|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bierzmowanie
Czy to prawda, że do ślubu nie jest konieczne bierzmowanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Bierzmowanie
Tak, nie jest konieczne.
Ale po co od razu zakładałaś nowy wątek? Edytowane przez 3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 Czas edycji: 2014-03-02 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Tak to prawda. Bierzmowanie jest konieczne do tego, żeby być chrzestnym. Do ślubu nie ma takiego wymogu, mówi o tym wprost kodeks kanoniczny, ale nie pamiętam w którym kanonie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Nie jest konieczne. Ale niestety księża tego wymagają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Mój proboszcz nie wymaga. Księża nie mają prawa tego wymagać skoro nie jest konieczne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
... choć nie Westwood
|
Nie jest wymagane, ale wyjątkowych sytuacjach
Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności. Prawo Kanoniczne tę kwestię reguluje w bardzo oczywisty sposób. Małżeństwo można zawrzeć bez sakramentu bierzmowania, tylko wtedy gdy są rzeczwiste trudności z jego przyjęcim. Trudnosci - czyli dokonując interpretacji tego przepisu nalezy rozumieć jako niedogodności natury fizycznej (np.niemożnośc udania sie do biskupa lub księdza z powodu duzej odległości) oraz moralnej (przyjęcie tego sakramentu może wywołać przykre skutki a nawet niebezpieczeństwo dla życia dla stron badź dla szafarza sakramentu - np. w krajach w których panuje monizm religijny, gdzie religia chrześcijańska jest zakazana). Ponieważ w Polsce tego typu niedogodności w zasadzie nie występują, można przyjąć że wszyscy katolicy przystępujący do sakramentu małżeństwa powinni być bierzmowani.
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Vivienne z tego co mi wiadomo bierzmowanie nie jest również konieczne w sytuacji, w której nupturienci przed ślubem żyją w konkubinacie. Z tego prostego względu, że do przyjęcia sakramentu konieczna jest spowiedź, a mieszkający razem przed ślubem z dobrodziejstwa spowiedzi korzystać nie mogą.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
... choć nie Westwood
|
No to akurat byłby mój przypadek...
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wytłumaczcie mi to, bo nie ogarniam. Spowiedzi nie można, więc bierzmowania też nie można, ale już ślub - spoko? Przecież to też sakrament. Zresztą czy przed ślubem nie jest też konieczna spowiedź?
Also: Moja przyjaciółka mieszkała z chłopakiem przed ślubem, czasem się z tego spowiadała, nie było problemu, zawsze otrzymywała rozgrzeszenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem. Rozgrzeszenie dostaje się gdy żałuje się za grzechy i obiecuje poprawę, a rozumiem że koleżanka spowiadała się tak wedle formy tylko, bo taka spowiedź i tak jest nie ważna..
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ależ oczywiście, zgadzam się, że to hipokryzja. Chodzi mi bardziej o to, że po pierwsze widać nie wszyscy księża przyjmują w takich okolicznościach niedopuszczenie do spowiedzi jako zasadę, a po drugie absurdem wydaje mi się niemożność przystąpienia do bierzmowania, ale już brak problemów z zawarciem ślubu.
Przykład: załóżmy, że (nie jestem pewna, czy tak jest) wymagana jest niekaralność, aby otrzymać wizę do Stanów, która jest przecież niezbędna do wyjazdu (tak jak bierzmowanie do ślubu). Ale Pan X był kilkukrotnie karany, więc wizy otrzymać nie może. W takim razie spoko, puścimy go do Stanów bez wizy. Widzi tu ktoś jakąkolwiek logikę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Ale bierzmowanie nie jest konieczne do ślubu! Tak po prostu i tyle. Jeśli narzeczeni mieszkają razem przed ślubem to ich spowiedź w tym czasie jest nieważna - dopuszcza się spowiedź przedślubną. Natomiast co do bierzmowania to powinno być przed ślubem zrobione, chyba że j.w. narzeczeni mieszkają razem, to wówczas powinni 'uzupełnić' sakrament bierzmowania już po ślubie, kiedy ich związek jest 'czysty'.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Poprzez ślub chcesz się poprawić, czyli przestać żyć w grzechu (związku nieformalnym) więc spowiedź ma sens, bo nie bez powodu "obiecujesz poprawę".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:39.