|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dzień odpoczynku
Hej, wiecie może, czy ten "dzień odpoczynku" od ćwiczeń jest konieczny? Ćwiczę od ponad 2 miesięcy codziennie, 5dni w domu, 2 dni na siłowni, i nigdy nie robiłam żadnego dnia przerwy, po prostu codziennie to codziennie... A teraz czytam, że powinno się robić jeden dzień w tygodniu odpoczynku od ćwiczeń.
Czy trzeba robic ten dzień odpoczynku? I po co on jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dzień odpoczynku
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ten "dzień odpoczynku" służy temu, by mięśnie mogły się zregenerować - jeśli ćwiczysz bez przerwy, praktycznie nie mają one na to szans.
Na mojej wymiankowej wish znajduje się tylko jedna rzecz: SZUKAM KSIĄŻKI "GANDŻA" autorstwa Zygmunta MUŃKA Staszczyka !!! Jeśli ją posiadasz - DAJ ZNAĆ! Proszę, przeszukaj swoje półki, zapytaj znajomych... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Zakwasy to miałam może przez pierwsze 3 tygodnie, teraz mam czasami po siłowni tylko.. Nic mnie nie boli (a kiedyś miałam skręcone kolano, obawiałam się przeciążenia i bólu, ale nic takiego się nie dzieje, na szczęście
![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
A co to znaczy, ze się regenerują, albo raczej co się dzieje jeśli się nie regenerują? ![]() (przepraszam, jeśli to głupie pytania :p ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
Przeciążenie Centralnego Układu Nerwowego może dać wiele nieprzyjemnych efektów. Jeśli mięśnie nie mają czasu na regenerację to może się okazać, że organizm pod wpływem m.in, hormonów stresu (wysiłek to stres dla organizmu) odkłada coraz więcej tłuszczu a mięśnie się nie odbudowują i jest ich coraz mniej i nie ma co spalać tłuszczu. Stawy mają bardzo słabe możliwości regeneracyjne wiec bez odpoczynku prędzej czy później dojdzie do ich zużycia. Ścięgna też się powoli regenerują więc jest duże ryzyko naderwań i innych kontuzji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
a czy można np ćwiczyć codziennie , ale inne partie ciała ?
ćwiczę Tamilee Webb na pośladki co dwa dni + martwy ciąg, a w dni pomiędzy - 20 min brzuch i kręcę hula hopem przez pół godziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
Na mojej wymiankowej wish znajduje się tylko jedna rzecz: SZUKAM KSIĄŻKI "GANDŻA" autorstwa Zygmunta MUŃKA Staszczyka !!! Jeśli ją posiadasz - DAJ ZNAĆ! Proszę, przeszukaj swoje półki, zapytaj znajomych... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tylko tutaj przydalaby sie bardziej szczegolowa wiedza, ktore cwiczenia aktywuja ktore grupy miesni, jaki jest czas ich regeneracji itp. . Chocby dlatego treningi dzielone raczej nie sa polecane osobom poczatkujacym.
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2014-01-13 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z tym.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.