Bareizmy wiecznie żywe? ;-) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-04, 17:48   #1
WhiteCherry
Zakorzenienie

Bareizmy wiecznie żywe? ;-)

Słyszeliście o tym? :P
następnym razem, gdy będziecie kupować w kiosku gazetę, mydło i powidło - nie zapomnijcie zapytać, czy jest do odebrania jakaś przesyłka dla was z sądu

Cytat:
Od czwartku przesyłki z sądów odbierać będziemy nie z poczty, ale z kiosków Ruchu - informuje "Gazeta Wyborcza".

Tym samym Poczta Polska utraciła kontrakt na obsługę korespondencji sądów powszechnych i prokuratur, bo nie brała w ogóle pod uwagę, że tak się może stać.

Tymczasem w grudniu 2013 r. Polska Grupa Pocztowa, jeden z największych prywatnych operatorów, podpisała stosowne umowy ze skarbem państwa. Dwuletni kontrakt wart jest ok. 500 mln zł.

Jednym z podstawowych warunków było posiadanie placówki pocztowej w każdej gminie. Stworzono więc sieć obejmującą ponad 7 tys. placówek, w tym 5 tys. to punkty kiosków Ruchu.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2014-01-04 o 19:34
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 17:59   #2
dominikmeller25
Zakorzenienie

Dot.: Bareizmy wiecznie żywe? ;-)

bo niestety ale tak to jest jak idioci dostają stołek tylko ze względu na znajomości.
byłem ostatnio na poczcie zapłacić rachunki itd i doliczono prawie 15 złotych za taką możliwość, a potem się dziwią że ludzie w miastach wolą płacić przez neta lub wolą iść do banku a nie na pocztę gdzie płacą jak za zboże.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 18:07   #3
201708160922
Konto usunięte

No ale że w kiosku?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 18:10   #4
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja jestem ciekawa, jak będzie z powiadamianiem o ewentualnych przesyłkach. Awizo w skrzynce? Czy mam się sama domyślić, który kiosk jest moim rejonowym i codziennie w ramach bezpieczeństwa pytać o listy do mnie?
Stary 2014-01-04, 18:12   #5
201604181004
Konto usunięte

słyszałam o tym tydzień temu. zrobiłam fejspalma razem z panią kioskarka, która kompletnie nie wie o co chodzi co się dzieje i kto. sądy i inne organizacje sądownicze dowiedziały sie o tym jakoś zaraz przed świętami.

nikt nie wie o co chodzi, ucierpią obywatele.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 18:25   #6
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
No ale że w kiosku?

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja jestem ciekawa, jak będzie z powiadamianiem o ewentualnych przesyłkach. Awizo w skrzynce? Czy mam się sama domyślić, który kiosk jest moim rejonowym i codziennie w ramach bezpieczeństwa pytać o listy do mnie?
tego pewnie nikt nie wie może jeszcze kioskarze po skończonej pracy będą roznosić listy
Stary 2014-01-04, 18:31   #7
grubella
BAN stały

A jak na wsi nie ma kiosku Ruchu ani nawet sklepu to gdzie?
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-04, 18:31   #8
201604191001
Konto usunięte

Kompletnie tego nie ogarniam o_O
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 18:32   #9
grubella
BAN stały

Czytałam właśnie ogłoszenia w lokalnej gazecie/powiatowej/ i tam ktoś prywatny chce zatrudnić listonosza. Pewnie jakiś kioskarz.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 18:53   #10
WhiteCherry
Zakorzenienie

widzę, że jesteście w takim samym szoku jak ja
Stary 2014-01-04, 19:19   #11
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
A jak na wsi nie ma kiosku Ruchu ani nawet sklepu to gdzie?
Na plebanii?
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-04, 19:27   #12
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

WhiteCherry po co wstawiłaś do pierwszego posta reklamę najlepszego darmowego hostingu?? Czy tam jest coś innego tylko ja tego nie widzę??

Na wsiach można by było zostawiać u mleczarza.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 19:33   #13
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Ale to tak na poważnie? Czy to jakiś żart?

P.s. tez widzę hosting
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 19:36   #14
WhiteCherry
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;44430502]WhiteCherry po co wstawiłaś do pierwszego posta reklamę najlepszego darmowego hostingu?? Czy tam jest coś innego tylko ja tego nie widzę??

Na wsiach można by było zostawiać u mleczarza. [/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
Ale to tak na poważnie? Czy to jakiś żart?

P.s. tez widzę hosting
to żadna reklama! kiedyś już natrafiłam na hasło 'rany boskie jestem kioskiem' i przypasował mi do wątku, wzięłam pierwszy z brzegu obrazek z google grafika ale już skasowałam, skoro mogło to być wzięte za reklamę

jak najbardziej na poważnie

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,..._Polskiej.html
Cytat:
Jak to będzie działać? Nie wiadomo. - Początki nie będą łatwe, ale musimy sobie poradzić - mówi Leszek Żebrowski, prezes Zarządu Polskiej Grupy Pocztowej.

Czas edycji: 2014-01-04 o 19:39
Stary 2014-01-04, 19:43   #15
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Wiem o tym od czasu wyników przetargu, pod tym linkiem http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...rokuratur.html jest jeden celny komentarz:"
mickromike
2 miesiące temu
Oceniono 365 razy 197

Patrzę na tę sprawę jako nadawca i odbiorca dużej ilości korespondencji. Ta różnorodność firm w przypadku doręczeń sądowych to tylko kłopoty. Poczta Polska jest urzędem. inni operatorzy pocztowi to firmy nastawione na zysk. Listy nadaje na mojej poczcie blisko położonej i długo działającej do 20.00. Jak trzeba jadę na pocztę całodobową aby mieć datę dzisiejszą bo termin w sądzie!!! Żadnych listów nie odbieram od listonosza bo w ciągu dnia jestem w pracy = w terenie a nie w biurze. moja poczta jest blisko i długo działa. operatorzy pocztowi mają mało placówek, które zazwyczaj pracują krótko, a co za tym idzie daliki dojazd w godzinach pracy normalnego kowalskiego. A tajemnica korespondencji. Odbieranie w kiosku z gazetami (takie punkty są w Łodzi) przy innych kupujących ??? A pan z kiosku plotkujący na każdy temat. O tym co kto dostaje i ile. Jestem za tym żeby WYŁĄCZNIE państwowa Poczta Polska doręczała całą korespondencję urzędową w Polsce. w tym zakresie uwolnienie rynku jest błędem. niestety będziemy to zmieniać po wielu wielu złych doświadczeniach. Jak mawiał mądry "lepsze jest wrogiem dobrego" mk

Stary 2014-01-04, 19:52   #16
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawa myśl. Co będzie dalej? Może rozprawy w sklepie mięsnym, a przy lekkich przestępstwach w warzywniaku?
A w ogóle to może najodpowiedniejszy i dostosowany do poziomu byłby najbliższy szalet...
Cytat:
Uważam, że to sprawa do Rzecznika Praw Obywatelskich lub Trybunału Konsytucyjnego - czy każdy 18-latek na umowę o dzieło może doręczać postanowienia sądowe? Czy organizująca się własnie prywatna firma współpracująca z profesjonalnymi pracownikami Poczty, przepraszam, kiosków z gazetami, może działać jako organ Państwa?
Cytat:
Jaka ustawa daje prawo pracownikowi prywatnej firmy (ślusarzowi, ogrodnikowi, kioskarzowi) LEGITYMOWANIA obywateli w celu weryfikacji wydania korespondencji wlasciwej osobie?

Dodatkowo mialem okazje przekonac sie, ze przesylki wysylane inPostem docieraja w 2/3 przypadkow, a dwutygodniowy termin jest norma niestety. jak to sie ma do terminow sadowych? Skoro przesylke awizowana i nieodebrana uwaza sie za dostarczona, inPost moze po prostu NIE ROBIC NIC i miec efektywnosc dostarczen na poziomie 100%
Cytat:
A kto i w jaki sposób będzie powiadamiał, że w konkretnym kiosku czeka na mnie przesyłka ?
Przesyłka powinna być dostarczona do rąk własnych a nie do jakiegoś kiosku z którego wcale nie mam obowiązku odebrać.

Czas edycji: 2014-01-04 o 19:57
Stary 2014-01-04, 19:57   #17
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

w samo sedno
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 19:57   #18
Chatul
ma zielone pojęcie

Ciekawy artykuł na ten temat: http://natemat.pl/87463,korespondencja-sadowa-doreczana-ze-sklepu-rybnego-polska-grupa-pocztowa-zastapila-poczte-polska
Stary 2014-01-04, 20:03   #19
201605161006
Konto usunięte

Ja wyczytałam w komentarzach, że podobno tylko nieodebrane przesyłki będą lądować w kioskach ruchu, a tak to będą normalnie rozwożone do domów. Ale nie wiem na ile to rzetelna informacja.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:03   #20
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi profesjonalnie i wiarygodnie? Groteska zaczyna się dopiero w momencie, gdy dokładniej przyjrzymy się liście "placówek", do których dostarczana jest korespondencja. Okazuje się bowiem, że większość z nich to wszelkiego rodzaju kioski, pseudo agencje finansowe, a nawet osiedlowe sklepiki spożywcze. Na liście punktów agencyjnych firmy znaleźć możemy też prawdziwe rarytasy. Dla przykładu, w Warszawie powiadomienie z sądu będziemy mogli odebrać ze sklepu zoologicznego o nazwie "Przysmaki Pupila". W Chorzowie zaś, powiadomienie z prokuratury czekać będzie w… sklepie rybnym. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. To niestety prawda.

Pytanie tylko, czy pani Kazia z osiedlowego kiosku, lub pan Zdzisław ze spożywczaka na rogu są odpowiednio przygotowani do solidnej i bezpiecznej obsługi czyjejś korespondencji? Nie wspomnę nawet o prywatności - skąd bowiem możemy wiedzieć i mieć stuprocentową pewność, że osoby pracujące w pierwszym lepszym sklepiku lub kiosku, to ludzie godni zaufania?
to jest jakiś koszmar 0.o
Stary 2014-01-04, 20:06   #21
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Ja wyczytałam w komentarzach, że podobno tylko nieodebrane przesyłki będą lądować w kioskach ruchu, a tak to będą normalnie rozwożone do domów. Ale nie wiem na ile to rzetelna informacja.
Tylko tak naprawdę, co z tego? Ile osób się na to załapie? Nie sądzę, by te paczki były dostarczane w godzinach innych niż typowe godziny pracy przeciętnego Polaka

Cytat:
to jest jakiś koszmar 0.o
Też tak myślę.
Stary 2014-01-04, 20:12   #22
el_vestido_rojo
beach please

Totalny bezsens. Pocztę mam dwa kroki od domu, za to kiosk niekoniecznie. Poza tym, jak już ktoś wyżej napisał, nie bardzo chcialabym aby pani Krysia, która lubi sobie poplotkować, miała wgląd w moją korespondencję

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Tylko tak naprawdę, co z tego? Ile osób się na to załapie? Nie sądzę, by te paczki były dostarczane w godzinach innych niż typowe godziny pracy przeciętnego Polaka
Dokładnie
el_vestido_rojo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:15   #23
Vivienne
... choć nie Westwood

Nie wierzę

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-04, 20:18   #24
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
To po pierwsze. Po drugie - o ile Poczta Polska zdążyła przez lata wypracować odpowiednie procedury postępowania oraz standardy pracy listonoszy, dzięki którym można spodziewać się względnie pewnego dostarczenia korespondencji oraz poszanowania jej prywatności, o tyle trudno to samo powiedzieć o rzeszy zupełnie przypadkowych sklepikarzy, kioskarzy czy nawet zatrudnionych w PGP i podobnych firmach doręczycieli.

Trzeba też pamiętać, że listonosz zanim zostanie dopuszczony do wykonywania swojego zawodu musi przejść podstawowe badania psychologiczne oraz - co jest w kontekście urzędowej korespondencji niezmiernie istotne - przedstawić zaświadczenie o niekaralności. Od pracowników kiosków czy sklepów nie jest ono przeważnie wymagane, a poddawanie testom psychologicznym ekspedientki ze sklepu rybnego byłoby raczej absurdalne. Choć z drugiej strony, być może sprzedaż żywych karpi wymaga odpowiednio silnej konstrukcji psychicznej... Tak czy inaczej, ludzie przez których ręce będzie przechodzić nasza korespondencja sądowa nie muszą spełniać praktycznie żadnych warunków formalnych i - w obecnej sytuacji - faktycznie trudno byłoby od nich tego wymagać.

Po czwarte wreszcie - nikt raczej nie pociągnie do odpowiedzialności "pani z kiosku lub ze sklepu rybnego", jeśli przesyłka nie dotrze do adresata. Doręczyciel Poczty Polskiej odpowiada za swoją pracę i podlega w mniejszym lub większym stopniu zarówno kontroli, jak i konsekwencjom służbowym wynikającym ze złego wypełniania obowiązków. Trzeba też pamiętać, iż jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę zawartą z przedsiębiorstwem państwowym i gwarantującą wypłatę wynagrodzenia w terminie, a też ochronę przed nieuzasadnionym zwolnieniem. Jak to się ma do ekspedientki, która nie ma żadnej stabilności pracy i którą pracodawca może przecież z dnia na dzień zwolnić, bo np. "interes źle idzie"? Jakie może ponieść konsekwencje za "zgubienie" kilku przesyłek z sądu czy prokuratury? Przecież nie jest urzędnikiem państwowym...

W przypadku większości procedur sądowych i prokuratorskich - ze szczególnym uwzględnieniem wszelkiego rodzaju przesłuchań oraz rozpraw - obowiązuje podstawowa zasada: jeśli adresat przesyłki (np. wezwania) nie odebrał jej w wyznaczonym terminie, uznaje się ją za doręczoną. Jeśli więc prokurator wzywa nas na przesłuchanie, ale wezwanie do nas nie dotrze, to niestety stwierdzenie "nie otrzymałem listu z prokuratury" nie usprawiedliwi naszej nieobecności w wyznaczonym miejscu i terminie. W efekcie możemy spodziewać się ukarania - począwszy od drobnej grzywny, na ograniczeniu wolności skończywszy, nie mówiąc już o przymusowym doprowadzeniu przed "oblicze sprawiedliwości" przez umundurowanych i niezbyt uprzejmych w takich sytuacjach funkcjonariuszy policji.

Problem w tym, że doręczycieli PGP jest po prostu mało i działają w bardzo niewielu w skali krajowej miejscowościach. Proszę zresztą na internetowej witrynie firmy spróbować wpisać w wyszukiwarkę (zamieszczoną w zakładce "Gdzie jesteśmy?") nazwy kilku dowolnie wybranych małych mieścin. W zatrważającej większości przypadków takie próby kończą się lakonicznym komunikatem "Nic nie znaleziono".
...

Czas edycji: 2014-01-04 o 20:20
Stary 2014-01-04, 20:36   #25
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
to żadna reklama! kiedyś już natrafiłam na hasło 'rany boskie jestem kioskiem' i przypasował mi do wątku, wzięłam pierwszy z brzegu obrazek z google grafika ale już skasowałam, skoro mogło to być wzięte za reklamę

jak najbardziej na poważnie

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,..._Polskiej.html

Też pamiętam to rany boskie jestem kioskiem

A i nie reklama, tylko źle Ci się zdjęcie wgrało

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
To ja bym już wolała w paczkomacie
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:39   #26
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

To jakieś jaja

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 20:43   #27
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaniPedagog Pokaż wiadomość
Też pamiętam to rany boskie jestem kioskiem

A i nie reklama, tylko źle Ci się zdjęcie wgrało

aa no nie wiem, może, mi się normalnie wyświetlał sam obrazek, bez żadnych odnośników do hostingu :P dlatego się zdziwiłam :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-04, 20:57   #28
skazana_na_bluesa
.

szczerze mówiąc jestem przerażona czymś takim. co jak co, ale poczta tego kalibru to zazwyczaj nie są przelewki o.O

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-04, 21:02   #29
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
szczerze mówiąc jestem przerażona czymś takim. co jak co, ale poczta tego kalibru to zazwyczaj nie są przelewki o.O
nie chcę być złym prorokiem, ale może niedługo też nasze rachunki będą lądować w sklepach rybnych i kioskach. Pani Krysia będzie mogła sobie porównać czy zużywa tyle samo prądu czy wody

wg mnie korespondencja z sądu/prokuratury tak jak i rachunki powinny pozostać w rękach Poczty Polskiej, w kiosku Ruchu to sobie można co najwyżej pocztówki odbierać...
Stary 2014-01-04, 21:22   #30
chwast
Zakorzenienie

Przyznam szczerze, nie rozumiem. Dlaczego? Po co? O co chodzi? Kto?
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości