|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prośba o pomoc - komunikacja po Warszawie
Mam ogromną prośbę do kogoś z Warszawy lub osoby, która orientuje się w komunikacji po stolicy.
Jutro muszę dojechać z Karkowa do Warszawy na ul. Bobrowiecką na godz. 15. Wstępnie przejżałam możliwe połączenia i rano pojadę Polskim Busem o godz. 7.00 odjazd z Krakowa (w Warszawie na 11.55 planowo). Na jakdojadę znalazłam takie połączenie: Tramwaj 10 (Metro Wilanowska 06 - Rakowiecka 06) a następnie autobusem 119 (pl. unii lubelskiej 07 - bobrowiecka 01) ok 25min trasa. Powiedzcie mi czy to dobre połaczenie? I jeszcze może trochę głupie pytanie, ale czy bilety kupuje się w kiosku, czy u kierowcy? Co oznaczają te nr przy przystankach? To teraz gorsza część. Z powrotem niestety już nie udało mi się kupić bilet na PB więc pojadę PKP. I tutaj pytanie: o 15 mam spotkanie, więc mam nadzieję zdążyć na 16.08 autobus 119 (Bobrowiecka 02 - Spacerowa 04) później autobus 131 (spacerowa 04 - Dw. centralny02) ewentualnie mam późniejsze połaczenie o 17.13. A później pociąg 18.12- Relacja Warszawa wschodnia - kraków - czyli chyba najbliżej będzie mi na dw. centralnym(chyba o 18.25) . Tylko teraz czy jeżeli spotkanie sie przedłuży czy późniejszym połączeniem zdąże na tą 18.25? Muszę byc wcześniej troszkę żeby jeszcze znaleźć peron - bilet kupię raczej przez internet żeby czsu nie tracić. Chyba że wiecie z skąd odjeżdża KRK? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Prośba o pomoc - komunikacja po Warszawie
Bilety kupujesz w kiosku lub automatach, u kierowcy tylko w przypadku braku automatu w pojeździe.
Numery przy przystankach oznaczają...numery przystaków - np. przy jednym punkcie [ zwykle, place, skrzyżowania, ronda, stacje metra] jest kilka przystanków o tej samej nazwie. Warto sprawdzić na mapach google gdzie DOKŁADNIE jest twój, żeby zwyczajnie wiedzieć w którą stronę iśc. Połaczenie dobre jak każde inne. Pociągi do Krakowa odjeżdzają zwykle z peronu 3. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Bilet najlepiej kup w kiosku albo w automacie, jest ich już teraz sporo. Możesz chyba kupić dwa bilety 40-minutowe.
Powinnaś spokojnie zdążyć, zresztą jak wpisałam w jakdojadę, to w godzinach 17-17:30 masz chyba 5 możliwych połączeń na dworzec, wszystkie powinny dojechać na miejsce przed 18. Nawet jak będzie korek, to masz zapas czasu więc połączeniem o 17:13 powinnaś zdążyć bez żadnego problemu. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2013-12-19 o 17:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo
![]() ![]() A PB o 19.30 troszkę za późno jest w krk. Pkp będę po 21 a pb jest o 0.25. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Numerki przy nazwach przystanków oznaczają przystanek, z którego masz autobus. Wiadomo, że każdy autobus ma przystanki w dwie strony, a czasami jak jest np skrzyżowanie to nawet są 4 przystanki o takiej samej nazwie. Czyli np jak masz przesiadkę na Spacerowej 04, to wysiadasz z autobusu i z tego samego przystanku masz następny autobus.
Mam nadzieję, że o tych numerkach mówisz ![]() Aha, dobra nie doczytałam, że już to któraś napisała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
3 minuty na piechotę od Bobrowieckiej jest przystanek Chełmska i tam od razu masz autobus 131 jadący bezpośrednio na centralny - moim zdaniem to lepsza opcja niż być zdaną na jeżdżący co pół godziny autobus 119 i dodatkowo przesiadkę.
sama, gdy bywam na Bobrowieckiej zawsze wsiadam i wysiadam właśnie na przystanku Chełmska. Bobrowiecka to mała uliczka i bezpośrednio przy niej zatrzymują się dwa autobusy, kursujące bardzo rzadko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
O RLY?
|
Bilety najlepiej kup w automacie lub kiosku.
Kierowcy autobusów często ich nie mają lub odmawiają sprzedaży jak nie masz wyliczone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny już dosyć wyczerpująco napisały, a ja od siebie jeszcze dodam, żebyś sprawdziła, ile przesiadek zamierzasz mieć i czy nie lepiej opłaca Ci się kupić bilet dobowy kartonikowy( w razie awarii czy korka jesteś w stanie przesiąść się w coś innego, dodatkowo nie musisz się martwić zakupem biletów). Powodzenia!
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
zalezy od biletomatu, Niektore przyjmują tylko karty a inne normalnie gotówkę. I uwaga bo niektore wydają bilet pojazdowy, ktorego sie juz nie kasuje i obowiazuje w danym autobusie
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim za pomoc
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.