Pomoc w doborze perfum bez paczuli - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-18, 11:23   #1
Kiriko
Raczkowanie

Pomoc w doborze perfum bez paczuli

Hej dziewczyny! Mam wielki problem z wybraniem dla siebie odpowiedniego zapachu. Mam 21 lat, od 17 roku życia nieustannie szukam czegoś dla siebie. W tej chwili używam Treselle z Avonu i pięknie na mnie leży - chciałabym mieć jednak jakąś alternatywę (bo, jak wiadomo, perfumy z Avonu lubią znikać w najmniej odpowiednim momencie). W Treselle najbardziej podoba mi się baza (według informacji w sieci: piżmo, irys, orchidea).

W perfumach nie znoszę: paczuli (choćby było w minimalnym stężeniu - zawsze wyczuję i nie mogę znieść; to chyba po nieudanej przygodzie z Perles de Lalique), nut dymnych, kadzidlanych, drzewnych - ostatnio podobało mi się nawet J'adore Diora, ale pod koniec, w bazie, czuć właśnie delikatnie drzewne akordy, które nieco mnie irytują. Nie lubię też bardzo słodkich ulepków (jak chociażby Lolita Lempicka).

W zasadzie mogę powiedzieć, że wiele perfum pachnie pięknie na dwóch pierwszych poziomach (np. Coco Mademoiselle), ale paskudnie rozwijająca się na mnie paczuli w bazie (śmierdząca wilgocią, pleśnią, dusząca - słowem: dramat) sprawia, że niestety jestem zmuszona je odrzucić. Doskonale zdaję sobie sprawę, że kluczem są testy - ale perfum jest w drogeriach tyle, że nie wiem, w którą stronę się kierować.

Jeśli chodzi o mój styl: jestem zdecydowaną, kobiecą, spokojną, ceniącą minimalizm, prostotę i oryginalność optymistką i indywidualistką. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc

Edytowane przez Kiriko
Czas edycji: 2012-12-18 o 11:44
Kiriko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 11:56   #2
neska951
Zakorzenienie

Dot.: Pomoc w doborze perfum bez paczuli

Cytat:
Napisane przez Kiriko Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny! Mam wielki problem z wybraniem dla siebie odpowiedniego zapachu. Mam 21 lat, od 17 roku życia nieustannie szukam czegoś dla siebie. W tej chwili używam Treselle z Avonu i pięknie na mnie leży - chciałabym mieć jednak jakąś alternatywę (bo, jak wiadomo, perfumy z Avonu lubią znikać w najmniej odpowiednim momencie). W Treselle najbardziej podoba mi się baza (według informacji w sieci: piżmo, irys, orchidea).

W perfumach nie znoszę: paczuli (choćby było w minimalnym stężeniu - zawsze wyczuję i nie mogę znieść; to chyba po nieudanej przygodzie z Perles de Lalique), nut dymnych, kadzidlanych, drzewnych - ostatnio podobało mi się nawet J'adore Diora, ale pod koniec, w bazie, czuć właśnie delikatnie drzewne akordy, które nieco mnie irytują. Nie lubię też bardzo słodkich ulepków (jak chociażby Lolita Lempicka).

W zasadzie mogę powiedzieć, że wiele perfum pachnie pięknie na dwóch pierwszych poziomach (np. Coco Mademoiselle), ale paskudnie rozwijająca się na mnie paczuli w bazie (śmierdząca wilgocią, pleśnią, dusząca - słowem: dramat) sprawia, że niestety jestem zmuszona je odrzucić. Doskonale zdaję sobie sprawę, że kluczem są testy - ale perfum jest w drogeriach tyle, że nie wiem, w którą stronę się kierować.

Jeśli chodzi o mój styl: jestem zdecydowaną, kobiecą, spokojną, ceniącą minimalizm, prostotę i oryginalność optymistką i indywidualistką. Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc

Shiseido zen 2007
Tam nie czuć ani grama paczuli a niby jest w składzie
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 12:09   #3
tahivare
Raczkowanie

Może spróbuj Chloe (EDP lub EDT)? To ciepły, otulający zapach, a z takim właśnie kojarzy mi się Treselle. Przychodzi mi na myśl jeszcze She Wood DSQUARED 2 (jeśli lubisz fiołki), Neonatura Souffle Yves Rocher (na początku cytrusowa), Noa Cacharel.
tahivare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 12:12   #4
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Arden Beauty, JPG Classique

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 12:21   #5
Kiriko
Raczkowanie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, jutro akurat będę w pobliżu Douglasa i Sephory, wypróbuję wymienione przez was zapachy
Stary 2012-12-18, 13:01   #6
allie
Zakorzenienie

GG do allie

Love, Chloe
Stary 2012-12-19, 14:37   #7
magdulenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska951 Pokaż wiadomość
Shiseido zen 2007
Tam nie czuć ani grama paczuli a niby jest w składzie
A ja mimo wszystko nie polecam

W Zen jest i paczula, i kadzidlo, i sporo drewna
Piekny to zapach (sama b.lubie), ale chyba nie o to Autorce chodzilo?

Od siebie dodaje:
Infiniment - Chopard wersja edp
Aura - Swarovski - wersje edp i edt
i moze Dreaming - Tommy Hilfiger

popieram kandydature Arden Beauty - E.Arden

i jeszcze nasunelo mi sie Miracle - Lancome

5269
magdulenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-19, 14:42   #8
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez magdulenka Pokaż wiadomość
Infiniment - Chopard wersja edp

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 14:59   #9
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdulenka Pokaż wiadomość
A ja mimo wszystko nie polecam

W Zen jest i paczula, i kadzidlo, i sporo drewna
Piekny to zapach (sama b.lubie), ale chyba nie o to Autorce chodzilo?
Napisała również że bardzo podoba jej się Coco Mademoiselle,
a Zen wg opinii na kwc to Coco bez tej ciężkiej bazy
Doradzając kierowałam się swoimi odczuciami.
Ja nie mogę nosić perfum z kadzidłem , przytłaczają mnie,
paczula jest dla mnie znośna w naprawdę niewielu zapachach.
W Zen nie czuję żadnego kadzidła ,a paczula jest bardzo delikatna dla mnie prawie niewyczuwalna

edit ; Zenka też bardzo lubię i noszę

Edytowane przez neska951
Czas edycji: 2012-12-19 o 15:01
Stary 2012-12-19, 16:24   #10
Kiriko
Raczkowanie

Wróciłam z testów! Na pierwszy ogień poszły zapachy Chloe: Chloe EDP i EDT oraz Love EDP - te dwa pierwsze, niestety, na bloterku pięknie, ale moja skóra wydobyła z nich w pierwszej fazie migrenogenną wręcz słodycz, po odparowaniu było nieco lepiej, teraz niucham bazę i jest do zniesienia. Love podeszło mi bardziej, choć na początku zaskoczyło mnie mydlanymi nutami, potem było tylko lepiej, obecnie jest ok, tak na 4+/5- w szkolnej skali, zostaje na liście do dalszych testów. JPG Classique - też bardzo dobry zapach, lżejszy niż trzy poprzednie, z bazą nieco przypominającą na mojej skórze D&G Light Blue. Zen to na mojej skórze czysta paczula - czyli najwidoczniej, jeśli tylko paczula jest w jakichś perfumach, to moja skóra podbije ją na absolutnie pierwszy plan (choć na mojej mamie te perfumy są piękne, zupełnie inne niż na mnie). Co do Arden Beauty - nie wiem, czy nie trafiłam na jakiś trefny tester w Rossie, bo oprócz takiego czystego zapachu czułam nuty... przypraw kuchennych. Trochę, jak przy bliższym spotkaniu z Black Cashmere DK. Muszę sprawdzić tester w innym sklepie. She Wood z racji braku dodatkowych nadgarstków wąchałam tylko na bloterze - i całkiem mi się podoba Muszę go przetestować globalnie.

Z zapachów niewymienionych przez was: testowałam, po raz kolejny, J'adore - niestety, nie moje klimaty. Na początku wszystko pięknie, a potem zapach zaczyna mnie nieco irytować, a tak nie może być. Poza tym Pure DKNY - bardzo fajne, musiałabym się nimi bardziej zainteresować, pierwsze wrażenie tak na 5-. Podobnie Gucci Flora w wersji Gracious Tuberose - dobrze leżą, ale nie mam jeszcze pewności.

Widzę kolejnych kilka propozycji, wyglądają ciekawie. Myślę, że w pobliżu drogerii będę dopiero po świętach - i wtedy wszystko przetestuję. Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc, dziewczyny Jesteście najlepsze! Liczę na dalsze podpowiedzi

Edytowane przez Kiriko
Czas edycji: 2012-12-19 o 16:34
Stary 2012-12-19, 16:41   #11
neska951
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiriko Pokaż wiadomość
Wróciłam z testów! . Zen to na mojej skórze czysta paczula - czyli najwidoczniej, jeśli tylko paczula jest w jakichś perfumach, to moja skóra podbije ją na absolutnie pierwszy plan (choć na mojej mamie te perfumy są piękne, zupełnie inne niż na mnie).
Może i tak być , na szczęście moja skóra dobrze reaguje z Zenem wcale jej nie czuję dlatego go poleciłam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-19, 16:43   #12
Kiriko
Raczkowanie

Doskonale to rozumiem, jakiś czas temu testowała je intensywnie moja mama - na niej nie czuć nic a nic. Na mnie - dramat.
Stary 2014-01-05, 14:05   #13
Zuela
Raczkowanie

Pozwólcie że odgrzebię temat, ponieważ mam podobny problem jak autorka.
W swojej kolekcji mam sporo perfum, większość z nich to przesłodzone ulepki które kocham. Jednak teraz postanowiłam sprawić sobie coś bardziej "eleganckiego", szukam zapachu bardziej pasującego na imprezy czy wieczorne wyjścia niż taka Aquolina czy Fantasy od Britney Spears
Niestety, poszukiwania skutecznie udaremnia mi paczula Mam wrażenie, że pojawia się wszędzie. Oprócz tego nie przepadam za różą.

Jeśli któraś z Was byłaby chętna mi pomóc - za co serdecznie dziękuję wrzucam listę moich ostatnio ulubionych perfum:
Princess Very Wang
Rebelle Rihanny
Nude Rihanny
Can Can Paris Hilton
Fantasy Britney Spears
La Vie Est Belle (do nich niestety mogę tylko wzdychać, bo cena skutecznie mnie odstrasza )
Do tej pory na wieczór używałam CK Obsession Night, w zimie zmieniłam je na DKNY Delicious Night.

Nie przepadam za Angelem, Jimmy Choo, Flowerbomb ani żadną Lolitą.

Baaardzo proszę o podpowiedzi
Zuela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 13:13   #14
anusia997
Zadomowienie

Heat Beyonce- słodkie bez paczuli
D&G One lub podobne ale tańsze Rochas Tocade
E. Arden 5'th avenue after five

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości