Prośba o pomoc - komunikacja po Warszawie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-19, 13:10   #1
paulinak18
Raczkowanie

Prośba o pomoc - komunikacja po Warszawie

Mam ogromną prośbę do kogoś z Warszawy lub osoby, która orientuje się w komunikacji po stolicy.
Jutro muszę dojechać z Karkowa do Warszawy na ul. Bobrowiecką na godz. 15.
Wstępnie przejżałam możliwe połączenia i rano pojadę Polskim Busem o godz. 7.00 odjazd z Krakowa (w Warszawie na 11.55 planowo).
Na jakdojadę znalazłam takie połączenie:
Tramwaj 10 (Metro Wilanowska 06 - Rakowiecka 06) a następnie autobusem 119 (pl. unii lubelskiej 07 - bobrowiecka 01) ok 25min trasa.
Powiedzcie mi czy to dobre połaczenie? I jeszcze może trochę głupie pytanie, ale czy bilety kupuje się w kiosku, czy u kierowcy? Co oznaczają te nr przy przystankach?

To teraz gorsza część. Z powrotem niestety już nie udało mi się kupić bilet na PB więc pojadę PKP. I tutaj pytanie:
o 15 mam spotkanie, więc mam nadzieję zdążyć na 16.08 autobus 119
(Bobrowiecka 02 - Spacerowa 04) później autobus 131 (spacerowa 04 - Dw. centralny02) ewentualnie mam późniejsze połaczenie o 17.13.
A później pociąg 18.12- Relacja Warszawa wschodnia - kraków - czyli chyba najbliżej będzie mi na dw. centralnym(chyba o 18.25) . Tylko teraz czy jeżeli spotkanie sie przedłuży czy późniejszym połączeniem zdąże na tą 18.25? Muszę byc wcześniej troszkę żeby jeszcze znaleźć peron - bilet kupię raczej przez internet żeby czsu nie tracić. Chyba że wiecie z skąd odjeżdża KRK?
paulinak18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 13:22   #2
Zanthia
Zadomowienie

Dot.: Prośba o pomoc - komunikacja po Warszawie

Bilety kupujesz w kiosku lub automatach, u kierowcy tylko w przypadku braku automatu w pojeździe.

Numery przy przystankach oznaczają...numery przystaków - np. przy jednym punkcie [ zwykle, place, skrzyżowania, ronda, stacje metra] jest kilka przystanków o tej samej nazwie. Warto sprawdzić na mapach google gdzie DOKŁADNIE jest twój, żeby zwyczajnie wiedzieć w którą stronę iśc.

Połaczenie dobre jak każde inne.

Pociągi do Krakowa odjeżdzają zwykle z peronu 3.
Zanthia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 13:27   #3
ellish
Zakorzenienie

PB jeszcze jedzie o 19:30...widze, ze jeszcze sa bilety.

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Zanthia Pokaż wiadomość

ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 13:40   #4
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Zanthia Pokaż wiadomość
Bilety kupujesz w kiosku lub automatach, u kierowcy tylko w przypadku braku automatu w pojeździe.

Numery przy przystankach oznaczają...numery przystaków - np. przy jednym punkcie [ zwykle, place, skrzyżowania, ronda, stacje metra] jest kilka przystanków o tej samej nazwie. Warto sprawdzić na mapach google gdzie DOKŁADNIE jest twój, żeby zwyczajnie wiedzieć w którą stronę iśc.

Połaczenie dobre jak każde inne.

A jak w automacie w środku autobusu to można płacić chyba tylko kartą, bo ostatnio też byłam w Warszawie i tak właśnie wszyscy robili. Ja kupowałam w automacie np. przy dworcu albo w kiosku.
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 15:39   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Bilet najlepiej kup w kiosku albo w automacie, jest ich już teraz sporo. Możesz chyba kupić dwa bilety 40-minutowe.

Powinnaś spokojnie zdążyć, zresztą jak wpisałam w jakdojadę, to w godzinach 17-17:30 masz chyba 5 możliwych połączeń na dworzec, wszystkie powinny dojechać na miejsce przed 18.
Nawet jak będzie korek, to masz zapas czasu więc połączeniem o 17:13 powinnaś zdążyć bez żadnego problemu.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-12-19 o 17:39
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 17:13   #6
paulinak18
Raczkowanie

Dziękuję Wam bardzo Troszkę się uspokoiłam i mam nadzieję że się nie zgubię i zdążę
A PB o 19.30 troszkę za późno jest w krk. Pkp będę po 21 a pb jest o 0.25.
Stary 2013-12-19, 17:54   #7
20160901857
Konto usunięte

Numerki przy nazwach przystanków oznaczają przystanek, z którego masz autobus. Wiadomo, że każdy autobus ma przystanki w dwie strony, a czasami jak jest np skrzyżowanie to nawet są 4 przystanki o takiej samej nazwie. Czyli np jak masz przesiadkę na Spacerowej 04, to wysiadasz z autobusu i z tego samego przystanku masz następny autobus.

Mam nadzieję, że o tych numerkach mówisz

Aha, dobra nie doczytałam, że już to któraś napisała
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 18:01   #8
201607280909
Konto usunięte

3 minuty na piechotę od Bobrowieckiej jest przystanek Chełmska i tam od razu masz autobus 131 jadący bezpośrednio na centralny - moim zdaniem to lepsza opcja niż być zdaną na jeżdżący co pół godziny autobus 119 i dodatkowo przesiadkę.

sama, gdy bywam na Bobrowieckiej zawsze wsiadam i wysiadam właśnie na przystanku Chełmska. Bobrowiecka to mała uliczka i bezpośrednio przy niej zatrzymują się dwa autobusy, kursujące bardzo rzadko.
201607280909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 18:02   #9
aer
O RLY?

Bilety najlepiej kup w automacie lub kiosku.

Kierowcy autobusów często ich nie mają lub odmawiają sprzedaży jak nie masz wyliczone.
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 20:22   #10
magrat16
Zakorzenienie

Dziewczyny już dosyć wyczerpująco napisały, a ja od siebie jeszcze dodam, żebyś sprawdziła, ile przesiadek zamierzasz mieć i czy nie lepiej opłaca Ci się kupić bilet dobowy kartonikowy( w razie awarii czy korka jesteś w stanie przesiąść się w coś innego, dodatkowo nie musisz się martwić zakupem biletów). Powodzenia!
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-19, 21:33   #11
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
A jak w automacie w środku autobusu to można płacić chyba tylko kartą, bo ostatnio też byłam w Warszawie i tak właśnie wszyscy robili. Ja kupowałam w automacie np. przy dworcu albo w kiosku.
zalezy od biletomatu, Niektore przyjmują tylko karty a inne normalnie gotówkę. I uwaga bo niektore wydają bilet pojazdowy, ktorego sie juz nie kasuje i obowiazuje w danym autobusie
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-23, 08:14   #12
paulinak18
Raczkowanie

Dziękuję wszystkim za pomoc Bez problemu zdążyłam chociaż w Warszawie trafiłam na korki i PB był po 14. Do odjazdu pociągu miałam duży zapas czasu więc i udało mi się troszkę pozwiedzać Niemniej jednak z Waszą pomocą byłam dużo spokojniejsza
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości