|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jak umyć włosy szarym mydłem- Biały jeleń. Pilnie proszę o porady
Witam
Zaczęłam testować szare mydło, które z powodzeniem stosowały nasze babcie do mycia włosów, miałam już kilka podejść, wszystkie zakończyły się tym samym efektem. Przechodząc do sedna. Dzisiaj rano spędziłam w łazience dobrą godzinę myjąc włosy. Użyłam szarego mydła-biały jeleń, następnie zastosowałam na głowę płukankę z octu jabłkowego( 2 łyżki stołowe na litr wody) Efekt był koszmarny, włosy na całej długości zachowują się jakby były przetłuszczone, więc potraktowałam je zieloną glinką, swoją drogą efekt też nie był zadowalający. Wieczorem postanowiłam zmienić taktykę. Rozpuściłam trochę mydła w miseczce z wodą, i wylałam miksturę na głowę i zastosowałam płukankę octową. Efekt był identyczny. Czy któraś z Was miała podobny problem ? Moje włosy wyglądają jakby ktoś wylał na nie smalec. Proszę o pomoc, w kwestii zastosowania szarego mydła na włosy. Z góry dziękuję |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak umyć włosy szarym mydłem- Biały jeleń. Pilnie proszę o porady
A czemu Ty na siłę próbujesz myć je szarym mydłem ? Znajdź jakiś zamiennik skoro masz z nim problemy , bo nie ma co się męczyć i frustrować
![]() *ewentualnie myj nim samą skórę głowy Edytowane przez HairMania Czas edycji: 2012-12-04 o 23:07 |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest teraz tyle fajnych szamponów i myjadeł, że nie ma sensu się bawić w mycie mydłem włosów. Skóra sobie dobrze poradzi z zasadowym odczynem, ale włosy już niekoniecznie |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
z prostej przyczyny, poszukuję naturalnych zamienników, ponieważ przez wiele lat nie zwracałam na to uwagi, zwłaszcza tyczy się to szamponów i odżywek, które ostatnio zaczęły mnie uczulać. Wyczytałam wiele dobrego o szarym mydle i powiem szczerze że jestem mocno zawiedziona. Na skórę jest idealny, ale nie wiem jakim cudem mogłabym zastosować je na włosy. Na tą chwile użyłam zielonej glinki, po drugim myciu i zastosowaniu (kolejny raz) płukanki octowej jestem zadowolona z efektu. Teraz zdaje sobie sprawę z ogromu zniszczeń które poczyniło na moich włosach farbowanie + inne zabiegi. Liczę na to że po pewnym czasie przyniesie to oczekiwany efekt.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za informację. Na tą chwile pozostanę przy zielonej glince.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658402
Zajrzyj na ten wątek tam znajdziesz wiele przydatnych informacji
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam kiedyś coś takiego: http://davidicke.pl/forum/szampon-do...-t8460-30.html
Jest kilka przepisów na naturalne mycie włosów, niby dających dobre efekty, może znajdziesz lepszą alternatywę dla białego jelenia
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
W internecie można znaleźć przepisy na "szampony" z ziół, np z korzenia mydlnicy i liści pokrzywy. Podobno dobrze oczyszcza, chociaż się nie pieni. Kiedyś myto też skórę głowy żółtkiem. Prawdę mówiąc nie wiem, na ile jest to skuteczne, bo sama nigdy nie próbowałam
Może lepiej zacząć od łagodnych szamponów przeznaczonych do skóry wrażliwej?
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Otóż to podpisuje się obiema łapkami. Już pomijam fakt że biały jeleń szarym mydłem nie jest. Szkoda włosów
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Biały Jeleń to generalnie kosmetyki hipoalergiczne. Obecnie w sprzedaży mają już szampony i odżywki do włosów
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.

Może lepiej zacząć od łagodnych szamponów przeznaczonych do skóry wrażliwej?