metody wychowawcze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-01, 20:19   #1
strix55
Rozeznanie

metody wychowawcze

Jakie są dobre metody wychowawcze? Czy lepiej dziecku zabraniać wszystkiego i nie zezwalać po groźbą ukarania czy lepiej niech dziecko robi co chce? Jakie metody mają lepszą skuteczność?
strix55 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:20   #2
madana
Zakorzenienie

Dot.: metody wychowawcze

Cytat:
Napisane przez strix55 Pokaż wiadomość
Jakie są dobre metody wychowawcze? Czy lepiej dziecku zabraniać wszystkiego i nie zezwalać po groźbą ukarania czy lepiej niech dziecko robi co chce? Jakie metody mają lepszą skuteczność?
- każda z tych 2 metod jest kiepska.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:21   #3
strix55
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- każda z tych 2 metod jest kiepska.
jaka jest dobra?
Stary 2014-01-01, 20:23   #4
madana
Zakorzenienie

Miłość do dziecka + zdrowy rozsądek; wyznaczenie granic, uczenie przez przykład.
Zabraniając dziecku wszystkiego i karząc je za wszystko- krzywdzisz je; pozwalając na wszystko-także krzywdzisz, brakiem wyznaczenia granic.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:28   #5
tyene
Zakorzenienie

Ja chcę dzieci wychowywać rodzicielstwem bliskości. Naturalne konsekwencje bardziej niż kary, dużo czułości, intymności, zarysowywanie granic, ale nie granic klatki.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzicielstwo_bliskości

Żadnych krzyków, kar cielesnych oczywiście.
Stary 2014-01-01, 20:31   #6
strix55
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Ja chcę dzieci wychowywać rodzicielstwem bliskości. Naturalne konsekwencje bardziej niż kary, dużo czułości, intymności, zarysowywanie granic, ale nie granic klatki.

No to przyklad z zycia. Czy 13 letniemu dziecku powinno Sie pozwalac ogladac filmy dla doroslych typu"psy".
Stary 2014-01-01, 20:33   #7
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość

Wiele osób, preferujących rodzicielstwo bliskości, wybiera jednocześnie naturalne życie rodzinne (ang. natural family living – NFL), czyli m.in. naturalny poród, poród domowy, rezygnację z pracy zawodowej jednego z rodziców, wspólne spanie (ang. cosleeping), karmienie piersią, noszenie dzieci czy domową edukację.

O rany, pasuje do nas jak ulał, nawet nie wiedziałam, że na taki styl życia jest jakaś fachowa nazwa

A co do pytania autorki, nie mogę zrozumieć po co podawać 2 skrajnie głupie przykłady wychowania jako jedyne możliwe?
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:39   #8
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No to przyklad z zycia. Czy 13 letniemu dziecku powinno Sie pozwalac ogladac filmy dla doroslych typu"psy".
Nie.
Stary 2014-01-01, 20:44   #9
laisla
Zakorzenienie

Tak jak tutaj radzimy wielokrotnie i w tym przypadku najważniejsza jest rozmowa, oczywiście w zależności od wieku dziecka, ale ono musi czuć, że bierze udział w decyzjach, a nie jest do nich przymuszane. Wtedy sprawa jest dużo prostsza.

Krzyki i kary cielesne świadczą o naszej bezsilności, a ja wolałabym aby moje dziecko nie nosiło mojego obrazu jako osoby nie radzącej sobie z emocjami albo robiło coś w naszym domu ze strachu.

Jestem bardzo liberalnym rodzicem, bo charakter i osobowość mojego dziecka pozwala mi na to. I nie miałam okazji stracić zaufania.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-01-01 o 20:48
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:49   #10
strix55
Rozeznanie

Jesli dziecko nie chce Sie uczyc a musi to w jakich decyzjach ma ono brac udzial
Stary 2014-01-01, 20:49   #11
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
najlepiej obejrzeć z nim i wytłumaczyć o co w filmie chodzi, bo nie ukrywajmy - jak się uprze, to obejrzy samo.

moim zdaniem lepiej pozwolić na zbyt wiele, niż na za mało - dziecko (czy małe czy większe) więcej się nauczy gdy odczuje negatywne konsekwencje swoich działań (nie mam tu na myśli kary rodzicielskiej), niż gdy usłyszy "nie bo nie". Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, pewne granice powinny być postawione.
Dobrze byłoby też, gdyby rodzice uświadomili sobie, że mogą dziecku przekazywać pewne wartości ale nie powinni ich bezwzględnie wymagać - szczególnie jeśli nie chodzi o kwestie, które powinny być jednakowe dla wszystkich. (religia, seks itp)

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-01, 20:53   #12
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Jesli dziecko nie chce Sie uczyc a musi to w jakich decyzjach ma ono brac udzial
Próbowałabym przedstawić zalety posiadania dobrego wykształcenia, samo mogłoby zadecydować, że warto może jednak
Stary 2014-01-01, 20:56   #13
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
Jak to argumentuje ?
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 20:57   #14
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Możesz podać konkretny przykład?

To, że nie chce sie uczyć nie oznacza, ze jego głos ma zostać zupełnie pominięty. Tutaj warto rozmawiac dieckiem o tym co jest ważne i ważniejsze. Jak organizować sobie czas itd.
Poza tym, jeżeli dziecko nie chce sie uczyć, a rodzice uprawiają trb życia teleizyjno- kanapowy tonie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli tak jest rodzice powinni zacząć od siebie.
Stary 2014-01-01, 21:01   #15
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Cytat:
jaka jest dobra?
Dziecko powinno mieć wyraźnie wyznaczone granice, co wolno a czego nie wolno, na pewno nie powinno się na wszystko pozwalać, ale zabraniać i karać za byle co też nie można. Rodzic powinien postepować z rozsądkiem, żadna skrajna metoda wychowawcza nie jest dobra. Skutki tzw. bezstresowego wychowania widać już dziś.

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-01, 21:07   #16
strix55
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Możesz podać konkretny przykład?

To, że nie chce sie uczyć nie oznacza, ze jego głos ma zostać zupełnie pominięty. Tutaj warto rozmawiac dieckiem o tym co jest ważne i ważniejsze. Jak organizować sobie czas itd.
Poza tym, jeżeli dziecko nie chce sie uczyć, a rodzice uprawiają trb życia teleizyjno- kanapowy tonie ma w tym nic dziwnego. Jeżeli tak jest rodzice powinni zacząć od siebie.
Jesli rodzic chce poslac dziecko do dobrej szkoly a ono Sie buntuje to w sumiebi tak decyzja ostateczna do rodzica nalezy
Stary 2014-01-01, 21:09   #17
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

nie zgadzam się.
to dziecko poniesie konsekwencje pójścia do takiej szkoły, nie rodzic.
jeżeli dziecko nie jest bardzo zdolne, chciałoby pójść np do zawodówki a rodzic na siłę wypycha je do b. dobrego liceum to nic dobrego z tego nie wyniknie.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 21:31   #18
201604220918
Konto usunięte

Cytat:
Jesli rodzic chce poslac dziecko do dobrej szkoly a ono Sie buntuje to w sumiebi tak decyzja ostateczna do rodzica nalezy

A co to znaczy "dobra szkoła"? Taka, która ma opinię najlepszej w mieście czy taka, która jest najodpowiedniejsza dla dziecka?

Wybór szkoły powinien być przedyskutowany z dzieckiem; nie zawsze musi być tak, że rodzice wszystko wiedzą najlepiej, choć pewnie chcą dla dziecka dobrze, mogą mu wyborem szkoły przynieść więcej szkody niż pożytku. Skoro dziecko bardzo nie chce iść do danej placówki, najpewniej ma jakiś poważny powód - trzeba o tym porozmawiać, ale bez rzucania tekstów typu "jestem rodzicem i ja wiem najlepiej co ci jest potrzebne".

Moja koleżanka została przez rodziców wysłana do prywatnego gimnazjum; pochodzi z bardzo bogatej rodziny i jej rodzice uznali, że zasługuje na coś lepszego niż "zwykła szkoła". Skończyło się tragicznie: dziewczynę zaszczuły nowe "koleżanki", oceniające wszystkich tylko po markach ubrań; M. popadła w depresję, potem zachorowała na bulimię; trzy razy próbowała się zabić, a to wszystko przed 18. rokiem życia. Na szczęście wyszła na prostą, ale często podkreśla, że takiego piekła, jakie tam przeżyła, nie życzy nikomu. Przykład mocno skrajny, ale daje do myślenia - nie wszystko złoto co się świeci.
201604220918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 21:42   #19
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Miłość do dziecka + zdrowy rozsądek; wyznaczenie granic, uczenie przez przykład.
Zabraniając dziecku wszystkiego i karząc je za wszystko- krzywdzisz je; pozwalając na wszystko-także krzywdzisz, brakiem wyznaczenia granic.
^ Dodałabym tutaj jeszcze rozmowę oraz spędzanie jak najwięcej czasu z dzieckiem. Niestety żyjemy w czasach, gdzie rodzice zajęci są sobą, swoją karierą, pracą, nie mają czasu dla dziecka i myślą, że jak obdarują dziecko jakimiś "wypaśnymi" prezentami to zrekompensują mu swoją nieobecność. Tak nie jest. Z własnego doświadczenia wiem, że rozmowy, wsparcie rodziców i spędzanie z nimi wolnego czasu jest dla niego bardzo ważne. Niestety ja tego nie uświadczyłam. Wyrosłam na "dziwną" osobę, mało uczuciową, skrytą i niechętną do jakichkolwiek rozmów (poważniejszych) z rodziną. Teraz jest za późno na naprawianie tego.
Przykre jest też to, że nie okazywano mi wsparcia i nie interesowano się mną i moimi porażkami czy sukcesami.

Ogólnie polecam przeczytać króciutką książkę Janusza Korczaka "Prawo dziecka do szacunku". Utwór krótki, ale bardzo mądry, uświadamiający nam wiele rzeczy i dający do myślenia.

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-01, 21:44   #20
strix55
Rozeznanie

O prywatne katolickie gimnazjum Sie rozchodzi. Chodzilem do niego ja, moj mlodszy brat a teraz najmlodszy poszedl. jest tam bardzo duzo nauki ale rodzice pomagaja mu w razie problemow. Buntowal sie troche przed pujsciem tam ale I tak nie mial zbyt wiele do gadania. Teraz jest zadowolony w miare.
Stary 2014-01-01, 21:45   #21
ajah
wańka wstańka

Cytat:
O prywatne katolickie gimnazjum Sie rozchodzi. Chodzilem do niego ja, moj mlodszy brat a teraz najmlodszy poszedl. jest tam bardzo duzo nauki ale rodzice pomagaja mu w razie problemow. Buntowal sie troche przed pujsciem tam ale I tak nie mial zbyt wiele do gadania. Teraz jest zadowolony w miare.
Słaba ta szkoła
Stary 2014-01-01, 21:47   #22
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
wydaje mi się, że to był stracony czas i młody ma rację buntując się.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 21:53   #23
strix55
Rozeznanie

Co wy tam wiecie. Pisze z telefonu I dlatego te bledy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-01, 21:59   #24
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Pokaż mu swoją pisownię, niech widzi na przykładzie, co się dzieje, gdy się odpuści naukę.
W pierwszym poście przedstawiłeś/aś dwie skrajności, z którymi nikt rozsądny się nie zgodzi. Potem zadajesz pytania o wychowanie, tak jakby złe i krnąbrne dziecko nagle Ci z nieba spadło. Jeśli w najbliższym czasie planujesz dziecko, to się jeszcze wstrzymaj aż dorośniesz. Psa też nie kupuj, szkoda zwierzaka.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 22:02   #25
201604220918
Konto usunięte

Cytat:
Co wy tam wiecie. Pisze z telefonu I dlatego te bledy.
Ej, kolego, swoje na temat polskiej ortografii wiem, chociaż nie jestem Polką

Pisząc z telefonu można mieć co najwyżej problem z polskimi znakami, ale ortograficznych byków to nie tłumaczy

Poza tym, nie wiem czy masz świadomość faktu, że to, jak ktoś pisze dużo mówi o nim samym? Twój styl pisania pozostawia nienajlepsze wrażenie, wybacz.

A co do tego gimnazjum: niby czemu takie super? Bo katolickie? Bo prywatne? Chyba nie ma sensu trzymać kogoś w danej szkole tylko dlatego, że rodzice czy rodzeństwo ją skończyło, nie sądzisz?
201604220918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 22:19   #26
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Dodałabym jeszcze konsekwencje
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 22:29   #27
Lemmy is God
Wtajemniczenie

A "Psy" to można i z młodszym dzieckiem obejrzeć. Tyle że warto z nim pogadać o tym co się dzieje na ekranie, opowiedzieć o tle historycznym i społecznym (a w "Psach" jest to świetnie pokazane) czy nakreślić pewne rzeczy.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 22:34   #28
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Mi mama wszystko cierpliwie tłumaczyła, a potrafiłam pytać i pytać Myślę, że tłumaczenie, to lepsza metoda, niż to, co czasami próbował robić mój ojciec (nie zagłębiał się w relacje ze swoimi dziećmi), czyli "ma być jak mówię, bo tak".
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-01, 23:00   #29
laisla
Zakorzenienie

Co do filmów, które chce obejrzeć to zdaję sobie sprawę, że i tak gdyby się uparła to obejrzy, wolę trzymać rękę na pulsie i zaglądać przez ramię albo obejrzeć razem i obgadać niektóre kwestie. Jak dotąd na jeden drastyczny film się nie zgodziłam, ale było i tak już za późno.
Stary 2014-01-01, 23:02   #30
201604181004
Konto usunięte

zdrowy rozsądek to najlepsza metoda wychowawcza
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości