brzuch-pomocy:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-02, 19:26   #1
_Kalinka_kalinka_
Raczkowanie

brzuch-pomocy:(

Witam, zacznę od tego że ogólnie jestem osobą bardzo drobną i średniego wzrostu. Mam naprawdę chude nogi, niewielki tyłek. Moim problemem jest ogromny brzuch ( tylko nie piszcie że przesadzam i pewnie mój brzuch jest ok, bo taki nie jest). Od zawsze- nawet jako kilkuletnia dziewczynka, miałam wręcz olbrzymi brzuch (i strasznie rzuca się w oczy na zdjęciach z dzieciństwa), jak duży bęben. Z biegiem lat to się nie zmieniło-nigdy nie miałam płaskiego brzucha, nawet w połowie. Było i jest mi z tym niezręcznie, źle się z tym czuję. Zawsze zazdrościłam koleżankom płaskich brzuchów, a przynajmniej takich proporcjonalnych do wagi. Jeśli chudnę, brzuch pozostaje bez zmian, chudną tylko nogi i pośladki. Wiem, że mówi się że nie można schudnąć z wybranej partii ciała, ale błagam, pomóżcie.
_Kalinka_kalinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-02, 20:28   #2
nolose
Rozeznanie

Dot.: brzuch-pomocy:(

A jak wygląda Twoja dieta? Poza tym ćwiczysz coś?
Stary 2014-01-03, 15:40   #3
frywolna_pastereczka
Raczkowanie

Ja też mam taką budowę ciała, że na brzuch najciężej wyćwiczyć
Najważniejsza jest dieta- jeść kilka małych posiłków o stałych porach (to jest klucz!)
Do tego stosuję tak:
1. Codziennie rano na pusty żołądek wypijam szklankę wody z sokiem z cytryny. Dopiero po jakiś 20 minutach zjadam śniadanie. (podniesienie tempa metabolizmu i uregulowanie trawienia)
2. Trzeba pozbyć się wzdęć (niektórzy tak już mają, że produkują ich więcej)- espumissan towarzyszy mi zawsze
3. Wyregulować wypróżnienia- gdy mam problem z zaparciami, parzę siemię lniane i dodaję do herbaty. Po paru godzinach przykry problem znika )
4. Oprócz ćwiczeń na całe ciało lub innej formy aktywności, wykonuję 8-minutowy trening z Mel B: https://www.youtube.com/watch?v=wyRaOUbibG0 (krótki, szybki a efekty są!)
5. Uzbrój się w cierpliwość! Na efekt trzeba trochę poczekać ale za to utrzymuje się długo

Powodzenia!
frywolna_pastereczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-03, 22:07   #4
Darkoz
Zakorzenienie

Spróbowałabym odstawić gluten na jakiś czas, acz nie jestem fachowcem i to tylko sugestia.
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:14   #5
_Kalinka_kalinka_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nolose Pokaż wiadomość
A jak wygląda Twoja dieta? Poza tym ćwiczysz coś?
Zazwyczaj jem zdrowo, jem warzywa i dużo owoców, chleb razowy, czasem płatki owsiane lub pszeniczne, chude mięso, 2-3 razy w tygodniu ryby, dużo nabiału(przeważnie kefir, jogurt naturalny, twarożek wiejski, rzadziej sery żółte). Jem różne orzechy, do sałatek oliwa. Nie jem potraw smażonych, soli nie używam prawie w ogóle. Poza tym piję dużo wody, rzadko herbatę. Unikam białej mąki, nie dosładzam jedzenia. Generalnie jem dużo produktów zawierających białko. Największym posiłkiem jest chyba u mnie śniadanie. Na kolację jem przeważnie kanapki, chociaż czasem jest to jogurt i owoce/i/lub płatki.
Zaczęłam ćwiczyć brzuszki skośne i prose, gdzie trzeba kilka sekund utrzymać pozycję. Ale nie widzę efektów.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Napisane przez frywolna_pastereczka Pokaż wiadomość
Ja też mam taką budowę ciała, że na brzuch najciężej wyćwiczyć
Najważniejsza jest dieta- jeść kilka małych posiłków o stałych porach (to jest klucz!)
Do tego stosuję tak:
1. Codziennie rano na pusty żołądek wypijam szklankę wody z sokiem z cytryny. Dopiero po jakiś 20 minutach zjadam śniadanie. (podniesienie tempa metabolizmu i uregulowanie trawienia)
jak dużo soku dodajesz?
Cytat:
3. Wyregulować wypróżnienia- gdy mam problem z zaparciami, parzę siemię lniane i dodaję do herbaty. Po paru godzinach przykry problem znika
1-2 łyżeczki wystarczą?
Cytat:
4. Oprócz ćwiczeń na całe ciało lub innej formy aktywności, wykonuję 8-minutowy trening z Mel B: https://www.youtube.com/watch?v=wyRaOUbibG0 (krótki, szybki a efekty są!)
jak długą rozgrzewkę robisz przed treningiem? i po jakim czasie regularnego treningu zobaczę efekty? i czy "robiąc mięśnie" na tych ćwiczeniach spalę też tłuszczyk?

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Spróbowałabym odstawić gluten na jakiś czas, acz nie jestem fachowcem i to tylko sugestia.
to oznacza że musiałabym całkowicie wyeliminować produkty zbożowe i mleczne? niestety wydaje mi się to trudne, bo zboża są w wielu produktach, a poza tym to złożone węglowodany...
_Kalinka_kalinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:29   #6
nolose
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _Kalinka_kalinka_ Pokaż wiadomość
Zazwyczaj jem zdrowo, jem warzywa i dużo owoców, chleb razowy, czasem płatki owsiane lub pszeniczne, chude mięso, 2-3 razy w tygodniu ryby, dużo nabiału(przeważnie kefir, jogurt naturalny, twarożek wiejski, rzadziej sery żółte). Jem różne orzechy, do sałatek oliwa. Nie jem potraw smażonych, soli nie używam prawie w ogóle. Poza tym piję dużo wody, rzadko herbatę. Unikam białej mąki, nie dosładzam jedzenia. Generalnie jem dużo produktów zawierających białko. Największym posiłkiem jest chyba u mnie śniadanie. Na kolację jem przeważnie kanapki, chociaż czasem jest to jogurt i owoce/i/lub płatki.
Zaczęłam ćwiczyć brzuszki skośne i prose, gdzie trzeba kilka sekund utrzymać pozycję. Ale nie widzę efektów.

(...)
jak długą rozgrzewkę robisz przed treningiem? i po jakim czasie regularnego treningu zobaczę efekty? i czy "robiąc mięśnie" na tych ćwiczeniach spalę też tłuszczyk?

to oznacza że musiałabym całkowicie wyeliminować produkty zbożowe i mleczne? niestety wydaje mi się to trudne, bo zboża są w wielu produktach, a poza tym to złożone węglowodany...
Może to być kwestia zbyt dużej ilości nabiału, nadmiaru białka i/lub cukrów na noc. Wklep może kilka przykładowych dni do dziennika żywieniowego, np. na potreningu.pl, to wtedy będzie widać, jak to dokładnie wygląda
Brzuszki nie są zbyt dobre dla kręgosłupa. Powinnaś ćwiczyć równomiernie całe ciało Polecam trening siłowy, a jak nie, to ZWOWy Zuzki Light lub jakiś program Jillian Michaels. Upraszczając, mięśnie palą tłuszcz
Stary 2014-01-04, 20:49   #7
afonkaa
Raczkowanie

Skoro to problem już z dzieciństwa może warto wybrać się do lekarza?
afonkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 11:34   #8
Jaspise
Raczkowanie

Autorko, też mam ten problem. Drobna budowa ciała, nogi szczupłe, zgrabne, tyłek mały. Brzuch i boczki właśnie od zawsze były moją zmorą.
A ile ja razy zaczynałam ćwiczyć/ jeść zdrowo, ohoho :P i zawsze odpuszczałam, zawsze jakaś wymówka. Teraz na serio widzę że ostatnio znacznie więcej przytyłam, właśnie ten brzuch i boczki doprowadzają mnie do szału, ehh. Jutro zaczynam chodakowską i wykluczam słodycze i niezdrowe jedzenie. Dobry pomysł z tą wodą z cytryną! Mam nadzieję że tym razem długo wytrwam. Tylko nie wiem co na te boczki nieszczęsne... pozostaje chyba tylko trzaskać brzuszki...
Stary 2014-01-05, 21:55   #9
Erena
Zadomowienie

Wstaw może całodniową rozpiskę jedzenia (byłoby super, jakbyś wstawiła w jakiś kalkulator i dała tutaj zrzut), wtedy będzie łatwiej coś podpowiedzieć niż na podstawie wyrywkowych informacji. Generalnie na pierwszy rzut oka wydaje mi się, że to może być kwestia nadmiaru nabiału, ale muszę zobaczyć ile go jest
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 22:12   #10
facet gotuje
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez afonkaa Pokaż wiadomość
Skoro to problem już z dzieciństwa może warto wybrać się do lekarza?
Zacznij od tej porady !!! nawet najbardziej fachowa pomoc przez internet nie zastąpi badań i porady lekarza

Zapraszam na Moją stronę
facet gotuje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 00:20   #11
frywolna_pastereczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Kalinka_kalinka_ Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

jak dużo soku dodajesz?
1-2 łyżeczki wystarczą?

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Do wody dodaję tyle soku z cytryny, ile do herbaty Może ciutkę więcej. Jakbym liczyła w łyżkach to tak około 1,5 łyżki soku na szklankę wody

Jeśli chodzi o siemię- sypię na oko, tyle, żeby zasłoniło dno w szklance a potem zalewam wodą, żeby przykryło siemię i jeszcze u góry została warstwa wody mniej więcej równa jak ilość siemienia.

Ćwiczę z Chodakowską (+ ten abs z mel b) lub samą mel b (rozgrzewka, nogi, pośladki, abs, rozciąganie- do każdego jest osobny filmik na YT). Rozgrzewka u obu trwa ok. 5 minut.
Ja zobaczyłam efekt już po miesiącu ćwiczeń, ale najpierw trzeba pozbyć się tłuszczyku z brzuszka. A że nie da się zrzucić jedynie z brzucha tylko z całego ciała- to warto wprowadzić dietkę i/lub cardio (bieganie, pływanie, rolki).
frywolna_pastereczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-09, 13:18   #12
Anielita88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez facet gotuje Pokaż wiadomość
Zacznij od tej porady !!! nawet najbardziej fachowa pomoc przez internet nie zastąpi badań i porady lekarza
Ja też bym z tym poszła do lekarza. Skoro tak jest od dzieciństwa to może jest jakaś głębsza przyczyna takiego stanu rzeczy. Warto to skonsultować ze specjalistą.
Anielita88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości