po co stroiæ choinkê,to taki kicz... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-12-24, 00:41   #1
Amandaaxx
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 85
Red face

po co stroiæ choinkê,to taki kicz...

Co roku siê zastanawiam po co ludzie stroj± choinkê,przecie¿ to takie kiczowate,nie lepiej mieæ jakie¶ ³adne ozdoby ¶wi±teczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdó³ek na drzewku. Ja nie strojê choinki bo to jest kiczowate,dziwne,¶mieszne itp.wolê bardziej eleganckie ozdoby ¶wi±teczne.Nie przekonuj± mnie argumenty typu ¿e to jest taka tradycja,nie potrafiê tego prze³amaæ ¿eby stroiæ choinkê,bo to takie g³upie. Ciekawa jestem czy s± takie osoby co my¶l± podobnie tak jak ja.
czy kto¶ z was podziela moje zdanie?

Amandaaxx jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 00:51   #2
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 521
Dot.: po co stroiæ choinkê,to taki kicz...

Ja nie mam choinki, bo mieszkam sama i po prostu nie chce mi siê ju¿ bawiæ w odkurzanie, zawieszanie tych wszystkich ozdób itp. Gdybym mia³a rodzinê i dzieci to co innego.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 00:56   #3
Bananalama
jestê wieszczê

Wiadomo¶ci: 12 581

lubiê kicz to i choinê mam, wisz± na niej pierniki, bombki i szyde³kowe ozdoby zrobione przez mamê.

*poniewa¿ jestem nieprzeciêtna, nie obchodz± mnie tzw. powinno¶ci przeciêtnej kobiety
Bananalama jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 01:06   #4
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Poka¿ wiadomo¶æ
lubiê kicz to i choinê mam, wisz± na niej pierniki, bombki i szyde³kowe ozdoby zrobione przez mamê.
szyde³kowe ozdoby s± ³adne,ale ja bym je wykorzysta³a w inny sposób,tylko nie na choince,z wiadomych powodów
Stary 2013-12-24, 01:14   #5
laisla
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 825

Nie podzielam Kicz nie kicz, a z dzieciñstwa najpiêkniejsze wspomnienia, te w³a¶nie magiczne (dziecko raczej nie zna pojêcia kiczu i lubi b³yskotki, ¶wiate³ka itp) zwi±zane s± ze ¶wiêtami podczas których panowa³a choinka. Z tym, ¿e to by³y szare czasy i na tle tej szaro¶ci choinka wygl±da³a du¿o bardziej kolorowo ni¿ dla obecnych dzieci. Wiele jest tradycji i zwi±zanych z nimi symboli, które s± mo¿e nie do koñca racjonalne ale jednak buduj± jako¶ dan± kulturê, sk³adaj± siê na to, ¿e spo³eczeñstwo jest czym¶ zintegrowane. Ob¶miana choinka jest chyba czym¶ takim, zauwa¿ê, ¿e w naszym kraju ubieraj± j± nie tylko religijni ludzie. Tak wiêc jak najbardziej nale¿ê do od³amu choinkowego
laisla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 01:25   #6
maacieek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 016

U nas od bodaj 6 lat mamy ¿yw± choinkê, mimo ¿e wszyscy wyro¶li z "uciechy" ubierania jej to eobimy to choæby i dla samej idei tradycji czy te¿ dlatego ¿e warto pó¼niej posiedzieæ w pokoju gdzie czuæ zapach ¶wie¿ej ¿ywej choinki.
No i pomimo tego ¿e mam te ju¿ 20 lat to dalej jaka ma³e dziecko lubiê podkradaæ cukierki z choinki
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 01:28   #7
Karinio
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 348

Ja lubie t± tradycje,ubieram choinke. Mam od wczoraj
Karinio jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 01:33   #8
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Dla mnie choinka to ¿aden kicz Tzn mo¿na j± udekorowaæ kiczowato, a mo¿na elegancko.
A nawet je¶li moja jest kiczowata (trudno mi to oceniæ ), to nie szkodzi, mnie siê podoba i lubiê na ni± patrzeæ
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 01:40   #9
tyene
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 182

Moja jest rustykalna. ¯ywe drzewko w doniczce, ozdoby w stylu cynamon, wst±¿ki, ¶wiate³ka, suszone pomarañcze, ozdoby z siana oraz dekorowane pierniki oraz materia³owe ozdoby w kszta³cie jamników. Jest przepiêkna. Dla mnie to jedna z najpiêkniejszych ¦wi±tecznych tradycji.
Stary 2013-12-24, 01:43   #10
Amandaaxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tyene Poka¿ wiadomo¶æ
Moja jest rustykalna. ¯ywe drzewko w doniczce, ozdoby w stylu cynamon, wst±¿ki, ¶wiate³ka, suszone pomarañcze, ozdoby z siana oraz dekorowane pierniki oraz materia³owe ozdoby w kszta³cie jamników. Jest przepiêkna. Dla mnie to jedna z najpiêkniejszych ¦wi±tecznych tradycji.
fajnie,to musi ciekawie wygl±daæ...
Stary 2013-12-24, 01:44   #11
Mirrranda
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 168

Nie trzeba choinki ubierac kiczowato. Ja mam w tym roku same czerwone bombki (roznej wielkosci) + malutkie lampki
I wyglada elegancko
A jak slicznie pachnie

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Mirrranda jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 01:49   #12
bambarylla
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 559

Je¶li wiesza siê byle jakie ozdoby, bombki z PRLu miesza siê z plastikowymi reniferami od chiñczyka i jakimi¶ anio³kami z marketu to mo¿e wyj¶æ kicz. Ludzie maj± ró¿ne gusta, co zrobisz Ale z choinki mo¿na te¿ zrobiæ co¶ fajnego, i nie musi to byæ tradycyjne drzewo iglaste po sufit z gwiazd± na czubku. Mo¿na kupiæ ró¿ne cuda, co roku jest moda na inne ozdoby czy kolory. Mnie, jako sentymentalnej babie, bardzo podoba siê taka tradycja, bo kojarzy siê z dzieciñstwem. Ale gdybym mieszka³a sama to wykombinowa³abym choinkê w jakie¶ bardziej nowoczesnej formie.
Stary 2013-12-24, 01:53   #13
laisla
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 825

Moja mama dzisiaj przysz³a obejrzeæ moj± choinkê i a¿ siê skrzywi³a na jej widok..stara³a siê byæ jednak mi³a i wymy¶li³a, ¿e ubra³y¶my j± po ..góralsku To znaczy pe³no na niej wszystkiego, s³omkowych gwiazdek, bombek, ¶wiecide³ek, cukierków, anio³ków z drewna, plasterków pomarañczy, a nawet ozdób w³asnorêcznie robionych lata temu przez dziecko. Wszystko sprawia wra¿enie z³oto-czerwono-s³omiane generalnie i jest o¶wietlone ¿ó³tymi lampkami S± te¿ piórka, eksperyment tegoroczny, zakazany owoc, który kusi niemi³osiernie nasze koty
laisla jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 02:27   #14
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 502
GG do czarna_maciejka

Cytat:
Napisane przez Amandaaxx Poka¿ wiadomo¶æ
Co roku siê zastanawiam po co ludzie stroj± choinkê,przecie¿ to takie kiczowate,nie lepiej mieæ jakie¶ ³adne ozdoby ¶wi±teczne zamiast takiego kiczu? to takie dziwne,wieszanie pierdó³ek na drzewku. Ja nie strojê choinki bo to jest kiczowate,dziwne,¶mieszne itp.wolê bardziej eleganckie ozdoby ¶wi±teczne.Nie przekonuj± mnie argumenty typu ¿e to jest taka tradycja,nie potrafiê tego prze³amaæ ¿eby stroiæ choinkê,bo to takie g³upie. Ciekawa jestem czy s± takie osoby co my¶l± podobnie tak jak ja.
czy kto¶ z was podziela moje zdanie?

A naduzywanie kolorowych, migajacych emotikonek kiczem nie jest?

Mozna zrobic choinke w wersji eleganckiej, jednokolorowej albo tematycznej, jesli komus nie odpowiada wielobarwna i 'kiczowata'. Ja osobiscie stanowczo wole ta druga opcje, na mojej choince wiecej juz byc nie moze-i bombek, i cukierkow, i lancuchow, i roznych innych ozdob, ale taka mi sie wlasnie podoba, jest w moim pokoju i juz.
Poza tym mozna przeciez wymyslic cos kreatywnego, a nie ustawiac typowe drzewko, jest mnostwo opcji:

Twoj problem jakos do mnie zatem nie przemawia
czarna_maciejka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 05:14   #15
dacn
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 557

1. Nikt Tobie nie ka¿e ubieraæ choinki.
2. Jak siê to robi porz±dnie to nie kicz.
3 poka¿ mi ozdoby ¶wi±teczne, które kiczem nie s± ( skoro kiczem jest choinka to na prawdê nie wiem które ¶wi±teczne ozdoby nie sa dla ciebie kiczowate)
dacn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-24, 05:49   #16
Imperialista
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 4 919

Nied³ugo ekolodzy bêd± protestowaæ w obronie choinek ...
Imperialista jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 07:10   #17
201607040940
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 562

O 2 lat nie ubieram bo nie mam miejsca ale têskniê za ¿yw±, pachn±c±, bogato ubran± choink±. Te wspomnienia z dzieciñstwa kiedy w Wigiliê ubierali¶my z Tat± choinê .................. Absolutnie to nie jest dla mnie kicz.
201607040940 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 07:32   #18
201803290936
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 43 642

Ja mam drzwewko-choinkê z du¿ymi, okr±g³ymi ledami. Multicolor. Bêdzie na niej zawieszony jeden anio³ek.
201803290936 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 08:07   #19
myszka197
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 1 032

ja nie mam choinki, odk±d nie mieszkam z rodzicami, nie ubieram choinki, mo¿e nie uwa¿am, ¿e kicz, ale nigdy nie rozumia³am po co ludzie to robi±, dla mnie ubieranie choinki to strata czasu i kasy, a atmosfera..... , wspomnienia z dzieciñstwa......... jako¶ to do mnie nie przemawia, no ale ja ¶wiat nie obchodzê, traktujê jak kolejny d³ugi weekend i wyje¿d¿am w góry
myszka197 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 09:24   #20
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

odk±d mieszkam z mê¿em nie ubieramy choinki, jednak w tym roku zdecydowali¶my siê. Stoi ma³a (180cm :-D) jode³ka, przystrojona bia³ymi lampkami, s³omkowymi ozdobami, cynamonem, suszon± pomarañcz±. nie wygl±da to kiczowato.

kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 09:24   #21
201803290936
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez kisielova Poka¿ wiadomo¶æ
odk±d mieszkam z mê¿em nie ubieramy choinki, jednak w tym roku zdecydowali¶my siê. Stoi ma³a (180cm :-D) jode³ka, przystrojona bia³ymi lampkami, s³omkowymi ozdobami, cynamonem, suszon± pomarañcz±. nie wygl±da to kiczowato.

Dostrzegacie j± w ogóle bez lupy? Z opisu piêkna choinka, ale taka mikra.
Stary 2013-12-24, 09:28   #22
ladymezmerize
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 420

Cytat:
Napisane przez myszka197 Poka¿ wiadomo¶æ
ja nie mam choinki, odk±d nie mieszkam z rodzicami, nie ubieram choinki, mo¿e nie uwa¿am, ¿e kicz, ale nigdy nie rozumia³am po co ludzie to robi±, dla mnie ubieranie choinki to strata czasu i kasy, a atmosfera..... , wspomnienia z dzieciñstwa......... jako¶ to do mnie nie przemawia, no ale ja ¶wiat nie obchodzê, traktujê jak kolejny d³ugi weekend i wyje¿d¿am w góry

dla mnie te¿, to w koñcu narodziny Jezusa, a ludzie ubieraj± drzewko, daj± pod to drzewo paczki (co wygl±da komicznie) no i jedz± du¿o przy stole Wiem, pewnie mnie zlinczujecie, bo ogólnie wigilie lubiê, ale bardziej pod wzglêdem religijnym.
Lubiê byæ blisko z rodzin± tego dnia i ogólnie przez ¶wiêta, ale uwa¿am ¿e ta komercja która jest zwi±zana z dekoracj± choinki, prezentami i miko³ajem wchodz±cym przez komin jest denna. U mnie nie zawsze "s±" prezenty, ale kiedy ich nie ma, to nawet lepiej.
Stary 2013-12-24, 09:29   #23
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Poka¿ wiadomo¶æ
Dostrzegacie j± w ogóle bez lupy? Z opisu piêkna choinka, ale taka mikra.
stwierdzam, ¿e ma³a, bo w domu rodzinnym sta³a taaaaaka, do samego sufitu i zawsze siê ni± zachwyca³am a tu co? takie maleñstwo w doniczce, kilka centymetrów wiêksze, ni¿ ja
Stary 2013-12-24, 09:32   #24
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 866

Jedna z piêkniejszych ¶wi±tecznych tradycji wed³ug mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które j± dewastowa³y, a poza tym zajada³y siê sztucznymi igie³kami i wiadomo, jak to siê koñczy³o Ale w moim przysz³ym domu du¿a, elegancka choinka na pewno bêdzie, na razie zamiast choinki mama co rok robi jaki¶ uroczy ma³y stroik z jemio³±, anio³kiem, jak±¶ s³omian± ozdob± i suszonymi pomarañczami i podwiesza jeden nad drzwiami, jeden pod lamp± w pokoju, wygl±da to uroczo. Natomiast u T¯ jest choinka, taka z lekka PRLowska, o zmianê czego mój T¯ bezskutecznie walczy ale jest, wczoraj j± razem ubierali¶my, a z t± swoj± chêci± spad³am jak z nieba, bo nikomu nie chcia³o siê tego robiæ

Edytowane przez daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Czas edycji: 2013-12-24 o 09:34
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 09:36   #25
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 303

U mnie ¶wiêta zaczynaj± siê wtedy, kiedy jest choinka. Oprócz zapachu ¶wi±tecznych potraw, czystego domu i mrozu za oknem, to w³a¶nie choinka "robi" klimat. Zmienia pomieszczenie z codziennego w od¶wiêtne i oczywi¶cie jest wspania³ym ¼ród³em kolorowego ¶wiat³a i cukierków. I tak w³a¶ciwie... co jest z³ego w kiczu?
Stary 2013-12-24, 09:37   #26
201803290936
Konto usuniête

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piêkniejszych ¶wi±tecznych tradycji wed³ug mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które j± dewastowa³y, a poza tym zajada³y siê sztucznymi igie³kami i wiadomo, jak to siê koñczy³o
(...)[/QUOTE]

W tamtym roku mia³am ledow±, imituj±c± prawdziw± i nie przetrwa³a t³uczenia siê moich dwóch kotów ze sob± (tzn. dzia³aæ mo¿e jeszcze dzia³a, ale ju¿ nie wygl±da). W tym roku drzewko stabilniejsze, l¿ejsze, bezig³owe, bez ozdób, wiêc nie mog± siê na nie wspinaæ, no i ju¿ mnie siê bij±, ni¿ kiedy¶.
Stary 2013-12-24, 09:40   #27
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44279331]Jedna z piêkniejszych ¶wi±tecznych tradycji wed³ug mnie, w domu choinki niestety nie ma, bo mamy trzy koty, które j± dewastowa³y(...)[/QUOTE]

no tak... wiedzia³am, ¿e ubieraj±c choinkê o czym¶ nie pomy¶la³am. mam trzy koty, rozrabiaki.
Stary 2013-12-24, 09:44   #28
Alexandra92x
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 764

Cytat:
Napisane przez Stokrotek90 Poka¿ wiadomo¶æ
U mnie ¶wiêta zaczynaj± siê wtedy, kiedy jest choinka. Oprócz zapachu ¶wi±tecznych potraw, czystego domu i mrozu za oknem, to w³a¶nie choinka "robi" klimat. Zmienia pomieszczenie z codziennego w od¶wiêtne i oczywi¶cie jest wspania³ym ¼ród³em kolorowego ¶wiat³a i cukierków. I tak w³a¶ciwie... co jest z³ego w kiczu?
Gdybym przyjecha³a do domu i nie zobaczy³a na ¶rodku salonu choinki to pomy¶la³abym, ¿e to kolejny zwyk³y weekend, na który przyjecha³am. Tym bardziej teraz, gdy nie ma ¶niegu. Jak jest choinka to s± ¶wiêta

Weso³ych ¦wi±t!

luty 2014 - pocz±tkuj±ca w³osomaniaczka
Alexandra92x jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 09:45   #29
zabiegana_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 93

O ile uwa¿am ¿e przygotowanie ¶wi±t jest pracoch³onne to jako¶ nie wyobra¿am sobie ceremonii niewyci±gniêcia prezentów spod choinki!
zabiegana_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-12-24, 09:46   #30
201605161006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 8 575

Te¿ uwa¿am, ¿e ozdabianie choinki jest tandetne, ale taka jest tradycja i to ona determinuje tutaj wszystko, a nie wra¿enia estetyczne. Lubiê ozdabiaæ choinkê, tak tandetnie.
201605161006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:10.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.