podejrzewam, że on nawet nie ma działalności gospodarczej, gdyż na wcześniejszych rachunkach podpisywała się jego dziewczyna. Czy macie jakiś pomysł , jak odzyskać brakujące faktury? Szczegóły zachowania tego pana opisałam na blogu. Mam też drugiego fizjo(który sprowadził mi tego wątpliwej jakości), ale on dał mi do zrozumienia, że bardziej zależy mu na relacji ze znajomymi, niż rachunkach dla mnie. Wręcz sugerował, że powinnam przyjąć tego człowieka do pracy z powrotem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak odzyskać faktury?
Jeśli nie ma działalności gosp to przecież nie wystawi faktur...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;78821791]Jeśli nie ma działalności gosp to przecież nie wystawi faktur...[/QUOTE]
Wystawiał używając pieczątki dziewczyny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
To NIE wystawiał. Nie jego nazwisko, zwyczajnie może ci powiedzieć spadaj. On nie ma prawa wystawiać, a posługiwanie się cudzą pieczątką, cudzym nazwiskiem - niezgodne z prawem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Więc nic nie mogę zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zmienić fizjoterapeutę. poza tym niewiele - no, zawsze można wkopać do skarbówki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Pewnie dziewczyna ma firmę i wystawił fakturę jako ona (jakoby ona dokonała usługi)
Kiedyś pewna Pani świadczyła mi usługę do projektu. Poprosiłam o fakturę... i musiałam czekać tydzień aż pojedzie do koleżanki, która ma firmę żeby jej wystawiła. Pani była z polecenia z poprzedniego projektu, może firmę rozwiązała, hmm nie wiem... Nie masz jakiegoś zaprzyjaźnionego prawnika (albo studenta prawa xd)? Większość osób na oficjalny list z kancelarii (choćby to była tylko ciocia i list przecież nie ma żadnej mocy prawnej) zaczyna się bać i jakoś on może tę fakturę ci wystawi
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Nie wystawi bo nie ma DG!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
To mu wystawi dziewczyna jak poprzednio. Albo kolega.
Autorka potrzebuje tych faktur, bo pewnie bez nich nie dostanie zwrotu albo coś takiego. To chyba najważniejsze?
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie! Potrzebuję rachunków do zwrotu(a w zasadzie mój ojciec)
Czy jeśli podam ich do skarbówki, dostaną cynk, że był na nich donos i stąd kontrola? Czy będą mieli informację kto na nich nadał? Ten facet jest naprawdę agresywny- bałam się go gdy przyjeżdżał ![]() Poza tym obecny fizjo jest dobry technicznie i boję się jego rezygnacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- No ale Autorka się teraz obudziła? Ta sprawa się ciągnęła miesiącami. Jeżeli ktoś kombinuje, nie odpowiada nam jako fizjoterapeuta i milion innych zastrzeżeń, to współpracę kończy się szybko. No niestety, ale ma problem trochę na własne życzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem sprawa jest już pozamiatana:
Facet może się tłumaczyć że to nie jest jego stała dzialalnosc (więc może ja wykonywać na podstawie umowy np o dzieło, bez rejestracji w ceidg), a źródło utrzymania ma inne. Ponadto, wystawienie przez osobę trzecią faktury za taki zaległy okres nie jest łatwe, oznaczaloby korektę zeznań podatkowych. Na drugi raz niestety trzeba weryfikować kontrahenta czy jest zarejestrowany czy nie. Ewentualnie dopytaj się do zwrotu jakiego dokumentu potrzebujesz, czy moze być rachunek czy koniecznie faktura. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ale dla wystawiajacego to nie takie proste. Z us rozlicza się co miesiąc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dokładnie. W najlepszym wypadku może rozliczać się kwartalnie, więc do końca grudnia może wystawić fakturę za październik.
Oprócz podatku do US rozlicza się jeszcze VAT, jeśli się jest vatowcem. Zwracam uwagę jeszcze na to, ze wystawienie faktury (jakkolwiek nie jest ona dowodem spełnienia świadczenia, tylko dokumentem księgowym) na określoną kwotę, może potem stanowic podstawę do wezwania do zapłaty. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Płaciłam gotówką
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
.
|
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Dziś po ośmiu miesiącach szarpania się z tym człowiekiem, odzyskałam rachunki...
Niestety, niesmak po jego zachowaniu zostanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.