Bezczelna współlokatorka ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-15, 20:38   #1
soonka
Raczkowanie

GG do soonka

Bezczelna współlokatorka ?

Witam. Chciałabym poznać Waszą opinię. Otóż mam mieszkanie 3 pokojowe ( dwie sypialnie i salon razem z aneksem kuchennym). Jeden pokój wynajmuję pewnej dziewczynie. I w czym problem. Otóż w ten weekend wróciłam do domu rodzinnego ( często to robię, gdyż studiuję) i akurat w ten weekend miała powiedziałam mojej siostrze, ze może spać u mnie. Oczywiście powiadomiłam o tym moja współlokatorkę, a ona na to, że już zaprosiła swoich znajomych. A ja mówię, ze ok, ale muszę siedzieć u siebie , a ona na to, że będą robić jakieś wielkie gotowanie. Bardzo się zdenerwowałam, bo nawet nie raczyła mi powiedzieć, ze zaprasza jakaś większą liczbę osób ( ja ją powiadomiłam, że prawdopodobnie będzie moja siostra - ostatecznie nie była). Po pierwsze nie siedzą u siebie mimo, ze własnie w piątek mówiłam jej, ze ma zapraszać gości do siebie( często jak zaprasza znajomych to nie idzie do pokoju tylko siedzą w salonie, a ja przez to nie czuję się jak u siebie) A teraz najlepsze poprosiłam ją, żeby mi mówiła jak zaprasza większą grupę gdy mnie nie ma, bo jakby nie patrzeć nie znam tych osób i nie wiem co oni wymyśą. Później jeszcze rozmawiałyśmy i zapytałam ile osób zaprosiła to wielce obrzuła się " o rety itd." Ani trochę nie było jej głupio, bardziej już mi. Mi na prawdę nie przeszkadzają goście, ale denerwuje mnie, ze nie zaprasza ich do siebie i nawet nie zapytała, a nawet wczesniej nie powiedziała o tym (mimo, ze wspominala, ze widzi sie ze znajomymi w sobote). Co myślicie na ten temat ?

Ludzie są na tyle szczęśliwi,
na ile sobie pozwolą.
soonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 20:44   #2
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Bezczelna współlokatorka ?

No chyba ją coś boli :| ona jeszcze kręci nosem bo twoja siostra będzie spać w twoim pokoju tak?

i to są właśnie wady pokoju z aneksem kuchennym, niby trzy pokoje ale laska się czuje na salonach jak u siebie
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 20:57   #3
NinaSimone
Zakorzenienie

Powiedz jej, ze nie jest tu sama i z czystej grzecznosci powinna Cie uprzedzac. Nawet pod Twoja nieobecnosc. Co z tego, ze Cie nie ma. Masz prawo wiedziec co sie dzieje. Powinna Cie tez uprzedzac.. , ze beda goscie. Teraz trafilo, ze nie bylo Twojej siostry, ale nastepnym razem? Ktos ma siedzie jak mysz pod miotla? Bo ktos inny siedzi ze znajomymi "w salonie"? Kuchniaa jest wspolna. Maalo tego ja niewyobrazam sobie, by ktos przez swoich gosci nie pozwalal mi czuc sie swobodnie. Wynajmuje pokoj i tam jej pole. Do reszty niech sie dostosuje. Tak jak Ty mozesz to ona tez.

Edytowane przez NinaSimone
Czas edycji: 2013-12-15 o 20:59
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 21:20   #4
Ingel
Rozeznanie

skoro jestes właścicielka mieszkania to masz prawo ustalac jakieś zasady. Dziewczyna zdecydowanie czuje się zbyt " u siebie". Może jeszcze powinnaś ją poprosić o zgodę, czy Twoja siostra może przekimać i czy nie będzie jej przeszkadzać w imprezie? Eh. Pogadaj z nią stanowczo i przypomnij że to Twoje mieszkanie.
Ingel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 22:48   #5
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez soonka Pokaż wiadomość
Otóż w ten weekend wróciłam do domu rodzinnego ( często to robię, gdyż studiuję) i akurat w ten weekend miała powiedziałam mojej siostrze, ze może spać u mnie. Oczywiście powiadomiłam o tym moja współlokatorkę, a ona na to, że już zaprosiła swoich znajomych. A ja mówię, ze ok, ale muszę siedzieć u siebie , a ona na to, że będą robić jakieś wielkie gotowanie. Bardzo się zdenerwowałam, bo nawet nie raczyła mi powiedzieć, ze zaprasza jakaś większą liczbę osób ( ja ją powiadomiłam, że prawdopodobnie będzie moja siostra - ostatecznie nie była).
Z Twojego opisu wynika, że właściwie w tym samym czasie powiadomiłyście siebie o gościach – najpierw Ty o siostrze, a zaraz potem ona o swoich gościach.

Cytat:
Po pierwsze nie siedzą u siebie mimo, ze własnie w piątek mówiłam jej, ze ma zapraszać gości do siebie( często jak zaprasza znajomych to nie idzie do pokoju tylko siedzą w salonie, a ja przez to nie czuję się jak u siebie)
Rozumiem, że Ty nie przyjmujesz gości w salonie, a współlokatorka w piątek nie zgłaszała sprzeciwów, gdy mówiłaś jej, że ma nie zapraszać gości do salonu?

Cytat:
Mi na prawdę nie przeszkadzają goście, ale denerwuje mnie, ze nie zaprasza ich do siebie i nawet nie zapytała, a nawet wczesniej nie powiedziała o tym (mimo, ze wspominala, ze widzi sie ze znajomymi w sobote). Co myślicie na ten temat ?
A miałyście wcześniej w ogóle umowę, że ona musi Cię pytać o to, czy może zaprosić gości? Rozmawiałyście o tym kiedyś wcześniej? Robiłyście ustalenia na ten temat podczas podpisywania umowy?
Stary 2013-12-15, 23:00   #6
Takajakaya
Wtajemniczenie

Jesteś właścicielką, więc Ty ustalasz zasady. Można być miłym, ale do pewnego stopnia.

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 23:05   #7
soonka
Raczkowanie

GG do soonka

Oczywiście, że przyjmuję gości w salonie, bo jest to mój pokój. Nie rozmawiałyśmy na ten temat, bo dla mnie było normalne, że jej gości będzie gościć u siebie w pokoju.
A co do powiadomienia, jesli nie powiedziłabym pierwasza to myślę, ze ona nie wspomniałaby o swoich planach wcale

na ile sobie pozwolą.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-15, 23:27   #8
Aisha_Q
Zadomowienie

Dlatego nigdy w zyciu nie zamieszkam w jednym mieszkaniu z jego właścicielem.
Aisha_Q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 23:31   #9
malinowa87
Raczkowanie

Cytat:
Oczywiście, że przyjmuję gości w salonie, bo jest to mój pokój. Nie rozmawiałyśmy na ten temat, bo dla mnie było normalne, że jej gości będzie gościć u siebie w pokoju.
A co do powiadomienia, jesli nie powiedziłabym pierwasza to myślę, ze ona nie wspomniałaby o swoich planach wcale
Czyli, że jej wynajmujesz tylko jeden pokój, a Twój jest drugi pokój i salon tak?
malinowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 23:32   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Dlatego moim zdaniem powinnaś ustalić z lokatorką zasady użytkowania lokalu. A z każdym kolejnym lokatorem ustalaj je zanim w ogóle podpiszecie umowę. Dla Ciebie oczywiste jest, że salon jest Twoim pokojem, a dla Twojej lokatorki (i wielu innych osób) oczywiste jest, że w sytuacji wynajmowania pokoju pewna część użytkowa domu jest wspólna, np. łazienka, kuchnia czy salon, jeśli nie jest jednocześnie czyjąś sypialnią.
Sporo moich znajomych wynajmowało lub wynajmuje pokoje i prawdę powiedziawszy u wszystkich, u których byłam salon z aneksem kuchennym stanowił wspólną część mieszkania. Nie było problemów z przyjmowaniem tam gości.
Stary 2013-12-15, 23:32   #11
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dlatego w życiu nie wynajęłabym pokoju w sowim mieszkaniu.

Nawet jakby mi to spłacało pół raty kredytu. Nie chciałabym się czuć w swoim mieszkaniu jak intruz.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-15, 23:43   #12
malinowa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aisha_Q Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Dlatego w życiu nie wynajęłabym pokoju w sowim mieszkaniu.

Nawet jakby mi to spłacało pół raty kredytu. Nie chciałabym się czuć w swoim mieszkaniu jak intruz.
A ja się zgadzam z jedną i z drugą z Was Najzdrowszy układ to taki, gdy właściciel mieszka gdzie indziej, a osoby mieszkają w danym lokum na równych prawach.
malinowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 00:13   #13
trocka8
Wtajemniczenie

trochę dziwne jest dla mnie podejście, że właścicielowi to można wszystko a wynajmujący najlepiej niech się nie wychyla poza swój pokój. fajnie mieć swoje mieszkanie, ale warto pogodzić się z tym, że skoro decydujemy się na podnajem to nie będzie ono już tylko i wyłącznie naszym domem, ale też domem innej osoby, która ma prawo czuć się w nim swobodnie.

ja mieszkam z właścicielką i szczerze mówiąc gdyby mi zaczęła stawiać jakieś obostrzenia odnośnie korzystania z części wspólnej to bym jej powiedziała hasta la vista i tyle.
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 04:08   #14
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Witam. Chciałabym poznać Waszą opinię. Otóż mam mieszkanie 3 pokojowe ( dwie sypialnie i salon razem z aneksem kuchennym). Jeden pokój wynajmuję pewnej dziewczynie. I w czym problem. Otóż w ten weekend wróciłam do domu rodzinnego ( często to robię, gdyż studiuję) i akurat w ten weekend miała powiedziałam mojej siostrze, ze może spać u mnie. Oczywiście powiadomiłam o tym moja współlokatorkę, a ona na to, że już zaprosiła swoich znajomych. A ja mówię, ze ok, ale muszę siedzieć u siebie , a ona na to, że będą robić jakieś wielkie gotowanie. Bardzo się zdenerwowałam, bo nawet nie raczyła mi powiedzieć, ze zaprasza jakaś większą liczbę osób ( ja ją powiadomiłam, że prawdopodobnie będzie moja siostra - ostatecznie nie była). Po pierwsze nie siedzą u siebie mimo, ze własnie w piątek mówiłam jej, ze ma zapraszać gości do siebie( często jak zaprasza znajomych to nie idzie do pokoju tylko siedzą w salonie, a ja przez to nie czuję się jak u siebie) A teraz najlepsze poprosiłam ją, żeby mi mówiła jak zaprasza większą grupę gdy mnie nie ma, bo jakby nie patrzeć nie znam tych osób i nie wiem co oni wymyśą. Później jeszcze rozmawiałyśmy i zapytałam ile osób zaprosiła to wielce obrzuła się " o rety itd." Ani trochę nie było jej głupio, bardziej już mi. Mi na prawdę nie przeszkadzają goście, ale denerwuje mnie, ze nie zaprasza ich do siebie i nawet nie zapytała, a nawet wczesniej nie powiedziała o tym (mimo, ze wspominala, ze widzi sie ze znajomymi w sobote). Co myślicie na ten temat ?
Takim zachowaniem współlokatorka sprawi, że to Ty będziesz czuła się jak gość.
Twoje mieszkanie- Twoje zasady.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 07:13   #15
_Matilde_
Biała Dama

Nie wszyscy się nadaja na właściciela wynajmującego, może Ty Autorko właśnie niekoniecznie. Warto pamiętać, że lokator praktycznie teraz u Ciebie ma podstawowe miejsce życia, nawet jeśli jeździ do domu na weekendy to większość czasu spędza u Ciebie, i płaci Ci za to, więc ma prawo się czuć swobodnie, i nie robisz mu łaski że może korzystać z mieszkania. Nie wiedziałaś na co się godzisz wynajmując
pokój, może to jeszcze przemyśl

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 07:47   #16
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Dziewczyny, nie wiem po co najazd że "łaska", że jej wszystko wolno
Autorce chodzi tylko o to, że współlokatorka nie uprzedziła wcześniej, że będzie więcej osób i tyle. Osobiście wydaje mi się, że powinno być to coś normalnego, niezależenie czy jest to relacja właściciel-wynajmujący, wynajmujący-wynajmujący, czy nie wiem... mąż i żona szczególnie jeśli chodzi o grubszą imprezę.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 07:56   #17
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beczka Soli Pokaż wiadomość
[...]Autorce chodzi tylko o to, że współlokatorka nie uprzedziła wcześniej, że będzie więcej osób i tyle. [...]
Nie, Autorce chodzi o to, że siedzą w salonie:
Cytat:
Po pierwsze nie siedzą u siebie mimo, ze własnie w piątek mówiłam jej, ze ma zapraszać gości do siebie( często jak zaprasza znajomych to nie idzie do pokoju tylko siedzą w salonie, a ja przez to nie czuję się jak u siebie)
Moim zdaniem salon z aneksem kuchennym to jadalnia i jeśli właścicielka mieszkania życzyłaby sobie, żebym z niego nie korzystała (sama czy ze znajomymi), to bym się wyprowadziła.
Co do tego, że dziewczyna nie uprzedzila o wizycie dużej liczby gości - zgadzam się z Autorką.
Stary 2013-12-16, 08:02   #18
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Cytat:
Napisane przez mpt Pokaż wiadomość
Moim zdaniem salon z aneksem kuchennym to jadalnia i jeśli właścicielka mieszkania życzyłaby sobie, żebym z niego nie korzystała (sama czy ze znajomymi), to bym się wyprowadziła.
Co do tego, że dziewczyna nie uprzedzila o wizycie dużej liczby gości - zgadzam się z Autorką.
Ale w czym problem, żeby współlokatorka powiedziała: "słuchaj, przychodzi więcej osób, będziemy siedzieć w salonie"?
Skoro dziewczyna zgodziła się mieszkać z właścicielką, powinna przyjąć na klatę 'gości przyjmujesz u siebie" - bo tak się umawiały, więc IMHO autorka może mieć jakąś tam pretensję (szczególnie, że chodzi o grom nieznanych jej osób)
Skoro jej ten stan nie odpowiada, pora zmienić mieszkanie i tyle.

edit: z tą bezczelnością w tytule, to też lekka przesada po prostu błąd komunikacji między obiema paniami i tyle.

J. Piłsudski

Edytowane przez Beczka Soli
Czas edycji: 2013-12-16 o 08:08
Stary 2013-12-16, 08:05   #19
Vulcana
Raczkowanie

Też byłam kiedyś współlokatorką. Zawsze salon był częścią wspólną, gdzie przyjmowaliśmy gości. Jak była większa impreza, to mówiliśmy o tym wcześniej, a jak ktoś miał tylko wpaść na kawę, czy też wspólne gotowanie, to wystarczyła informaca w dniu przyjścia towarzystwa. Jak współlokatorzy spędzali weekend poza mieszkaniem, to też nie musiałam nikogo informować o tym, że ktoś do mnie przychodzi.
Mieliśmy do siebie pełne zaufanie. W sumie mieszkaliśmy razem ok. 4 lat.

PS. Też mieszkałam z właścicielem mieszkania (chłopak mojej współlokatorki).
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 08:25   #20
soonka
Raczkowanie

GG do soonka

Ja nie traktuję salonu tylko jak swojego pokoju, ale nie jest to częsć wspólna, bo niby dlaczego miałaby nią byc?? często siedzimy w salonie razem, oglądamy coś, ale to nie jest pokój to przyjmowania gości, tym bardziej, że w swoim ma do tego warunki. Ostatnio już któryś raz nie mogłam tam pójść pouczyć się, czy obejrzeć telewizji, bo ona zaprosila tam gości. Generalnie początkowo chodziło mi główie o to, że mnie nawet o tym nie powiadomiła, ale później jak przemyślałam jej wiele zachowań to stwierdziłam, że po prostu nie ma taktu.

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Nie wszyscy się nadaja na właściciela wynajmującego, może Ty Autorko właśnie niekoniecznie. Warto pamiętać, że lokator praktycznie teraz u Ciebie ma podstawowe miejsce życia, nawet jeśli jeździ do domu na weekendy to większość czasu spędza u Ciebie, i płaci Ci za to, więc ma prawo się czuć swobodnie, i nie robisz mu łaski że może korzystać z mieszkania. Nie wiedziałaś na co się godzisz wynajmując
pokój, może to jeszcze przemyśl
Przecież ona czuje się bardzo swobodnie i nie utrudniam jej życia.

na ile sobie pozwolą.
Stary 2013-12-16, 08:26   #21
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie traktuję salonu tylko jak swojego pokoju, ale nie jest to częsć wspólna, bo niby dlaczego miałaby nią byc?? często siedzimy w salonie razem, oglądamy coś, ale to nie jest pokój to przyjmowania gości, tym bardziej, że w swoim ma do tego warunki. Ostatnio już któryś raz nie mogłam tam pójść pouczyć się, czy obejrzeć telewizji, bo ona zaprosila tam gości. Generalnie początkowo chodziło mi główie o to, że mnie nawet o tym nie powiadomiła, ale później jak przemyślałam jej wiele zachowań to stwierdziłam, że po prostu nie ma taktu.
A moim zdaniem jednak powinnaś mieszkać sama.
Nie potrafisz ustalać zasad. Powiedzenie komuś "to nie jest tylko mój pokój, ale też nie jest cześc wspólna. Siedź tam tylko wtedy, kiedy mi to odpowiada" jest dziwne. Albo wynajmujesz pokój i mówisz, że w salonie się nie siedzi, albo liczysz się z tym, że ktoś będzie żył i oddychał. Możesz wymagać, żeby nie przyjmowała gości w salonie, ale jeśli umawiają się na gotowanie, to wiadomo, że będą przebywali przy kuchence. Masz takie mieszkanie i tyle.
Stary 2013-12-16, 08:40   #22
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ja nie traktuję salonu tylko jak swojego pokoju, ale nie jest to częsć wspólna, bo niby dlaczego miałaby nią byc??
Dla wielu osób salon z aneksem kuchennym (stawiam na to, że nie jakimś rozbudowanym) to część wspólna mieszkania. Tak samo, jak korytarz, kuchnia czy łazienka.
Jeżeli oczekujesz od swojego lokatora, że nie będzie korzystał z salonu, to zaznaczaj to podczas uzgadniania zasad wynajmu.

Cytat:
często siedzimy w salonie razem, oglądamy coś, ale to nie jest pokój to przyjmowania gości
Ależ jest, tyle, że nie jej gości. Sama pisałaś „Oczywiście, że przyjmuję gości w salonie, bo jest to mój pokój.”
Stary 2013-12-16, 08:44   #23
soonka
Raczkowanie

GG do soonka

Zasada prosta - może tam przebywać gdy jest sama, gotować jak się z kims umówi, ale nastepnie iść do siebie.

Wynajmujesz od kogoś czy komus ?

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dla wielu osób salon z aneksem kuchennym (stawiam na to, że nie jakimś rozbudowanym) to część wspólna mieszkania. Tak samo, jak korytarz, kuchnia czy łazienka.
Jeżeli oczekujesz od swojego lokatora, że nie będzie korzystał z salonu, to zaznaczaj to podczas uzgadniania zasad wynajmu.

Ależ jest, tyle, że nie jej gości. Sama pisałaś „Oczywiście, że przyjmuję gości w salonie, bo jest to mój pokój.”
tak,nie jej gości
chodzi o to, że ja chce móc w każdym momencie spokojnie iśc do tego pokoju i robić co mi się podoba

a w ogole jeśli mieszkanie mamy na pół to chyba i powinnam brać kwotę za pół mieszkania , a nie za pokój skoro mamy takie same prawa...

na ile sobie pozwolą.

Edytowane przez soonka
Czas edycji: 2013-12-16 o 08:47

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 08:45   #24
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aisha_Q Pokaż wiadomość
Ja też Co z tego, że wynajmuję pokój? To moi goście nie mają prawa być w kuchni, łazience czy salonie? Ja mogę tam być tylko, żeby się umyc, ugotować i jak mi właścicielka pozwoli?
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Dla Ciebie oczywiste jest, że salon jest Twoim pokojem, a dla Twojej lokatorki (i wielu innych osób) oczywiste jest, że w sytuacji wynajmowania pokoju pewna część użytkowa domu jest wspólna, np. łazienka, kuchnia czy salon, jeśli nie jest jednocześnie czyjąś sypialnią.
Sporo moich znajomych wynajmowało lub wynajmuje pokoje i prawdę powiedziawszy u wszystkich, u których byłam salon z aneksem kuchennym stanowił wspólną część mieszkania. Nie było problemów z przyjmowaniem tam gości.

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
trochę dziwne jest dla mnie podejście, że właścicielowi to można wszystko a wynajmujący najlepiej niech się nie wychyla poza swój pokój. fajnie mieć swoje mieszkanie, ale warto pogodzić się z tym, że skoro decydujemy się na podnajem to nie będzie ono już tylko i wyłącznie naszym domem, ale też domem innej osoby, która ma prawo czuć się w nim swobodnie.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 08:47   #25
kevschaa
Zakorzenienie

Do kiedy macie umowe?
Jak dla mnie najlepiej jakbyś spisała zasady w dwóch egzemplarzach na kartce i obie byście się pod nimi podpisały.

I żeby było wszystko jasne dla jednej i drugiej strony.
np.:
"z salonu możesz korzystać podczas mojej nieobecności, jeśli jestem to możesz skorzystać ze znajomymi z kuchni a później przejść do swojego pokoju"
"jeśli zapraszasz więcej niż np. 4 osoby chciałabym żebyś najpierw mnie zapytała"
itd....

Może z jednej strony takie spisywanie na kartce wydaje się dziecinne, ale z drugiej obie caly czas mialybyscie wglad do swoich ustalen na ktore sie zgodzilyscie.

Chociaż rzeczywiście uważam że w takich wypadkach zazwyczaj i dla jednej i drugiej strony wynajmowanie może nie być przyjemne.
Dla Ciebie bo masz jednak poczucie że to twoje, więc chcesz decydować na bieżąco co i jak ci się podoba.
Dla niej bo nie może się czuć na tyle swobodnie jakby wynajęła mieszkanie z jakąś obcą dziewczyną, a nie właścicielką
Ja np. bym się nie nadawała do wynajmowania ani komuś obcemu, ani z kimś obcym, bo zawsze musi być wszystko po mojemu

Edytowane przez kevschaa
Czas edycji: 2013-12-16 o 08:50
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 08:49   #26
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Zasada prosta - może tam przebywać gdy jest sama, gotować jak się z kims umówi, ale nastepnie iść do siebie.

Wynajmujesz od kogoś czy komus ?

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

tak,nie jej gości
chodzi o to, że ja chce móc w każdym momencie spokojnie iśc do tego pokoju i robić co mi się podoba

a w ogole jeśli mieszkanie mamy na pół to chyba i powinnam brać kwotę za pół mieszkania , a nie za pokój skoro mamy takie same prawa...
Jesteś właścicielką, ustalasz zasady. Poinformuj ją, że jeśli się nie dostosuje, to wypowiadasz umowę i strzała. Czego innego oczekujesz?
Stary 2013-12-16, 08:58   #27
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Cytat:
Ale właśnie tu jest problem że Wy nie macie jasno ustalone czy macie równe prawa i mieszkanie jest dzielone na pół, czy ona jest współlokatorkę, która musi się podporządkować Twoim zasadom (które powinny być spisane w chwili wynajmu).
Masz prawo "czepiać się" niepoinformowania o większej imprezie, ale wydzielanie po spisaniu umowy (po pewnym czasie wspólnego mieszkania) możesz chodzić tędy w godzinach takich i takich, ale w dni nieparzyste w miesiącach z "r" w nazwie, już jest nie na miejscu.

J. Piłsudski
Stary 2013-12-16, 09:01   #28
kevschaa
Zakorzenienie

No i w tym momencie masz dobry początek do rozmowy-
powiedz że nad tym myślałaś i chcesz żeby się zastanowiła czy płaci równą połowę ceny mieszkania i wtedy macie równe prawa, czy nadal chce płacić mniej, a wtedy się podporządkuje pewnym zasadom które jej przedstawisz

@i pomyśl że z jej punktu widzenia to Ty jesteś tą złą

Edytowane przez kevschaa
Czas edycji: 2013-12-16 o 09:02
kevschaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 09:03   #29
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A ona wie, że jest taka zasada? Powiedziałaś jej to wprost? Najlepiej w trakcie ustalania zasad co do mieszkania i podpisywania umowy? Macie w ogóle coś takiego w umowie?

Cytat:
To przy następnym lokatorze tak właśnie zrób. Albo od razu w umowie zaznacz, że lokator do dyspozycji ma jedynie swój pokój, kuchnię, łazienkę i korytarz, a salon nie wlicza się do powierzchni wspólnej i ma prawo tam przebywać tylko za zgodą właściciela domu.
Serio, to naprawdę nie jest oczywiste, że kuchnia jest do użytku wspólnego, a salon będący w tym samym pomieszczeniu jest już tylko do dyspozycji właściciela mieszkania. Dla wielu osób oczywiste jest, że w takiej sytuacji mają prawo przebywać w tym salonie tak samo, jak w łazience czy kuchni.
Stary 2013-12-16, 09:14   #30
soonka
Raczkowanie

GG do soonka

Wynajmuję dopiero pierwszy rok, nie wiedziałam co dokładnie powinnam ustalić wcześniej. Dopiero w piątek porozmawiałam z nią. Powiedziałam, że wiadomo, że mogą coś zjeść i wypić w kuchni przy stole, ale potem proszę, żeby zapraszała gości do siebie. Ale chyba ona mnie nie zrozumiała. Myślę, ze ma dużo luzu mieszkając ze mną, bo jestem dość ugodową osobą i niezbyt stanowczą, dlatego nie chciałabym, żeby myślała, ze może wskoczyć mi na głowę. A co do gości, ona się czuję swobodnie, gdy ja zapraszam swoich ( robię to raczej rzadko), bo bardzo często siedzi z nami, ja natomiast siedzę u siebie w takiej sytuacji i nie czuję sie z tym swobodnie.

na ile sobie pozwolą.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości