|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
nie mogę zaoszczędzić pieniędzy
Mam taki problem, nie umiem zaoszczędzić pieniędzy, na wstępie chciałabym podkreślić, że nie jestem bogata, zarabiam bardzo mało, często brakuje mi na życie, ale bardzo chcę uzbierać sobie na wczasy, od 10 lat nigdzie nie byłam. Jeżeli juz coś uzbieram to zaraz wydaje.... na pierdoły. Dopiero w domu uświadamiam sobie, że tak na prawdę ta rzecz/y nie była mi potrzebna. Najczęsciej wydaje na takie rzeczy typu ; jakies kosmetyki, ciuchy itp, Macie jakiś pomysł ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: nie mogę zaoszczędzić pieniędzy
Co miesiąc część wypłaty, premii itd. przelewam na konto oszczędnościowe i staram się tych pieniędzy 'nie ruszać'. Korzystam z nich w sytuacjach gdy chce np. tak jak wspomniałaś, zapłacić za wakacje, kupić nowy laptop itd itp.
Możesz również codziennie wrzucać małą kwotę do nieśmiertelnej świnki skarbonki, zobaczysz, że trochę się uzbiera ![]() Jeśli często kupujesz ubrania, a potem jesteś niezadowolona to może kupuj w sieciówkach - w większości jest 30 dni na zwrot więc jak po przyjściu do domu stwierdzisz, że ta rzecz jednak nie jest Ci potrzebna to ją po prostu oddasz. Ja na kosmetyki wydaje nie mało bo cenię sobie jakość, ale kupuje te sprawdzone których używam więc nie mam do siebie pretensji. Jak chce kupić np. nowy podkład to proszę o próbkę (np. w sephorze robią bez problemu) dzięki czemu unikam rozczarowań i niepotrzebnie wydanych pieniędzy. Wiele rzeczy zamawiam przez internet - jest znacznie taniej.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-01-10 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie wchodź do sklepów, jeśli nie masz nic do kupienia. Jeśli ktoś ma problemy z silną wolą, to za każdym razem znajdzie coś, czego mu się zachce i to kupi.
I, bardzo dobra rada, załóż rachunek oszczędnościowy i od razu przelewaj tam jakąś kwotę, u mnie cała pensja spływa na taki rachunek, jeśli nie mam pustek na rachunku bieżącym, to często zostawiam całą pensję na takim koncie.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Daj komus zaufanemu pieniądze na przechowanie i weź je na ważne potrzeby. Zrób sobie zestawienie wydatków ważnych i niezbyt ważnych. Zacznij stopniowo oszczędza i zauważac korzysci z tego płynące.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
jeszcze mi się przypomniało jak przeczytałam post Tutli - jak idziesz do sklepu to rób listę rzeczy do kupienia
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jakie mozna miec pomysly? nie wchodz do sklepow bez potrzeby poprostu .... a jak masz zrobic zakupy to napisz co Ci potrzbne i trzymaj sie listy
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A płacisz kartą, czy gotówką?
Zawsze możesz ustanowić dzienny limit na karcie. Jeśli płacisz gotówką, to staraj się nie nosić przy sobie dużych kwot. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Również tak robię i uważam, że ten sposób jest najlepszy na oszczędzanie. Najważniejsze tylko, aby zawsze tę samą kwotę co miesiąc przelewać na konto oszczędnościowe od razu po sprawdzeniu wypłaty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wolę gotówką, mam konto w banku, ale jak tam będę miała jakieś pieniądze to szybko je wydam, wolę miec pieniądze przy sobie, bo wtedy mam większą kontrolę nad nimi, nie znosze płacić karta, bo zaraz po zakupach, czeka mnie nie miłe rozczarowanie....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No to tym bardziej musisz ustanowić na karcie dzienny limit do określonej kwoty i wtedy część środków przelewać na konto. A w portwelu noś tylko niezbędną ilość pieniędzy. Innego pomysłu nie mam. Sama wiem, jak to jest. Najgorzej, gdy juz rozmienię banknot o większym nominale, to wtedy reszta pieniędzy rozchodzi się niewiadomo jak, gdzie i na co. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]()
Coś w tym jest, wystarczy rozmienić większy nominał a reszta po prostu się rozpłynie.<br />
<br /> ____________________ Wyjątkowo niskie ceny http://dobremeble.blog.se/ to nie bajka! Edytowane przez CodiAbc2542 Czas edycji: 2014-08-19 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.