![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...
Od jakiegoś czasu chciałam założyć ten wątek, ale nie chciałam, żeby został on źle odebrany...
Od razu zaznaczam: nie jestem uprzedzona do tej organizacji, nie chcę krytykować wyznawców, ale zastanawiam się nad pewna sprawą. W mojej pracy są katolicy, ateiści i m.in. ŚJ. Poznałam 'dobrze' paru ŚJ, ładnie mówili o swej wierze, pięknie znają wersety z Biblii, potrafią odpowiedzieć na każde pytanie (rozmawiam z nimi na temat religii, ale jest to luźna rozmowa, takie zapoznanie z wierzeniami , nie próbują mnie 'nawracać' ). W trakcie takich rozmów opowiedzieli , że nie obchodzą m.in. Bożego Narodzenia. Opowiadali ze stanowczością, mocnym przekonaniem , że tego w Biblii nie ma... Rozmowa przypadła na początku grudnia. I tak się zastanawiam: jeśli są tak mocno przekonani, że Bóg nie urodził się w grudniu, że nie znana jest data Jego urodzenia, co bardzo mocno podkreślali ( z koleżanką opowiadałyśmy, że mimo wszystko jest to dla nas piękne i ważne święto) to zastanawiam się, dlaczego odbierają talony na Święta BN, których nie uznają? Wiadomo, pieniądze są ważne, ale mnie chodzi tylko o samą wiarę... Wiem, że wyznawcy innych religii muszą dostosować się do wyznań i świąt państw w jakich pracują (np. mają wolne 3 maja, BN itd) , ale chodzi mi o sumienie danej osoby, a jej wyznanie. Z jednej strony tak podkreślają co jest w Biblii, a czego nie ma, a z drugiej jakby zaprzeczają, jeśli idzie na ich korzyść... Czy Wy, gdybyście należały do tej organizacji, byłybyście mocno oddane swoim wierzeniom i nie obchodziły BN, wzięłybyście taki talon? * * * Jak widać, z niektórymi wizażankami nie można porozmawiać normalnie. Nie czytają wątku od początku, nie rozumieją pytania, ale mają najwięcej do powiedzenia i niekoniecznie na zadany temat.W mojej pracy są różne premie, nagrody, talony na to i na tamto, więc jak wszyscy mówili 'talony na święta' to napisałam dosłownie. Jedna wizażanka już wyjaśniła , że to nie są talony konkretnie 'na święta' , a np. noworoczne (chociaż nie ma to odniesienia do talonów wielkanocnych) , ale niech będzie. Wielokrotnie pisałam już, że ok, ale niektóre dziewczyny dalej muszą drążyć temat , nakręcają się i zupełnie nie wnoszą nic do tematu. No nic, wiadomo jak to bywa na wizażu ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2013-12-23 o 12:28 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...
Według mnie masz trochę dziwny tok rozumowania... to, że talony są "na Boże Narodzenie", a oni go nie obchodzą, nie oznacza, że robią coś złego biorąc je od szefów i wykorzystując... ciekawe czy Ty pracując np. w Stanach odmówiłabyś dodatkowych pieniędzy z okazji Święta Dziękczynienia, którego nie uznajesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dla osób nieobchodzących świąt Bożego Narodzenia ten okres jest przerwą w pracy i może być okazją do spotkań rodzinnych, uroczystego posiłku w większym gronie itp. Dlaczego zatem nie mieliby skorzystać z bonu, przecież też jedzą, jak i inni ludzie? To nie są talony na szopki, ani bilety wstępu na jasełka przecież.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
FŚP jest naliczany na sztukę zatrudniona w poprzednim roku, a nie na sztukę wyznająca jakąś religię. i to przedstawiciele pracowników decydują ile z całości pójdzie na bony, wczasy pod grusza czy cos tam jeszcze innego zapisanego w regulaminie, a wysokość świadczenia należna pracownikowi uzależniona jest od dochodu na osobę, a nie tego ile razy i do jakiego kościoła chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Myślę, że pomoc socjalna dotyczy wszystkich, nie tylko wyznawców jednej religii. ŚJ raczej nie dostają talenów z okazji innych świąt (chociaż oni chyba nie obchodzą żadnych), tak samo ateiści mogą skorzystać z tego talonu, czy nawet wyznawcy latającego potwora spaghetti. I myślę, że oni tego nie traktują jako łamanie reguł swojej religii, ale jako dodatek do pensji, tak jak z resztą Ty to dostajesz na takiej samej zasadzie. Ty z tego kupisz pełno jedzenia na święta, oni pełno zapasów na przyszły rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zaczynają czytać ten wątek, myślałam, że autorkę będzie dziwiło odwrotnie zachowanie, bo SJ są znani, ze swojej zasadniczości.
I ja także uważam, ze nie ma w tym nic złego, że biorą te bony. To żadna hipokryzja, przecież taki bon nie jest połączony z wyznaniem wiary i nie ma na nim narysowanego Jezuska w żłobku, traktują to pewnie jako premię/prezent... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Bony nie są wydawane jedynie osobom wierzącym, idzie więc za tym naturalny wniosek - są to dodatki do wynagrodzenia za pracę/premie uznaniowe/okolicznościowe także z okazji końca roku, a nie prezenty świąteczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Chyba muszę Cię zmartwić, ale Jezus nie urodził się w grudniu. Podejrzewa się, że w marcu, ale dokładna data nie jest znana, także wiesz...
Rozumiałabym zdziwienie, gdyby chcieli wziąć udział w pracowniczej Wigilii, ale talony... ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |||
|
Cytat:
Jeśli byłabym głębokiej wiary i naprawdę byłabym przekonana do takich czy innych racji, to sumienie raczej by nie pozwoliło by mi ich przyjąć. A Ty? Wzięłabyś czy raczej odmówiła dla swojego spokoju? ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() A co mają ateiści do ŚJ? ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No, ja jestem ateistką i nie wierzę, że urodził się Bóg, także nie obchodzę Bożego Narodzenia, ale Święta, które polegają na spotkaniu z rodziną itp. Idąc Twoim tokiem, talony powinnam oddać.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Talony "na Boże Narodzenie" to tylko nazwa. Nie są one na Boże Narodzenie. To nazwa określająca socjal, który należy się pracownikom bez względu na wyznawaną przez nich religię czy też jej brak. Równie dobrze można to nazwać talonem Sylwestrowo-Noworocznym, z tym że pewnie jak mielibyście w pracy Chińczyka, to oburzyłabyś się, że oni przecież Nowy Rok obchodzą w innym terminie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
|
Cytat:
Mnie zastanawia to, że jeden z kolegów tak zapalczywie tłumaczył mi, co jest w Biblii , a czego nie ma, że oni (ŚJ) tak przestrzegają wszystkiego tego, co jest tam zapisane itp. Podobno (to już sama wyczytałam) nie mogą czytać innych pism religijnych niż oni sami wydają i wiele innych (co przestrzegają), a tutaj lekko się zaskoczyłam, bo myślałam, że talonu nie weźmie. Powiem szczerze: podczas rozmowy z kolegą o wierze i interpretowaniu Biblii odniosłam wrażenie, że odnosi się z lekką ...hmm... pogardą - nie wiem jak to określić- do wierzeń katolickich. Ja to tak odebrałam.
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Protestanci chyba bardziej "słuchają się" biblii niż katolicy.
Ja nie widzę powodu żeby ich nie brali. Jakby się nazywały "talony na grudzień" to byłoby ok? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
|
Cytat:
Więc to zmienia punkt widzenia. Ja się nie oburzam, to Wy tak to odebrałyście. Napisałam, że nie jestem uprzedzona do tego wyznania. Jak napisałam, jeśli Chińczyk pracowałby w Polsce, to dostawałby wolne na polskie święta, a nie na chińskie ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a) spotkałam się z tym, że sami się za nich uważają b) mają więcej wspólnych "postulatów" np. predestynacja czy pokładanie podstaw wiary w 100% w Biblii, a nie w tym co mówią hierarchowie (choć te rzeczy także zależą od "odłamu") |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I w tym kontekście taki bon dla SJ może być takim właśnie wyrównaniem ![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas się mówi po prostu "socjal" i nie są to bony, a kasa na konto, odliczenie takie samo, a łatwiej podzielić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Zgłupiałam i aż sprawdzę co z tymi protestantami i Biblią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
|
no cóż, chyba nie rozumiesz jednej podstawowej rzeczy. w pracy jest fundusz socjalny, który zazwyczaj raz w roku daje bonus - talon, spotkanie firmowe, jakieś paczki. wasza firma rozdaje akurat talony. czemu pracownik miałby z tego nie skorzystać?! należy mu się to jak psu micha. nieistotne jak nazywa się te talony, nie są "nagrodą za wyznawaną wiarę".
---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- nazwa bonów nie ma znaczenia, a święta są dobrym momentem na ich wręczenie. wtedy przecież pojawiają się większe wydatki, więc taki zastrzyk gotówkowy jest wskazany.
![]() |
#26 | |||
|
Cytat:
![]() W moim dziale święta są wolne , ale na produkcji się pracuje, za co pracownicy dostają dodatkowe pieniądze. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Przeczytaj od początku. Jeśli ktoś zapalczywie mi podkreśla, że w coś nie wierzy, a później odbiera talon przeznaczony na ten cel ( już dziewczyny wyjaśniły, że to tak nie do końca) to po prostu się dziwię, jak to jest. I tyle. Teraz wiem, że np. katolicy traktują to jako talon na święta, ateiści i ŚJ np. jako wspomniany talon noworoczny .
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2013-12-21 o 20:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A mnie też to zawsze dziwiło. Chyba najbardziej to, że ŚJ brali z pracy paczki dla dzieci od św. Mikołaja... Zupełnie tego nie rozumiem. Pamiętam jeszcze takie sytuacje ze szkoły, że koleżanka nie brała udziału w różnych akademiach (np. z okazji Dnia Kobiet), ale kwiatka czy inny prezent to już brała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Omfg talon to talon, dają to dają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:29.