![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
metody wychowawcze
Jakie są dobre metody wychowawcze? Czy lepiej dziecku zabraniać wszystkiego i nie zezwalać po groźbą ukarania czy lepiej niech dziecko robi co chce? Jakie metody mają lepszą skuteczność?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: metody wychowawcze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Miłość do dziecka + zdrowy rozsądek; wyznaczenie granic, uczenie przez przykład.
Zabraniając dziecku wszystkiego i karząc je za wszystko- krzywdzisz je; pozwalając na wszystko-także krzywdzisz, brakiem wyznaczenia granic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja chcę dzieci wychowywać rodzicielstwem bliskości. Naturalne konsekwencje bardziej niż kary, dużo czułości, intymności, zarysowywanie granic, ale nie granic klatki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzicielstwo_bliskości Żadnych krzyków, kar cielesnych oczywiście.
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O rany, pasuje do nas jak ulał, nawet nie wiedziałam, że na taki styl życia jest jakaś fachowa nazwa ![]() A co do pytania autorki, nie mogę zrozumieć po co podawać 2 skrajnie głupie przykłady wychowania jako jedyne możliwe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
wańka wstańka
|
Nie.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tak jak tutaj radzimy wielokrotnie i w tym przypadku najważniejsza jest rozmowa, oczywiście w zależności od wieku dziecka, ale ono musi czuć, że bierze udział w decyzjach, a nie jest do nich przymuszane. Wtedy sprawa jest dużo prostsza.
Krzyki i kary cielesne świadczą o naszej bezsilności, a ja wolałabym aby moje dziecko nie nosiło mojego obrazu jako osoby nie radzącej sobie z emocjami albo robiło coś w naszym domu ze strachu. Jestem bardzo liberalnym rodzicem, bo charakter i osobowość mojego dziecka pozwala mi na to. I nie miałam okazji stracić zaufania. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-01-01 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Jesli dziecko nie chce Sie uczyc a musi to w jakich decyzjach ma ono brac udzial
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
zuy mod
|
Cytat:
moim zdaniem lepiej pozwolić na zbyt wiele, niż na za mało - dziecko (czy małe czy większe) więcej się nauczy gdy odczuje negatywne konsekwencje swoich działań (nie mam tu na myśli kary rodzicielskiej), niż gdy usłyszy "nie bo nie". Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, pewne granice powinny być postawione. Dobrze byłoby też, gdyby rodzice uświadomili sobie, że mogą dziecku przekazywać pewne wartości ale nie powinni ich bezwzględnie wymagać - szczególnie jeśli nie chodzi o kwestie, które powinny być jednakowe dla wszystkich. (religia, seks itp)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Hrodebert
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
To, że nie chce sie uczyć nie oznacza, ze jego głos ma zostać zupełnie pominięty. Tutaj warto rozmawiac dieckiem o tym co jest ważne i ważniejsze. Jak organizować sobie czas itd. Poza tym, jeżeli dziecko nie chce sie uczyć, a rodzice uprawiają trb życia teleizyjno- kanapowy tonie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli tak jest rodzice powinni zacząć od siebie.
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Dziecko powinno mieć wyraźnie wyznaczone granice, co wolno a czego nie wolno, na pewno nie powinno się na wszystko pozwalać, ale zabraniać i karać za byle co też nie można. Rodzic powinien postepować z rozsądkiem, żadna skrajna metoda wychowawcza nie jest dobra. Skutki tzw. bezstresowego wychowania widać już dziś.
![]()
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
zuy mod
|
nie zgadzam się.
to dziecko poniesie konsekwencje pójścia do takiej szkoły, nie rodzic. jeżeli dziecko nie jest bardzo zdolne, chciałoby pójść np do zawodówki a rodzic na siłę wypycha je do b. dobrego liceum to nic dobrego z tego nie wyniknie.
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co to znaczy "dobra szkoła"? Taka, która ma opinię najlepszej w mieście czy taka, która jest najodpowiedniejsza dla dziecka? Wybór szkoły powinien być przedyskutowany z dzieckiem; nie zawsze musi być tak, że rodzice wszystko wiedzą najlepiej, choć pewnie chcą dla dziecka dobrze, mogą mu wyborem szkoły przynieść więcej szkody niż pożytku. Skoro dziecko bardzo nie chce iść do danej placówki, najpewniej ma jakiś poważny powód - trzeba o tym porozmawiać, ale bez rzucania tekstów typu "jestem rodzicem i ja wiem najlepiej co ci jest potrzebne". Moja koleżanka została przez rodziców wysłana do prywatnego gimnazjum; pochodzi z bardzo bogatej rodziny i jej rodzice uznali, że zasługuje na coś lepszego niż "zwykła szkoła". Skończyło się tragicznie: dziewczynę zaszczuły nowe "koleżanki", oceniające wszystkich tylko po markach ubrań; M. popadła w depresję, potem zachorowała na bulimię; trzy razy próbowała się zabić, a to wszystko przed 18. rokiem życia. Na szczęście wyszła na prostą, ale często podkreśla, że takiego piekła, jakie tam przeżyła, nie życzy nikomu. Przykład mocno skrajny, ale daje do myślenia - nie wszystko złoto co się świeci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Idiotka
|
Cytat:
Przykre jest też to, że nie okazywano mi wsparcia i nie interesowano się mną i moimi porażkami czy sukcesami. Ogólnie polecam przeczytać króciutką książkę Janusza Korczaka "Prawo dziecka do szacunku". Utwór krótki, ale bardzo mądry, uświadamiający nam wiele rzeczy i dający do myślenia. ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
O prywatne katolickie gimnazjum Sie rozchodzi. Chodzilem do niego ja, moj mlodszy brat a teraz najmlodszy poszedl. jest tam bardzo duzo nauki ale rodzice pomagaja mu w razie problemow. Buntowal sie troche przed pujsciem tam ale I tak nie mial zbyt wiele do gadania. Teraz jest zadowolony w miare.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Co wy tam wiecie. Pisze z telefonu I dlatego te bledy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pierwszym poście przedstawiłeś/aś dwie skrajności, z którymi nikt rozsądny się nie zgodzi. Potem zadajesz pytania o wychowanie, tak jakby złe i krnąbrne dziecko nagle Ci z nieba spadło. Jeśli w najbliższym czasie planujesz dziecko, to się jeszcze wstrzymaj aż dorośniesz. Psa też nie kupuj, szkoda zwierzaka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Ej, kolego, swoje na temat polskiej ortografii wiem, chociaż nie jestem Polką
![]() Pisząc z telefonu można mieć co najwyżej problem z polskimi znakami, ale ortograficznych byków to nie tłumaczy ![]() Poza tym, nie wiem czy masz świadomość faktu, że to, jak ktoś pisze dużo mówi o nim samym? Twój styl pisania pozostawia nienajlepsze wrażenie, wybacz. A co do tego gimnazjum: niby czemu takie super? Bo katolickie? Bo prywatne? Chyba nie ma sensu trzymać kogoś w danej szkole tylko dlatego, że rodzice czy rodzeństwo ją skończyło, nie sądzisz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Szalony Kapelusznik
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
A "Psy" to można i z młodszym dzieckiem obejrzeć. Tyle że warto z nim pogadać o tym co się dzieje na ekranie, opowiedzieć o tle historycznym i społecznym (a w "Psach" jest to świetnie pokazane) czy nakreślić pewne rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Mi mama wszystko cierpliwie tłumaczyła, a potrafiłam pytać i pytać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Co do filmów, które chce obejrzeć to zdaję sobie sprawę, że i tak gdyby się uparła to obejrzy, wolę trzymać rękę na pulsie i zaglądać przez ramię albo obejrzeć razem i obgadać niektóre kwestie. Jak dotąd na jeden drastyczny film się nie zgodziłam, ale było i tak już za późno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
zdrowy rozsądek to najlepsza metoda wychowawcza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:59.