Zdrowie i witaminy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-07-10, 08:25   #1
Monikkk89
Przyczajenie

Smile

Zdrowie i witaminy

Dziewczyny czy używacie jakichś suplementów diety w swojej diecie codziennej? Chodzi mi tutaj głównie o witaminy, minerały itp ponieważ coraz bardziej zaczynam dbać o swoje ciało. Niedługo mam w planie wyruszyć na siłownię (zbieram się od końca zimy i jakoś nie mogę ) Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Monikkk89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-14, 15:59   #2
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Dot.: Zdrowie i witaminy

Ja białko serwatkowe naturalne mieszam z kakao, multiwitamine, biotyne, omega 3, wit D i cynk. Czasem jakiś spalacz.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-14, 17:39   #3
lena106
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Monikkk89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy używacie jakichś suplementów diety w swojej diecie codziennej? Chodzi mi tutaj głównie o witaminy, minerały itp ponieważ coraz bardziej zaczynam dbać o swoje ciało. Niedługo mam w planie wyruszyć na siłownię (zbieram się od końca zimy i jakoś nie mogę ) Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Ja suplementuję dietę jodem (bardzo ważne jeśli nie mieszkamy nad morzem), witaminą A (ważne jeśli dużo czasu spędzamy przed komputerem/telefonem/telewizorem), magnezem (ważne w przypadku niedoborów lub dużego wysiłku fizycznego).
Najlepiej jak oszacujesz ilość przyjmowanych witamin i minerałów w diecie i na tej podstawie ustalisz czego jest za mało. Pozdrawiam
lena106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-15, 07:16   #4
cava
Zakorzenienie

Łykam tylko D3 w dawce ustalonej przez lekarza.
Mam najrzadziej co pół roku robione dość szczegółowe badania także na poziom witamin i pierwiastków, i tylko to wymaga uzupełniania.
Ćwiczę dość intensywnie jak na amatora.

Naprawdę nie polecam faszerować się sztucznymi witaminami i odzywkami z proszku bez wyraźnego wskazania lekarza i określenia przez niego jaki konkretnie preparat ma być brany i w jakiej dawce.
a już na pewno radzę unikać preparatów które nie podlegają ścisłej kontroli ( czyli tych na receptę), oraz wszelkich odzywek siłkowych. Chyba nigdy lekarz nie krzyczał na mnie tak długo jak po tym, kiedy zaproponowałam ze skoro nie pije i nie będę Piła mleka i jadła nabiału, to może kupię sobie białko kazeinowe w proszku. :/

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-15, 08:04   #5
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Łykam tylko D3 w dawce ustalonej przez lekarza.
Mam najrzadziej co pół roku robione dość szczegółowe badania także na poziom witamin i pierwiastków, i tylko to wymaga uzupełniania.
Ćwiczę dość intensywnie jak na amatora.

Naprawdę nie polecam faszerować się sztucznymi witaminami i odzywkami z proszku bez wyraźnego wskazania lekarza i określenia przez niego jaki konkretnie preparat ma być brany i w jakiej dawce.
a już na pewno radzę unikać preparatów które nie podlegają ścisłej kontroli ( czyli tych na receptę), oraz wszelkich odzywek siłkowych. Chyba nigdy lekarz nie krzyczał na mnie tak długo jak po tym, kiedy zaproponowałam ze skoro nie pije i nie będę Piła mleka i jadła nabiału, to może kupię sobie białko kazeinowe w proszku. :/
Na nfz masz robione tak często te badania?
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-15, 10:30   #6
cava
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;84843181]Na nfz masz robione tak często te badania?[/QUOTE]

Badania mam robione z powodu choroby przewlekłej, wiec podejrzewam ze na NFZ też byłyby robione z taka częstotliwością.
Ja muszę sobie dopłacać za cześć, których nie mam w abonamencie.

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-07-15 o 10:31
Stary 2018-07-15, 10:38   #7
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Badania mam robione z powodu choroby przewlekłej, wiec podejrzewam ze na NFZ też byłyby robione z taka częstotliwością.
Ja muszę sobie dopłacać za cześć, których nie mam w abonamencie.
Ok . Dla zdrowych ludzi na nfz takie badania w ramach profilaktyki np.
w POZ to coś nie do osiągnięcia.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-07-15, 19:54   #8
Parabelka
Panaroja

Cytat:
Chyba nigdy lekarz nie krzyczał na mnie tak długo jak po tym, kiedy zaproponowałam ze skoro nie pije i nie będę Piła mleka i jadła nabiału, to może kupię sobie białko kazeinowe w proszku. :/
bo kazeina jest tylko jednym ze składników mleka i to nie tym najważniejszym , najważniejszy w mleku jest wapń . W izolatach białkowych wapnia nie ma , więc nic dziwnego że krzyczał . Poza tym ilość białka w diecie też jest istotna , zwłaszcza u osoby z chorobą przewlekłą, która może wymagać określonego sposoby żywienia .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-16, 07:21   #9
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
bo kazeina jest tylko jednym ze składników mleka i to nie tym najważniejszym , najważniejszy w mleku jest wapń . W izolatach białkowych wapnia nie ma , więc nic dziwnego że krzyczał . Poza tym ilość białka w diecie też jest istotna , zwłaszcza u osoby z chorobą przewlekłą, która może wymagać określonego sposoby żywienia .
Nie mogę jeść nabiału ( jajka mogę) w znaczących ilościach, bo oprócz nietolerancji laktozy on mi ogólnie szkodzi. Nawet po ukwaszonym praktycznie od razu zaczyna mi ciec z zatok śluz, przy większych ilościach zaraz mam zapalenie zatok w pakiecie i pryszcze.

A awantura była raczej na temat tego, ze są to produkty od niewiadoma kogo, nie mające rzetelnej kontroli podczas produkcji, oraz ze cytuję : ludzie najpierw jedzą nie wiadomo co, a potem nie wiadomo jak ich mamy potem leczyć.
No mnie się raz na zawsze odechciało. :/

Liz Williams
Stary 2018-07-16, 15:53   #10
Parabelka
Panaroja

Ciężko jest znaleźć lekarza nie-sportowego, który się orientuje w preparatach dla sportowców i wie co jest czym . I bez przesady , od izolatu białkowego znanej firmy nic by Ci nie było . W końcu cały sport zawodowy i spora część amatorskiego jedzie na odżywkowym wspomaganiu, więc to nie jest wyłącznie badziew nieznanego pochodzenia .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-07-16, 19:18   #11
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Parabelka Pokaż wiadomość
Ciężko jest znaleźć lekarza nie-sportowego, który się orientuje w preparatach dla sportowców i wie co jest czym . I bez przesady , od izolatu białkowego znanej firmy nic by Ci nie było . W końcu cały sport zawodowy i spora część amatorskiego jedzie na odżywkowym wspomaganiu, więc to nie jest wyłącznie badziew nieznanego pochodzenia .
Ja się raczej będę trzymać tego, co mi lekarz prowadzący mówi.
Jak mówi ze najzdrowiej jeść normalne jedzenie a nie odżywki w proszku i witaminy w ciemno, to tak będę jadła.

Tym bardziej ze szybkość z jaką nabudowałam masę mięśniową, firma jaka utrzymuję mimo choroby, i wyniki badań jasno świadczą, ze nie mam problemu ani z niedoborem białka, ani witamin, pierwiastków.

A jak ktoś ma wątpliwości co do swojej diety, to prędzej bym skorzystała z cronometra, niż łykania tabletek.

Zwłaszcza, jak się jest na początku drogi świadomego dbania o siebie, lepiej jest budować właściwe nawyki zamiast próbować dróg na skróty.

Liz Williams
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości