![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Proszę o szybką rade :(
Witam was, jeśli źle trafiłam to wybaczcie. Pisze do was o radę. Otóż przed wczoraj dowiedziałam się że jestem w ciąży, wczoraj powiedziałam o tym mamie, nie jest zachwycona ale na jej pomoc mogę liczyć. Dziś czeka mnie rozmowa z rodzicami chłopaka. Boje się ich reakcji o wiele bardziej niż mojej mamy się bałam. Ja mam 20 lat- kończę w kwietniu szkołę, on ma 21 i pracuje. Jeśli chodzi o reakcje mojego chłopaka to nie wiem jak mam z nim dalej postąpić-powiedział że mam brać tabletkę i kończymy ten związek, a jeśli nie wezmę to zostawi mnie samą i będzie płacił alimenty, ale bachorem nie ma zamiaru się zajmować. Mówił wiele innych przykrych rzeczy, lecz wczoraj powiedział że będzie ze mną tylko dlatego bo jego rodzice inaczej nie daliby mu żyć. Jak mam w obecnej sytuacji postąpić? Czy w dzisiejszej rozmowie z jego rodzicami wspomnieć o tych przykrych słowach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Proszę o szybką rade :(
Cytat:
Rozumiem, że podjęłaś decyzję o urodzeniu dziecka a jego pomysł aborcji posłałaś w diabły? Będzie Ci ciężko, ale masz rodziców, którzy jak sądzę stoją za Tobą murem i Ci pomogą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Myślę, że te przykre słowa to sprawa między Waszą dwójką. Nawet jeśli jego rodzice stwierdzą, że źle się zachował i musi pomóc Ci w wychowaniu, to taka wymuszona na nim pomoc i tak pewnie nic nie da ani Tobie, ani dziecku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja chcę rozmawiać, ponieważ on zwali wszystko na mnie, bardzo lubię jego rodziców i moja mama uważa że powinnam z nimi porozmawiać a nie on sam. Dziękuje wam za odpowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Dlaczego Autorko chcesz rozmawiać z rodzicami Twojego (byłego) chłopaka?
Właśnie przeczytałam Twoją odpowiedz , co Twój chłopak chce na Ciebie zwalić? Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-01-23 o 15:51 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
powiem tak jak dziewczyny wyżej ,,Panu już dziękujemy". Będzie Ci ciężko, jednak nie warto być z kimś takim tylko dla dziecka. Całe szczęście, że masz oparcie w swoich rodzicach. Jeżeli chodzi o jego rodziców jest dorosły, niech sam z nimi rozmawia. Dziecko nie zostało spłodzone tylko z twojej winy, on też w tym uczestniczył.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Nie jest byłym chłopakiem, do zakończenia związku jeszcze nie doszło. Uważam że wypada abym z nimi porozmawiała, bo jutro czeka nas rozmowa i z moimi i jego rodzicami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Chyba możesz się również ubiegać o zwrot (alimenty na siebie) połowy kosztów poniesionych w czasie ciąży (koszt wizyt u lekarza, leków, ubrań ciążowych) i połogu oraz zwrotu połowy kosztów wyprawki dla dziecka. Musisz tylko gromadzić rachunki, faktury. Najlepiej udaj się do prawnika i dopytaj. Prawnicy udzielają darmowych porad w centrach pomocy rodzinie i tym podobnych instytucjach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co za burak... Dziewczyno, ze spokojem, poinformuj jego rodziców, że zostaną dziadkami, chłopakowi podziękuj za dalszą znajomość, nie daj się nikomu namówić, zwłaszcza jego rodzicom, że oni będą dawać kasę, ale ma się obyć bez sądów. Podaj chłopaka o alimenty i zadbaj o siebie ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
uparta chmura
|
A dlaczego ma nic nie mowic jego rodzinie? Ja bym im powiedziala, zeby sprawa byla jasna i klarowna, dlaczego z tym doopkiem nie jestes. To jest zbyt powazna sprawa, zeby bronic go przed rodzina, ktora tez bedzie rodzina Autorki dziecka. Niech wiedza jakiego maja wspanialego synka, w razie jakby chcial zgonic wine na Autorke.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tak jak mówi mary_poppins .. nie szłabym do jego rodziców.. niech sam sobie z nimi gada.. nie byłabym z nim nawet jakby pokazywał że chce bo to może być udawane pod rodziców.. no może jakby się całą ciążę naprawdę wykazywał i po porodzie również to bym przemyślała czy warto..
masz pomoc mamy więc się nie stresuj .. podaj go o alimenty i zrób tak aby dziecko miało twoje nazwisko aby nie było problemów urzędowych ![]() głowa do góry ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
sissy that walk
|
Skoro tak, to porozmawiaj z nimi, ale powiedz przy tym jaką chłopak podjął decyzję - że zdecydował się na płacenie alimentów bez władzy rodzicielskiej nad dzieckiem i bez uczestniczenia w jego życiu. To już z nimi będziesz się dogadywała, czy oni jako dziadkowie chcą się widywać z wnukiem. Nie dawaj się żadnemu "on Ci musi pomagać" - jak nie chce, to nie musi, finansowo owszem, ale nic poza tym. Nie ma nic wartościowego w wymuszonym rodzicielstwie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Że to ja się nie zabezpieczałam, że to ja nie wzięłam tabletki która wywołuje poronienie-on ma chore myślenie niestety.
---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Do zakończenia związku doszło - powiedział Ci, że skoro nie chcesz usunąć ciąży, to on będzie płacił alimenty, i tyle z niego. To, co on ewentualnie zrobi pod naciskiem rodziców, nie ma już żadnego znaczenia.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-01-23 o 15:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Koleś Ci mówi, że masz się pozbyć dziecka albo masz spadać a Ty uważasz, że ciągle jest Twoim chłopakiem? Jak bym była w takiej sytuacji to te słowa byłyby równoznaczne z zakończeniem związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dziękuje wam za rady, jednak zdecydowana jestem aby pójść do nich i poopowiadać jaki super synek z niego, bo uważają go za świętego. Niestety on jest zdolny do nawet pobicia mnie i boje się że może się po tym wszystkim wkurzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Super koleś. Jak tylko spróbuje podnieść rękę na Ciebie to mu powiedz, że jeśli włos Ci z głowy spadnie to pójdziesz na policję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Widać, że jesteś przestraszona. Pamiętaj, że nie zrobiłaś niczego złego! Ciąża to najbardziej naturalna rzecz pod słońcem. Szkoda, że jej nie zaplanowałaś, ale to się zdarza. Piszesz, że to nie jest Twój były chłopak: chcesz z nim nadal być? Po tym wszystkim, co powiedział? Aha, absolutnie nie daj się namówić na żaden ślub. I nie myśl, że klamka zapadła i już nigdy nie spotkasz lepszego faceta. Znam mnóstwo kobiet (w tym własną mamę), które młodo wyszły za mąż i młodo się rozwiodły, a potem znalazły dużo fajniejszych partnerów. Nie wiem, w którym jesteś miesiącu, ale czy na 100% wykluczyłaś aborcję? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
sissy that walk
|
Jedno pytanie: dlaczego byłaś/jesteś z kimś, kto jest zdolny do pobicia Cię?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Co do tej wypowiedzi o prawniku, to czy mogę się ubiegać o jakieś dofinansowanie na niego? Czy sama muszę z własnej kieszeni płacić za wynajęcie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dopiero 2, wykluczyłam, nawet nie ma o czym mówić. To tyle w temacie aborcji.
Myślałam że się zmieni, zawsze mnie po podniesieniu ręki brał na litość, jestem z nim 5 lat i po prostu wykorzystywał moją naiwność wobec siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
sissy that walk
|
No to tym bardziej nie mam pojęcia ani czemu z nim przez te 5 lat bylaś, ani czemu teraz twierdzisz, że związek nie jest zakończony. Widać, że masz mózg wyprany - łapiesz się nawet tego, że Ci powiedzial, że ze względu na rodziców dalej z Tobą będzie. Tylko nie rozumiem, czemu chcesz dziecku zafundować tatusia-boksera.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyno, wiesz że to ostatni dzwonek, aby zakończyć z nim kontakty, obronić siebie i dziecko przed facetem, który może Ci zniszczyć życie?
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A zaproponował Ci wcześniej kasę na tabletki antykoncepcyjne albo na wizytę u ginekologa który by Ci je zapisał? Przecież uczysz się i nie zarabiasz a on pracuje. Jeżeli nie chciał dziecka to mógł wcześniej o tym myśleć. Dlaczego piszesz że czeka WAS rozmowa z rodzicami. On się już zadeklarował że: mam brać tabletkę i kończymy ten związek, a jeśli nie wezmę to zostawi mnie samą i będzie płacił alimenty, ale bachorem nie ma zamiaru się zajmować. Ty chcesz urodzić a on już zakończył ten związek niezależnie od Twojej decyzji. Więc jeżeli chcesz poinformuj rodziców chłopaka że jesteś z nim w ciąży i urodzisz a on zadeklarował alimenty i zrzeczenie się praw do dziecka. Możesz stwierdzić że nie będziesz im broniła kontaktów z wnukiem. Nie ma sensu przyjmować wymuszonej pomocy od chłopaka bo będzie Cię wpędzał w poczucie winy że to przez Ciebie, że złapałaś go na dziecko. Trzymaj się dzielnie i nie daj sobie niczego wmówić. On też powinien pomyśleć o antykoncepcji. Nie zmienisz myślenia rodziców o dziecku, dla nich będzie zawsze najukochańsze. Powiedz im to co masz do powiedzenia: jestem w ciąży, postanowiłam urodzić a Zenek zadeklarował alimenty i zrzeczenie się praw rodzicielskich. Tego się trzymaj i nie daj się namówić na ślub z przemocowcem. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-01-23 o 16:12 Powód: . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
To zależy od prawnika. Jeśli wpadniesz do pierwszego lepszego to pewnie będziesz musiała sama zapłacić. Idź do Centrum Interwencji Kryzysowej albo do MOPS-u. W tego typie instytucjach prawnicy z reguły udzielają darmowych porad (o ile problem dotyczy rodziny a w Twoim przypadku dotyczy). Moja mama kiedyś była u takiego prawnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Porozmawiaj z rodzicami, ale postaw sprawę jasno, że nie będziecie już razem nigdy. Jeśli będa dopytywać dlaczego albo namawiać na ślub, to wtedy możesz powiedzieć, że się go boisz, bo zdarza mu się nie panowac nad sobą i wprost Ci powiedział, że nie chce tego dziecka. Jeśli rodzice Cię lubią to może Ci uwierzą, gorzej jeśli uwierzą w wersję syneczka. Co za burak i dzieciak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przecież to jakaś parodia jest. Ale mleko się wylało, Ty i tak nie rozwiążesz w żaden sposób tej sytuacji, więc cóż można Ci poradzić. W sumie to nie zdziwię się jak pod naciskiem rodziców weźmiecie ślub. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.